Turvallisuuspoliittinen ympäristö elää

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Eiköhän sekin puoli hoidu sopivalla rahalla.
Ehkä ei enää. 2016 kun siviilipuolen toiminnot myytiin niin olisi saattanut onnistuakin, yritystä on varmasti ollut. KMW tuotanto kiinalaisten käsissä + teknologiansiirto siihen päälle, olis kyllä ollut megaluokan tyräys vaan melkein enemmän ihmetyttää, että sakemanni ei siihen(kin) miinaan astunut.
 
Tälläviikolla on ollut vähän vastatuulta puttelin kansainvälisissä suhteissa. Ensin Sveitsi ilmoittaa että asevientiä Ukrainaan pohditaan sallittavaksi. Seuraavaksi tulle ilmoitus että Leo-lauttaa siirtyy Ukrainaan eli ZölZin jarrutus päättyy. Lopuksi sitten larZov saa itkupotkuraivarin Suomi-Ruotsi Nato jäsenyydestä ja intoutuu vielä kommentoimaan TP:n uudenvuodenpuhetta näin vajaan kolmeviikkoa myöhässä. Olisko erdokaani alkuviikon putte-puhelussa lausunut jotain aiheesta.

No kuitenkin merkit näyttää sille että jotain poliittista muutosta on tulossa tavalla joka ei puttelille hyvää tiedä.
Kappas, Suomen Nato solmu aukesi erdokaanin aloitteesta aika tarkalleen kaksi kuukautta tuosta puttelipuhelusta. Tuo kaksi kuukautta on juurikin sopivasti sen Ukrainan viljanvientisopimuksen uusintaväli, eli 60 päivää. Edellinen uusiminen vaati selkeästi erdolta juttelua puttelin kanssa, tämä viimeisin ei sitä enää vaatinut. Samalla saattoi pistää Suomen Nato ratifioinninkin käyntiin. Kertoo selkeästi että puttelin ryssänpaatti on vajonnut tasolle että ei passaa enää yhtäänkeikuttaa tai tulee vesi reunan yli sisään. Alkaa USA:n ääni sitten kuulu paremmin.
 
Lähi-idän tarkkailu on jäänyt itseltä aika pintapuoliseksi viimeaikoina. Mitäs siellä tapahtuu? Iran ja Saudi-Arabia lämmittelevät välejään Kiinan välityksellä ja Syyria otetaan takaisin mukaan porukoihin. Saudit ilmeisesti rahoittaa Turkkiakin, joten kyteekö täällä jonkinlainen halu irrottautua Yhdysvaltojen talutusnuorasta? Vai mikä tässä on kuvion taustalla. OPEC+ sisältäen Venäjän ilmeisesti neuvottelee tällä hetkellä kovasti, miten saataisiin öljyn hinta taas nousuun. Jos joku on seurannut tarkemmin, niin pientä tiivistelmää olisi mukava lukea. Hämmentävän vähän löytyi ajantasaista juttua isommista politiikkaan keskittyneistä julkaisuista Iran - Saudi-Arabia diiliä lukuunottamatta ja senkin käsittely on ollut enemmän damage control -tyyppistä.
 
Karma se onkin yks narttu.

Nyt onkin juur sopiva aika pakottaa Venäjä levittämään resurssiaan myös muualle, kuin Ukrainan todennäköisiin suurhyökkäyssuuntiin.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009606555.html

Venäjä väittää Yhdysvaltain pommikoneiden yrittäneen ylittää sen rajan Itämerellä​

Venäjän puolustusministeriö väitti tiistaina joutuneensa lähettämään kaksi Su-27 hävittäjää estämään yhdysvaltalaiskoneita ylittämästä Venäjän rajaa.

Yhdysvaltain ilmavoimien B-1B -pommikone, jonkalaisten Venäjä väitti yrittäneen ylittää sen rajan tiistaina.

Yhdysvaltain ilmavoimien B-1B -pommikone, jonkalaisten Venäjä väitti yrittäneen ylittää sen rajan tiistaina. KUVA: USAF
Saara Aholainen HS

21:38
VENÄJÄN puolustusministeriö väitti tiistaina joutuneensa lähettämään kaksi Su-27 hävittäjää estämään yhdysvaltalaiskoneita ylittämästä Venäjän rajaa.

Ministeriön mukaan kaksi yhdysvaltalaista strategista B-1 pommikonetta olisi yrittänyt ylittää Venäjän rajan jossain päin Itämerta. Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Venäläisministeriön mukaan yhdysvaltalaiset koneet eivät lopulta kuitenkaan olisi ylittäneet Venäjän rajaa ja venäläishävittäjät palasivat tukikohtiinsa.

REILU viikko sitten Venäjä syytti saksalaista ja ranskalaista konetta siitä, että ne olisivat yrittäneet loukata Venäjän ilmatilaa. Huhtikuun puolivälissä Venäjä taas lähetti hävittäjän saattamaan saksalaista laivaston lentokonetta Itämerellä.

Maaliskuussa venäläinen hävittäjälentokone osui Yhdysvaltain miehittämättömään lennokkiin ja pakotti sen putoamaan Mustallamerellä.
 
”Jo on pojat pyssyjä nuo. Ne kun alkavat huokumahan, niin eiköhän viejä naapuria tukka suorasa”.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009608270.html

Maailman suurin lentotukialus saapui Osloon, Venäjä paheksui​

Lentotukialus osallistuu sotaharjoituksiin Norjan asevoimien kanssa Norjan rannikolla.

Maailman suurin lentotukialus, 337 metriä pitkä Gerald R. Ford saapui Oslonvuonoon keskiviikkona.

Maailman suurin lentotukialus, 337 metriä pitkä Gerald R. Ford saapui Oslonvuonoon keskiviikkona. KUVA: JAVAD PARSA / LEHTIKUVA
Ville Similä HS

15:04
MAAILMAN suurin lentotukialus USS Gerald R. Ford saapui Osloon keskiviikkona.

Kyseessä on ensimmäinen yhdysvaltalaisen lentotukialuksen vierailu Norjassa, uutistoimisto Reuters kertoo.

337-metrinen alus osallistuu viikon aikana sotaharjoituksiin Norjan rannikolla yhdessä Norjan asevoimien kanssa.

”Vierailu on tärkeä osoitus kahdenvälisistä suhteistamme Yhdysvaltain ja Norjan välillä ja osoitus uskottavan yhteisen puolustuksen ja pelotteen merkityksestä”, sanoi Norjan pääesikunnan tiedottaja Jonny Karlsen.

NORJALAISMEDIAN mukaan aluksen on määrä myös ylittää Pohjoinen napapiiri. Karlsen ei kommentoinut asiaa.

Venäjän Oslon-suurlähetystö tuomitsi aluksen Oslon-vierailun.

”Arktisella alueella ei ole kysymyksiä, jotka vaativat sotilaallista ratkaisua, tai aiheita, jotka vaativat ulkopuolista väliintuloa. Norjakin myöntää, ettei Venäjä muodosta suoraa sotilaallista uhkaa, joten tämänkaltaiset voimannäytöt ovat epäloogisia ja vahingollisia”, Venäjän Oslon-suurlähetystö kirjoitti Facebook-päivityksessään.

YHDYSVALTAIN presidenttinä 1974–77 toimineen Gerald Fordin mukaan nimetty alus on myös ihmiskunnan historian suurin sotalaiva. Se otettiin virallisesti käyttöön vuonna 2017.
 
Hyvä kirjoitus Reaalipolitiikan paluusta. Nosto, ja vielä noston sisällä oma lihavointini:

On helppo ilkkua Suomelle ja Ruotsille siitä, että ne Natoon pyrkiessään olivat tai ovat valmiita mielistelemään Turkkia.

Ilkkuminen vain on kovin tekopyhää. Moralisoiva ulkopolitiikka sopii aikakauteen, jolla on moraali.

Pelisäännöt ovat selvästi muuttuneet. Ajatellaan Euroopan maiden yhteiseloa.

Harva enää muistaa motkottaa Puolan oikeusvaltiokehityksestä. Varsovan vallanpitäjät voivat vaikka syödä liberaaleja aamupalaksi, kunhan jatkavat Puolan voimakasta varustamista Venäjää vastaan.

Unkarin kohdallakaan ongelmana ei enää ole se, mitä pääministeri Viktor Orbán tekee omalle maalleen. Ongelmana on se, mitä Orbán puuhailee Putinin pikku apulaisena.


 
Hyvä kirjoitus Reaalipolitiikan paluusta. Nosto, ja vielä noston sisällä oma lihavointini:




Oma nosto jutusta :

Koska maailma on osoittanut raadollisuutensa, pienen valtion täytyy myös varautua sellaiseen ikävään tilanteeseen, jossa läntisen supervallan johtajaa ei Eurooppa pätkääkään kiinnosta.
 
Hyvä kirjoitus Reaalipolitiikan paluusta. Nosto, ja vielä noston sisällä oma lihavointini:


Hyviä nostoja mutta itse artikkeli on maksumuurin takana. Ilkkuminen on tosiaan helppoa mutta niin on myös piiloutuminen "eri aikakauden" tai "muuttuneen ajan hengen" taakse. Tässä suhteessa voisi olettaa poliitikkojen ja toimittajien olevan tavantallaajaa valveutuneempia mutta mitä vielä: yleensä ne ovat juuri niitä kaikista pahimpia sopuleita: on paljon mukavampi olla massojen mukana väärässä kuin yksin oikeassa.

Juuri tällaisissa "miten me olisimmekaan voineet tietää?" -jutuissa olisi syytä tuoda esiin ja antaa ääni niille, jotka ymmärsivät vaaran, jotka näkivät edessä olevan kehityskulun, mutta jotka aikanaan ohitettiin hankalina veneenkeikuttajina ja turhien pelkojen lietsojina. Enkä tarkoita mitään "mitä minä sanoin" -henkselien paukuttelua vaan analyyttistä keskustelu siitä, mitä vaaran merkkejä olisi pitänyt havaita ja miksi niihin ei reagoitu riittävän ajoissa.

Jos mitään ei opita, niin historia toistaa itseään ja ikävät kehityskulut tulevat aina yllätyksenä, jos niitä ei haluta tunnistaa vaikka kaikki merkit olisivatkin ilmassa. Georgian sota 2008 oli pieni herätys. Krimin miehitys ja Itä-Ukrainen sota 2014 avasivat silmiä vähän lisää. Nyt sitten sanotaan, että Venäjän suurhyökkäys 2022 aloitti uuden aikakauden. Miten me olisimmekaan voineet tietää? 🙃

Ehkäpä niin, mutta tehdäänkö maanpuolustuksen eteen edelleenkään kaikki mahdollinen kuten pitäisi? Vai onko edelleenkin helpompi uskotella itselleen, että ryssät ei uhkaa Suomea ja antaa muiden hoitaa? Tuoreet referenssit kansainvaelluksen (2015) ja koronaviruksen (2020) torjunnassa eivät oikein vakuuta, kun maailmanparantajien identiteettipolitiikka on kävellyt aina reaalipolitiikan ylitse.
 
Hyviä nostoja mutta itse artikkeli on maksumuurin takana.

Olemme palanneet tympeälle aikakaudelle – Suomellakin on meneillään karvas, tuntemattoman pituinen oppitunti​

Suomellakin on meneillään karvas, tuntemattoman pituinen reaalipolitiikan oppitunti. Reaalipoliitikko näkee maailman sellaisena kuin se on – ei sellaisena kuin sen soisi olevan.
Tilaajille
Tuhottuja venäläispanssareita Kiovan laitamilla huhtikuussa 2022.

Tuhottuja venäläispanssareita Kiovan laitamilla huhtikuussa 2022. KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS

Heikki Aittokoski HS
2:00
ON päivänselvää, milloin yö alkoi: keskiviikon vaihtuessa torstaiksi 23.–24. helmikuuta 2022.
Tuona keskiviikkona, illalla Yhdysvaltain itärannikon aikaa, Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto kokoontui New Yorkissa. Hätäkokouksen syynä oli Venäjän hyökkäysuhka Ukrainaan.
YK:n pääsihteeri António Guterres teki kokouksen aluksi sen, mitä voi: vetosi.
”Presidentti Putin, älkää antako joukkojenne hyökätä Ukrainaan. Antakaa rauhalle mahdollisuus.”
Guterres puhui englanniksi: Give peace a chance. Hän viittasi John Lennonin samannimiseen rauhanlauluun vuodelta 1969. Idealistisempaa kukkaiskappaletta saa hakea.
Pariskunta John Lennon ja Yoko Ono hotellissa Amsterdamissa vuonna 1969.

Pariskunta John Lennon ja Yoko Ono hotellissa Amsterdamissa vuonna 1969. KUVA: ASSOCIATED NEWSPAPERS
Vladimir Putin ei tietenkään kuunnellut. Moskovassa oli aamuyö. Turvallisuusneuvoston kokouksen päättyessä Venäjän joukot olivat jo aloittaneet täysimittaisen hyökkäyssotansa.
Se oli hillitöntä ja ahdistavaa. Se oli aikakausien saranakohta. Se oli hetki, jolloin idealismi luhistui ja ylivallan otti painostava, pitelemätön Realpolitik.
NYT seuraa pieni valtio-opillinen teoriaosuus.
Sana ”Realpolitik” kirjoitetaan monesti isolla R:llä (ja lausutaan rouhealla kurkkuärrällä), koska se on peräisin Saksasta, ja saksaksi nimisanat kirjoitetaan isolla.
Suomeksi voi yhtä hyvin kirjoittaa ”realpolitik” tai vaikka ”reaalipolitiikka”.
Rautakansleriksi kutsuttu Otto von Bismarck yhdisti Saksan ”raudalla ja verellä”.

Rautakansleriksi kutsuttu Otto von Bismarck yhdisti Saksan ”raudalla ja verellä”. KUVA: WIKIMEDIA COMMONS
Realpolitik oli 1800-luvun liberaalin nationalistin Ludwig von Rochaun luomus. Hän kirjoitti vuonna 1853 teoksen Grundsätze der Realpolitik (Reaalipolitiikan perusteet).
Rochau sovelsi käsitettään oman aikansa todellisuuteen, pienvaltioiden Saksaan, jonka Preussin pääministeri Otto von Bismarck sitten yhdisti ”raudalla ja verellä”.
SANA Realpolitik levisi ja saavutti pysyvän aseman. Sitä käytetään edelleenkin alkuperäisessä kirjoitusasussaan useilla kielillä, ja merkitys on kaikkialla jokseenkin sama.
Rochau kirjoitti vastustavansa ”hahmottomia ideoita, kiihokkeita, tunteenpurkauksia, kauniisti sointuvia iskulauseita, sinisilmäisiä hokemia”.
Realpolitik on siis viileän tosipohjaista politiikkaa. Reaalipoliitikko näkee maailman sellaisena kuin se on – ei sellaisena kuin sen soisi olevan.
Niccolò Machiavelli. -- Taiteilija Santi di Titon maalaus 1500-luvun loppupuolelta.

Niccolò Machiavelli. -- Taiteilija Santi di Titon maalaus 1500-luvun loppupuolelta. KUVA: WIKIMEDIA COMMONS
REAALIPOLIITIKON maailmankuvaa voisi kuvailla peräti raadolliseksi. Ajattelutapa on läheistä sukua 1500-luvun italialaiselle Niccolò Machiavellille, joka tarjoili karuja opetuksia klassikkoteoksessaan Ruhtinas (suom. Aarre Huhtala).
Machiavelli kirjoitti muun muassa näin:
”Elämä on niin etäällä ihanteista, että se, joka pyrkii todellisuuden ohittaen pelkästään ihanteisiin, päätyy pikemminkin perikatoon kuin päämääräänsä.”
Juho Kusti Paasikivi

Juho Kusti Paasikivi
Vastaavaa elämän kolhimaa viisautta edustaa suomalaisille tuttu paasikiveläisyys. Pääministeri Juho Kusti Paasikivi lausui vuoden 1944 itsenäisyyspäivän puheessaan, kuinka ”kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen”.
Paasikivi täydensi: ”Tosiasioita vastaan asettuminen on turhaa ponnistelua eikä voi viedä menestykselliseen tulokseen.”
Vuoden 1944 lopulla oli tosiasia, että Suomen naapurina oli raakalaismainen hirmuvalta. Siltä osin tosiasiat eivät ole muuttuneet.
NYKYMAAILMASSA realpolitikin teorian eturivin tuntijoihin kuuluu lontoolaisen King’s Collegen historian professori John Bew. Hän on kirjoittanut vuonna 2015 ilmestyneen teoksen Realpolitik. A History.
Kiintoisaa kyllä, Bew on päässyt soveltamaan osaamistaan myös käytännössä. Hän oli brittikonservatiivi Boris Johnsonin läheinen ulkopoliittinen neuvonantaja, ja johtajien avustajavalinnat kertovat tietysti heidän maailmankuvastaan.
Johnson oli pääministeri, kun Venäjä käynnisti hyökkäyssotansa Ukrainaan. Vaikka Johnsonin johtamistyyli oli – miten tämän nyt sanoisi – omaperäisehkö, niin hänen suhtautumisensa Venäjän sotatoimiin oli järkähtämätön.
Britannia asettui heti voimallisesti Ukrainan tueksi, myös ja varsinkin käytännössä. Näin teki moni muukin Euroopan maa, sillä Venäjä ei julmuudessaan tunnu ymmärtävän muuta puhetta kuin aseiden.
Siksi Euroopassa on jouduttu karsimaan ihanteista ja tarttumaan reaalipolitiikkaan.
Valtio-opillinen teoriaosuus päättyy tähän. Siirrytään johtopäätöksiin.
2000-LUVUN tähän asti tärkeimpiä muutoksia on ollut juuri realpolitikin paluu. Se on näkynyt muussakin kuin Venäjän käytöksessä ja siinä, kuinka Venäjään suhtaudutaan.
Ero 1900-luvun loppuun on raju. Berliinin muurin murtuminen ja Neuvostoliiton hajoamisen alkaminen loivat 1990-luvulla maailman, jossa ihanteille oli sijaa.
Yhdysvaltain presidentti George Bush ja Britannian pääministeri Margaret Thatcher iloitsivat 1990-luvun taitteessa ”rauhanosingoista” eli sadoista miljardeista dollareista ja punnista, jotka kylmän sodan päätyttyä voitaisiin säästää sotilasbudjeteista ja kohdentaa jalompiin tarkoituksiin.
Rauhanosinkojen aika jäi lyhyeksi. Syyskuussa 2001 Yhdysvallat joutui ääri-islamilaisen terrorihyökkäyksen kohteeksi, ja alkoi niin kutsuttu sota terrorismia vastaan. Sen lähtölaukauksena oli Yhdysvaltain johtama hyökkäys Afganistaniin.
676ef53e88525317dcb12854c21fbe15.svg

AFGANISTANISSA päädyttiin ihanteiden ääreltä kovien tosiasioiden eteen.
Kaksikymmenvuotinen operaatio oli alkujaan Yhdysvaltain kosto al-Qaidalle ja Talebanille, mutta pian mukana oli aimo annos idealismia. Suomikin lähti Afganistaniin rakentamaan rauhaa ja demokraattista hallintoa, jossa ihmisoikeudet – kuten sukupuolten tasa-arvo – olisivat kunniassa.
Toisin kävi. Elokuussa 2021 länsimielinen hallinto romahti, Taleban palasi valtaan ja Kabulin lentokentällä koettiin epätoivoinen pakenemisen kaaos.
Opetus oli karmaiseva, reaalipolitiikkaa karuimmillaan: turhaanpa yrititte rakentaa pilvilinnojanne.
Kansainvälisen yhteisön yhteisponnistus oli ollut lähihistorian mittavin. Siihen oli osallistunut kymmeniä valtioita ja satojatuhansia sotilaita ja siviilejä. Rahaa paloi biljoonittain.
Jos tällä panoksella ei saatu kestäviä tuloksia, niin kuka lähtee yrittämään vastaavaa uudestaan?
Taleban-sotilas vartioi hyveen ja paheen ministeriötä Kabulissa marraskuussa 2021.

Taleban-sotilas vartioi hyveen ja paheen ministeriötä Kabulissa marraskuussa 2021. KUVA: KAISA RAUTAHEIMO / HS
REALPOLITIK pitää usein sisällään ajatuksen vahvemman oikeudesta, häikäilemättömyydestä.
Kuten Saksan valtakunnankansleri Bismarck sanoi vuonna 1885: ”Kiltit lapset eivät pyydä mitään. Kiltit lapset eivät saa mitään.”
2000-luvulla on jouduttu havaitsemaan, ettei 1800-luku olekaan ohi.
Suurvallat ottavat mittaa toisistaan. Kiina ja Yhdysvallat ovat napit vastakkain, Venäjän mielestä voima on oikeutta.
Pienten osaksi jää luovia reaalipolitiikan hetteikössä parhaansa mukaan.
Venäjän naapurustossa helmikuun 2022 jälkeinen realpolitik tarkoittaa sitä, että oman maan turvallisuus korostuu politiikan päämääränä ylitse muiden. Jos turvallisuus luhistuu, ei jää ihanteitakaan puolustettaviksi.
IHANTEISTA ei pidä luopua, mutta niihin täytyy suhtautua joustavasti.
On helppo ilkkua Suomelle ja Ruotsille siitä, että ne Natoon pyrkiessään olivat tai ovat valmiita mielistelemään Turkkia.
Ilkkuminen vain on kovin tekopyhää. Moralisoiva ulkopolitiikka sopii aikakauteen, jolla on moraali.
Pelisäännöt ovat selvästi muuttuneet. Ajatellaan Euroopan maiden yhteiseloa.
Harva enää muistaa motkottaa Puolan oikeusvaltiokehityksestä. Varsovan vallanpitäjät voivat vaikka syödä liberaaleja aamupalaksi, kunhan jatkavat Puolan voimakasta varustamista Venäjää vastaan.
Unkarin kohdallakaan ongelmana ei enää ole se, mitä pääministeri Viktor Orbán tekee omalle maalleen. Ongelmana on se, mitä Orbán puuhailee Putinin pikku apulaisena.
ENTÄ Yhdysvallat?
Realpolitikin hengessä on toissijaista, millaisia virheitä ja vääryyksiä Yhdysvallat on tehnyt. Suomi tarvitsee Yhdysvaltoja takaamaan omaa ja Euroopan turvallisuutta, mikä ajaa tärkeysjärjestyksessä muun edelle.
Koska maailma on osoittanut raadollisuutensa, pienen valtion täytyy myös varautua sellaiseen ikävään tilanteeseen, jossa läntisen supervallan johtajaa ei Eurooppa pätkääkään kiinnosta.
Näiden seikkojen toteaminen ei ole kyynisyyttä vaan tosiasioiden tunnustamista.
ME aikalaiset ymmärrämme kunnolla ehkä vasta jälkikäteen, millä tavalla elämämme täällä Euroopan pohjoisreunalla on muuttunut, koventunut.
Suomellakin on meneillään karvas, tuntemattoman pituinen realpolitikin oppitunti.
Ludwig von Rochau kirjoitti: ”Itsemääräämisoikeus on vallankäytön käsite, ja se, joka suhtautuu siihen juridisena käsitteenä, päätyy aina kestämättömään lopputulokseen.”
Tuo on hyvin ikävä ajatus. Paljon kauemmas ei John Lennonista pääse.
 
Keskimääräistä parempi juttu hyysäriltä vaikka jääkin mielestäni piippuun. Otsikko lupailee Suomelle karvasta reaalipolitiikan oppituntia. Sisältö ei kuitenkaan vastaa otsikkoa vaan reaalipolitiikkaa lähdetään etsimään Paasikiven ajasta sekä pieleen menneestä Afganistanin operaatiosta. Mukana on tietysti myös hyysärille tunnusomaiset brexit-dissaus ("omaperäisehkö" brittikonservatiivi Boris Johnson), Puolan sekä Unkarin oikeusvaltiokritiikki sekä pakkoliikkeenomainen Yhdysvaltojen arvostelu (millaisia virheitä ja vääryyksiä Yhdysvallat on tehnyt, kysyy toimittaja).

Luulisi, että inhorealistisia esimerkkejä reaalipolitiikasta tai sen puutteesta löytyisi paljon lähempääkin niin ajallisesti kuin paikallisestikin. Toki historiasta ja kaukomaista kirjoittaminen on toimittajalle paljon helpompaa ja turvallisempaa. Lupaavasti alkanut toimittajanura saattaa päättyä liian raadollisen jutun kirjoittamiseen vaikka aiheena olisikin machiavellismi. ”Toimittajan itsemääräämisoikeus on vallankäytön käsite, ja se, joka suhtautuu siihen juridisena käsitteenä, päätyy aina kilometritehtaalle.”
 
Back
Top