Jatketaan nyt näihin liittyvää tarinointia.
Kuten jo päivällä viittasin, mielestäni EU:n olisi syytä selkeällä tapaa ottaa kantaa siihen kumpaa se haluaa olla a) arvoyhteisö b) talousyhteisö koska nykymuotoinen EU ei ole onnistunut olemaan molempia samalla kertaa.
@baikal toteaa, että pystyy olemaan arvoyhteisö - tarkoittaako sitä, että samalla kun pystyy olemaan talousyhteisökin?
Minäkään en pidä mahdottomana sitä etteikö EU kykene olemaan arvoyhteisö, mutta ilman selkeitä rajoja ja ilman selkeää toimintaohjetta se on mahdotonta. Mikäli kuvioon otetaan mukaan talousyhteisönä oleminen toiminta muuttuu vieläkin ongelmallisemmaksi, mikä on jo nähty useamman kerran. Tällä hetkellä tällaista selkeää toimintalinjaa ei ole olemassa - milloin ajetaan talous edellä, milloin ollaan ideologisia ja suljetaan silmät, milloin vannotetaan arvojemme nimeen - joilla pyyhitään persausta viimeistään siinä vaiheessa kun talous- ja/tai turvallisuuspoliittiset suhteet sellaista edellyttävät. Toki on syytä muistaa se, että ei ole olemassa mitään täysin yhteisiä EU-arvoja ja onko sellaisia edes mahdollista rakentaakaan reilun 300 miljoonan ihmisen talousalueelle (talousalueeksihan EU:ta virallisesti kutsutaan ei arvoalueeksi)? Ei jollei huomioida alueellisia erityispiirteitä ja paikallisen kulttuurin vaikutusta. Se mikä sopii Saksalle ei välttämättä sovi naapurimaa Tsekille tai Suomelle.
Mielenkiinnolla seuraan Turkin kehitystä suhteessa EU:hun ja se mitä jatkossa tapahtuu kertoo hyvinkin paljon siitä kuinka kykenevä EU on ja onko se kyennyt kehittämään kriisivalmiuttaan tippaakaan näiden vuosien kuluessa. EU:lla on ollut aikaa keväästä 2014 Ukraina -> kesä 2015 pakolaiset -> kesä 2016 Turkki. Turkin tilannetta pidän EU:n kannalta hyvin vaarallisena, siksi selkeä linja tulisi olla valmiina mahdollisimman pian. Ei vuoden kuluttua tai "joku päivä lähitulevaisuudessa". Ikävä kyllä en näe EU:n merkittävimpien maiden johdossa henkilöitä jotka omalla panoksellaan ja persoonallaan (vaikka sen uhraamalla) kykenisivät "pitämään linjat". Ja vaikea kuvitella, että pienempien maiden ryhmästä olisi mahdollista nousta liideriksi, johtamaan EU ulos labyrintista. Merkel ei herätä luottamusta, ranskalaiset ovat individualisteja ja ajavat tarvittaessa härskisti omaa etuaan, britit exit brexit, Välimeren alueelta ei luottamusta herättäviä johtajia ole tullut aikoihin (suuremmista valtioista).
vlad