Norjassa uskalletaan puhua vaikuttamisyrityskistä avoimesti. Voi kuin meilläkin osattaisiin... sillä täällä niitä varmasti on.
http://yle.fi/uutiset/3-9429429
Norjan poliisi: Venäjän tiedustelupalvelu yritti vaikuttaa Nobel-komiteaan
Norjan poliisi huolissaan myös Venäjän Suomeen kohdistamasta trollauksesta.
28.1.2017 klo 09:30päivitetty 28.1.2017 klo 13:50
Nobel-komitean puheenjohtaja Olav Njølstad.Heiko Junge / EPA
451
Norjan poliisin turvallisuuspalvelu PST vahvistaa, että Venäjän tiedustelupalveluilla oli vuonna 2015 operaatio, joka pyrki vaikuttamaan Nobel-komitean päätöksentekoon. Asiasta kertoo
.
Tapahtumat alkoivat, kun venäläisille uutiskanaville ja blogisivustoille ilmestyi uutinen, jonka mukaan Ukrainan parlamentin puhemies Vladimir Groisman olisi lähettänyt kirjeen Yhdysvaltain Oslon-suurlähetystöön.
Kirjeessä ukrainalaiset kiittävät yhdysvaltalaisia diplomaatteja siitä, että he ovat varmistaneet jo kahden Nobel-komitean jäsenen tuen Ukrainan presidentille Petro Porošenkolle. Kirjeessä kuitenkin todetaan, ettei tämä vielä riitä siihen, "mistä oli sovittu". Porošenko oli ehdolla palkinnonsaajaksi.
– On hyvin tärkeää, että herra Porošenko saa vakuudet siitä, että hän saa vuoden 2015 [rauhan]palkinnon, kirjeessä sanotaan.
Kirje sai paljon huomiota ja mm. Venäjän hallitusta hyvin lähellä oleva Sputnik-kanava kyseli, painostaako USA Nobel-komiteaa antamaan palkinnon Porošenkolle?
Merkkejä väärennyksestä
Ukrainan johto kiisti heti jyrkin sanoin, että se olisi lähettänyt kyseistä kirjettä. Myös Yhdysvaltain suurlähetystö epäilee, että kirje on väärennös.
Nobel-komitean pääsihteeri Olav Njølstad pohtii, mikä on mahtanut olla väärennöksen tekijöiden mielessä.
– Voidaan ajatella, että he jotka laativat kirjeen, halusivat liata mahdollisen palkinnonsaajan maineen siten, että palkinto näyttäisi "ostetulta". Ehkä he halusivat saada Nobel-komitean huonoon valoon. Tai molempia.
Kaksi viikkoa kirjeen julkitulon jälkeen Venäjän Oslon-suurlähtystöstä otettiin yhteyttä Nobel-komiteaan ja pyydettiin tapaamista. Kaksi henkilöä lähetystöstä tuli tapaamaan pääsihteeri Olav Njølstadia ja tutkimusjohtaja Asle Tojea.
Njølstad kertoo NRK:lle, että tapaamisessa oli absurdi tunnelma. Norjalaiset epäilivät jo tuolloin, että kyseessä oli Venäjän vaikuttamisyritys. He kysyivät venäläisiltä, tiesivätkö nämä mitään kirjeestä. Nämä kiistivät hymyillen.
Norjan poliisin turvallisuuspalvelun mukaan toinen venäläismiehistä paljastui venäläisen tiedustelupalvelun edustajaksi, joka vain väitti olleensa diplomaatti.
Venäjä: vainoharhaisuutta
Venäjä kiistää tiukasti norjalaisten väitteet. Venäjän suurlähestystö on lähettänyt Nobel-komitealle kirjallisen vastineen, jossa Norjan epäilyksiä kuvataan "vainoharhaisuudeksi".
Kyseessä oli Venäjän mukaan normaali diplomaattinen työ.
Norjassa Venäjän vaikutusyrityksistä ollaan kuitenkin huolissaan.
Norjan puolustusvoimien korkeakoulun informaatio-operaatioiden asiantuntija Geir Hågen Karslen ottaa esimerkiksi Venäjän vaikutusyritykset Suomeen.
– Venäläisten "trollitehtaiden" nettihyökkäykset ovat niin laajoja, että puolustusministeriö on antanut varoituksen Venäjän informaatiosodankäynnistä Suomea vastaan. Aggressiiviset nettihyökkäykset mainitsee ministeri, joka puhuu suhteista Venäjään, kertoo Karlsen.
Vuoden 2015 rauhanpalkinto myönnettiin Tunisian rauhankehityksen taustavoimille.
Lähde: Tass