Trump -psykoosi

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja ak.tied
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Miksi olisi pitänyt ensin keskustella? Kuinka kauan olisi pitänyt keskustella? Pari kk, puol vuotta, vuosi?
Kun pistää kortit pelipöytään, niin paskan jauhaminen jää aika lyhyeen, kuten on jäänyt muillakin.
Ei voinut keskustella, koska Trudeau olisi kertonut, että ongelma oli jo ratkaistu. Trump ei olisi päässyt esiintymään sinä sankarina, joka hänestä täälläkin yritetään leipoa. Panaman osuutta ihmettelen. Miten kukaan kehtaa kehuskella tuollaisella? Sama kuin aikuinen mies olisi aseella uhaten vienyt päiväkotilapselta tikkarin.

Fentanyylin osalta on toki niin, että Kanadasta tuodaan kiloja ja meksikosta tonneja, joten koko perustelu oli alkujaankin täysin houreinen.
 
Viimeksi muokattu:
.

Joku kirjoittaa sen mikä itsellä pyörinyt päällimmäisenä mielessä tässä sekoilussa. Vaikea keksiä syitä miksi käydä liittolaisten kimppuun ja mielistellä vihollista. Onko tämä eurooppa-kiina suhde liikaa Trumpin hallinnolle ja näkevät että pidemmällä aikavälillä hyötyvät enemmän jos välit ryssään ovat kunnossa. Tietävät ettei Eurooppa ole uhka ja oikein pelaamalla ei enää ryssäkään. Kertokaa tyhmälle joku fakta mikä kumoaa tuollaiset kuvitelmat?

Pieni ajatusleikki: JOS olisi niin, että Trump olisi vaikkapa Putinin pihdeissä ja olisi saanut tehtäväkseen aiheuttaa lännessä kaaosta niin poliittisesti, kuin taloudellisestikin, niin miten hänen kannattaisi toimia? Aivan...

En siis väitä asian olevan niin, mutta hysteerisen klikkiotsikoille hurraamisen keskellä kannattaa tälläkin kertaa pitää mieli avoinna ja muistaa, että tässä ei ilman muuta olekaan menossa mikään hyvä juttu.
 
Varmaan New Yorkin rakennusbisneksessä Trump on oppinut jotain mafialta.

Reippaan uhkailun tarkoitus on saavuttaa tavoitteita, joita ei välttämättä lähestyttäisi lainkaan kauniisti pyytämällä. Ei taktiikka eroa mitenkään esimerkiksi venäläisten ikiaikaisesta pelistä: vaaditaan paljon, uhkaillaan, ja sitten vastapuoli tekee kompromissin. Näin on saatu parhaassa tapauksessa jotain, mikä ei alun perinkään kuulunut itselle.

Panama näyttää esimerkkiä. Meksikokin sai jatkoaikaa lupaamalla 10 000 ukkoa rajalle jne.



Trumpin pitkä ura kiinteistöbisneksessä mafian juoksupoikana on jättänyt jälkensä. Toki sillä erotuksella, että mafiassa ymmärretään pitää luotettavia kumppaneita hyvänä.
 
Objektiivinen tarkastelija tuskin kiistää, että Trump sai sadassa tunnissa sen, mitä moni muu presidentti sadassa päivässä. Eri asia on sitten, ovatko aivan kaikki päätökset, kuten vaikkapa Pariisin ilmastosopimuksen jättäminen, kauhean hyviä. Mutta aika moni nyt käy pokkuroimaan (Piilaakso myös), ja protektionistisia etuja varmasti tulee America First -tyyliin.

Hänellä on myös kiire. Välivaalit usein katkaisevat vauhdin. Siksi ne kuuluisat sata päivää ovat tärkeimmät.

Tämän vuoksi hän pelaa myös propagandapeliä vielä ihan simona: omille on näytelmää oltava kylliksi.

Ei tämä ole monimutkaista. Politiikkaa. Kyllä näitä askelia on mietitty. Paremmin hän on valmistautunut kuin ekalla kerralla.
 
Tuskin on vaan totta tuo uutinen🤦
No, helppohan tuolle oli tehdä faktantarkistus: https://www.latimes.com/california/...mp-fires-drought-farmers-essential-california

"For Peter Gleick, a water scientist and senior fellow at the Pacific Institute, Trump’s actions amounted to wasting billions of gallons of water “for a political photo op and a social media post.”
“[The water will] not be used or usable for firefighting, not be used by farmers since this isn’t the irrigation season, and won’t be saved for the dry season, which is coming,” Gleick told Ian."


Senaattori lähestynyt asian tiimoilta puolustusministeriä, että mitähän nyt taas: https://www.padilla.senate.gov/wp-content/uploads/Letter-to-Hegseth-on-Army-Corps-releases.pdf
 
Ja todisteita Mafiasta on?
Minä voin vastata tähän, koska otin mafian esiin lähinnä neuvottelutyylinä.

Jos olisi joku varma tieto siitä, että Trump rahoitti vaikkapa golfkenttiä venäläisen mafian kanssa, hän ei olisi presidentti. Näitä todisteita ovat etsineet republikaanitkin esivaaleissa aikanaan. Samoin Hillaryn jengi. Ei löytynyt. New Yorkissa isänsä oli tietenkin hyvin vaikea olla vuosikymmeniä rakennusalalla ilman minkäänlaista kontaktia amerikkalaisitalialaisiin sukuihin, mutta enpä Donald-poikaa juoksupojaksi sanoisi, vaikka hänellä nuorena oli väitetysti jotain pieniä yhteyksiä. Perheet heikentyivät jo 1990-luvulla.

Eik oo hieno hotelli ja hauska taustahenkilö tässä kohtauksessa?

 
Ei voinut keskustella, koska Trudeau olisi kertonut, että ongelma oli jo ratkaistu. Trump ei olisi päässyt esiintymään sinä sankarina, joka hänestä täälläkin yritetään leipoa. Panaman osuutta ihmettelen. Miten kukaan kehtaa kehuskella tuollaisella? Sama kuin aikuinen mies olisi aseella uhaten vienyt päiväkotilapselta tikkarin.

Fentanyylin osalta on toki niin, että Kanadasta tuodaan kiloja ja meksikosta tonneja, joten koko perustelu oli alkujaankin täysin houreinen.

Nuo aikaisemmin tässä linkatut sovittu Trumpin hallinnon kanssa Joulukuussa, mutta eivät olleet vielä riittäviä.

Eniveis, Benny Johnson videolla kertoo tuosta USAID rahanpesukoneesta:

 
Tullut paljonkin kelattua mitä niin pahaa demokraatit ovat tehneet, että noinkin iso osa jenkeistä äänesti tunnetusti epävakaata tyyppiä presidentiksi.

Iso osa varmasti menee polarisaation piikkiin. Vuosiin ei olla korvaa lotkautettu hyvällekkään idealle jos se tulee väärästä leiristä.

Oheinen blogi antoi ainakin minulle ajatteluun jonkinlaista polun päätä...

Ihminen on perusluonteeltaan laiska ja haluaa siksi yksinkertaistaa asioita mahdollisimman paljon.

Nyt arvatenkin Kremlin soppakattilasta jenkkien yliopistomaailmaan syötetty ja ruokittu woke / DEI -sekoilut meni jengillä niin yli, että oltiin valmiit ottamaan kuka kahjo tahansa johtajaksi kunhan se viheltäisi pelin poikki ja lupaisi vielä halpaa bensaa.

Tässä kohtaa voidaan varmasti luottaa Trumpiin.

Mitä kivaa saadaankaan sitten sivutuotteena onkin aikalailla jännää hommaa...


Käännös:

Suomen entinen pääministeri Harri Holkeri (1937–2011) toimi vuosina 2000–2001 YK:n yleiskokouksen puheenjohtajana. Lopetellessaan puheenjohtajakauttaan hän antoi minulle jäähyväishaastattelun New Yorkissa syyskuun alussa 2001. Holkeri kertoi tällöin, että kun elää melkein koko ikänsä länsimaissa, joissa yhteiskunta rakentuu ajatukselle yksilönvapaudesta, tulee sokeaksi sille, että vain vähemmistö maailman ihmisistä elää todellisuudessa demokratioissa.
Tilanne ei neljännesvuosisadassa ole juurikaan parantunut, pikemminkin päinvastoin. Viimevuotisen The Economist Intelligence Unitin (EIU) Democracy Indexin mukaan noin 45 prosenttia maailman väestöstä elää jonkinasteisessa demokratiassa, mutta vain kahdeksan prosenttia täydessä demokratiassa.
Olen itse asunut Suomessa, Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Belgiassa, mutta en koskaan autokratiassa. Siksi satunnaiset vierailut niihin saavat kerta toisensa jälkeen silmät avautumaan täysin toisenlaiselle todellisuudelle.
Länsimaiset yhteiskunnat perustuvat yksilön oikeuksiin ja vapauksiin. Hallituksen tehtävä on suojella näitä oikeuksia ja tarjota puitteet, joissa ihmiset voivat toteuttaa itseään. Autokraattiset järjestelmät, kuten Putinin Venäjä tai Xin Kiina, noudattavat päinvastaista periaatetta: johtajan valta on ensisijainen, ja yhteiskunta on olemassa sen ylläpitämiseksi. Nämä kaksi hallintomallia eivät ole vain eri tapoja johtaa valtiota – ne ovat kilpailevia maailmankuvia, jotka vaikuttavat kaikkeen yksilön vapauksista ulkopolitiikkaan.
Kahden vastakkaisen mallin kehitys
Länsimainen malli on saanut alkunsa valistuksen ajattelusta, joka nousi taistelusta absoluuttista monarkiaa ja uskonnollista valtaa vastaan. John Locke ja Montesquieu esittivät, että oikeutettu hallinto saa valtansa kansalta. Amerikan ja Ranskan vallankumoukset vakiinnuttivat tämän periaatteen perustuslaillisiksi demokratioiksi, joissa yksilön oikeudet on kirjattu lakiin.
Autokraattinen malli puolestaan juontaa juurensa keisarillisiin perinteisiin, joissa hallitsijoilla oli ehdoton valta. Venäjällä tsaarien hallinto perustui ajatukseen, että valta oli Jumalan antama ja keskittyi yhdelle henkilölle. Neuvostoliitto korvasi jumalallisen oikeutuksen ideologisella ylivoimateorialla, mutta ydinajatus säilyi: valtio – ja lopulta sen johtaja – oli kaikkien oikeuksien lähde. Kiinassa vastaava kehitys on nähtävissä, kun keisarilliset dynastiat vaihtuivat kommunistipuolueen hallintaan ilman, että keskusvallan rakenne muuttui.
Yhteiskunnan rooli: yksilön voimaannuttaminen vai alistaminen?
Demokratiassa hallitus on vastuussa kansalleen, jolla on oikeus kyseenalaistaa, haastaa ja lopulta vaihtaa johtajansa. Valta ei ole omistettavissa, vaan se on kansan myöntämä määräaikainen mandaatti. Lait suojelevat vapauksia rajoittamisen sijaan, ja jopa vaikutusvaltaisimmat virkamiehet ovat niiden alaisia.
Autokratiassa valta kuuluu johtajalle henkilökohtaisesti, eikä häntä koske laki. Yhteiskunta ei ole tila itseilmaisulle vaan kontrollin väline. Media on valtion äänitorvi, koulutus toimii indoktrinaation välineenä, ja oppositio joko murskataan, karkoitetaan tai sulautetaan järjestelmään. Lopullinen tavoite ei ole kansallinen hyvinvointi, vaan johtajan vallan horjumaton jatkuvuus.
Maailmankuva, joka vaatii aina lisää
Putinin Venäjä on ääriesimerkki tästä ajattelutavasta. Tässä maailmankuvassa mikään ei riitä. Aina on lisää maata vallattavana, lisää varallisuutta kerrytettävänä, lisää ulkoisia ja maan sisäisiä vihollisia tuhottavana. Georgian sota 2008, Krimin liittäminen 2014 ja täysimittainen hyökkäys Ukrainaan 2022 ovat kaikki osa samaa periaatetta: vallan on jatkuvasti laajennuttava. Putinin hallinto ei toimi kiinteiden rajojen tai selkeiden tavoitteiden mukaan – se kukoistaa jatkuvassa konfliktissa, koska ilman ulkoista vihollista sisäiset ristiriidat kävisivät liian vaarallisiksi.
Huolestuttavasti tätä ajattelutapaa voi nähdä myös Donald Trumpin toiminnassa. Tähän kuvaan sopivat hyvin Trumpin vaatimukset Grönlannin, Panaman tai jopa Kanadan haltuunotosta niiden asukkaiden mielipiteistä riippumatta. Kuten Putin, hän näkee vallan henkilökohtaisena omaisuutenaan.
Demokraattiset instituutiot, valvonta ja tasapaino sekä jopa äänestäjien tahto ovat esteitä, jotka on voitettava, eivät periaatteita, joita tulee vaalia. Trumpin kieltäytyminen hyväksyä vuoden 2020 vaalitappio, hänen yrityksensä horjuttaa luottamusta demokraattisiin instituutioihin ja hänen avoin ihailunsa autokraatteja kohtaan viittaavat siihen, että hän näkee hallitsemisen transaktionaalisena eikä demokraattisena: valtaapitävien on tehtävä mitä tahansa sen säilyttämiseksi.
On kuitenkin syytä muistaa, että Trump on saanut mandaattinsa demokraattisessa järjestyksessä. Kyllä ne amerikkalaiset, jotka vaivautuivat äänestämään, tiesivät mitä olivat tilaamassa. Tai ainakin näin voisi kuvitella.
Onkin hyvä kysyä, miksi yhä useammin äänestäjät demokraattisissa maissa näyttävät valitsevan johtajia, jotka pilkkaavat juuri niitä instituutioita, joiden tulisi turvata kansalaisten oikeudet. Donald Trump Yhdysvalloissa, Jair Bolsonaro Brasiliassa, Rodrigo Duterte Filippiineillä ja Viktor Orbán Unkarissa ovat viime vuosien esimerkkejä poliittisista johtajista, jotka eivät kunnioita oikeusvaltioperiaatetta vaan pyrkivät keskittämään vallan itselleen laeista piittaamatta. Tuntuu siltä, kuin kasvava osa demokraattisissa maissa asuvista ihmisistä ei enää ymmärtäisi, mistä kansanvallassa on kysymys. He äänestävät vallan keskittämisen puolesta ikään kuin se ei vaarantaisi heidän omia oikeuksiaan ja vapauksiaan.
Miksi tämä taistelu on tärkeä?
Kun länsimaat vastustavat Putinin Venäjää tai torjuvat Kiinan kasvavan autoritaarisen vaikutuksen, kyse ei ole vain geopoliittisesta kamppailusta – vaan siitä, millaisessa maailmassa haluamme elää. Uskommeko yhteiskuntaan, jossa yksilöt voivat tehdä omat valintansa, ilmaista mielipiteensä ja pitää johtajansa vastuussa? Vai hyväksymmekö maailman, jossa yksilö on olemassa vain palvellakseen johtajia?
Historia on osoittanut, että autoritarismi ei pysähdy omille rajoilleen. Autokraatit eivät tyydy saavutettuun, vaan heidän logiikkansa vaatii jatkuvaa laajentumista, oli kyse sitten alueista, vaikutusvallasta tai kontrollista. Jos emme puolusta arvojamme nyt, voimme pian huomata elävämme maailmassa, jossa ne eivät enää merkitse mitään.
Siksi Putinin ja hänen kaltaistensa aggression vastustaminen ei ole vain Ukrainan puolustamista – se on myös meidän omien yhteiskuntiemme määrittävien periaatteiden puolustamista. Ja kuten autoritaarisuuden nousu lännessä osoittaa, tämä ei ole etäinen taistelu – se ratkaisee demokratian tulevaisuuden.

Samaisesta aiheesta Oskari Onninen kirjoitti loistavasti marraskuussa. Vähän tiivistäen ja yleistäen voi sanoa että vihervassarit ovat vetäneet niin överiksi että riittävän moni normaalijärkinen ihminen on lopulta halunnut vain näyttää keskisormea.

 
Viimeksi muokattu:
Nuo ovat sitten vain lupauksia Trumpin suuntaan.

Pitkästi on toteuttamiseen ja etenkin tehokkaaseen toteuttamiseen.

Osaa muutkin pelata.
Juu, 30 päivän päästä katsotaan uudestaan, mitä on saatu aikaan. Jos vastaus on, että ei mitään, niin tullit on uudestaan pöydällä. Ei niitä peruttu, vaan aloituspäivää vain siirrettiin kuukaudella. Ei Trump niin tyhmä ole, että pelkkiä lupauksia ostaisi
 
Mitäköhän Trumpetilla on Euroopan varalta?

Pelikortteina tässä voi olla seuraavia
* Euroopan maksettava enemmän omasta puolustuksestaan (vanha vaatimus, järkevä ja oikeutettu)
* Euroopan ostettava selvästi enemmän aseita (valtaosin USA:sta tietysti)
* Euroopan maksettava selvästi enemmän Ukrainan auttamisesta (tästä Trumpetti vaahtosi viimeisen parin vrk aikana)
* voi liittyä suoranaisiin rauhanneuvoitteluihin, esim. EU:n hoidettava rauhanturvaus ja maksettava jälleenrakennus (mutta USA:n päästävä bisneksille)

Parhaimmillaan tässä öykkäröinnissä voi olla hopeareunus. Kaikki tiedämme että EU-maiden sotilaallinen varautuminen viimeisen kolmen vuoden aikana on edennyt pääosin etanavauhtia vaikka myös valopilkkuja on (ainakin 155 mm kranaattien tuotanto). Iso potku perseelle voi tulla viimeistään nyt.

Trumpetti näyttää nyt toteuttavan johdonmukaisesti sitä, mistä puhui jo 1980-luvulla jossain talkshow:ssa. Eli hänellä on pakkomielle siitä, että USA:ta "lypsetään ja kusetetaan" kaikessa kansainvälisessä toiminnassa. Huomaamatta tuntuu jäävän kokonaan se, että maksamalla avokätisesti erilaisten kv-organisaatioiden ja -toimintojen kuluja toisen maailmansodan jälkeen USA on hankkinut erittäin suuren vaikutusvallan näiden avulla.

Osa voitoista tämmöisessä öykkäröinti toiminnassa voivat olla lyhytaikaisia. Mm. tariffit ajavat laajentamaan kauppakumppanuuksia yms.

Hämmästyttävää on joka tapauksessa Trumpetin "tiimin" äärimmäinen päämäärätietoisuus, nopeus ja röyhkeys millä muutoksia nuijitaan läpi. Viimeisen muutaman vuoden aikana erilaiset republikaanien ajatuspajat ovat valmistelleet Trumpetin kakkoskauden ohjelmaa. Ties mitä löytyy varastosta vielä.

Tällä röyhkeydellä kyllä paalutetaan myös ryssän, Iranin ja Kiinan suuntaan että älkää kuvitelko että voisitte vittuilla meille.

Ristiriitaisia ajatuksia. Joissain asioissa positiivistakin mutta tietenkin enimmäkseen negatiivista kun perinteisiä liittolaisia tylytetään.

Pop-cornia ja cokista tulee kulumaan.
 
Vuosikymmenet tuonne on yritetty saada tolkkua, ja Trump keksii sen parissa viikossa :rolleyes:

Trumpin mukaan palestiinalaisten tulisi muuttaa Gazasta pysyvästi ”mukaviin koteihin, joissa he voivat olla onnellisia, ja joissa heitä ei ammuta tai tapeta”.

 
Vuosikymmenet tuonne on yritetty saada tolkkua, ja Trump keksii sen parissa viikossa :rolleyes:



Suuri visionääri Tom Clancy esitteli aikanaan kirjassaan, että USA lähettää eliittijoukkoja varmistamaan Israelin turvallisuuden, siihen aikaan Israelin suurin uhka oli naapurimaiden aseellinen hyökkäys, sveitsiläiset isot miehet (rauhanturvaajia) tulivat pitämään järjestystä ja riehuvat islamistit tuomittiin Saudi-Arabiassa. Tuomio oli julkinen mestaus Riadin(?) stadionilla miekalla. Mikä lienee islamin mukainen tuomio.
Trumppi uskaltanee käyttää vipua, jotta esim Epykti ottaa lusikan kauniiseen käteen ja sijoittaa muutaman miljoonaa "palestiinalaista" Siinain alueelle sharia-yhteensopivaan "majoitukseen", missä voivat sitten ihan vapaasti viettää aikaansa islamistisessa paratiisissa. Suomestakin voisi solmia suhteet uuteen "palestiinaan" ja palauttaa innokkaimmat islamistit heille mieluisaan ympäristöön. Epykti osaa keinot, millä ne pidetään allahin nuhteessa. Ja jos meinaa olla hankalaa, epyktin armeijalla on hyvä perinne panna hihhulit kuriin.
Trumpin kiinteistöjalostusyhtiö rakentaa Gazasta itäisen Välimeren Monacon, kun Beirut on päässyt paskoutumaan.
There, I've fixed it!

Nyt sitten kuuntelemaan ulinaa.

Ed. Typo
 
Viimeksi muokattu:
On sillä Rumpilla kiire päällä kyllä, huh. Ei edes Grönlantia ole vielä saatu haltuun, niin nyt otetaan jo Gaza hallintaan. Alkaako seuraavaksi Jordanian uhkailu, jonka tarkoituksena on pakottaa heidät ottamaan vastaan Gazasta palestiinalaiset? Egypti on ehkä liian iso uhkailtavaksi ja he voivat kääntyä venäläisten kelkkaan.
 
On sillä Rumpilla kiire päällä kyllä, huh. Ei edes Grönlantia ole vielä saatu haltuun, niin nyt otetaan jo Gaza hallintaan. Alkaako seuraavaksi Jordanian uhkailu, jonka tarkoituksena on pakottaa heidät ottamaan vastaan Gazasta palestiinalaiset? Egypti on ehkä liian iso uhkailtavaksi ja he voivat kääntyä venäläisten kelkkaan.
Niin, egyptille voi ihan aluksi ilmoittaa että taloudellinen ja sotilaallinen tuki jäädytetään kunnes leiri alkaa Siinaille nousemaan.
Seuraavaksi luvataan egyptille pikku siivu Gazan kiinteistökehityshankkeesta. Jos ne ensin on menettämättä n. puolentoista miljardin tuen ja sitten pääsevät voitonjakoon muutamalla miljardilla vuodessa niin on se sellainen potti, että alkaa kiinnostaan. Olisi jo prosentteja Egyptin nykyisestä BKT:sta, Egyptin valtion budjetti on alle 70 mrd taalaa, kyllä muutama miljardi panee leirisuunnitelmiin momentumia.
Egyptiläiset olivat venäjän (NL) kelkassa ja sehän meni tosi hyvin? Jokaisessa yhteenotossa Israelin (USA:n aseet) kanssa tuli perusteellisesti nokkaan. Kyllä ne mieluummin Abramseilla ajelee kuin Armatoilla.
 
On sillä Rumpilla kiire päällä kyllä, huh. Ei edes Grönlantia ole vielä saatu haltuun, niin nyt otetaan jo Gaza hallintaan. Alkaako seuraavaksi Jordanian uhkailu, jonka tarkoituksena on pakottaa heidät ottamaan vastaan Gazasta palestiinalaiset? Egypti on ehkä liian iso uhkailtavaksi ja he voivat kääntyä venäläisten kelkkaan.

Egyptiläiset potkivat ryssät ulos jo 70-luvulla, kun huomasivat ettei neuvostoaseilla pärjännyt Israelia vastaan, joka oli hampaisiin asti aseistettu Made in USA -kalustolla.
 
Back
Top