Barack Obaman salainen kostosuunnitelma julki: CIA:lla on noloja tietoja Vladimir Putinista
KASPERI SUMMANEN
23.6.2017 klo 16:47
Yhdysvaltojen väistyvä hallinto kehitti kovia tapoja rangaista Venäjää vaaleihin sekaantumisesta.
-
Donald Trumpia vastustava mielenosoittaja kantaa Putin-kylttiä Seattlessa Yhdysvalloissa.
(AFP/Lehtikuva)
Yhdysvaltojen silloinen presidentti Barack Obama sai viime vuoden elokuussa pöydälleen huippusalaisen kirjekuoren keskustiedustelupalvelu CIA:lta.
Vain presidentin ja kolmen hänen lähimmän avustajansa luettavaksi tarkoitettu muistio oli pysäyttävä. Luotettaviin korkean tason venäläislähteisiin perustuva raportti selvitti yksityiskohtaisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinin määränneen kyberiskujen ja vuotojen sarjan, jolla pyrittiin vaikuttamaan Yhdysvaltojen tuleviin presidentinvaaleihin.
Amerikkalaistiedustelu oli jopa onnistunut saamaan käsiinsä Venäjän presidentin antamat ohjeet operaatiot tavoitteista. Demokraattiehdokas HillaryClintonia oli vähintäänkin vahingoitettava ja hänen vastaehdokastaan, republikaanien Donald Trumpia, oli avitettava.
Asia ilmenee
Washington Postin kattavasta reportaasista.
Lehden mukaan CIA:n keräämä tietopaketti oli niin arkaluontoinen, että presidentin oli palautettava se lukemisen jälkeen, jotta vuodoilta vältyttäisiin.
Raportin jälkeen kesti liki puoli vuotta ennen kuin muut amerikkalaiset tiedusteluelimet päätyivät samoille linjoille Venäjän vaikuttamisoperaatiosta.
Sinä aikana kulisseissa tapahtui paljon.
Kosto
Washington Post paljastaa Barack Obaman hallinnon kehitelleen viimeisinä kuukausinaan useita toinen toistaan rankempia kostosuunnitelmia Putinin Venäjää vastaan.
Salaisissa neuvotteluissa pyörivät muun muassa kyberhyökkäykset, CIA:n keräämän Putinia vahingoittavan aineiston julkaiseminen ja pakotteet, jotka iskisivät todella kovaa Venäjän talouteen.
Putin-aineistoa kuvataan sellaiseksi, joka nolaisi Venäjän presidentin.
Lopulta Obama hyväksyi verrattain säyseän paketin. Sen seurauksena Yhdysvallat karkotti 35 venäläistä diplomaattia, sulki kaksi Venäjän käyttämää rakennusta ja asetti vaikutuksiltaan pitkälti symbolisia pakotteita.
Barack Obama hyväksyi myös aiemmin täysin hämärän peitossa olleen ohjelman toimeenpanon. Siinä Venäjän infrastruktuuriin liittyviin tietojärjestelmiin asennettiin eräänlaisia "kyberpommeja", jotka voitaisiin laukaista siinä tapauksessa, jos Venäjän ja Yhdysvaltojen välit jatkavat heikkenemistään.
Hanke oli vasta alussa, kun Obama jätti virkansa. Sen toteuttaminen jäi hänen seuraajansa, presidentti Donald Trumpin, harteille.
Barack Obaman päätös olla iskemättä takaisin jakaa edelleen hallinnon entisten virkamiesten mielipiteitä.
– Se on vaikein asia puolustaa koko hallitusurallani. Minusta me vähän jäädyimme, eräs Obaman läheinen avustaja toteaa.
@
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/usan_salainen_suunnitelma_venaja-67106