Trump viittaa tuossa negatiiviseen kauppataseeseen. Työväestö ja koko kansakunta häviää, vaikka toki suuryritykset, pankit ja eliitti porskuttaa. Tämähän se onkin varsinainen syy, miksi Yhdysvaltain kansa halusi muutoksen. Uusi kauppasopimus kääntänee taseen suuntaa. Meksiko ja Kanada (malliksi hiukan kiukuteltuaan) suostuivat lopulta helpolla uuteen soppariin, koska niillä on vain voitettavaa kun tuotanto palaa Kiinasta USA:an ja Pohjois-Amerikkaan.
Siitähän tässä kaikessa on pohjimiltaan kyse. Länsimaiden eliitti on lahjoittanut teollisuuden Kiinaan yksipuolisella vapaakaupalla, tarkoituksena tehdä länsimaiden työväestöstä (ehkä keskiluokastakin) jälleen halpaa ja köyhää. Yksittäinen yritys ja sen omistajat toki voittavat, kun saavat tehtaan Kiinaan ja tuoda sieltä ilman tulleja tavaraa länteen, mutta lännen kansat siinä häviävät. Työväestön hyvää elintasoahan tarvittiin kylmän sodan aikana, mutta ei (eliitin mielestä) enää sen jälkeen. Kiina ja monet länsimaiset yritykset ovat käyttäneet tilaisuuden hyväkseen, mutta lopulta USA:ssa ajatteleva osa kansasta esitti vastalauseen, otti vallan eliitiltä (ja eliitin medialta), ja valitsi oman kansan etua ajavan johtajan. Eliitti ja eliitin media nyt sitten kipuilevat kovasti, ja siinä hässäkässä on heitetty mm. viimeisetkin rippeet journalismista menemään.
Ilmastonmuutoksen torjunta, massiivinen halpatyöläisten ja elätettävien maahanmuutto, yksipuolinen vapaakauppa. Näillä ajetaan länsimaat alas, koska eliitti katsoo ettei länsimaat-konseptia ja länsimaiden kansojen hyvinvointia enää tarvita.
Trump on populisti. Populistit ajavat populan etua. Ne muut (ja media) ajavat eliitin etua.
Populismin ydin on tarjota yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Yksinkertaiset sloganit sekä temput, ja jos ne eivät autakaan niin syy on kansainvälisen eliitiin. Näin myös ja etenkin Trump.
En ole mikään asiantuntija aiheessa, mutta yksinkertaistaisin silti että
Yhdysvaltain kauppataseen negatiivisen suhteen taustalla on kaksi avainasiaa.
Ensinnäkin jenkit kansana ja kansakuntana vain ovat niin hemmetin varakkaita, heillä on varaa ostaa enemmän kuin itse valmistavat. Toiseksi joitakin asioita on vain halvempaa tuottaa tai valmistaa muualla. Kauppavaihdon suuntaa voi toki yrittää vaikuttaa tulleilla, ja toki siihen vaikutetaankin, mutta silloinkaan se ei ole niin yksinkertaista kuin Trump väittää. Otetaan vaikka maaseutu ja ruuanvalmistus ja jalostus. Tullit korkealle, niin ulkomailta ei kannata enää tuoda mitään. Samalla ruuan hinta pomppaa ylös, ja ihmisillä on vähemmän rahaa muuhun kulutukseen. Viljelijät voittavat, muut häviävät. Työpaikkoja yhtäälle, pois toisaalta.
Tosin, jenkit ovat lähtökohtaisesti aika taitavia pitämään puolta omistaan, toisin kuin Trump väittää. Väittäisin, että mitään helppoja lääkkeitä ei ole.
Keskeisin seikka olisi laittaa Kiina kuriin, ja koko läntisen maailman pitäisi työskennellä sen eteen. Trump on tähän kovasti puheissaan pyrkinyt, "kauppasodat ovat yksinkertaisia ja helppoja voittaa", katsotaan mihin hänen Amerikka Yksin -näkemys riittää. Tyynen valtameren TPP-kauppasopimus oli tehty nimenomaan pitämään Kiinaa kurissa epäreilun tuotannon osalta, mutta siitähän Trump erosi ensimmäisenä. Tietääkseni juurikaan mitään ei ole saatu tilalle, ja Kiinan pelimerkit paranivat oleellisesti kun jenkit eivät ole sopimuspöydän toisella puolella yhteisessä rintamassa alueen muiden maiden kanssa.
Arvaisin Trumpin perinnön olevan, että hänen kaudellaan Kiina lopullisesti varmisti paikkansa kaupallisena ja sotilaallisena suurvaltana.
Meille mielenkiintoista on toki nähdä myös mitä Venäjä tekee "lähiulkomaillaan", mutta se on Venäjälle mahdollista vain sotilaallisesti, kaupallisesti maa tuntuu taantuvan taantumistaan Putinin rosvokoplan johtamana.