Trumpilla on omintakeinen ydinaseiden torjuntalinja
Tänään klo 13:38
Trump lähetti Iran-sopimuksesta vetäytymisellään viestin myös Pohjois-Korealle.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa Iranin kanssa uuden "diilin".EPA/AOP
Presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina (8.5.) Yhdysvaltojen vetäytyvän Iranin ydinsopimuksesta, samalla Trump sanoi olevansa valmis neuvottelemaan paremman ”diilin”.
Kyseessä ei ollut yllätys, sillä Trumpin ulkopolitiikan linjana ovat kovat puheet, nopeat käänteet ja vastustajien pitäminen epävarmuudessa.
Lisäksi Trump kertoi jo presidentinvaalitaistelun aikana inhoavansa koko sopimusta.
Vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen tavoitteena oli estää Irania valmistamasta ydinasetta, vastineeksi Iranille asetettuja talouspakotteita poistettiin.
Suomalainen ydinasetarkastusten asiantuntija Olli Heinonen totesi Ylelle (10.5.), että ydinsopimuksessa on teknisiä ongelmia, kuten Iranin ballististen ohjusten kehittäminen, ja niihin mahdollisesti lisättävät ydinkärjet.
Iranilla on jo nyt hallussaan Lähi-idän suurin ohjusvarasto, jota pidetään naapurimaissa isona uhkana. Lisäksi Iran on Heinosen mukaan kieltänyt IAEA:ta tarkistamasta sotilaallisia alueitaan.
Monet tahot arvioivat tuoreeltaan, että Trumpin Iran-"kovistelu" lisää konfliktiriskiä Lähi-idässä.
Esimakua tästä saatiin jo
torstain vastaisena yönä, kun iranilaiset joukot ampuivat ensin ohjuksia Israelin asemiin, ja tämän jälkeen Israel teki massiivisen vastaiskun lukuisiin iranilaisiin kohteisiin Syyriassa.
Lähi-idän tilanteen kärjistyminen Trumpin kovan ulkopolitiikan myötä on aito riski, vaikka presidentin perimmäisenä tarkoituksena ei olisikaan romuttaa koko ydinsopimusta, vaan painostaa Iran uusiin neuvotteluihin.
Euroopan maat sekä Venäjä ja Kiina ovat omalta osaltaan luvanneet säilyttää ydinsopimuksen, mutta jos Iran päättäisi aloittaa ydinohjelmansa uudelleen, palauttaisivat Euroopan maat hyvin todennäköisesti talouspakotteet, mikä hillinnee Iranin haluja irtautua sopimuksesta.
Trumpilla on pian edessään myös neuvottelut Pohjois-Korean ydinaseettomuuden varmistamiseksi, niistä odotetaan vielä hankalampia kuin konsanaan Iranin kohdalla.
Neuvotteluissa joudutaan samojen ongelmien eteen kuin Iranin kohdalla, eli ydinasekysymyksen lisäksi on ratkaistava se, mitä tehdään Pohjois-Korean ohjuksille, ja miten varmistetaan kansainvälisten tarkkailijoiden vapaa toiminta.
Tuoreella Iran-päätöksellään Trump lähetti Pohjois-Korealle neuvotteluihin ennakkoviestin, eli että venkoiluista ei hyvä seuraa.
Pian nähdään, millaiset seuraukset Trumpin kovalla linjalla on -mahdollisuudet sekä hyvään että huonoon lopputulokseen ovat olemassa.
KREETA KARVALA