Suomalaiskenraalit: Naton ei ole pakko puolustaa Eurooppaa – ”Trump laukaisi totuuden”
TURVALLISUUSPOLITIIKKA
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/a...m_source=facebook&utm_campaign=facebook-share
Suomalaiskenraalit antavat tukea Donald Trumpin kohua herättäneille näkemyksille Euroopan puolustuksesta.
YHDYSVALTAIN uudeksi presidentiksi valitun
Donald Trumpin on uutisoitu nostattaneen kauhunväreitä puolustuspoliittisilla lausunnoillaan Euroopassa, etenkin Baltiassa.
Trump on sanonut, ettei Yhdysvallat automaattisesti puolustaisi hyökkäyksen kohteeksi joutuneita Naton jäsenmaita, jotka eivät ole täyttäneet taloudellisia velvoitteitaan.
Naton tavoite on, että jäsenmaat käyttävät kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin, mutta vain harvat jäsenmaat, kuten Yhdysvallat, Britannia ja Viro, täyttävät tavoitteen.
Prikaatikenraali evp
Lauri Kiianlinnan mielestä Trumpin puheet Natosta ja Euroopan turvallisuudesta ovat linjassa todellisuuden kanssa.
– Jos joku sanoo totuuden kuin
H.C. Andersenin sadussa
Keisarin uudet vaatteet, se onkin yhtäkkiä hirveä yllätys, Kiianlinna sanoo Ilta-Sanomille.
Lauri Kiianlinnan mielestä Euroopassa on laskettu liiaksi Yhdysvaltain avun varaan.(KUVA: Reuters, Puolustusvoimat)
KIIANLINNAN mielestä Euroopassa on laskettu liiaksi Yhdysvaltain avun varaan. Hänen mielestään ei edes Naton 5. artikla takaisi vuorenvarmaa sotilaallista apua sotilasliittouman jäsenmaille.
Viidennen artiklan mukaan Nato-maat auttavat hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata. Aseellista voimaa voidaan käyttää artiklan mukaan auttamisessa, jos se arvioidaan tarpeelliseksi.
– Jos ollaan oikein kyynisiä, Trump totesi tilanteen, mikä on totta. Kun tilanne on päällä jokainen arvioi oman etunsa kannalta, miten se toimii. Trump laukaisi tämän totuuden, Kiianlinna sanoi.
TRUMPIN sanomiset ovat herättäneet ihmetystä, koska on eletty illuusiossa, että apu tulisi automaattisesti, Kiianlinna arvioi.
– On oltu illuusiossa, että on jokin Nato, johon voi soittaa ja joka vastaa, että teille tulee niin ja niin paljon tankkeja ja niin ja niin paljon lentokoneita. Ei sellaisia ole. On vain kansalliset asevoimat. Jokainen Naton sisällä tekisi joka kerta päätöksen erikseen artiklat ja paragrafit huomioon ottaen.
Kiianlinnan mielestä asia on Baltian läheisyyden vuoksi merkityksellinen myös Naton ulkopuoliselle Suomelle.
Hän arvioi, että Trumpin puheet saattavat ”nytkäyttää” Euroopan Nato-maita lisäämään puolustusmäärärahojaan.
Gustav Hägglundin mielestä Naton organisaatio olisi hyvä panna uusiksi. (KUVA: Vesa Moilanen / Lehtikuva)
PUOLUSTUSVOIMIEN entinen komentaja, kenraali
Gustav Hägglund arvioi, että Trumpin valtaannousu merkitsee muutosta Natolle.
– Yhdysvallat on vaatinut eurooppalaisia maksamaan enemmän niin kauan kuin Nato on ollut olemassa. Siitä ei ole välitetty, vaan on ajateltu, että amerikkalaiset hoitavat puolustuksen, Hägglund sanoo.
Hägglundin mukaan olisi myönteinen seuraus, jos Eurooppa ryhdistäytyisi ja alkaisi kantaa vastuuta omasta puolustuksestaan.
– EU:n touhu on häpeällistä.
J.V. Snellman sanoi, että aseeton kansa on kelvoton kansa. Kyllä se koskee isompaakin porukkaa, joka elää toisten siivellä.
Hägglund arvelee, että Trump on vaatimustensa kanssa tosissaan eikä usko liittolaisten tyhjiä puheita puolustusmenojen kasvattamisesta.
HÄGGLUNDIN mielestä Naton organisaatio olisi hyvä panna uusiksi.
– Pidettäisiin yhä kiinni atlanttisesta yhteydestä ja Washingtonin sopimuksesta, mutta olisi kaksi pilaria: EU ja Yhdysvallat. Molemmat hoitaisivat omaa kenttäänsä ja toimisivat yhdessä. Jos toinen joutuisi hyökkäyksen kohteeksi, toinen tukisi.
Yhdysvallat on vaatinut eurooppalaisia maksamaan enemmän niin kauan kuin Nato on ollut olemassa. Siitä ei ole välitetty.
Hägglund arvioi, ettei Itämeren alue ole kovin korkealla Yhdysvaltain intresseissä.
– En näe, että heillä olisi täällä erityistä mielenkiintoa. Tämä on sisämeri, ja heidän koneistonsa on valtameriä varten. Ei tämä varmaan painopistealueita ole.
EX-KOMENTAJA ei kuitenkaan näe, että Suomen tilanne olisi erityisen huolettava.
– Olisi toivottavaa, että Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet paranisivat. Se tarkoittaisi, että Krimin asiaa olisi enää turha jauhaa. Se on menneen talven lumia ja on täysin epärealistista ajatella, että se koskaan palautuisi Ukrainaan. On parempi elää tosiasioiden maailmassa.
ISTV haastatteli torstaina Ulkopoliittisen instituutin tutkijaa
Charly Salonius-Pasternakia siitä, miten Trump mahtaa nähdä Suomen omassa maailmankuvassaan. Video katsottavissa alla.