EU:n kehityksestä voidaan olla montaa mieltä..joka tapauksessa yksittäisen ihminen joutuu itse hankkimaan oman elämänsä. Siis käymään koulunsa, tekemään työtä itsensä ja perheensä elättämiseen. Me emme elä enää suljetussa (valtionrajat, tullirajat, valuuttarajat, jne.) agraarisessa ja hevosvetoisessa yhteiskunnassa. Maailma on kehittynyt niin Suomessa kuin muualla ja suomalaisten pitää pysyä tämän kehityksen mukana. Toisaalta maailma muuttuu kaiken aikaa ikään kuin "pienemmäksi". Nykyään koko maailma toimii reaaliaikaisesti 24/7.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailman_väkiluku
Jo tällä hetkellä suomalaiset yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla ja monen yrityksen liiketoiminnan volyymeista yli 90%:ia toteutuu ulkomailla. Hyvin suurelta osin EU:n kotimarkkinoilla. Kaikkialla muuallakin (EU:n ulkopuolella) toimivalle suomalaiselle teollisuudelle on suureksi eduksi että olemme osana maailman vaurainta ja merkittävintä kotimarkkina-aluetta, Euroopan Unionia. Kestävät/vahvat/tasapuoliset edellytykset Suomen teollisuudelle ja vientikaupalle ovat myös välttämätöttömiä. Sen myötä myös kaikille suomalaisille, siis koko yhteiskunnallemme. Ilman vientiteollisuuden työpaikkoja suomalainen yhteiskunta taantuisi. Joka vuosi yhä lisääntyvä määrä suomalaisista hankkii elantonsa perheelleen työskentelemällä kansainvälisissä yrityksissä. Monet myös asuvat enemmän tai vähemmän vakinaisesti muualla kuin Suomessa. Säilyttäen silti siteensä kotimaahan. Käytännössä kymmenien tuhansien suomalaisten näkökulmasta ajatellen käsite "kotimaa" on muuttumassa koko ajan laajemmaksi. Me olemme itseasiassa eurooppalaisia. Tottakai pysymme suomalaisina mutta olemme samalla myös eurooppalaisia.
Minusta jopa tuntuu että suurin osa EU:n vastustajista eivät näe saati ymmärrä globaalia kehitystä ja sitä kuinka se vaikuttaa myös meidän yhteiskuntaamme. Vastustajat puhuvat yleensä "lillukan varsien" luokkaa olevista pienistä yksityiskohdista. Ei niillä ole juuri mitään merkitystä suomalaisen yhteiskunnan, puhumattakaan maailmanlaajuisesta, kokonaisuudesta. Toisaalta mukanaolo "globaalissa kehityksessä" ei mitenkään sulje pois kansallia arvojamme. Meillä tulee joka tapauksessa säilymään monipuolinen/-muotoinen "kotimainen sektori" niin kotimarkkinateollisuudessa, yhteiskunnallisissa palveluissa, koulutuksessa, sosiaalisektorilla jne. jne. Yhteiskunnalle on kuitenkin välttämätöntä että meillä pysyy sopiva tasapaino vientiteollisuuden ja kotimarkkinoiden välillä. Suomella kun ei ole sellaista luonnonvaraa kuin esim. öljyä, jota myymällä voisimme kattaa ikään kuin "ilmaiseksi" yhteiskuntamme kustannuksia. Suomalaisten ainoa mahdollisuus kattaa/kustantaa elintasonsa säilyttäminen/kasvu löytyy vientikaupasta, muodostuipa se sitten tuotteista tai palveluista. Mitä enemmän Suomen ulkomaanviennillä on arvoa, sitä vauraampana yhteiskuntamme säilyy myös tulevaisuudessa.
Se mitä oli joskun aikaisemmin on historiaa. Siihen on turha juuttua koska maailma ympärillämme muuttuu koko ajan. Jokaisen suomalaisten on hyvä ajatella tulevaisuutta(an). Siinä on monia vaihtoehtoja. Omalta kohdaltani olen mielestäni selvittänyt miten ja missä haluan elää tulevaisuudessa. Mielestäni lännen suunnalla on aurinkoisempaa ja idässä synkkää. Mutta jokainen olkoon vapaa miettimään asiaa ja tekemään päätöksensä omalta kohdaltaan. Jää sitten nähtäväksi mihin suuntaan yksittäisten ihmisten ja suomalaisen yhteiskunnnan asiat etenee.