Trump -psykoosi

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja ak.tied
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Mikä voisi mennä pieleen... :rolleyes:

Sille on jopa annettu nimi: Mar-a-Lagon sopimus.
Yhdysvallat alkaisi laskea liikkeelle sadan vuoden päästä erääntyviä velkakirjoja. Niitä ostavat maat saisivat Yhdysvalloilta vastineeksi turvatakuut.

Myöhemmin esillä on ollut, että sadan vuoden erääntymisajan lisäksi velkakirjojen korko olisi nolla.

Diilien diili​

Donald Trumpin talousneuvonantajat ovat suunnitelleet ”Mar-a-Lagon sopimusta”. Toteutuessaan se antaisi selityksen sekavalle tullisodalle ja mullistaisi maailman talousjärjestyksen.

Tilaajille
Kuuntele juttu
Samuli Niinivuo HS
11:00
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tulliuhittelussa ei ole tuntunut olevan päätä eikä häntää.

Mutta voisiko kirityksen taustalla olla kuitenkin suurempi suunnitelma? Jonkinlainen diilien diili, joka mullistaisi koko maailman talousjärjestelmän?

Asiasta on kuiskuteltu jo jonkin aikaa Wall Streetin rahapiireissä. Myös talouslehdistö on alkanut kiinnostua.

Sille on jopa annettu nimi: Mar-a-Lagon sopimus.

Sen keskeinen ajatus on heikentää dollaria vaikka väkisin.

Yhdysvallat asettui vahvan dollarin kannalle entisen valtiovarainministerinsä Robert Rubinin johdolla vuonna 1994. Vahva dollari merkitsi hänen mukaansa kansallista etua.

Trumpille kelpaisi heikompikin dollari. Hän talousneuvonantajineen uskoo heikomman dollarin kohentavan amerikkalaisen teollisuuden ja vientiyritysten kilpailukykyä. Tämä voisi lopulta luoda työpaikkoja sekä supistaa kauppataseen ja budjetin alijäämiä.

Vaarana on, että dollarin devalvointi horjuttaisi sen asemaa maailman varantovaluuttana. Riskin laukeaminen olisi tarkoitus torpata Mar-a-Lagon sopimuksella.

Mar-a-Lagon sopimus on toistaiseksi pelkkää puhetta. Trumpin hallinto ei ole lausunut siitä liioin mitään virallista kuin epävirallistakaan. Ylipäätään on epäselvää, onko uhkarohkeaa ja mullistavaa suunnitelmaa tarkoitus koskaan toteuttaa.

Mutta jonkinlainen punainen lanka se olisi. Se asettaisi sekavalta näyttävän kauppasodan jokseenkin johdonmukaiseen kehykseen.

Suunnitelman keskeinen arkkitehti on Trumpin talousneuvonantajien neuvostoa johtava Stephen Miran. Hän julkaisi marraskuussa 41-sivuisen luonnostelman maailman kauppajärjestelmän uudistamisesta.

Kirjoitus esittelee suuren joukon politiikkatoimia ja niiden pohjalta solmittavan kansainvälisen sopimuksen. Miranin mielestä se sopisi nimetä presidentin kartanon, Floridassa sijaitsevan Mar-a-Lagon mukaan.

Artikkeli löytyy hedgerahasto Hudson Bay Capitalin sivuilta. Miran työskenteli rahaston vanhempana strategina ennen nimitystään Trumpin hallintoon.



”Yliarvostus on heikentänyt Yhdysvaltojen valmistavaa teollisuutta samalla kun hyödyt ovat langenneet talouden rahoitussektorille ja sitä kautta varakkaille amerikkalaisille”, hän kirjoittaa.

Miran hahmottelee artikkelissaan askelmerkkejä Yhdysvaltojen johdolla tapahtuvalle kansainvälisen kaupan ja talouden uudelleen järjestelemiselle. Tavoitteena on heikentää dollarin arvoa ilman, että valuutan erityisasema vaarantuu.

Niin tavoitteen saavuttamiseksi kuin riskin minimoimiseksi Miran ehdottaa tuontitulleja. Niiden on tarkoitus toimia vipuvartena, jolla Yhdysvallat taivuttelee muut maat taloudellisen kivun uhalla neuvottelupöytään.

Hän viittaa kirjoituksessaan myös ekonomisti Zoltan Pozsarin ehdotukseen, että Yhdysvallat alkaisi laskea liikkeelle sadan vuoden päästä erääntyviä velkakirjoja. Niitä ostavat maat saisivat Yhdysvalloilta vastineeksi turvatakuut.

Myöhemmin esillä on ollut, että sadan vuoden erääntymisajan lisäksi velkakirjojen korko olisi nolla. Käytännössä Yhdysvallat houkuttelisi sotilasmahtinsa varjolla maita tarjoamaan sille ilmaista lainaa sadaksi vuodeksi.

Mar-a-Lagon sopimuksessa maat suostuisivat siis yhtäältä myymään dollarivarantojaan ja toisaalta ostamaan Yhdysvaltojen satavuotisia nollakorkoisia velkakirjoja. Vastineeksi maat saisivat Yhdysvalloilta huojennuksia tuontitulleihin ja turvatakuut.

Voisiko tällainen onnistua?

Suomen Pankin ekonomisti Risto Rönkkö epäilee Yhdysvaltojen edellytyksiä saada tahtonsa läpi.

”Trumpin harjoittama tullipolitiikka on jo jossain määrin heikentänyt Yhdysvaltojen suhteita muihin maihin. On vaikea kuvitella, että sopimus ei herättäisi vastarintaa.”

Rönkön mukaan Yhdysvallat voi sinällään onnistua heikentämään dollaria. Riski valuutan keskeisen aseman horjumisesta on silti suuri.

”Yhdysvallat voi toki saada maat myymään dollarivarantojaan. Mutta jos samalla maiden pitäisi ostaa Yhdysvalloilta sadan vuoden päästä erääntyviä velkakirjoja, luottamus dollariin saattaisi heikentyä.”

Mar-a-Lagon sopimukseen liittyy näin ollen ilmeinen riski, että se kääntyy tarkoitustaan vastaan, Rönkkö arvioi.

Mitä sopimuksen epäonnistuminen merkitsisi?

”Seurauksena voisi olla pääoman ulosvirtaus Yhdysvalloista. Tavoite madaltaa valtion nykyisiä rahoituskustannuksia saattaa kääntyä ylösalaisin. Yhdysvaltojen valtionvelan korot alkavatkin nousta.”

Uuden talousajattelun keskuksen toiminnanjohtaja, tutkija Lauri Holappa ilmaisee saman hieman suoremmin.

”Yhdysvallat voi menettää asemansa maailman talousmahtina.”

Holappa sanoo ymmärtävänsä Mar-a-Lagon sopimuksen taustalla olevaa ajattelua.

Hänen mukaansa Trumpin hallinto pyrkii pitkälti samaan, johon edellinen presidentti Joe Biden tähtäsi massiivisella The Inflation Reduction Act -lakipaketillaan kolme vuotta sitten. Myös sen taustalla vaikutti pyrkimys vahvistaa yhdysvaltalaista teollisuutta ja palauttaa maahan työväenluokkaisia työpaikkoja.

”Stephen Miran vaikuttaa artikkelinsa perusteella ymmärtävän, ettei politiikka kykene vastaamaan pieni- ja keskituloisten amerikkalaisten taloudelliseen tyytymättömyyteen vain kulttuurisotien kautta. Politiikan on annettava heille myös jotakin konkreettista”, Holappa sanoo.

”Trumpin hallinto ei kuitenkaan halua periaatteellisista syistä jatkaa Bidenin politiikkaa. Niinpä se pyrkii nyt samaan lopputulokseen eri reittiä pitkin.”

Holapan mukaan tavoite on uhkarohkea jo pelkästään siksi, ettei ole olemassa takeita siitä, että dollarin devalvointi palauttaisi Yhdysvalloista vuosikymmeniä sitten lähteneet hyväpalkkaiset teollisuustyöpaikat takaisin.

”Ratkaisukeinona dollarin heikentäminen ei ole välttämättä riittävä.”

Yhdysvaltojen talous on kasvanut viime vuosina vahvasti. Se on yhä maailmantalouden veturi, jonka liike vaikuttaa kaukaisimpiinkin maihin.

Dollari puolestaan merkitsee Yhdysvalloille edelleen ”kohtuutonta etuoikeutta”, kuten Ranskan entinen presidentti Valéry Giscard d’Estaing aikanaan luonnehti.

Hän viittasi siihen, että dollarin asema maailman varantovaluuttana sallii Yhdysvalloille muita maita suuremman talouspoliittisen liikkumavaran. Dollarin erityisaseman vuoksi Yhdysvaltojen on mahdollista pyörittää talouttaan alijäämistä liikaa piittaamatta.

Yhdysvalloilla on pelissä enemmän hävittävää kuin voitettavaa, Holappa toteaa.

”Jos suunnitelma Mar-a-Lagon sopimuksen läpiviemiseksi epäonnistuu, Yhdysvallat menettäisi monia etuoikeuksia, joista yhdysvaltalaiset tällä hetkellä nauttivat.”

Valtio ei kykenisi enää velkaelvyttämään ja stimuloimaan kotimaista kysyntää nykyisen lailla.

”Talouspoliittisen liikkumavaran kaventuminen vaikuttaisi myös Yhdysvaltojen edellytyksiin ylläpitää sotilasmahtiaan. Jatkuva kotimaisen kysynnän stimulointi valtavien julkisen talouden alijäämien ja puolustusinvestointien avulla ei olisi enää mahdollista”, Holappa sanoo.

Trumpin hallinnon halussa kirjoittaa kansainvälisen talouden sääntöjä uusiksi ei sinällään ole mitään poikkeuksellista. Yhdysvallat on aiemminkin pyrkinyt muokkaamaan vallitsevaa talousjärjestystä etujensa mukaiseksi seurauksista juurikaan piittaamatta.

1970-luvun alussa Yhdysvallat romutti toisen maailmansodan jälkimainingeissa luodun kansainvälisen Bretton Woods -järjestelmän, koska sen ylläpitäminen ei enää palvellut maan taloudellisia intressejä.

Mar-a-Lagon sopimus tuo mieleen myös Britannian, Japanin, Länsi-Saksan, Ranskan ja Yhdysvaltojen allekirjoittaman Plaza-sopimuksen vuodelta 1985.

Sen julkilausuttu tavoite oli dollarin heikentäminen, jotta Yhdysvaltojen kauppataseen alijäämä ja sitä kautta myös budjettialijäämä pienenisivät. Julkilausumaton tavoite oli jarruttaa Japanin nousua Yhdysvaltojen rinnalle maailman toiseksi talousmahdiksi.

Jälkimmäinen tavoite onnistui ehkä liiankin hyvin. Jenin vahvistuminen suhteessa dollariin pakotti Japanin keskuspankin kompensoimaan kallista valuuttaa halvalla keskuspankkirahalla. Tämä merkitsi alkusoittoa Japanin talouden stagnaatiokierteelle.

Aiemmin Yhdysvallat kuitenkin pönkitti talouttaan käyttämällä pääasiassa pehmeää valtaa. Trumpin hallinto vaikuttaa olevan valmis käyttämään kovaa valtaa saadakseen haluamansa.

Trumpin on sanottu kavahtavan markkinoiden mahtia.

Hänen nykyiset neuvonantajansa eivät kuitenkaan kumartele markkinoille, kirjoittaa talousjournalisti Gillian Tett The Financial Timesin kolumnissaan.

Tett siteeraa kirjoituksessaan Mar-a-Lagon sopimuksen arkkitehteihin kuuluvaa Zoltan Pozsaria:

”Trumpin tiimi on paljon kiinnostuneempi reaalitaloudesta keskipitkällä aikavälillä kuin rahoitusmarkkinoista. Kyse on tavallisista kaduntallaajista, ei Wall Streetistä.”

Jos Trump luottaa neuvonantajiinsa, sijoittajistakaan ei välttämättä ole heittämään kapuloita rattaisiin. Tämä voi saada heidät siirtymään Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta Euroopan osakemarkkinoille. Maan poliittisen ilmapiirin muuttuminen epävakaaksi on jo jossain määrin tällaista saanutkin aikaan.

Lauri Holappa näkee mahdollisessa Mar-a-Lagon sopimuksessa vielä leveämmän hopeareunuksen.

”Kansainvälisen kaupan toimijat saattavat alkaa käyttää kaupankäynnissä dollarin sijasta muita valuuttoja, jos Yhdysvallat ryhtyy väkipakolla heikentämään dollaria. Eurolle avautuisi tällöin tilaisuus syrjäyttää dollari maailman varantovaluuttana.”

Tämä tarkoittaisi poliittisen ja taloudellisen vallan merkittävää siirtymistä euroalueelle. Mutta sitä ennen kansainvälisessä taloudessa voisi rytistä todella kovaa.
 
Mikä voisi mennä pieleen... :rolleyes:



Diilien diili​

Donald Trumpin talousneuvonantajat ovat suunnitelleet ”Mar-a-Lagon sopimusta”. Toteutuessaan se antaisi selityksen sekavalle tullisodalle ja mullistaisi maailman talousjärjestyksen.

Tilaajille
Kuuntele juttu
Samuli Niinivuo HS
11:00
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tulliuhittelussa ei ole tuntunut olevan päätä eikä häntää.

Mutta voisiko kirityksen taustalla olla kuitenkin suurempi suunnitelma? Jonkinlainen diilien diili, joka mullistaisi koko maailman talousjärjestelmän?

Asiasta on kuiskuteltu jo jonkin aikaa Wall Streetin rahapiireissä. Myös talouslehdistö on alkanut kiinnostua.

Sille on jopa annettu nimi: Mar-a-Lagon sopimus.

Sen keskeinen ajatus on heikentää dollaria vaikka väkisin.

Yhdysvallat asettui vahvan dollarin kannalle entisen valtiovarainministerinsä Robert Rubinin johdolla vuonna 1994. Vahva dollari merkitsi hänen mukaansa kansallista etua.

Trumpille kelpaisi heikompikin dollari. Hän talousneuvonantajineen uskoo heikomman dollarin kohentavan amerikkalaisen teollisuuden ja vientiyritysten kilpailukykyä. Tämä voisi lopulta luoda työpaikkoja sekä supistaa kauppataseen ja budjetin alijäämiä.

Vaarana on, että dollarin devalvointi horjuttaisi sen asemaa maailman varantovaluuttana. Riskin laukeaminen olisi tarkoitus torpata Mar-a-Lagon sopimuksella.

Mar-a-Lagon sopimus on toistaiseksi pelkkää puhetta. Trumpin hallinto ei ole lausunut siitä liioin mitään virallista kuin epävirallistakaan. Ylipäätään on epäselvää, onko uhkarohkeaa ja mullistavaa suunnitelmaa tarkoitus koskaan toteuttaa.

Mutta jonkinlainen punainen lanka se olisi. Se asettaisi sekavalta näyttävän kauppasodan jokseenkin johdonmukaiseen kehykseen.

Suunnitelman keskeinen arkkitehti on Trumpin talousneuvonantajien neuvostoa johtava Stephen Miran. Hän julkaisi marraskuussa 41-sivuisen luonnostelman maailman kauppajärjestelmän uudistamisesta.

Kirjoitus esittelee suuren joukon politiikkatoimia ja niiden pohjalta solmittavan kansainvälisen sopimuksen. Miranin mielestä se sopisi nimetä presidentin kartanon, Floridassa sijaitsevan Mar-a-Lagon mukaan.

Artikkeli löytyy hedgerahasto Hudson Bay Capitalin sivuilta. Miran työskenteli rahaston vanhempana strategina ennen nimitystään Trumpin hallintoon.



”Yliarvostus on heikentänyt Yhdysvaltojen valmistavaa teollisuutta samalla kun hyödyt ovat langenneet talouden rahoitussektorille ja sitä kautta varakkaille amerikkalaisille”, hän kirjoittaa.

Miran hahmottelee artikkelissaan askelmerkkejä Yhdysvaltojen johdolla tapahtuvalle kansainvälisen kaupan ja talouden uudelleen järjestelemiselle. Tavoitteena on heikentää dollarin arvoa ilman, että valuutan erityisasema vaarantuu.

Niin tavoitteen saavuttamiseksi kuin riskin minimoimiseksi Miran ehdottaa tuontitulleja. Niiden on tarkoitus toimia vipuvartena, jolla Yhdysvallat taivuttelee muut maat taloudellisen kivun uhalla neuvottelupöytään.

Hän viittaa kirjoituksessaan myös ekonomisti Zoltan Pozsarin ehdotukseen, että Yhdysvallat alkaisi laskea liikkeelle sadan vuoden päästä erääntyviä velkakirjoja. Niitä ostavat maat saisivat Yhdysvalloilta vastineeksi turvatakuut.

Myöhemmin esillä on ollut, että sadan vuoden erääntymisajan lisäksi velkakirjojen korko olisi nolla. Käytännössä Yhdysvallat houkuttelisi sotilasmahtinsa varjolla maita tarjoamaan sille ilmaista lainaa sadaksi vuodeksi.

Mar-a-Lagon sopimuksessa maat suostuisivat siis yhtäältä myymään dollarivarantojaan ja toisaalta ostamaan Yhdysvaltojen satavuotisia nollakorkoisia velkakirjoja. Vastineeksi maat saisivat Yhdysvalloilta huojennuksia tuontitulleihin ja turvatakuut.

Voisiko tällainen onnistua?

Suomen Pankin ekonomisti Risto Rönkkö epäilee Yhdysvaltojen edellytyksiä saada tahtonsa läpi.

”Trumpin harjoittama tullipolitiikka on jo jossain määrin heikentänyt Yhdysvaltojen suhteita muihin maihin. On vaikea kuvitella, että sopimus ei herättäisi vastarintaa.”

Rönkön mukaan Yhdysvallat voi sinällään onnistua heikentämään dollaria. Riski valuutan keskeisen aseman horjumisesta on silti suuri.

”Yhdysvallat voi toki saada maat myymään dollarivarantojaan. Mutta jos samalla maiden pitäisi ostaa Yhdysvalloilta sadan vuoden päästä erääntyviä velkakirjoja, luottamus dollariin saattaisi heikentyä.”

Mar-a-Lagon sopimukseen liittyy näin ollen ilmeinen riski, että se kääntyy tarkoitustaan vastaan, Rönkkö arvioi.

Mitä sopimuksen epäonnistuminen merkitsisi?

”Seurauksena voisi olla pääoman ulosvirtaus Yhdysvalloista. Tavoite madaltaa valtion nykyisiä rahoituskustannuksia saattaa kääntyä ylösalaisin. Yhdysvaltojen valtionvelan korot alkavatkin nousta.”

Uuden talousajattelun keskuksen toiminnanjohtaja, tutkija Lauri Holappa ilmaisee saman hieman suoremmin.

”Yhdysvallat voi menettää asemansa maailman talousmahtina.”

Holappa sanoo ymmärtävänsä Mar-a-Lagon sopimuksen taustalla olevaa ajattelua.

Hänen mukaansa Trumpin hallinto pyrkii pitkälti samaan, johon edellinen presidentti Joe Biden tähtäsi massiivisella The Inflation Reduction Act -lakipaketillaan kolme vuotta sitten. Myös sen taustalla vaikutti pyrkimys vahvistaa yhdysvaltalaista teollisuutta ja palauttaa maahan työväenluokkaisia työpaikkoja.

”Stephen Miran vaikuttaa artikkelinsa perusteella ymmärtävän, ettei politiikka kykene vastaamaan pieni- ja keskituloisten amerikkalaisten taloudelliseen tyytymättömyyteen vain kulttuurisotien kautta. Politiikan on annettava heille myös jotakin konkreettista”, Holappa sanoo.

”Trumpin hallinto ei kuitenkaan halua periaatteellisista syistä jatkaa Bidenin politiikkaa. Niinpä se pyrkii nyt samaan lopputulokseen eri reittiä pitkin.”

Holapan mukaan tavoite on uhkarohkea jo pelkästään siksi, ettei ole olemassa takeita siitä, että dollarin devalvointi palauttaisi Yhdysvalloista vuosikymmeniä sitten lähteneet hyväpalkkaiset teollisuustyöpaikat takaisin.

”Ratkaisukeinona dollarin heikentäminen ei ole välttämättä riittävä.”

Yhdysvaltojen talous on kasvanut viime vuosina vahvasti. Se on yhä maailmantalouden veturi, jonka liike vaikuttaa kaukaisimpiinkin maihin.

Dollari puolestaan merkitsee Yhdysvalloille edelleen ”kohtuutonta etuoikeutta”, kuten Ranskan entinen presidentti Valéry Giscard d’Estaing aikanaan luonnehti.

Hän viittasi siihen, että dollarin asema maailman varantovaluuttana sallii Yhdysvalloille muita maita suuremman talouspoliittisen liikkumavaran. Dollarin erityisaseman vuoksi Yhdysvaltojen on mahdollista pyörittää talouttaan alijäämistä liikaa piittaamatta.

Yhdysvalloilla on pelissä enemmän hävittävää kuin voitettavaa, Holappa toteaa.

”Jos suunnitelma Mar-a-Lagon sopimuksen läpiviemiseksi epäonnistuu, Yhdysvallat menettäisi monia etuoikeuksia, joista yhdysvaltalaiset tällä hetkellä nauttivat.”

Valtio ei kykenisi enää velkaelvyttämään ja stimuloimaan kotimaista kysyntää nykyisen lailla.

”Talouspoliittisen liikkumavaran kaventuminen vaikuttaisi myös Yhdysvaltojen edellytyksiin ylläpitää sotilasmahtiaan. Jatkuva kotimaisen kysynnän stimulointi valtavien julkisen talouden alijäämien ja puolustusinvestointien avulla ei olisi enää mahdollista”, Holappa sanoo.

Trumpin hallinnon halussa kirjoittaa kansainvälisen talouden sääntöjä uusiksi ei sinällään ole mitään poikkeuksellista. Yhdysvallat on aiemminkin pyrkinyt muokkaamaan vallitsevaa talousjärjestystä etujensa mukaiseksi seurauksista juurikaan piittaamatta.

1970-luvun alussa Yhdysvallat romutti toisen maailmansodan jälkimainingeissa luodun kansainvälisen Bretton Woods -järjestelmän, koska sen ylläpitäminen ei enää palvellut maan taloudellisia intressejä.

Mar-a-Lagon sopimus tuo mieleen myös Britannian, Japanin, Länsi-Saksan, Ranskan ja Yhdysvaltojen allekirjoittaman Plaza-sopimuksen vuodelta 1985.

Sen julkilausuttu tavoite oli dollarin heikentäminen, jotta Yhdysvaltojen kauppataseen alijäämä ja sitä kautta myös budjettialijäämä pienenisivät. Julkilausumaton tavoite oli jarruttaa Japanin nousua Yhdysvaltojen rinnalle maailman toiseksi talousmahdiksi.

Jälkimmäinen tavoite onnistui ehkä liiankin hyvin. Jenin vahvistuminen suhteessa dollariin pakotti Japanin keskuspankin kompensoimaan kallista valuuttaa halvalla keskuspankkirahalla. Tämä merkitsi alkusoittoa Japanin talouden stagnaatiokierteelle.

Aiemmin Yhdysvallat kuitenkin pönkitti talouttaan käyttämällä pääasiassa pehmeää valtaa. Trumpin hallinto vaikuttaa olevan valmis käyttämään kovaa valtaa saadakseen haluamansa.

Trumpin on sanottu kavahtavan markkinoiden mahtia.

Hänen nykyiset neuvonantajansa eivät kuitenkaan kumartele markkinoille, kirjoittaa talousjournalisti Gillian Tett The Financial Timesin kolumnissaan.

Tett siteeraa kirjoituksessaan Mar-a-Lagon sopimuksen arkkitehteihin kuuluvaa Zoltan Pozsaria:

”Trumpin tiimi on paljon kiinnostuneempi reaalitaloudesta keskipitkällä aikavälillä kuin rahoitusmarkkinoista. Kyse on tavallisista kaduntallaajista, ei Wall Streetistä.”

Jos Trump luottaa neuvonantajiinsa, sijoittajistakaan ei välttämättä ole heittämään kapuloita rattaisiin. Tämä voi saada heidät siirtymään Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta Euroopan osakemarkkinoille. Maan poliittisen ilmapiirin muuttuminen epävakaaksi on jo jossain määrin tällaista saanutkin aikaan.

Lauri Holappa näkee mahdollisessa Mar-a-Lagon sopimuksessa vielä leveämmän hopeareunuksen.

”Kansainvälisen kaupan toimijat saattavat alkaa käyttää kaupankäynnissä dollarin sijasta muita valuuttoja, jos Yhdysvallat ryhtyy väkipakolla heikentämään dollaria. Eurolle avautuisi tällöin tilaisuus syrjäyttää dollari maailman varantovaluuttana.”

Tämä tarkoittaisi poliittisen ja taloudellisen vallan merkittävää siirtymistä euroalueelle. Mutta sitä ennen kansainvälisessä taloudessa voisi rytistä todella kovaa.
Paljonkohan ryssät ostaisi? ;)
 
Mikä voisi mennä pieleen... :rolleyes:



Diilien diili​

Donald Trumpin talousneuvonantajat ovat suunnitelleet ”Mar-a-Lagon sopimusta”. Toteutuessaan se antaisi selityksen sekavalle tullisodalle ja mullistaisi maailman talousjärjestyksen.

Tilaajille
Kuuntele juttu
Samuli Niinivuo HS
11:00
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tulliuhittelussa ei ole tuntunut olevan päätä eikä häntää.

Mutta voisiko kirityksen taustalla olla kuitenkin suurempi suunnitelma? Jonkinlainen diilien diili, joka mullistaisi koko maailman talousjärjestelmän?

Asiasta on kuiskuteltu jo jonkin aikaa Wall Streetin rahapiireissä. Myös talouslehdistö on alkanut kiinnostua.

Sille on jopa annettu nimi: Mar-a-Lagon sopimus.

Sen keskeinen ajatus on heikentää dollaria vaikka väkisin.

Yhdysvallat asettui vahvan dollarin kannalle entisen valtiovarainministerinsä Robert Rubinin johdolla vuonna 1994. Vahva dollari merkitsi hänen mukaansa kansallista etua.

Trumpille kelpaisi heikompikin dollari. Hän talousneuvonantajineen uskoo heikomman dollarin kohentavan amerikkalaisen teollisuuden ja vientiyritysten kilpailukykyä. Tämä voisi lopulta luoda työpaikkoja sekä supistaa kauppataseen ja budjetin alijäämiä.

Vaarana on, että dollarin devalvointi horjuttaisi sen asemaa maailman varantovaluuttana. Riskin laukeaminen olisi tarkoitus torpata Mar-a-Lagon sopimuksella.

Mar-a-Lagon sopimus on toistaiseksi pelkkää puhetta. Trumpin hallinto ei ole lausunut siitä liioin mitään virallista kuin epävirallistakaan. Ylipäätään on epäselvää, onko uhkarohkeaa ja mullistavaa suunnitelmaa tarkoitus koskaan toteuttaa.

Mutta jonkinlainen punainen lanka se olisi. Se asettaisi sekavalta näyttävän kauppasodan jokseenkin johdonmukaiseen kehykseen.

Suunnitelman keskeinen arkkitehti on Trumpin talousneuvonantajien neuvostoa johtava Stephen Miran. Hän julkaisi marraskuussa 41-sivuisen luonnostelman maailman kauppajärjestelmän uudistamisesta.

Kirjoitus esittelee suuren joukon politiikkatoimia ja niiden pohjalta solmittavan kansainvälisen sopimuksen. Miranin mielestä se sopisi nimetä presidentin kartanon, Floridassa sijaitsevan Mar-a-Lagon mukaan.

Artikkeli löytyy hedgerahasto Hudson Bay Capitalin sivuilta. Miran työskenteli rahaston vanhempana strategina ennen nimitystään Trumpin hallintoon.



”Yliarvostus on heikentänyt Yhdysvaltojen valmistavaa teollisuutta samalla kun hyödyt ovat langenneet talouden rahoitussektorille ja sitä kautta varakkaille amerikkalaisille”, hän kirjoittaa.

Miran hahmottelee artikkelissaan askelmerkkejä Yhdysvaltojen johdolla tapahtuvalle kansainvälisen kaupan ja talouden uudelleen järjestelemiselle. Tavoitteena on heikentää dollarin arvoa ilman, että valuutan erityisasema vaarantuu.

Niin tavoitteen saavuttamiseksi kuin riskin minimoimiseksi Miran ehdottaa tuontitulleja. Niiden on tarkoitus toimia vipuvartena, jolla Yhdysvallat taivuttelee muut maat taloudellisen kivun uhalla neuvottelupöytään.

Hän viittaa kirjoituksessaan myös ekonomisti Zoltan Pozsarin ehdotukseen, että Yhdysvallat alkaisi laskea liikkeelle sadan vuoden päästä erääntyviä velkakirjoja. Niitä ostavat maat saisivat Yhdysvalloilta vastineeksi turvatakuut.

Myöhemmin esillä on ollut, että sadan vuoden erääntymisajan lisäksi velkakirjojen korko olisi nolla. Käytännössä Yhdysvallat houkuttelisi sotilasmahtinsa varjolla maita tarjoamaan sille ilmaista lainaa sadaksi vuodeksi.

Mar-a-Lagon sopimuksessa maat suostuisivat siis yhtäältä myymään dollarivarantojaan ja toisaalta ostamaan Yhdysvaltojen satavuotisia nollakorkoisia velkakirjoja. Vastineeksi maat saisivat Yhdysvalloilta huojennuksia tuontitulleihin ja turvatakuut.

Voisiko tällainen onnistua?

Suomen Pankin ekonomisti Risto Rönkkö epäilee Yhdysvaltojen edellytyksiä saada tahtonsa läpi.

”Trumpin harjoittama tullipolitiikka on jo jossain määrin heikentänyt Yhdysvaltojen suhteita muihin maihin. On vaikea kuvitella, että sopimus ei herättäisi vastarintaa.”

Rönkön mukaan Yhdysvallat voi sinällään onnistua heikentämään dollaria. Riski valuutan keskeisen aseman horjumisesta on silti suuri.

”Yhdysvallat voi toki saada maat myymään dollarivarantojaan. Mutta jos samalla maiden pitäisi ostaa Yhdysvalloilta sadan vuoden päästä erääntyviä velkakirjoja, luottamus dollariin saattaisi heikentyä.”

Mar-a-Lagon sopimukseen liittyy näin ollen ilmeinen riski, että se kääntyy tarkoitustaan vastaan, Rönkkö arvioi.

Mitä sopimuksen epäonnistuminen merkitsisi?

”Seurauksena voisi olla pääoman ulosvirtaus Yhdysvalloista. Tavoite madaltaa valtion nykyisiä rahoituskustannuksia saattaa kääntyä ylösalaisin. Yhdysvaltojen valtionvelan korot alkavatkin nousta.”

Uuden talousajattelun keskuksen toiminnanjohtaja, tutkija Lauri Holappa ilmaisee saman hieman suoremmin.

”Yhdysvallat voi menettää asemansa maailman talousmahtina.”

Holappa sanoo ymmärtävänsä Mar-a-Lagon sopimuksen taustalla olevaa ajattelua.

Hänen mukaansa Trumpin hallinto pyrkii pitkälti samaan, johon edellinen presidentti Joe Biden tähtäsi massiivisella The Inflation Reduction Act -lakipaketillaan kolme vuotta sitten. Myös sen taustalla vaikutti pyrkimys vahvistaa yhdysvaltalaista teollisuutta ja palauttaa maahan työväenluokkaisia työpaikkoja.

”Stephen Miran vaikuttaa artikkelinsa perusteella ymmärtävän, ettei politiikka kykene vastaamaan pieni- ja keskituloisten amerikkalaisten taloudelliseen tyytymättömyyteen vain kulttuurisotien kautta. Politiikan on annettava heille myös jotakin konkreettista”, Holappa sanoo.

”Trumpin hallinto ei kuitenkaan halua periaatteellisista syistä jatkaa Bidenin politiikkaa. Niinpä se pyrkii nyt samaan lopputulokseen eri reittiä pitkin.”

Holapan mukaan tavoite on uhkarohkea jo pelkästään siksi, ettei ole olemassa takeita siitä, että dollarin devalvointi palauttaisi Yhdysvalloista vuosikymmeniä sitten lähteneet hyväpalkkaiset teollisuustyöpaikat takaisin.

”Ratkaisukeinona dollarin heikentäminen ei ole välttämättä riittävä.”

Yhdysvaltojen talous on kasvanut viime vuosina vahvasti. Se on yhä maailmantalouden veturi, jonka liike vaikuttaa kaukaisimpiinkin maihin.

Dollari puolestaan merkitsee Yhdysvalloille edelleen ”kohtuutonta etuoikeutta”, kuten Ranskan entinen presidentti Valéry Giscard d’Estaing aikanaan luonnehti.

Hän viittasi siihen, että dollarin asema maailman varantovaluuttana sallii Yhdysvalloille muita maita suuremman talouspoliittisen liikkumavaran. Dollarin erityisaseman vuoksi Yhdysvaltojen on mahdollista pyörittää talouttaan alijäämistä liikaa piittaamatta.

Yhdysvalloilla on pelissä enemmän hävittävää kuin voitettavaa, Holappa toteaa.

”Jos suunnitelma Mar-a-Lagon sopimuksen läpiviemiseksi epäonnistuu, Yhdysvallat menettäisi monia etuoikeuksia, joista yhdysvaltalaiset tällä hetkellä nauttivat.”

Valtio ei kykenisi enää velkaelvyttämään ja stimuloimaan kotimaista kysyntää nykyisen lailla.

”Talouspoliittisen liikkumavaran kaventuminen vaikuttaisi myös Yhdysvaltojen edellytyksiin ylläpitää sotilasmahtiaan. Jatkuva kotimaisen kysynnän stimulointi valtavien julkisen talouden alijäämien ja puolustusinvestointien avulla ei olisi enää mahdollista”, Holappa sanoo.

Trumpin hallinnon halussa kirjoittaa kansainvälisen talouden sääntöjä uusiksi ei sinällään ole mitään poikkeuksellista. Yhdysvallat on aiemminkin pyrkinyt muokkaamaan vallitsevaa talousjärjestystä etujensa mukaiseksi seurauksista juurikaan piittaamatta.

1970-luvun alussa Yhdysvallat romutti toisen maailmansodan jälkimainingeissa luodun kansainvälisen Bretton Woods -järjestelmän, koska sen ylläpitäminen ei enää palvellut maan taloudellisia intressejä.

Mar-a-Lagon sopimus tuo mieleen myös Britannian, Japanin, Länsi-Saksan, Ranskan ja Yhdysvaltojen allekirjoittaman Plaza-sopimuksen vuodelta 1985.

Sen julkilausuttu tavoite oli dollarin heikentäminen, jotta Yhdysvaltojen kauppataseen alijäämä ja sitä kautta myös budjettialijäämä pienenisivät. Julkilausumaton tavoite oli jarruttaa Japanin nousua Yhdysvaltojen rinnalle maailman toiseksi talousmahdiksi.

Jälkimmäinen tavoite onnistui ehkä liiankin hyvin. Jenin vahvistuminen suhteessa dollariin pakotti Japanin keskuspankin kompensoimaan kallista valuuttaa halvalla keskuspankkirahalla. Tämä merkitsi alkusoittoa Japanin talouden stagnaatiokierteelle.

Aiemmin Yhdysvallat kuitenkin pönkitti talouttaan käyttämällä pääasiassa pehmeää valtaa. Trumpin hallinto vaikuttaa olevan valmis käyttämään kovaa valtaa saadakseen haluamansa.

Trumpin on sanottu kavahtavan markkinoiden mahtia.

Hänen nykyiset neuvonantajansa eivät kuitenkaan kumartele markkinoille, kirjoittaa talousjournalisti Gillian Tett The Financial Timesin kolumnissaan.

Tett siteeraa kirjoituksessaan Mar-a-Lagon sopimuksen arkkitehteihin kuuluvaa Zoltan Pozsaria:

”Trumpin tiimi on paljon kiinnostuneempi reaalitaloudesta keskipitkällä aikavälillä kuin rahoitusmarkkinoista. Kyse on tavallisista kaduntallaajista, ei Wall Streetistä.”

Jos Trump luottaa neuvonantajiinsa, sijoittajistakaan ei välttämättä ole heittämään kapuloita rattaisiin. Tämä voi saada heidät siirtymään Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta Euroopan osakemarkkinoille. Maan poliittisen ilmapiirin muuttuminen epävakaaksi on jo jossain määrin tällaista saanutkin aikaan.

Lauri Holappa näkee mahdollisessa Mar-a-Lagon sopimuksessa vielä leveämmän hopeareunuksen.

”Kansainvälisen kaupan toimijat saattavat alkaa käyttää kaupankäynnissä dollarin sijasta muita valuuttoja, jos Yhdysvallat ryhtyy väkipakolla heikentämään dollaria. Eurolle avautuisi tällöin tilaisuus syrjäyttää dollari maailman varantovaluuttana.”

Tämä tarkoittaisi poliittisen ja taloudellisen vallan merkittävää siirtymistä euroalueelle. Mutta sitä ennen kansainvälisessä taloudessa voisi rytistä todella kovaa.
Mitä Machiavelli kirjoittikaan palkkasotureista. Ei rahasta taistelijaan voi luottaa, se myy arvonsa eniten tarjoavalle. Koskee myös valtioita. Tähän mennessä Yhdysvalloilla on ollut se moraalinen selkäranka jonka puheisiin vapauden turvaamisesta on voinut luottaa. Joo toki sielläkin on välillä menty eri sidosryhmien edut edellä kansainvälisessä politiikassa, mutta silti.
 
Tämä taalan arvon alentaminen on hyvin vaarallista puuhaa. Nyt taalamassasta merkittävä osa on sitoutunut kansainväliseen kauppaan ja tuo myös takaa taalalle hyvä, tasaisen kysynnän. Jos olet ostamassa jotain kansainvälisesti niin sinulla pitää olla nimenomaan taaloja tilillä.

Tämä asema myös takaa taalalle sen stabiiliuden, eli USA:n oma rahapolitiikka ei tuohon paljoa vaikuta ellei mennä todella pahoihin ylilyönteihin. Jos taala alkaa menttää asemiaan niin siinä tapahtuu hyvin nopeasti siirtymä pois taaloista, summat on isoja ja merkittävä devalvointi on suoraan tappiota taalatileille. Markkina reaktio voi olla nopea ja raju jos se lähtee liikkeelle. Lopputulos onkin sitten kauppataseeltaan vino valtio joka on korviaan myöten veloissa. Eli se mahdollisen liikkeen toinen laita onkin tuossa. USA:n hallinto on ulosmitannut reservivaluuta-taalan arvoa aika rajusti rahapolitiikassaan jo pitkään.

No kattellaan, tältäkin osaltaan dumpin tulokset voi olla aikaisemman referenssin mukaista, eli punanumeroille mennään ja rajusti.
 
Jospa Trump tarjoaa ruplalle tai yuanille mahdollisuuden. Oikeasti rupla ei mitenkään kelpaa, paitsi emboksi. Mutta Yuan, varokoon Trump, Kiina voi ryhtyä vaatimaan kaupankäyntiä yuaneilla jos taala siirtyy lähemmäs embokerhoa. Marsmatkan suuruinen hanke olisi siirtää merkittövä osa öljykaupasta yuaneille . Voisi sanoa bye bye beibi sen drill baby drill sijaan..
 
Tarvitseeko Trump oman kuuman linjan jonnekin, sellaisen johon vielä toiminnassa olevat virastot eivät pääse käsiksi?
Valkoiseen taloon ja sen alueelle ollaan vetämässä Starlink-pohjaista verkkoyhteyttä, kertoo The New York Times. Yhteydellä on määrä korvata alueen langattoman verkon katvealueita, jotka ovat ”puutteellisen mobiiliverkon ja ylihinnoitellun wifi-infrastruktuurin” syy.
Toinen oudoksuntaa herättänyt asia on se, että Starlinkin satelliittiantennit eivät sijaitse Valkoisen talon alueella, vaan toisaalla. Satelliitti-internet tuodaan perille kiinteällä kaapeloinnilla.
Valkoinen talo ei varsinaisesti kommentoinut, miten satelliittiyhteyden tuominen kaapeloidusti parantaa langattomia katveita.
 
Tämän puuhassa olevan, Uuden Kultaisen Ajan yksi pilareista. Taitaa olla julkilausuttu luottamus siihen, että vuosikymmenien kuluessa halvemman tuotannon maihin siirtynyt teollisuus saadaan laajasti USA:han palautettua ml. korkeamman teknologian sektorit. Tullit (tai uudelleen neuvoteltavat kauppasopimukset) taas kompensoisivat sitä osaa tuotannosta, mitä ei välttämättä ole realististakaan jenkkilään siirtää. Näin ainakin, mitä MAGA-strategeja olen haastatteluista yms. tulkinnut.

Vahvasti vaikuttimena motivaatioon muutoksessa. Alla oleva korkokulujen osuuden kasvu budjettimenoissa. Viimeistään vuonna 2024, korkokulut ohittivat liittovaltiobudjetissa puolustusmenojen osuuden joka hieman lähteestä riippuen, oli luokkaa n. 850 mrd taalaa. Korkokulujen ollessa vuonna 2024 1130 mrd taalaa.

1742572039757.webp

Ymmärrän taloustieteitä yhtälailla kuin sika ymmärtää sievän kesämekon merkitystä kesäisten bulevardien katseidenkerääjänä. Mutta muutos jenkkilässä, taitaa olla moodissa "pakkorako"?

Hallinnosta riippumatta, kummatkin puolueet ovat vuosikymmeniä harrastaneet MEGA-luokan siltarumpupolitiikkaa, joka saa Pekkarisen kaltaiset kotoiset hahmomme, nöyryydestä ja kateudesta päänsä lattiaan painamaaan ja vähäisyyttään anteeksi pyytämään.

Jos nyt murros käyntiin lähtee täydellä voimallaan, ei ole vaikea arvailla mahdollisen muutoskivun osumista keski- ja alempiin luokkiin, joiden ostovoimakehitys ei hurraa-huutoja muutenkaan ole viimeisten vuosikymmenien aikana herättänyt.

Varsinkin mikäli tulli- ja muu protektionistinen kauppapolitiikka ei käyntiin toivotusti lähde. Medicaid, Medicare sekä sosiaaliturva ovat ehkäpä niitä vakausrakenteita. Mihin mahdolliset leikkaukset saattavat jännä-seurattavaa USA:n jo ennestään polarisoituneeseen sisäiseen koheesioon tai pikemminkin sen vajeeseen lisätä. Ehkä hyvinkin ikävissä muodoissa.

Linkistä voi USA:n talouslukuja tarkemmin tutkailla:
 
Tuo pöyristys USAn opetusministeriön alasajosta hieman ihmetyttää. Joka osavaltiossahan on omat opetusviranomaisensa kuten EU:ssakin, mihin tarvitaan koko USan kattavaa opetusministeriötä? Samaan kuin Euroopassa? Brysselin opetusministeriö määräisi pakkoruåtsin italialaisille koska se on aivan valtava rikkaus ja AINOA sivistyksen mitta, me taas opeteltaisiin ulkoa italialaisten sotasankarien nimiä jne. Eli jättivirastoa tarvitaan tarvittiin vain edistämään kaikkea nykyajan mädätystä.
 
Tuo pöyristys USAn opetusministeriön alasajosta hieman ihmetyttää. Joka osavaltiossahan on omat opetusviranomaisensa kuten EU:ssakin, mihin tarvitaan koko USan kattavaa opetusministeriötä? Samaan kuin Euroopassa? Brysselin opetusministeriö määräisi pakkoruåtsin italialaisille koska se on aivan valtava rikkaus ja AINOA sivistyksen mitta, me taas opeteltaisiin ulkoa italialaisten sotasankarien nimiä jne. Eli jättivirastoa tarvitaan tarvittiin vain edistämään kaikkea nykyajan mädätystä.
Tuo alasajo ollut jo Reaganin ajoista GOP:in asialistalla. Tässä tuo puolueiden näkemysero liittovaltio vs. osavaltiomääräysvallassa melko iso on perinteisesti ollut (per osavaltio erot melko suuria kuitenkin vas-oik -akselilla). Aiemmin puolueiden omien läänitysten säilyttäminen ylihallituskautisesti ehkä osana estettä ollut uudistuksille. Nyt meno ja meininki erilaista. Hyvässä ja pahassa.

Noinkin isossa valtioaparaatissa kuin USA, aivan varmasti läskiä on leikattavaksi. Vuosikymmenien kerrostumina. Tässä kuitenkin aiheellista kritiikkiä on siihen esitetty. Onko lihamestarilla veitsen käyttö hallinnassa vai vedetäänkö gung ho -linjalla teurastamon lattialle samaan läjään läskiä ja sisäfilettä kasaten.

OT Koska opetus lähtökohtaisesti on hyvä ja kannatettava asia, tämä helposti ainakin meikäläisessä mediassa sitten helposti kääntyy muotoon: Kaikki mahdollinen opetukseen edes etäisesti liittyvä himmelöinti, on pakko säilyttää. Muuten mistään ei tule mitään ja kaikki ajautuu synkkään suonsilmään. Vain hieman liioitellen. Lapset ja ylipäätään opiskelijat, tässä toimivat lähinnä välineinä vasureille. Vallan jakkaralle kivutessa.

Esimerkkinä tästä meikäläisessä maisemassa. Pakonomainen inkluusio-ajattelun toteuttaminen, tuloksista piittaamatta (tästä kohtuullisen/riittävän laajaa dataa on saatavissa). Lapset ja opetuksen taso koekaniineina vasuri-harhaan pakonomaisessa maailmankuvavajeessa ympäristöä pakottaen. Kun sitten väistämätön tapahtuu, eli oppimisen ja opettamisen prosessit rapautuvat. Seuraava luonnollinen toimi, on lisäresurssien kaataminen pohjattomaan kaivoon. Ikiliikkuja suorastaan tämä malli.
 
Trumpin tiimi kävi salaisia keskusteluja Ukrainan opposition kanssa – Politicon lähteet paljastivat, keitä oli mukana https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011113381.html

Siinä on ollut oikein a-tiimi virittelemässä vallan vaihtoa mieleiseksi....🤬

Lähteiden mukaan Ukrainan opposition kanssa kävivät keskusteluja Trumpin poika Donald Trump Jr, vävy Jared Kushner, konservatiivinen talkshow-juontaja Tucker Carlson sekä Yhdysvaltain Lähi-idän erityislähettiläs Steve Witkoff. Viimeksi mainittu on ainoa, jolla on virallinen asema Yhdysvaltain hallinnossa.
 
Tuo pöyristys USAn opetusministeriön alasajosta hieman ihmetyttää. Joka osavaltiossahan on omat opetusviranomaisensa kuten EU:ssakin, mihin tarvitaan koko USan kattavaa opetusministeriötä? Samaan kuin Euroopassa? Brysselin opetusministeriö määräisi pakkoruåtsin italialaisille koska se on aivan valtava rikkaus ja AINOA sivistyksen mitta, me taas opeteltaisiin ulkoa italialaisten sotasankarien nimiä jne. Eli jättivirastoa tarvitaan tarvittiin vain edistämään kaikkea nykyajan mädätystä.
Täsmälleen näin. Siksi siitä luopuvat.
 
Trumpin tiimi kävi salaisia keskusteluja Ukrainan opposition kanssa – Politicon lähteet paljastivat, keitä oli mukana https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011113381.html

Siinä on ollut oikein a-tiimi virittelemässä vallan vaihtoa mieleiseksi....🤬

Lähteiden mukaan Ukrainan opposition kanssa kävivät keskusteluja Trumpin poika Donald Trump Jr, vävy Jared Kushner, konservatiivinen talkshow-juontaja Tucker Carlson sekä Yhdysvaltain Lähi-idän erityislähettiläs Steve Witkoff. Viimeksi mainittu on ainoa, jolla on virallinen asema Yhdysvaltain hallinnossa.
"Politicon kolme ukrainalaislähdettä ja niin ikään nimettömänä puhunut republikaanien ulkopoliittinen asiantuntija" -Nimettömät lähteet ja salaiset keskustelut, tuo journalistien loppumaton faktojen lähde. Nyt meidän vaan pitää luottaa noihin lehtiapinoihin. Uskokaa uskokaa. :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

"Tiimin jäsenet eivät vastanneet Politicon kommentointipyyntöön"
 
Näemmä nyt sitten otetaan tähtäimeen yksittäisi lakitoimistoja jotka hoitaa dumpin hallintoa vastustavia kanteita oikeuksissa:
https://www.nbcnews.com/politics/tr...powerful-law-firm-paul-weiss-trump-rcna197490
https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/03/addressing-remedial-action-by-paul-weiss/
https://www.whitehouse.gov/presiden...ances-and-evaluation-of-government-contracts/

Ihan hyvä vipu pistää lakitoimisto nurin kun kielletään kanteiden ajamisessa tarvittavaan hallinnon materiaaliin pääsy. Käytännössä jos siis joudut dumpin mielivallan kohteeksi niin et enää pysty ajamaana asiaasi edes oikeudessa kun yksikään asianajaja ei suostu asiaasi ajamaan. Käytännössähän tuo johtaa siihen että hallinnon sopimuksista tuli arvottomia, dump voi vapaasti päättää mitä sen kanssa tehdään ja vaikka hallinto selkeästi rikkoisi sopimuksen ehtoja niin mitään et voi.
 
Sotasuunnitelmat somessa


Päätoimittaja Jeffrey Goldberg kertoo kirjoittamassaan artikkelissa, että kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz oli ottanut häneen yhteyttä maaliskuun 11. päivänä salatussa Signal-viestipalvelussa, ja kaksi päivää myöhemmin hänet liitettiin viestiryhmään, jossa iskuista kerrottiin.

Tiedon tulevista iskuista Jemeniin ilmoitti ryhmään puolustusministeri Pete Hegseth noin kaksi tuntia ennen iskuja maaliskuun 15. päivänä. Viestissä kerrottiin muun muassa täsmälliset tiedot iskun kohteesta, ajankohdasta ja siihen käytettävistä aseista.
 
Sotasuunnitelmat somessa

Kannattaa lukea ajatuksen kanssa alkuperäinen artikkeli:
https://www.theatlantic.com/politic...-accidentally-texted-me-its-war-plans/682151/

Kuvattu sisältö on helppo generoida kunhan tietää hallinnon ja armeijan rakenteista jotain. Päälle tarvitaan vain tietoa että koneita tankataan ja lastatan. Joten tietovuoto tai tiedustelutieto kentältä riittää tuohon 2h aikaikkunaan. Lopun saa orkestroitua kasaan ja syötettyä kohteelle. Jälkeenpäin homma näyttää riittävän aidolle että toimittaja kirjoittaa jutun.

Haisee liian kauas kokookeitetylle jutulle tämä keissi. Lisäksi dump on suututtanut ihan riittävän laajasti ihan valtiotasolle asti joten motivoituneita vastustajia riittää dumpin hallinnon heilutukseen.
 
Kannattaa lukea ajatuksen kanssa alkuperäinen artikkeli:
https://www.theatlantic.com/politic...-accidentally-texted-me-its-war-plans/682151/

Kuvattu sisältö on helppo generoida kunhan tietää hallinnon ja armeijan rakenteista jotain. Päälle tarvitaan vain tietoa että koneita tankataan ja lastatan. Joten tietovuoto tai tiedustelutieto kentältä riittää tuohon 2h aikaikkunaan. Lopun saa orkestroitua kasaan ja syötettyä kohteelle. Jälkeenpäin homma näyttää riittävän aidolle että toimittaja kirjoittaa jutun.

Haisee liian kauas kokookeitetylle jutulle tämä keissi. Lisäksi dump on suututtanut ihan riittävän laajasti ihan valtiotasolle asti joten motivoituneita vastustajia riittää dumpin hallinnon heilutukseen.
Tuossa IS jutussa
”KANSALLISEN turvallisuuden neuvoston tiedottaja Brian Hughes vahvisti myöhemmin Atlanticille, että ryhmä vaikuttaa olleen aito. Valkoinen talo vahvisti myöhemmin maanantaina julkisesti, että toimittaja oli mukana iskuja käsitelleessä ryhmässä.”

Originaali teksti
”Brian Hughes, the spokesman for the National Security Council, responded two hours later, confirming the veracity of the Signal group. “This appears to be an authentic message chain, and we are reviewing how an inadvertent number was added to the chain,” Hughes wrote. “The thread is a demonstration of the deep and thoughtful policy coordination between senior officials. The ongoing success of the Houthi operation demonstrates that there were no threats to troops or national security.”
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top