BallistinenNahjus
Luutnantti
Aiheesta oli hiljan taas uutisissa kun Fingrid otti kantaa. Sehän olisi oiva ratkaisu, jos uusien tuulivoimaloiden etu-/itäpuolelle saataisiin uusia tutkia. Mahtaa ne myllyt haitata naapurinkin laitteita...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Aiheesta oli hiljan taas uutisissa kun Fingrid otti kantaa. Sehän olisi oiva ratkaisu, jos uusien tuulivoimaloiden etu-/itäpuolelle saataisiin uusia tutkia. Mahtaa ne myllyt haitata naapurinkin laitteita...
Suomen tuulivoimalat keskittyvät nyt vahvasti Länsi-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseuduille sekä Etelä-Lappiin. Sen sijaan Etelä-, Kaakkois- ja Itä-Suomi sekä itäinen Lappi humisevat tyhjyyttään.
Keskeinen syy on, että Puolustusvoimat ei anna lupaa rakentaa tuulivoimaa itärajan tuntumaan. Tuulivoimalat haittaavat ilmatilan valvonnassa käytettävien tutkien toimintaa.
Pääesikunnan tarkastaja Jussi Karhila sanoo, että tuulivoimaloiden pyörivät lavat muodostavat tutkan ja esimerkiksi lentokoneen väliin esteen, joka sotkee havaintoja.
Sehän tuossa on ongelma. Jos ne tutkat edessä olisi tuhottu, siinä vaihessa voimalat pitäisi räjäyttää mahdollisimman pian. Rähinän ollessa päällä, tuo olisi pieni tappio kokonaisuudessa.Kyllähän se olisi hyvä jos siellä etupuolella ne tutkat sitten olisi, mutta vain niin kauan kuin ne toimii? Mitä jos niiden toiminta estyy, ollaanko sen jälkeen sokeita ja ilmavalvonnalta ikäänkuin häviää syvyys/porrasteisuus?
Tämä "ongelma" koskee lähinnä rauhanajan toimintaa, koska silloin toimitaan tutka-asemalta. Pääosan tutka kalustosta muodostaa KEVA 2010 joka on liikkuva ja jotka valmiutta kohotettaessa siirretään maastoon suorittamaan valvontaa.
Tuulivoimaloissa suurin haittaava tekijä on ilmeisesti pyörivät lavat, eli muodostavat Doppler kaiun ja isommassa puistossa voi varmaankin syntyä ihan fyysinenkin este kun useampia pyöriviä voimaloita on peräkkäin. Jos tarve vaatii voidaan voimalat pysäyttää jolloin ei varmastikaan synny haittaa. Säästetään ne räjähteet siis sinne missä niitä enemmän tarvitaan.
Mielestäni PVn pitäisi nyt ihan oikeasti vaan hyödyntää tämä tilanne. Katsotaan projektit läpi ja hyväksytään sellaiset joista syntyvä haitta on hallittavissa ja kerätään fyrkat uusiin tutkiin ja tutka-asemiin. Lopputulos on energiantuotantoa tuulivoimalla ja tehokkaampi ilmavalvonta niin rauhan kuin kriisinkin aikana.
Eikös näin ole toimittukin? Ainakin yksi KEVA-tutka lisää on hankittu tuulivoimalakompensaatiorahoilla.
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikö idän ja kaakon suuntien tuulivoimalahakkeet ole kategoriesesti torpattu, ilman että olisi edes harkittu kompensaatiomallia?
Ongelma voi toki löytyä kompensaatiostakin. Ovatko idän suunnan voimalat niin tärkeitä, että voimalayhtiö haluaa kompensoida puolustusvoimia avokätisesti?
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikö idän ja kaakon suuntien tuulivoimalahakkeet ole kategoriesesti torpattu, ilman että olisi edes harkittu kompensaatiomallia?
https://www.helsinginsanomat.fi/kotimaa/art-2000005889432.html
Oletko ihmetellyt, miksi Suomen tuulivoimalat sijaitsevat lännessä? ”Sanon niille, että rakentakaa muualle Suomeen”, kommentoi insinööri Pääesikunnasta
Puolustusvoimat ei salli Suomenlahdelle suunniteltujen laajojen tuulipuistojen rakentamista.
Itä-Suomeen, Kaakonkulmaan ja erityisesti Suomenlahdelle on turha suunnitella tuulivoimapuistoja, jos se on Puolustusvoimista kiinni.
Syynä on tuulivoimaloiden Puolustusvoimien ilmavalvontatutkille aiheuttama häiriö.
Esimerkiksi Uudenmaan liitto on parhaillaan valmistelemassa uutta maakuntakaavaa, joka ulottuu vuoteen 2050 asti. Se ohjaa Uudenmaan maankäyttöä vuosikymmeniä eteenpäin.
Luonnosvaiheessa olevaan kaavaan on merkitty muun muassa kaksi erittäin isoa tuulivoima-aluetta Suomenlahdelle. Toinen niistä on Porvoon edustalla ja toinen Inkoon ja Raaseporin edustan merialueella.
”Merialue Kaakonkulmalta Hankoniemeen asti on kiellettyä aluetta”, sanoo insinööri Jussi Karhila Pääesikunnan operatiiviselta osastolta.
Korkeista tuulivoimaloista syntyy tutkille varjostusvaikutus, joka lyhentää niiden kantamaa ja muodostaa katveen.
Lisäksi tuulivoimalat aiheuttavat tutkille voimakkaan välähdysvaikutuksen ja häiritsevät maalinhavaitsemiskykyä.
Tutkiin voi syntyä myös virheilmaisuja tai -seurantoja.
Häiriöiden voimakkuus riippuu tuulivoimaloiden korkeudesta, lukumäärästä ja niiden etäisyydestä tutkaan.
”Pyörivä tuulivoimala on tutkan edessä kuin peltilevy. Kun niitä on monia vierekkäin, syntyy leveä katve.
Ja mitä lähempänä tutkaa ne ovat, sitä leveämmän katveen ne aiheuttavat sinne taakse”, Karhila kuvaa.
Karhila on evp-majuri ja on toiminut muun muassa kaukovalvontatutka-aseman päällikkönä.
Uuden yli 50 metriä korkean tuulivoimalan rakennuslupaa varten pitää pyytää lausunto Puolustusvoimilta. Kielteinen lausunto estää käytännössä luvan saannin.
”Kaakonkulma on meillä kaikkein pahin paikka. Siellä ollaan kärttyisiä. Sanon niille, että rakentakaa muualle Suomeen, mutta älkää koettako väkisin Kaakonkulmaan”, Karhila sanoo.
”Niistä mennään sitten joskus lakitupaan, ja ne on kaikki voitettu. Sen tietää, että maanpuolustukselliset edut menevät kuitenkin tuulivoimaloiden edelle.”
Jos epäillään, että suunniteltu tuulivoimala häiritsee ilmavalvontatutkia, Puolustusvoimat voi teettää hakijan kustannuksella VTT:llä laskelman mahdollisen häiriön suuruudesta.
Laskelman teko maksaa kymmeniätuhansia euroja.
VTT:llä on ollut laskentaohjelma tutkahäiriöiden tutkimiseksi vuodesta 2011 lähtien. Ohjelman omistaa VTT mutta sitä hallitsee Pääesikunnan operatiivinen osasto.
Ohjelmisto on maailmanmitassakin hyvin harvinainen. Salainen ohjelmisto luetaankin Suomessa sotatarvikkeeksi.
Useimmissa muissa maissa rakennuslupaa varten mitataan vain tuulivoimalan etäisyys tutkista.
”Aikaisemmin, kun VTT:llä ei ollut turvallisia tiloja, he kävivät tekemässä laskelmat Pääesikunnassa. Heillä oli siellä sitä varten tilat”, kertoo Karhila.
Luvan hakija eli tuulivoimayhtiö ei raporttia näe, koska VTT:n raportti on salainen.
Niitä valmistetaankin vain kaksi kappaletta, joista toinen menee Pääesikunnalle ja toinen Ilmavoimien operatiiviselle osastolle.
Salailun syynä on se, että raporttien avulla mahdollinen vastapuoli voisi arvioida suomalaistutkien suorituskykyä.
Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä yli 700 tuulivoimalaa.
Vuodesta 2011 alkaen Puolustusvoimat on antanut myönteisiä tuulivoimalausuntoja yli 7 500:sta tuulivoimalasuunnitelmasta.
Kielteisiä lausuntoja on annettu hiukan yli 900 suunnitelmasta.
Karhila muistuttaa Suomen poikkeuksellisesta geopoliittisesta asemasta ja pitkästä itärajasta.
”Me katsomme tuonne naapuriin, millaista sotilaslentotoimintaa siellä on. Meidän pitää havaita siellä joka ikinen maali ja liike. Se on ihan ehdotonta, siitä ei anneta yhtään periksi”, hän sanoo.
”Nimenomaan Laatokan seudulla on kaikenlaista toimintaa, ja siellä harjoitellaan ilmassa sotilaallisia skenaarioita, kuten hyökkäystaktiikoita. Ne pitää pystyä kaikki näkemään.”
Suomenlahti on toinen erikoisalue. Syynä on se, että meren yllä mahdollinen vihollinen pystyisi lentämään hyvin matalalla tuulivoimaloiden aiheuttamassa tutkakatveessa.
”Tuulivoimaloiden katveissa pääsisi tulemaan hyvin aluevesiemme sisäpuolelle”, Karhila sanoo.
Karhilan mukaan esimerkiksi Tanskassa käytetään niin kutsuttuja gap filler -tutkia eli täytetutkia, joilla paikataan tuulivoimaloiden taakse jääviä katveita.
Suomessa ei ole lähdetty hankkimaan pieniä täytetutkia, koska ne ovat herkkiä häirinnälle. Niiden hankintaan ja ylläpitoon ei ole myöskään rahaa.
Saksassa taas kokonaisia tuulivoimala-alueita saatetaan pysäyttää sikäläisten ilmavoimien harjoitusten ajaksi.
Suomessa on voimassa tuulivoiman kompensaatiolaki, jonka perusteella tuulivoimarakentajat voivat rahoittaa Puolustusvoimille uutta tutkakalustoa silloin kun uusista tuulivoimaloista on haittaa aluevalvonnalle.
Lakiin nojaten Puolustusvoimat on hankkinut yhden uuden keskivalvontatutkan Perämerelle. Kaksi muutakin vastaavaa hanketta on ollut vireillä, mutta ne ovat peruuntuneet.
Puolustusvoimien tutkakalusto ja sen sijainti eivät ole sinänsä suuria sotasalaisuuksia.
Julkisten tietojen mukaan Suomessa on viisi kaukovalvontatutkaa, 13 keskivalvontatutkaa ja todennäköisesti kymmeniä lähivalvontatutkia.
Lisäksi ilmavalvontatutkia on Merivoimien taistelualuksissa.
Tutkat ovat aktiivisia laitteita, jotka lähettävät sähkömagneettista säteilyä.
Siksi niiden sijainnin selvittäminen on varsin helppoa muiden maiden sotavoimille erityisesti rauhan aikana, koska tutkille on valmisteltu kiinteät asemapaikat.
Lisäksi tutkien pallomaiset sääsuojat erottuvat hyvin ilma- ja satelliittikuvista.
Kriisin aikana tutkia pyritään siirtelemään havaitsemisen vaikeuttamiseksi.
Luulen että uusissa tutkissa ja turkaverkostossa sekä muissasensoreissa korostuvat nykyään verkottuminen, anti-UAS kyky ja mahdollisesti tulenjohtolinkki ilmatorjunnalle.Jos muistelen oikein, niin lähivalvontatutkien uusinta olisi edessä 2020-luvun alkupuoliskolla. Tarjolla olisi eurooppalaisista vaihtoehdoista varmasti ainakin SAAB Giraffe AMB, Thales GM200, Leonardo KRONOS LAND ja Helsoldt TRML-3D/32. Yhdysvalloista ja Israelista varmaan löytyy myös omat kandidaattinsa.
Miten näette, olisiko tärkeää pitää tutkakalusto kirjavana valmistajan osalta, jotta mahdollinen häirintä olisi vihulaiselle hankalampaa vai tuoko saman valmistajan tutkaperhe mahdollisesti hyötyjä synergian muodossa mm. koulutuksissa? Nykyisin kun on käytössä jo Thales Groundmaster GM400 sarjaa keskivalvontaan, niin olisiko Thales GM200 kenties hyvä valinta? Toki suorituskyvyllä ja hinnalla on vahva rooli valinnassa.
Mitä muita vaihtoehtoja mahdollisesti löytyisi?
Jos muistelen oikein, niin lähivalvontatutkien uusinta olisi edessä 2020-luvun alkupuoliskolla. Tarjolla olisi eurooppalaisista vaihtoehdoista varmasti ainakin SAAB Giraffe AMB, Thales GM200, Leonardo KRONOS LAND ja Helsoldt TRML-3D/32. Yhdysvalloista ja Israelista varmaan löytyy myös omat kandidaattinsa.
Miten näette, olisiko tärkeää pitää tutkakalusto kirjavana valmistajan osalta, jotta mahdollinen häirintä olisi vihulaiselle hankalampaa vai tuoko saman valmistajan tutkaperhe mahdollisesti hyötyjä synergian muodossa mm. koulutuksissa? Nykyisin kun on käytössä jo Thales Groundmaster GM400 sarjaa keskivalvontaan, niin olisiko Thales GM200 kenties hyvä valinta? Toki suorituskyvyllä ja hinnalla on vahva rooli valinnassa.
Mitä muita vaihtoehtoja mahdollisesti löytyisi?