Totuuskomissio Suomeen? Tiitisen lista esiin. YYA-haamujen kaivaminen kaapista

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
http://www.telegraph.co.uk/news/wor...les-open-to-public-online-for-first-time.html

The files of the Stasi, communist East Germany’s notorious secret police, have been made generally available for the first time on a German government website.

The Stasi, widely regarded as one of the most effective intelligence organisations of the Cold War, kept an iron grip on every aspect of life inside East Germany, spying on its own citizens and keeping extensive files on millions of them.

Stasi officers tried to destroy their files when the Berlin Wall fell in 1989, but they were saved by ordinary East German citizens who stormed the Stasi offices in the city of Erfurt to protect the documents.

People have been able to view their own Stais files since 1992, but this is the first time some of the documents have been made available to the general public.

The website does not include any files on living individuals, for privacy reasons. The 2,500 pages of documents that have been out online include extensive information on a popular uprising against communist rule in 1953 that was only suppressed with the help pf Soviet troops, as well as the fall of the Berlin Wall.

They also include Stasi files on the harrowing case of Manfred Smolka, a former East German border guard who was seized and executed after he escaped to the West.

Fired from his job as a border guard and imprisoned for an act of leniency – he allowed farmers to till their fields near the West German border – Smolka decided to defect to the West. But when his wife and child tried to join him, Smolka was arrested at the border.

The newly released documents show that he was seized from just inside West German territory, and not arrested inside East Germany as the Stasi claimed at the time. They also describe how he was kept in solitary confinement and subjected to constant hunger and thirst. In 1960 he was sentenced to death as an example, and guillotined.


As well as such disturbing cases, the newly available documents also shed light on the decision to allow a famous concert by Udo Lindenburg, a West German rock star and outspoken critic of the Berlin Wall, who was permitted to perform in East Berlin in 1983.

Almost 7 million people have applied to view their own Stasi files since 1992. They are open to foreign citizens the Stasi kept a file on as well as Germans. But applications take a long time to process, and some have waited as long as three years to see their records.

The files now generally available on the Stasi Records Office website include 15 hours of film and six hours of sound recordings, as well documents.

Lisänä muutakin:

https://www.dd-wast.de/en/assets.html
 
Hys, hys. Ei näistä sovi Suomessa puhua, Stasi yhteydet on poliitikkojen toimesta aktiivisesti unohdettu.
 
Kyllä se lista joutaisi julkistaa. Loppuisi joutava arvailu ja samalla edes vähän pöyhittäisiin niitä asioita, jotka joutaisivat tulla käännellyksi. Mutta koskaan ei ole "sopiva aika".
 
Tuon listan salaamisen perustelut ovat kyllä kuulostaneet aika huvittavilta. Mutta niin paljon kuin Stasista on puhuttukin, oli se kuitenkin meillä melko vähäinen tekijä verrattuna itänaapurin vastaaviin toimijoihin.
 
Suojelupoliisin yleisen osaston päällikkönä 1989-1993 toiminut Juhani Väänänen kertoi Alpo Rusille vähän ennen kuolemaansa, että Kalevi Sorsan nimi on Supon 1990 saamalla ns. Tiitisen listalla.

Väänänen ehti kertoa myös, että juuri Sorsa oli aikoinaan Rusiin kohdistuneen ajojahdin takana. Suojelupoliisi epäili 2000-luvun alussa Rusia törkeästä vakoilusta Itä-Saksan hyväksi, mutta veti vesiperän.

Peiteoperaatiossa, jossa vahvoissa asemissa olleiden poliitikkojen, virkamiesten ja poliittisten avustajien kiinnijääminen tai pelkästään leimautuminen pyrittiin estämään ja saamaan Ahtisaari masennetuksi, Supon päällikkönä toimi Sorsan lähipiiriin kuulunut Seppo Nevala, jonka oli nimittänyt tehtävään sosiaalidemokraattien johtama Paavo Lipposen ykköshallitus.

Tai sitten ei. Mutta kiinnostava teoria. :)
 
Yksi selvästi kiinni jäänyt on kotkalainen Pentti Tiusanen. Hänet merkittiin Stasin rekrytointilistalle keväällä 1973. Hänen peitenimensä oli ”Timur”. Yhteistyön aloittaminen vahvistettiin kädenpuristukselle huhtikuun lopulla 1974 ja Tiusasenpeitenimeksi tuli sen jälkeen ”Max”. ”Maxin” kansiossa on noin 90 Tiusasen tekemää henkilöarviota tai hänen laatimaansa lausuntoa suomalaisista, itäsaksalaisista, afrikkalaisista, arabeista, tshekeistä ja muita kansallisuuksia edustaneista opiskelijoista vuosilta 1974-1975.

Tiusanen piti kirjaa itäsaksalaisen tyttöystävänsä ja hänen ystäviensä mielipiteistä ja arvioi Stasille heidän luotettavuuttaan ja halukkuuttaan paeta Itä-Saksasta.

Viimeisissä tiedoissa Stasi arvioi, että kun Tiusanen palaa Suomeen, hänen palveluitaan voi hyödyntää toinen organsiaatio. Tällä tarkoitetaan KGB:tä.

Hän oli Vasemmistoliiton kansanedustaja 1995 - 2011.

Hän oli myös meppi.

http://www2.hs.fi/english/archive/news.asp?id=20010116IE12&pvm=20010116
 
Tiitisen lista on kehittynyt julkisuudessa myyttiseksi suomettuneisuuden ajan symboliksi, viimeiseksi mätäpaiseeksi jonka puhkaiseminen viimein puhdistaisi ilman. Todellisuudessa listan merkitys ja todistusarvo on vähäinen: se on yksittäisen Stasi-virkailijan muistinvarainen luettelo henkilöistä joihin Stasi piti 'yhteyttä'. Sitä millaista tämä yhteys oli, ei käy mistään ilmi. Koska lista on näin hataralla pohjalla niin on aika perusteltua ettei sitä ruveta vielä julkistamaan, koska se voisi täysin tarpeettomasti mustata viattomien henkilöiden mainetta.

Todella mehukas tieto on Stasin operatiivisissa arkistoissa, jotka osin hävitettiin, mutta CIA onnistui hankkimaan niistä suuren osan. Tämä niinsanottu Rosewood (Rosenholz) -aineisto sisältää oikeiden vakoojien ja tiedonantajien nimiä ja/tai peitenimiä ja tietoja heidän toiminnastaan. Jostain syystä tätä aineistoa on mediassa pyöritelty aika vähän, vaikka iso osa siitäkin on Supon ja muiden tiedustelupalveluiden lukkojen takana jotka ovat kieltäytyneet julkistamasta sitä.
Ilmeisesti tällä aineistolla on operatiivista merkitystä edelleen. Monet sieltä löytyvät henkilöt lienevät edelleen elossa, ja mieleen tulee mahdollisuus että tietoja käytetään esimerkiksi kiristykseen.

Sivumennen sanoen, sekä Stasi että KGB olivat aika ylimainostettuja puljuja. Ne olivat ylisuuria dinosauruksia jotka keräsivät valtavasti tietoa josta suurinta osaa ei ehditty analysoimaan tai käyttämään mitenkään. Takavuosilta muistan lehtiartikkelin missä eräs DDR:ssä toiminut suomalainen sotilasattasea sai luettavakseen oman Stasi-tiedostonsa ja totesi että oli harppisaksan pojilla mielikuvitus lentänyt kun olivat keksineet jokaiselle äijän reissulle ja tekemisille kaikenlaisia salaisia merkityksiä.
 
Viimeksi muokattu:
Tiitisen listalta löytynee maamme tähtipoliitikkoja, Halonen, Tuomioja, Hassi, jne. Siksi sitä ei julkisteta. Vielä. Odottakaa ja katsokaa, minä olin oikeassa.
 
Takavuosilta muistan lehtiartikkelin missä eräs DDR:ssä toiminut suomalainen sotilasattasea sai luettavakseen oman Stasi-tiedostonsa ja totesi että oli harppisaksan pojilla mielikuvitus lentänyt kun olivat keksineet jokaiselle äijän reissulle ja tekemisille kaikenlaisia salaisia merkityksiä.

Professori Seppo Hentilä meni paikan päälle uteliaana katsomaan, mitä hänestä mahtaa olla, kun oli opiskellut. Hentilän oli helppo tehdä siitä julkista, koska tiesi olevansa turvallisella maaperällä. Jos hänestä ei ole tällaisia "stooreja" ja sotilasattaseasta on, attasea on ollut mehevämpi stoorin aihe.


Hälytyskelloni soivat joka kerran, kun joku vähättelee vakoilua.

Olen voimakkaasti eri mieltä "puljujen" merkityksettömyydestä etenkin KGB:n kohdalla. Koko Suomi oli sen käpälässä mm. kotiryssäjärjestelmän kautta ja sen vaikutus tuntuu edelleen. Yli 20 vuotta Neuvostoliiton lakattua olemasta. Ei mikään pikkujuttu vaan avoin haava. KGB:n arkistot kun eivät ole auki, voit kuvitella värvättyjen, siis oikeiden vakoilijoiden volyymin, kun kerran Stasin nurkka oli ehkä prosentti keskittyen demareihin ja derkuissa opiskeleviin.

Tiitisen listasta Supo ilmoitti, että siinä on vain vihjeaineistoa eikä sen perusteella syytetä ketään, ei tehdä edes esitutkintaa vaan pannaan kaappiin. Kun Länsi-Saksan BND antoi sen, siihen oli kiireellisenä poimittu 15 - 20 nimeä, joista Stasi oli ollut "erityisen kiinnostunut".

"Yksittäinen virkailijasi" oli BND:n Helsingin aseman päällikkö ja lista suodatettiin nimenomaan Rosenholz-operaatiossa, jossa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu onnistui hankkimaan Stasin ulkomaantiedustelupalvelun (Hauptverwaltung Aufklärung, HVA) arkistoista kriisitilannetta varten tehdyn kopion toisesta Itä-Euroopan maasta. Stasi-lista voi siis olla Rosenholz-aineistosta. Stasi lista on tullut reittiä CIA - BND. Helsingin Sanomat sotki tämän kerran artikkelissaan väittäen, että tässä on varmaan vain DDR:n aikaisia kulttuurisuhdemerkintöjä. Hesarilla ei kuitenkaan pitäisi olla mitään tietoa listasta. Se tieto on suojelupoliisilla.

Yleisössä on siis kaksi ääripäätä, jotka molemmat kuvittelevat. Toinen linja on sitä mieltä, että listalla ovat tietenkin kaikki kärkipoliitikot ja varsinkin demarit, joka sattui kuulumaan Stasin tontille. (No, Kepu ja Kokoomus kuuluivat KGB:lle!) Toinen linja on sitä mieltä, että siellä on vain harmittoimia ihmisiä, jotka eivät edes tiedä olevansa listalla. Kumpikaan linja ei tiedä totuutta vaan tekevät tunteella kuvitelmansa.

Helsingin hallinto-oikeus päätti vuonna 2008, että lista on annettava sitä pyytäneelle toimittajalle. Poliisijohtaja Mikko Paatero , joka teki samalla liki ainoan johtamistekonsa uransa aikana, tuli voimallisesti esiin ja pyysi Suojelupoliisia valittamaan oikeuden päätöksestä. Korkein Hallinto-Oikeus kumosi päätöksen. Supo sai pitää listansa.

Jukka Tarkka ihmetteli Rusi-jupakan yhteydessä miksi Supo keskittyi Rusin veljeksiin (joista Jukka oli todistetusti vakoillut) ja jätti systemaattisesti muut vuodot tutkimatta.

Listan julkistamista ovat pyytäneet muiden muassa Koivisto, Ahtisaari ja Seppo Tiitinen vuonna 2007.

Jos tästä jotain positiivista hakee, Suojelupoliisi osoittautui ulkomaisille tiedustelupalveluille luotettavaksi asiakkaaksi. Sinne annettu tieto ei näy heti päivän lööpeissä vaan tässä tapauksessa aikaisintaan 2050.
 
Viimeksi muokattu:
Hälytyskelloni soivat joka kerran, kun joku vähättelee vakoilua.

Olen voimakkaasti eri mieltä "puljujen" merkityksettömyydestä etenkin KGB:n kohdalla. Koko Suomi oli sen käpälässä mm. kotiryssäjärjestelmän kautta ja sen vaikutus tuntuu edelleen. Yli 20 vuotta Neuvostoliiton lakattua olemasta. Ei mikään pikkujuttu vaan avoin haava. KGB:n arkistot kun eivät ole auki, voit kuvitella värvättyjen, siis oikeiden vakoilijoiden volyymin, kun kerran Stasin nurkka oli ehkä prosentti keskittyen demareihin ja derkuissa opiskeleviin.

Ja juuri tämä oli itävakoilun ongelma. Tuo Erkki Ahon kirjoitus valottaa hyvin millaista oli suurin osa Stasin suurella vaivalla hankkimasta aineistosta:
"Valtaosa Stasin apureiden Suomesta toimittamista asiakirjoista oli puolueiden, kansalais- ja työmarkkinajärjestöjen, tutkimuslaitosten tai vastaavien yksityisen sektorin organisaatioiden sisäiseen käyttöön tai suppeaan jakeluun tarkoitettuja raportteja ja tiedotteita."

Mitä Itä-Saksa teki tällaisella tiedolla? Jos minulla olisi mahdollisuus vakoilla vaikkapa nyt, no, Valko-Venäjää, niin keksisin kyllä varmasti joitain kiinnostuksen kohteita, mutta minua ei todellakaan liikuttaisi pätkääkään joidenkin valkovenäläisten ay-liikkeiden sisäiset asiakirjat tai kokousmuistiot. Mitä merkitystä niillä voisi olla Suomen turvallisuudelle?
Ja voi tosiaan vain kuvitella millaisen määrän sälätietoa KGB keräsi Suomesta. Joskus eräs entinen venäläinen tiedustelumies kuvasi tyypillistä operaatiota: eräs suomalainen ammattiyhdistyskiho vietiin ravintolaan ja häneltä yritettiin urkkia tulevaa työmarkkinaratkaisua. Monen tunnin kestityksen jälkeen äijä saatiin lopulta niin jurriin että tiedonmurunen saatiin puristettua hänestä irti. Väsyneet mutta tyytyväiset vakoilijat palailivat pikkutunneilla majapaikkaansa ja pistivät suurella vaivalla esiin ongitun tiedon eteenpäin, tiedon jonka he olisivat muutaman tunnin päästä saaneet joka tapauksista uutisista...

Epäilemättä KGB sai kerättyä myös turvallisuuspoliittisesti merkittävää tietoa esimerkiksi Suomen ulkopolitiikasta ja varmaan sotilassalaisuuksiakin, mutta ne olivat rikka rokassa. Kokonaisuutena itäisten toimistojen työ vaikuttaa olleen erittäin kustannustehotonta. Tiedon kerääminen sinänsä oli päämäärä.

Tiitisen listasta Supo ilmoitti, että siinä on vain vihjeaineistoa eikä sen perusteella syytetä ketään, ei tehdä edes esitutkintaa vaan pannaan kaappiin. Kun Länsi-Saksan BND antoi sen, siihen oli kiireellisenä poimittu 15 - 20 nimeä, joista Stasi oli ollut "erityisen kiinnostunut".

"Yksittäinen virkailijasi" oli BND:n Helsingin aseman päällikkö ja lista suodatettiin nimenomaan Rosenholz-operaatiossa, jossa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu onnistui hankkimaan Stasin ulkomaantiedustelupalvelun (Hauptverwaltung Aufklärung, HVA) arkistoista kriisitilannetta varten tehdyn kopion toisesta Itä-Euroopan maasta. Stasi-lista voi siis olla Rosenholz-aineistosta. Stasi lista on tullut reittiä CIA - BND. Helsingin Sanomat sotki tämän kerran artikkelissaan väittäen, että tässä on varmaan vain DDR:n aikaisia kulttuurisuhdemerkintöjä. Hesarilla ei kuitenkaan pitäisi olla mitään tietoa listasta. Se tieto on suojelupoliisilla.

Eli asia on niin kuin sanoin. Kukaan ei vaikuta tietävän mitä Tiitisen listalla olevat henkilöt ovat tehneet päästäkseen listalle, vai ovatko tehneet yhtään mitään. Varsinaiset vakoilijat löytyvät operatiivisista tiedostoista, niiltä osin kun ne ovat vielä tallessa. Tämä aineisto on osin edelleen salaista. Osa Tiitisen listan henkilöistä voi tietysti löytyä niistäkin.

Jos tästä jotain positiivista hakee, Suojelupoliisi osoittautui ulkomaisille tiedustelupalveluille luotettavaksi asiakkaaksi. Sinne annettu tieto ei näy heti päivän lööpeissä vaan tässä tapauksessa aikaisintaan 2050.

Wikipedian artikkelin mukaan tänä vuonna tutkijat voisivat päästä listaan käsiksi. Saa nähdä käykö sitten niin todella.
 
^varmaan pitkälle noin just. Kun on tietoa "kaikista" niin sitä on voitu myös tarvittaessa käyttää tai uhata sen käyttämisellä eli esim. kiristää. Siten kiusallisten tietojen hankkiminen on voinut olla järkevää. Jos on ollut todisteita homoudesta, pettämisestä, alkoholismista, tietoa arkaluonteisista sairauksista tai muusta vastaavasta niin tällaista henkilöä on ollut helpompi ohjata haluttuun suuntaan. Varsinkin jos on tehtävä valinta lahjuksen, mikä tietty olis mieluisaa ja sen välillä että vaimo saakin tietää bordellin pornohurjastelut tai koko 70-luvun suomi homoudesta. Lisäksi tuolloin esim. AY-liikkeellä oli sillä tavalla valtaa jota nykyisin on vaikea käsittää. Siten vertailu sen ajan ja nykyisen ay-liikkeen välillä on kyl hiukan epärelevanttia.

Vakoilu on aina kohdistunut sinne missä valtaa ja kiinnostava tietoa on tai missä sitä on arveltu olevan. Tuolloin ay-liikkeellä sitä oli.
 
Tiedustelutoiminta aina koettaa löytää ihmisen heikkouksia tai muita suuntautumisia.
 
Jos tästä jotain positiivista hakee, Suojelupoliisi osoittautui ulkomaisille tiedustelupalveluille luotettavaksi asiakkaaksi. Sinne annettu tieto ei näy heti päivän lööpeissä vaan tässä tapauksessa aikaisintaan 2050.

Tai jo aikaisemmin, mutta en pitättäisi hengitystä tämän takia.
"Kuitenkin riippumattomat ja puolueettomat tutkijat pääsevät mahdollisesti tutustumaan aineistoon 2015."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiitisen_lista
 
Alpo Rusi ei vähättele. Hän kysyy suoraan, miksi Supo suojelee vakoojia. Todella mielenkiintoinen ja laajakin juttu. Tuntuu tietävän aiheen.

Valtiohan on jo kerran tuomittu Stasi-tutkimuksiin liittyneistä vakavista virheistä ja laiminlyönneistä vuonna 2009 lainvoiman saaneessa HHO:n tuomiossa. Erityisesti on selvitettävä, tapahtuiko Stasi-tutkimuksissa muita virkarikoksia. Esimerkiksi vakava värväystapaus ”Kati” jätettiin tutkimatta 2002, vaikka rikos vanheni vasta 2006. Tässä ei voi olla kyse kuin virkarikoksesta tai virkavirheestä. Muutoinkin kun on tarvetta vahvistaa tiedustelun keinostoja, on järkevää myös lisätä valvontaa. Tässä mielessä eduskunnan roolia on kehitettävä.

http://www.alporusi.fi/blogi/supo-on-syyllistynyt-virkarikoksiin-miksi-supo-suojelee-vakoojia
 
Helmut Müller-Enbergsiä haastateltiin 19.1.2015 Saksan televisiokanavilla. Häneltä kysyttiin, mitä hän odottaa vielä paljastuvaksi Stasin aineistoista. ”Murhia”. Hänen mukaansa on selvä, että Stasilla oli ”märkä osasto”, joka teki salamurhia myös DDR:n ulkopuolella, myös KGB:n kanssa yhteistyössä. Tässä selvittelytyössä kaikki Stasin ”operaatioalueella” toimineet residentuurat tulee läpivalaista. Myös Freyerin johtama residentuura Helsingissä vuosilta 1986-90.
 
Aamun Savon Sanomissa oli kova avaus aiheeseen liittyen:

Venäjä-tutkija Arto Luukkanen kirjassaan:

"Vakoilijoilta" virat ja luottamustoimet pois
Matti Pietiläinen

06:00
Suomen olisi Arto Luukkasen mukaan tehtävä viimein pesäero maatamme moraalisesti rampauttaneeseen aikaan Neuvostoliiton naapurina.

– Meidän ratkaisumme voisi olla yhdistelmä Saksan menneisyyden hallinnan prosesseista ja Etelä-Afrikan totuuskomissiosta. Valtion olisi päättäväisesti toteutettava oma "puhdistuksensa", jossa jokainen niin sanottu vakoilija tai yhteistoimintamies joutuisi jättämään julkiset virkansa ja luottamustoimensa, Venäjä-tutkija Luukkanen kirjoittaa kirjassaan Vapaan pudotuksen Suomi, jonka Tammi julkaisee tänään.

Hän perustelee puhdistuksen tarvetta sillä, että historiallinen totuus suomettumisen ajasta voidaan siten tuoda esiin. Neuvostoliiton vaikutuksen täydellisellä avaamisella ja yhteisverkostot päivänvaloon nostamalla oikenisi myös Suomen moraalinen selkäranka.

– Yhteistoimintamiesten nimet
- "Tiitisen lista"
- olisi julkistettava ja näiden henkilöiden monia vuosia jatkunut puolivirallinen suojelu lopetettava. Kyseisen listan pimittämiseen syyllistyneet tai sen tiedoista hyötyneet henkilöt olisi myös pantava oikeudelliseen vastuuseen, kirjoittaa Luukkanen, joka on kevään eduskuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana.

Lopuksi Luukkanen laittaisi "Suomen totuuskomission" käymään läpi suomettumisen ajan epävirallista vallankäyttöä ja vallan vääristymiä.

– Olisi myös päästävä "nuorempien" värvättyjen jäljille ja tutkittava, ovatko nämä syyllistyneet rikoksiin. Varsinaisen syytteiden nostamisen voisi välttää tunnustamalla kaiken. Julkisesti pidetyt istunnot voisivat olla eheyttäviä syylliselle itselleenkin.

Luukkanen muistuttaa, että Neuvostoliitosta ja Yhdysvalloista suomalaiseen politiikkaan virranneen rahan aiheuttama krapula on vielä tutkimatta. Hän perääkin kunnianhimoista tutkimushanketta maamme poliittisen korruption historiasta. Rahoitus tulisi suoraan valtiovallalta sotasurmaprojektin tapaan.

Luukkanen on Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/...akoilijoilta-virat-ja-luottamustoimet/1976482

Eipä tuota varmaan vielä kymmeneen vuoteen voida avoimesti puida, kävisi kansakunnan ylähyllyllä muuten melkoinen syöksyvirtaus. 2020-luvulla on sitten toivottavasti sukupolvenvaihdos suoritettu.
 
Menee vähän off topicin puolelle, mutta tässä tuore uutinen länsinaapurista.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1422500933274

Ruotsalaisvakooja ja maanpetturi Stig Berling on kuollut 77-vuotiaana. Berling möi sielunsa kylmän sodan aikana Neuvostoliitolle ja paljasti neuvostotiedustelulle mm. Ruotsin lkp-suunnitelmat ja varmuusvarastojen sijainnit. Turvallisuuspoliisi Säpon virkailijana toimineella Berlingillä oli pääsy Ruotsin maanpuolustuksen kannalta arkaluontoiseen materiaaliin ja näin ollen hän aiheutti suuret vahingot. Mies tuomittiin elinkautiseen, mutta pakeni vankilomalla Suomen kautta Moskovaan. Hesarin jutussa haastatellaan myös Supon tuolloista päällikköä Seppo Tiitistä, jonka mukaan Berling olisi saatu kiinni Suomessa, mutta Ruotsista ei tullut ajoissa tietoa Berlingin paosta.

Eihän tämä nyt suoraan Stasi-ketjuun liity, mutta minusta ihan pohtimisen arvoista huomata, kuinka Ruotsissakin oli näitä todella kovan luokan vakoojia tärkeillä paikoilla. Toinen kuuluisa petturi oli 60-luvun alussa kiinni jäänyt ilmavoimien eversti Stig Wennerström. Suomessa ihme kyllä ainakaan Supon piiristä ei ole pettureita paljastunut. Sitten tietysti eri asia tämä suomalaispoliitikkojen kotiryssämeininki ja moraalinen mädännäisyys ja rähmälläänolo.
 
Menee vähän off topicin puolelle, mutta tässä tuore uutinen länsinaapurista.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1422500933274

Ruotsalaisvakooja ja maanpetturi Stig Berling on kuollut 77-vuotiaana. Berling möi sielunsa kylmän sodan aikana Neuvostoliitolle ja paljasti neuvostotiedustelulle mm. Ruotsin lkp-suunnitelmat ja varmuusvarastojen sijainnit. Turvallisuuspoliisi Säpon virkailijana toimineella Berlingillä oli pääsy Ruotsin maanpuolustuksen kannalta arkaluontoiseen materiaaliin ja näin ollen hän aiheutti suuret vahingot. Mies tuomittiin elinkautiseen, mutta pakeni vankilomalla Suomen kautta Moskovaan. Hesarin jutussa haastatellaan myös Supon tuolloista päällikköä Seppo Tiitistä, jonka mukaan Berling olisi saatu kiinni Suomessa, mutta Ruotsista ei tullut ajoissa tietoa Berlingin paosta.

Eihän tämä nyt suoraan Stasi-ketjuun liity, mutta minusta ihan pohtimisen arvoista huomata, kuinka Ruotsissakin oli näitä todella kovan luokan vakoojia tärkeillä paikoilla. Toinen kuuluisa petturi oli 60-luvun alussa kiinni jäänyt ilmavoimien eversti Stig Wennerström. Suomessa ihme kyllä ainakaan Supon piiristä ei ole pettureita paljastunut. Sitten tietysti eri asia tämä suomalaispoliitikkojen kotiryssämeininki ja moraalinen mädännäisyys ja rähmälläänolo.

Stig Bergling muistaakseni pantiin Neuvostoliiton diplomaattiauton takakonttiin Espoossa jollain teollisuusalueella, jossa hän oli neukkien vuokraamassa kiinteistössä. Suojelupoliisi rekisteröi toimintaa ja diplomaattiauton käynnin, mikä viittaa siihen, että kiinteistöä tarkkailtiin joko silmin tai passiivisesti (mekaaninen auditointi).

Tässäkin näkee, mitä kaikkea näillä "joutavilla rakennuksilla" ulkomaalaisten käsissä voi tehdä.
 
Tapaus Berling on klassinen osoitus vakoilumaailman kovuudesta. En ole miehen muistelmakirjaan tarttunut, mutta ymmärtääkseni siinä hän kertoo kuinka vankilapaon jälkeinen elämä Moskovassa ei sitten vastannutkaan ruusuisia ennakko-odotuksia. Neuvostotiedustelu pumppasi miehestä ulos kaiken tietämisen arvoisen ja sen jälkeen lupailtiin arvostettua analyytikon vakanssia KGB:n tai GRU:n taholta. No tämmöistä ei tainnut tulla ja asuttavaksi osoitettiin joku kuppainen kerrostalokämppä Moskovan liepeiltä.

Muutaman vuoden Berling tätä sieti ja sitten totesi omaavansa paremmat tulevaisuudennäkymät ruotsalaisessa vankilassa. Hän palasi Ruotsiin istumaan tuomionsa ja kuoli nyt sitten ruotsalaisten halveksimana petturina.

EDIT: Oikeassa olit. YLE:n sivuilla uutisjuttu tuosta Supon vahtimasta CCCP-omisteisesta kiinteistöstä. Ks. linkki.

http://yle.fi/uutiset/neuvostoliiton_hyvaksi_vakoillut_ruotsalainen_stig_bergling_kuollut/7767966
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top