Turussa useita puukotuksia ja laukauksia

Turun joukkopuukotuksen tutkijat: Turvapaikkakäsittelyä pitää nopeuttaa merkittävästi – "Odottelu lisää radikalisoitumisen riskiä"
turvapaikka_2_0_1.jpg

Kuvituskuva.
Johanna Erjonsalo / Arkisto

Turun joukkopuukotusta tutkinut työryhmä haluaa nopeuttaa turvapaikkapäätösten ja niistä hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten käsittelyä.
Tutkintaryhmän mukaan käsittelyn pitäisi nopeutua huomattavasti nykyisestä noin 1,5 vuodesta.
– Nopeutettua menettelyä tulee lain salliessa käyttää. Käsittelyä tulee kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka, tutkintaryhmä totetaa torstaina julkaistussa loppuraportissaan.


Tutkijoiden mukaan nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne.
– Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara. Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita.
Turun joukkopuukotuksista syytetty marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane radikalisoitui nopeasti Suomessa. Bouananen elokuussa 2017 tekemä isku oli ensimmäinen jihadistisessa tarkoituksessa tehty terroriteko Suomessa.

Tutkintaryhmä suosittaa myös, ettö Maahanmuuttovirasto hyödyntää kaikki "kohtuudella käytettävissä olevat keinot" turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän selvittämiseksi.
– Keinoja ovat ainakin asian erityinen selvittäminen turvapaikkapuhuttelussa, iänmäärityksen hyödyntäminen sekä tietojen pyytäminen hakijan kotimaasta.
Sisäministeriötä tutkijat kehottavat perustamaan neuvontapalvelun, jonne voi ottaa yhteyttä erilaisista turvapaikanhakijoihin liittyvistä kysymyksistä ja huolista. Bouananen radikalisoitumisesta yritettiin varoittaa viranomaisia, mutta tieto ei ehtinyt perille.

Lisäksi työryhmä haluaa turvata radikalisoitumisen ehkäisyssä tarpeellisten järjestöjen rahoituksen sekä yhdenmukaistaa vaativien viranomaistilanteiden johtamis- ja viestintätavat. Sisäministeriön ja Hätäkeskuslaitoksen pitää kehittää uusia toimintamalleja myös nopeaan väestön varoittamiseen.
Kaiken kaikkiaan suosituksia on yhdeksän.

Tutkintaryhmän johtajana toimi Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen.
Tutkintaryhmä luovutti tutkintaselostuksensa oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.) torstaina.
https://www.helsinginuutiset.fi/art...utkijat-turvapaikkakasittelya-pitaa-nopeuttaa
 
Joukkopuukotuksen tutkintaryhmä penää nopeutta ja tarkkuutta turvapaikkakäsittelyyn – iän valehtelu ollut yleistä
2

Tutkintaryhmä on selvittänyt, miten Turun joukkopuukotuksen kaltaisia tragedioita voitaisiin jatkossa estää.

Ari-Matti Ruuska
PreviousNext

Ossi Rajala

Turun joukkopuukotuksen tutkintaryhmä antaa yhdeksän turvallisuussuositusta vastaavan kaltaisten iskujen ehkäisemiseksi, vahinkojen torjumiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi.
Tutkintaryhmä esimerkiksi suosittaa, että Maahanmuuttovirasto ja oikeusministeriö huolehtivat, että turvapaikkapäätösten ja niistä hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika lyhenee merkittävästi nykyisestä noin 1,5 vuodesta. Käsittelyä tulisi kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka.

Nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne. Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara. Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita, tutkintaryhmän tiedotteessa todetaan.


Toiseksi tutkintaryhmä suosittaa, että Maahanmuuttovirasto hyödyntää kaikki kohtuudella käytettävissä olevat keinot turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän selvittämiseksi menettelytapojaan kehittämällä. Keinoja ovat ainakin asian erityinen selvittäminen turvapaikkapuhuttelussa, iänmäärityksen hyödyntäminen sekä tietojen pyytäminen hakijan kotimaasta, jos hakijaan kohdistuva uhka ei aiheudu valtiosta. Puukotusten tekijä ilmoitti Suomeen saapuessaan väärän nimen ja iän, mikä ei selvinnyt viranomaisille ennen puukotuksia.

Ruotsista lähetetään Marokkoon sormenjälkiä henkilöllisyyden tarkistamiseksi. Vain 6 prosenttia 200 tarkistetusta henkilöstä oli puhunut totta iästään. Suomessa on saatu samansuuntaisia kokemuksia, tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Sisäministeriön pitäisi suositusten mukaan huolehtia siitä, että Maahanmuuttovirastoon tai johonkin kolmannen sektorin toimijaan perustetaan neuvontapalvelu, jonne voi ottaa yhteyttä erilaisista turvapaikanhakijoihin liittyvistä kysymyksistä ja huolista. Palvelun pitää tuntea yhteistyötahot kuten poliisi, uskonnolliset yhteisöt ja erilaiset apua tarjoavat tahot.

Tekijän eli Abderrahman Bouananen lähipiirissä oli yli puolen vuoden ajalta havaintoja ja huolta siitä, että tekijä oli kiinnostunut radikaali-islamista ja Isisin propagandasta.

Radikalisoitumista ehkäistävä

Tutkinnassa ilmeni, että radikalisoitumista ehkäisevä työ on aliresursoitua ja hajanaisesti järjestettyä. Sisäministeriön pitäisi suositusten mukaan selvittää sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, miten radikalisoitumisen ehkäisyssä tarpeellisten järjestöjen rahoitus ja ohjaus järjestetään, jotta toiminta olisi pitkäjänteistä ja valtakunnallista.
Poliisihallituksen ja Suojelupoliisin pitäisi sopia yhdessä radikalisoitumista estävät selkeät toimintamallit, joissa on riittävästi havainnointia ja luottamuksen rakentamista ihmisten ja yhteisöjen lähellä sekä kykyä auttaa radikalisoitumispolun alkupäässä olevia ihmisiä ajoissa sopivien palvelujen piiriin.
Muihin suosituksiin kuuluvat muun muassa moniviranomaistoiminnan johtamis- viestintätapojen kehittäminen, nopean väestön varoittamisen kehittäminen esimerkiksi tekstiviestillä tai 112 Suomi -sovelluksella.

Tarkoitus parantaa turvallisuutta

Tutkintaryhmän johtajana toimi Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen. Ryhmän jäseniä olivat psykologian tohtori Mika Hatakka, ensihoidon ylilääkäri Vesa Lund, palvelupäällikkö Marja Nyrhinen, vanhempi tutkija Olli Ruohomäki, johtaja Tarja Wiikinkoski sekä valtiotieteiden maisteri Kari Ylönen.
Valtioneuvosto asetti lokakuussa 2017 turvallisuustutkintalain mukaisen riippumattoman tutkintaryhmän selvittämään Turussa 18.8. tapahtunutta puukotusta. Tutkintaryhmän työssä on kyse poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnasta, josta säädetään turvallisuustutkintalaissa. Tällä perusteella voidaan tutkia erittäin vakava kuolemaan johtanut tai yhteiskunnan perustoimintoja uhannut tai vakavasti vaurioittanut tapahtuma, joka ei ole onnettomuus.
Tutkintaryhmä luovutti selostuksen tutkinnasta oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.) torstaina päivällä.
https://www.kp24.fi/lehti/keskipohj...rvapaikkakasittelyyn-ian-valehtelu-ol?src=rss
 
Loogisempaa olisi poistaa maasta..
Turun puukkoiskun selvitysryhmä suosittelee turvapaikkakäsittelyn nopeuttamista

KOTIMAA 14.6.2018 12:25
STT

Turun puukkoiskua selvittäneen tutkintaryhmän mukaan radikalisoitumista ehkäisevä työ on Suomessa aliresursoitua ja hajanaisesti järjestettyä. Ryhmä suosittaa muun muassa turvapaikkapäätösten nopeampaa käsittelyä ja neuvontapalvelun perustamista.

Ryhmän mukaan turvapaikkapäätösten ja niistä hallinta-oikeuksiin tehtyjen valitusten keskimääräisen käsittelyajan pitäisi lyhentyä merkittävästi nykyisestä 1,5 vuodesta. Käsittelyä pitäisi kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka.
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotima...e-turvapaikkakasittelyn-nopeuttamista/796580/
 
https://www.facebook.com/mhamilo?fref=nf
Marko Hamilo
43 mins ·

Tulee mieleen se ensimmäinen suomalainen kouluampuminen, jonka jälkeen toimittiin samalla periaatteella eli alettiin tehdä yleistyksiä siitä yhdestä tapauksesta, vaikka amerikkalainen näyttö laajalla aineistolla oli että koulusurmaajat ovat heterogeeninen joukko ja ainoa yhdistävä tekijä johon voi ehkäisymielessä puuttua on se että yleensä he puhuvat tulevasta teosta jollain foorumilla etukäteen.
Tilastotieteen rakettiprofessorit kuitenkin kertovat, että jos N=1, mitään yleistyksiä ei voi tehdä. Esimerkiksi tässä oli kyse turvapaikanhakijasta, jonka prosessi oli kesken ja siksi vaaditaan käsittelyn nopeuttamista. Jos käytettäisiin eurooppalaista aineistoa, jossa on riittävästi tilastollista voimaa, tiedettäisiin että yhtä lailla turvapaikan saaneet, hylsyn saaneet ja jopa toisen polven maahanmuuttajat keppostelevat tällä tavalla. Samalla voisi tehdä yleistyksen, johon tilastollinen voima riittää, mutta jos sen sanoo ääneen, voi käydä kuin herra Hakkaraiselle.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005719061.html?share=8053daa2f548b66fe0623891b949eb7e
Kotimaa
Turun puukotusiskun tutkintaryhmä: Turvapaikkaprosessi kestää liian pitkään, radikalisoitumista on estettävä tehokkaammin
Tutkintaryhmän mukaan turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyaikojen pitäisi lyhetä merkittävästi. ”Pitkät odotusajat ja epärealistiset odotukset voivat altistaa radikalisoitumiselle”, ryhmän johtaja Kai Valonen sanoo.
 
Turun puukottaja sai elinkautisen murhista ja murhan yrityksistä – Oikeus piti puukotuksia terroritekoina
Abderrahman Bouanane oli teot tehdessään syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä.

Oikeudenkäynti Abderrahman Bouananea vastaan pidettiin Turun vankilassa. (KUVA: VESA-MATTI VÄÄRÄ)
Susanna Reinboth HS
Julkaistu: 15.6. 12:57

VARSINAIS-SUOMEN käräjäoikeus on tuominnut Turun puukotuksista syytetyn 23-vuotiaan Abderrahman Bouananen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

Oikeuden mukaan miehellä oli teot tehdessään terroristinen tarkoitus. Kyseessä on siten ensimmäinen Suomessa tapahtunut terroriteko.

Bouanane puukotti viime elokuussa Turussa kaksi ihmistä kuoliaaksi. Kahdeksan muuta loukkaantui puukoniskuista.

Poliisi pysäytti miehen ampumalla tätä alavartaloon.


Bouanane on myöntänyt puukotukset. Hän on itse pitänyt tekojaan terroritekoina, mutta hänen puolustajansa, asianajaja Kaarle Gummerus on katsonut, etteivät puukotukset olleet terroritekoja lain tarkoittamalla tavalla.

OIKEUDENKÄYNNISSÄ toinen kiista syyttäjän ja puolustuksen välillä koski rikosnimikettä.

Syyttäjä haki Bouananelle tuomiota kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Syytetty on myöntänyt syyllistyneensä tappoihin ja tapon yrityksiin.

Rangaistuksen pituuteen rikosnimikkeellä on vaikutusta.

Murhasta ainoa mahdollinen rangaistus on elinkautinen vankeus. Siitä voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan 12 vuoden vankeuden jälkeen. Vapauttamisesta päättää Helsingin hovioikeus.

Sen sijaan taposta tuomitaan määräaikainen rangaistus, ja maksimi on tässä tapauksessa 15 vuotta vankeutta. Ensikertalaisena siitä pääsee ehdonalaiseen vapauteen, kun puolet rangaistuksesta on suoritettu.

BOUANANE oli mielentilatutkimuksen mukaan teot tehdessään syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005720831.html?share=21e7b0545ec2d3acd9caa8d114bcf2ee
 
Käräjäoikeus antoi tuomionsa: Turun puukotukset oli Suomen rikoslain mukaista terroria
Turun puukotuksissa kuoli kaksi ja loukkaantui kahdeksan.
Turun puukotukset 2017
15.6.2018 klo 12:57päivitetty 15.6.2018 klo 12:58
13-3-10257083.jpg

Abderrahman Bouanane osallistuu oikeudenkäyntiin TurussaAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
13-3-8786294.jpg

Kaisu Jansson


Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Turun puukotuksista epäillyn miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Päivitämme juttua hetken kuluttua.

Käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen.

Eripuraa rikosnimikkeistä

Teot sijoittuvat viime kesään ja Turun keskustaan. Marokosta turvapaikanhakijana Suomeen tullut 23-vuotias mies surmasi kaksi naista ja vahingoitti kahdeksaa muuta ihmistä.
Tapauksen oikeuskäsittely alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa huhtikuussa. Varsinainen oikeudenkäynti kesti yhteensä viisi viikkoa.

Keskeiset erimielisyydet oikeudenkäynnin aikana liittyivät rikosnimikkeisiin ja siihen, oliko kyseessä Suomen ensimmäinen terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos.

Syyttäjän mielestä kyse oli terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Puolustuksen mukaan kyse oli tapoista ja tapon yrityksistä.
Vaikka syytetty itse on sanonut kyseen olleen terroriteoista, puolustus kiisti rikoslain mukaisen terroristisen tarkoituksen.
https://yle.fi/uutiset/3-10256328?origin=rss
 
Terroristi Abderrahman Bouanane on tuomittu elinkautiseen vankeuteen Turun iskusta - murhasi kaksi naista

Tänään klo 12:59

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden kannan mukaan elokuun 18. päivän tapahtumissa oli kyse Suomen historian ensimmäisestä ääri-islamistisesta terrori-iskusta. Käräjäoikeuden mukaan Bouanane syyllistyi kahteen murhaan.

2222d19e551f0d1620f2fa623377413c68cc1bad7636bc66a5b732ed18e66350.jpg

2222d19e551f0d1620f2fa623377413c68cc1bad7636bc66a5b732ed18e66350.jpg

Media otti valokuvia Turun puukottajasta ennen oikeudenkäynnin alkua. RONI LEHTI

Käräjäoikeus on perjantaina 15. kesäkuuta tuominnut marokkolaisen Abderrahman Bouananen, 23, elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Bouanane hyökkäsi sivullisten ihmisten kimppuun iltapäivällä 18. elokuuta 2017 Turun Kauppatorilla. Hän jatkoi hyökkäystään kohti Puutoria, kunnes poliisipartio pysäytti hänet ampumalla reiteen.
Tuomittu surmasi kaksi naista. Toinen heistä oli päivystystehtävissä ollut vuonna 1986 syntynyt Jehovan todistaja. Toinen kuolonuhri oli syntynyt vuonna 1951.

Surmien lisäksi Bouanane haavoitti kuutta muuta naista ja kahta miestä. Näissä tapauksissa syyttäjä vaati Bouananelle rangaistuksia terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhan yrityksistä.
Käräjäoikeuden mukaan kaikki murhan yritykset olivat luettavissa mainituiksi murhan yrityksiksi.

Tapaus oli Suomen historian ensimmäinen, jossa käräjäoikeus käsitteli terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä henkirikoksia. Rikoslaki määrittelee terroristiseksi tarkoitukseksi sen, että teko "on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa jollekin valtiolle tai kansainväliselle järjestölle".

Tuomio ei ole lainvoimainen.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806152201014459_u0.shtml
 
Hoviinhan tämä menee, mutta toivottavasti linja pitää ja nämä terrorismilainsäädännön pykälät otetaan käyttöön huolimatta Aamulehden et al. "puukko osui väkijoukkoon" -linjasta.
 
Miksi suomalaisten pitää maksaa tämän herran laitostumisesta? Olen melko varma että vapaaksi päästyään tai jos pääsee karkuun jotenkin hän yrittää tehdä tekonsa uudestaan.
 
Miksi suomalaisten pitää maksaa tämän herran laitostumisesta? Olen melko varma että vapaaksi päästyään tai jos pääsee karkuun jotenkin hän yrittää tehdä tekonsa uudestaan.
Täysin samaa mieltä. Terroristi olisi pitänyt lopettaa Maariankadulle. Sama se vaikka isis olisi ottanut vastuun iskusta. Eipähän olisi terosta enää koitunut kuluja tai ongelmia.
 
Eihän noita voi estää...jos sen tekee ns. "yksinäinen susi".

Vähän kuin että rikollisuutta ei voisi estää...

Kaikkea rikollisuutta ei voi estää, mutta sitä voi vähentää eri toimenpiteillä. Suomessa on rikollisuutta estetty mm. anteliaalla sosiaalituella, joka lääke taas aiheuttaa erilaisia lieveilmiöitä.

Myös radikalisointia voi estää, mutta vielä vain keskustellaan toimenpiteistä
 
Back
Top