Poliisien etujärjestön puheenjohtaja Ohisalon selvityspyynnöstä: Vuoropuhelun sisäministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä
”Ei tiedetä, mitä kysytään vihreiden puheenjohtajana ja mitä sisäministerin ominaisuudessa”.
Helsingissä osoitettiin lauantaina mieltä Turkin Syyriaan tekemää hyökkäystä vastaan. (KUVA: IRENE STACHON / LEHTIKUVA)
Kari Räisänen HS
Julkaistu: 21.10. 17:08
SISÄMINISTERI
Maria Ohisalo (vihr) kertoi sunnuntaina Twitterissä pyytäneensä poliisilta selvitystä sen toiminnasta viime päivien mielenosoituksissa. Helsingissä järjestettiin lauantaina Turkin vastainen mielenosoitus, jossa
poliisi käytti etälamautinta.
Nyt poliisien etujärjestön Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja
Jonne Rinne toivoo, että sisäministerinä Ohisalo käyttäisi mieluummin virallisia kanavia, eikä ”tekisi politiikkaa Twitterissä”.
”Ohisalo on paitsi sisäministeri myös vihreiden puheenjohtaja. Ministerillä on tietysti oikeus pyytää selvitystä, ja siihen tarkoitukseen on olemassa virallisia kanavia. Mutta jos hän haluaa tehdä tällä asialla puolueen puheenjohtajana politiikkaa, silloin Twitter on se kanava”, Rinne sanoo.
Ohisalon avustaja kertoi HS:lle, että selvityspyyntö poliisijohdolle esitettiin ennen kuin asia julkaistiin Twitterissä. Enempää sisäministeri ei halunnut kommentoida asiaa maanantaina.
JONNE RINTEEN mukaan yleensä poliisin toiminnasta tehdään selvityksiä, kun poliisi on käyttänyt asettaan tai loukkaantunut virantoimituksessa.
”Olen aikaisemmin toiminut muutaman sisäministerin kanssa. Nyt saattaa tulla virheellisiä käsityksiä, kun ei tiedä, mitä kysytään vihreiden puheenjohtajana ja mitä sisäministerin ominaisuudessa”, hän sanoo.
”Toisaalta luulen, että ministeri käy jo nyt sisäistä keskustelua poliisin kanssa, ja tämä on vain yksittäinen tviitti. Mutta luottamus syntyy jatkuvassa vuorovaikutuksessa, jossain muualla kuin Twitterissä.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
Kurdiaktivistit järjestivät lauantaina Helsingin Narinkkatorilla mielenosoituksen, jossa vastustettiin Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan.
Poliisi esti voimakeinoin kaiutinauton liittymisen jalan etenevään kulkueeseen ja käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan.
Tapahtuma herätti sosiaalisessa mediassa runsaasti keskustelua. Ohisalo muistutti sunnuntaisessa twiitissään, että poliisin tehtävänä on turvata niin mielenosoittajien kuin sivullisten perusoikeuksia.
”Luottamus poliisiin on pidettävä vahvana, jotta turvallisuuden tunne voi kasvaa. Viime päivien mielenosoitusten osalta olen pyytänyt poliisilta selvitystä”, Ohisalo kirjoitti.
Myöhemmin
sunnuntaina Ohisalo korosti HS:lle, ettei hän puhunut poliisin voimankäytöstä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
”Kun tämä on herättänyt jonkin verran keskustelua, on hyvä käydä yhdessä läpi perusteita sille, kuinka ollaan varautuneita erilaisissa tilanteissa ja kuinka perusoikeudet toteutuvat mielenilmauksissa.”
HELSINGIN poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario
Jere Roimu kertoi STT:lle sunnuntaina, että oli tehnyt päätöksen auton kieltämisestä mielenosoituksessa jo mielenosoitusilmoituksen nähtyään.
Roimun mukaan autoa pystytään käyttämään viranomaisia vastaan niin, että tungetaan poliisiketjusta läpi.
Poliisi
ei enää maanantaina halunnut kommentoida tapahtumia.
”Asia on virallisen selvityksen alla, eikä asiaa poliisikomentajan linjauksen takia nyt kommentoida millään tasolla”, Roimu ilmoitti.
POLIISIJÄRJESTÖJEN liiton puheenjohtaja Jonne Rinne ei itse halua ottaa kantaa poliisin toimintaan viikonlopun mielenosoituksissa.
”Olen tässä puhtaasti mediatietojen varassa.”
Poliisilta on nyt kysytty erityisesti etälamauttimen käytöstä mielenosoituksessa. Lauantaina mielenosoituskulkueen lähtiessä liikkeelle poliisi käytti etälamautinta tiettävästi poliisiauton edessä maanneeseen mielenosoittajaan.
Rinne sanoo, että etälamautin on tehokas ase, eikä hän suosittele sen käyttöä ensimmäisenä vaihtoehtona.
”Olen itse sitä kokeillut, ottanut täyden altistuksen viiden sekunnin ajan. Kokemus ei ainakaan madaltanut etälamauttimen käyttökynnystä. Toisaalta olen itse ollut keikalla, jossa olisi pitänyt turvautua aseeseen ilman etälamautinta.”
RINTEEN mukaan poliisin toiminnassa ei riitä takavuosien tv-sarjassa tutuksi tullut rento ”Reinikaisen” malli. Rinne sanoo, että poliisin toimintaympäristö on muuttunut olennaisesti, ja kyse on työturvallisuudesta.
”Ennen poliisin voimankäytössä oli ohje, että edetään portaittain, mutta aina se ei toimi. Nyt valitaan tilanteeseen sopiva ja tarkoituksenmukainen väline.”
Rinne kehuu poliisin varusteiden tasoa hyväksi ja puolustaa runsaasti kehua herättäneiden panssariautojen hankintaa.
Poliisi on saanut viime ja tänä vuonna käyttöönsä yhteensä 15 panssaroitua autoa.
”Niitä on tarvittu yllättävän paljon. Poliisilla on jatkuvasti normitehtäviä, joissa vastapuolella on ase. Lähtökohta on, että meillä pitää olla turvalliset työvälineet.”
”Ei tiedetä, mitä kysytään vihreiden puheenjohtajana ja mitä sisäministerin ominaisuudessa”.
www.hs.fi