Tuntematon sotilas filmataan taas.

Ainoa mikä siinä Äänislinnassa häiritsi oli se, että koko ajan tiesi katsovansa Suomenlinnaa. Suomenlinna on kuitenkin (jo) sen verran tuttu, että se on liian tunnistettava. Olisiko sitten Suomesta löytynyt sopivaa ja riittävän laajaa paikkaa esittämään Äänislinnaa? No, pieni kursiositeetti tuo vain oli, tuskin kovinkaan montaa häiritsi.

En tiedä, mutta hiljattain selvisi missä Molberg Äänislinnansa kuvasi. Tampereen Pispalassa, siinä Rajaportin saunan viereisellä kentällä. Ei vissiin ollu silloin vielä miljoonäärien residenssejä Pispalan rinteet puolillaan.

Entäs Laineen Äänislinna? Onko tietoa missä kuvattu?
 
En tiedä, mutta hiljattain selvisi missä Molberg Äänislinnansa kuvasi. Tampereen Pispalassa, siinä Rajaportin saunan viereisellä kentällä. Ei vissiin ollu silloin vielä miljoonäärien residenssejä Pispalan rinteet puolillaan.

Entäs Laineen Äänislinna? Onko tietoa missä kuvattu?

Ainakin osa Mollbergin Äänislinnan kohtauksista kuvattiin Lappeenrannan Linnoituksessa, esim. kohtaus "Petroskoin ensimmäinen ilta" sekä valtausparaati, joka järjestettiin Linnoituksen Kristiinankadulla. Kyseisenä päivänä, jolloin valtausparaatin kuvaukset olivat, kalustoa ajoi koulumme ohi Rakuunanmäen kupeessa. Yritimme tuolloin ylipuhua historiantunnilla opettajamme, jotta pitäisimme tunnin ulkona ja seuraisimme "Tuntemattoman sotilaan kuvauksia". Ei onnistunut!

No, onneksi saimme katsoa muutaman minuutin kaluston "ohimarssia" luokkamme ikkunoista.

Joku paikkakuntalainen varmaan jo päättelee mikä tämä koulu on.

Kyseessä oli Lönnrotin yläaste ja lukio, ja tarkemmin sanoen Venäjän vallan aikana rakennettu punatiilinen rakennus. Koulun nimi oli alunperin Lappeenrannan reaali- ja porvarikoulu, jossain vaiheessa se oli sitten Lönnrotin poikalyseo, sitten Lönnrotin yläaste ja lukio, nykyään vaan Lappeenrannan Lyseon lukio - yläastetta eli yläkoulua rakennuksessa ei enää ole.

https://yle.fi/uutiset/3-9657233
 
^ Ok, kiva tietää.

Täytyisi katsoa se, niin voisi yrittää bongata mitkä kohdat on Pispalasta. Facebookissa (vaimo käyttää) oli kuvia kuvauksista kun jonkinlaista leiriä siinä pitivät.
 
Entäs Laineen Äänislinna? Onko tietoa missä kuvattu?

Tätä piti oikein lähteä googlailemaan. Tällainen osuma löytyi. Eli vastaus: ilmeisesti Helsingissä.

Kallion kulttuuriverkosto
Tuntemattoman sotilaan Hietanen palaa Alppilaan


Ihan kuin Petroskoissa. Työväenasuntomuseon sisäpiha Kirstinkujalla pääsi uuteen Tuntemattomaan.
Juhani Styrman



Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan klassikkokohtauksia on kun Rokka, Hietanen ja Vanhala, Petroskoin valtauksen jälkeen, tapaavat paikallisen Veran ja hänen ystäviään, joka lopulta intoutuu tanssimaan korpisotureillemme. Autenttisille paikoille ei tuolloin ollut tietenkään asiaa, joten entisiä Äänislinnan kortteleita muistuttavia näkymiä piti etsiä lähempää. Vaatimattomista puutalokortteleista ei 1950-luvulla ollut pulaa, sellaisia löytyi ihan Helsingistä, muun muassa itäisestä kantakaupungista.

Veran tanssikohtauksessa Äänislinnaa sai ulkokuvien osalta esittää Porvoonkadun ja Fleminginkadun kulmassa sijainnut Sadan markan villat. Kortteli oli rakennettu 1900-luvun alkuvuosina Helsingin Työväen Rakennusosakeyhtiön toimesta. Noin kymmenen matalaa puutaloa sisältänyt alue purettiin 1950-luvun lopulla.

Nyt Aku Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, siinä vallataan myöskin Petroskoi ja sama kolmikko menee vierailulle naisten luokse. Uudessa Tuntemattomassa on lisäkohtauksia, jossa Hietanen palaa parikin kertaa Veran luokse. Kolmas tapaaminen päättyy siihen, että Hietanen kävelee puutalojen pihalla. Tämä kohtaus on kuvattu Työväenasuntomuseon sisäpihalla Kirstinkujalla.
Paikka on muutaman korttelin päässä Laineen Petroskoista Porvoonkadulta - Hietanen on palannut Alppilaan. Tunematon sotilas -elokuvaa esiteään myös elokuvateatteri Rivierassa, Alppilassa.
Juhani Styrman
 
Samoin Linnan poissaolo tekee ehkä tästä ajanjaksosta kaikkein sekavimman. JR 8 oli voimakkaasti mukana U-aseman suurtaisteluissa muistaakseni. Samoin yksityiskohtana Laatokon Karjalan perääntymistaistoissa ei enää oltu aseettomia vihollisen sotkien edessä, vaan nyrkkejä ja kauhuja oli käytössä. Tässä sen sijaan vaan vaelletaan ikään kuin nujakasta toiseen kunnes rauha tulee.
Korjataan nyt tätäkin, otinpa kirjan hyllystä ja luin viimeisen luvun uudestaan. On siinä selkeämpi ote kuin elokuvan kaaottiset viime hetket.

Koskelalle, tämän tuotua pataljoonan (ilman konekivääreitä) takaisin tielle, Karjula kaiken huutamisen seassa itse asiassa kirjassa lupasi lähettää uudet pst-tykit asemiin, sekä "rlakettitorljunta-aseita mikäli niitä saa". Eli ei ne aivan tuntemattomia olleet, vaikka niiden käytöstä ei ole kuvauksia. Ja kun sotkat ilmestyivät mutkaan, niin Honkajoki, matkien Karjulan ääntä, toteaa että "perkele, nyt tarvittaisiin niitä rlakettitorjlunta-aseita". Koskelan ryömiessä ojassa kuvaa Linna miehen pohdintaa, miten kasapanos alkaa olla jo aika hyödytön torjunta-ase. Ja Rokka toteaa jälkeenpäin, että Koskela tapatti itsensä turhaan.

Samoin Linna kertoo selkeästi saapumisen U-asemiin, ja miten miehet rajan ylitettyään Suomen puolelle päästyään muutenkin alkoivat taistella taas tosissaan. Elokuvassa kuvataan U-asema jostain syystä vain hölmösti "viimeisenä puolustuslinjana". Siellä taisteltiin kirjassa kuvattuna pidempi jakso, ja iskuryhmä Vanhalan hyökkäys oli nimenomaan menetetyn tukikohdan takaisin valtaamista, jossa heidän vastuulla oli hiljentää pätkä jouksuhautaa, ennen kuin koko joukkue hyökkää.
 
Viimeksi muokattu:
Loppusoadn kuvauksesta kannattaisi lukea myös Sotasomaanin ao. kohdat. Ainakin Koskelan mielentilasta saa eri käsityksen kuin "Tuntemattomasta". Näin muistelen, sillä en ole lukeneut Sotaromaania sen julkaisemisen jälkeen.
 
Onko jokin keino jolla ulkomailla asuva pääsisi myös katsomaan tuota sarjaa Areenasta? NordVPN ei auta koska yle ei anna katsoa vpn päällä. Yle-veroa maksavana tämmöinen ottaa vähän päähän...
 
Onko jokin keino jolla ulkomailla asuva pääsisi myös katsomaan tuota sarjaa Areenasta? NordVPN ei auta koska yle ei anna katsoa vpn päällä. Yle-veroa maksavana tämmöinen ottaa vähän päähän...
Just tuohon ongelmaan on tulossa ellei jo tullut ratkaisu. Areenaan pitää olla rekisteröitynyt. Ymmärtääkseni rekisteröinti vielä muuttui hiljan mahdollistaakseen ulkosuomalaisille katselun. (Sanalla se estää VPN-käytön.)
 
Yle Tunnus -kirjautuminen, jota edellytetään kaikilta käyttäjiltä, jotka haluavat käyttää Areenaa EU-alueella Suomen ulkopuolella. Areenaa voi edelleen käyttää myös kirjautumatta palveluun.

Yle Tunnukseen liitetään uutena ominaisuutena asuinpaikkatarkistus: rekisteröityneeltä käyttäjältä varmistetaan, että hänellä on pysyvä asuinpaikka Suomessa. Tarkistus tehdään Suomi.fi-tunnistautumispalvelun avulla, jolloin Yle Tunnus saa Väestörekisterikeskukselta tiedon, onko käyttäjän kotikunta Suomessa.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
En katsonut toista osaa Areenasta, viime viikko meni sairastaessa uudestavuodesta sunnuntaille, mutta eilen illalla olo oli jo sen verran hyvä, että jaksoin katsoa telkusta tulleen toisen osan.

Ensimmäiseen osaan verrattuna monelta osin parempaan suuntaan mennään, itse pidin etenkin Äänislinnan sekavan ja hetkittäin kaaottisen tilanteen kuvaamisesta - siellä ihmisistä paljastui lisää niitä ikävän pimeitä puolia, aivan kuin ruumiinryöstäjä-Rahikainen ei jo muutenkin olisi varsin luihu ilmestys mieheksi. Sellainen, jota saattaisi suotuisassa tilanteessa lasketella pikakiväärillä persauksille...

Ainoa mikä siinä Äänislinnassa häiritsi oli se, että koko ajan tiesi katsovansa Suomenlinnaa. Suomenlinna on kuitenkin (jo) sen verran tuttu, että se on liian tunnistettava. Olisiko sitten Suomesta löytynyt sopivaa ja riittävän laajaa paikkaa esittämään Äänislinnaa? No, pieni kursiositeetti tuo vain oli, tuskin kovinkaan montaa häiritsi.

Seuraava osa pitää katsoa Areenasta pikaisemmin, viikko väliä on aivan liian pitkä aika - tunnelma katoaa ja menee aina hetki kunnes siitä saa uudelleen kiinni.

Mutta ei tämä Tuntematon vieläkään ole parasta sotakuvausta, eikä myöskään paras kyseisenä vuonna valmistunut Suomi-filmi. Parasta sotakuvausta on edelleen Talvisota, onpa puhe elokuvasta tahi sarjasta.

Kolmas osa katsottu.

Kokonaisuus huomioiden edelleen sarja on nousujohtoinen, ja tähän sarjaan tarinan laajentaminen sopii oikein mainiosti, vaikka samalla se - ainakin hetkittäin - muuttuu entistä enemmän Rokka-keskeiseksi, mutta onneksi muidenkin henkilöiden persoonaa on kyetty syventämään pienin sanoin ja teoin ynnä ilmein. Toisinaan pienin hyvinkin yksinkertaisin teoin ja sanoin on mahdollista muodostaa henkilöön lisää persoonallisuutta, ei aina tarvitse mennä syvällisen pohdinnan kautta. Pienet teot ja tavat synnyttävät tätä, myhäily, kiroaminen, kuinka nostaa kupin huulille etc.

Syystä tai toisesta tunnen itseni todella vaivaantuneeksi katsoessani Tuntemattomassa sotilaassa Marskin syntymäpäivän kännäämistä, tai oikeastaan sama pätee lähes kaikkiin elokuviin ja sarjoihin. Selvistäpäin toisen tai toisten kännäämisen katseleminen on vaivaannuttavaa, ja kun näyteltynä se näyttää lähes aina ylinäytellyltä. Tulee halu kelata kohtausten ohi. No, ehkäpä tämä johtuu yksinomaa siitä, että sitä on eräässä elämänvaiheessa saanut olla osallisena näissä "toimituksissa" liiankin kanssa, ne harvemmin olivat mukavia kokemuksia.

Ja loppuun.

Lahtinen ja konekivääri - mies näytti oikeasti väsyneeltä, siltä, että on valvottu ja kahlattu lumessa ja oltu viluissaan. Ei mitään hollywood-väsymystä "nukuin kahdeksan tuntia ja sitten meikkiä naamaan".
 
Kolmas osa katsottu.

Kokonaisuus huomioiden edelleen sarja on nousujohtoinen, ja tähän sarjaan tarinan laajentaminen sopii oikein mainiosti, vaikka samalla se - ainakin hetkittäin - muuttuu entistä enemmän Rokka-keskeiseksi, mutta onneksi muidenkin henkilöiden persoonaa on kyetty syventämään pienin sanoin ja teoin ynnä ilmein. Toisinaan pienin hyvinkin yksinkertaisin teoin ja sanoin on mahdollista muodostaa henkilöön lisää persoonallisuutta, ei aina tarvitse mennä syvällisen pohdinnan kautta. Pienet teot ja tavat synnyttävät tätä, myhäily, kiroaminen, kuinka nostaa kupin huulille etc.

Syystä tai toisesta tunnen itseni todella vaivaantuneeksi katsoessani Tuntemattomassa sotilaassa Marskin syntymäpäivän kännäämistä, tai oikeastaan sama pätee lähes kaikkiin elokuviin ja sarjoihin. Selvistäpäin toisen tai toisten kännäämisen katseleminen on vaivaannuttavaa, ja kun näyteltynä se näyttää lähes aina ylinäytellyltä. Tulee halu kelata kohtausten ohi. No, ehkäpä tämä johtuu yksinomaa siitä, että sitä on eräässä elämänvaiheessa saanut olla osallisena näissä "toimituksissa" liiankin kanssa, ne harvemmin olivat mukavia kokemuksia.

Ja loppuun.

Lahtinen ja konekivääri - mies näytti oikeasti väsyneeltä, siltä, että on valvottu ja kahlattu lumessa ja oltu viluissaan. Ei mitään hollywood-väsymystä "nukuin kahdeksan tuntia ja sitten meikkiä naamaan".
Katsoin samaa että oli oikeasti väsyneen näköistä. Kertoo hyvästä ohjauksesta ja sitä myöden hyvästä näyttelijä työstä.
 
Back
Top