TV-sarjat, joita katso(i)tte?

Sopranosin kuuden kauden suurin muuttuja on Gandolfinin hiusrajan jakautuminen.

Ilmestyy ongelma henkilön muodossa, se ratkaistaan yhdellä ainoalla tavalla. No yksi poikkeus on ja ongelman laatu on myös pari kertaa hieman poikkeava (homoseksuaalisuus on häpeällistä murhien, huorintekemisen, ryöstöjen ja kiristyksen maailmassa, oh hoh!). Joskus ongelmat ratkeavat itsestään (Juniorin dementoituminen).

Tony löytää uuden 'goomarin'. Tony itkee kallonkutistajalle eufenismien avulla. Tony hermostuu. Ja Tony pelkää menettävänsä perheensä niin ekassa kuin vikassakin jaksossa.
Sarja pähkinänkuoressa.

Traagillisin sivutarina lienee Christianin (no hei, ne on kaikki murhaajia) ja Adrianan, joka saatetaan päätökseen molempien osalta lopullisesti. Sympaattisin hahmo lienee Bobby, joka menettää 'neitsyytensä' vasta viimeisellä kaudella.

Hyvin kuvattu myös Yhdysvaltain rodullisia ja etnisiä ristiriitoja.

Ihan viihdyttävä sarja ja riittävän inhorealistinen poistamaan minkäänlaisen kunnioituksen sisialaisten juttua kohtaan.
Tarina käsittelee päähenkilön mielenterveysongelmia, jotka saurasivat koko sarjan ajan.
Hiukan logiikkaa ja paljon kohtuutonta väkivaltaa.
Paras aikakautensa ja genrensä veto.
 
Jos minulta kysytään niin yksi kaikkien aikojen parhaimmista kotimaisista tv-sarjoista on Tapio Piiroisen rikosdraama Raid. Mainio koukuttava juoni. Ja aivan loistavat näyttelijät. Kai Lehtinen, Oiva Lohtander jne. Tunnari on myös kova.

 
Jos minulta kysytään niin yksi kaikkien aikojen parhaimmista kotimaisista tv-sarjoista on Tapio Piiroisen rikosdraama Raid. Mainio koukuttava juoni. Ja aivan loistavat näyttelijät. Kai Lehtinen, Oiva Lohtander jne. Tunnari on myös kova.

"Me ollaan tässä kusessa siksi, että kaikenmaailman pehmeäkätiset paskiaiset ymmärtää hyvin reaaliteetteja, muttei sitä, mikä on oikein ja väärin."
 
Itse asiassa tuo perustuu väljästi tositapahtumiin: Vuonna 1992 sattui, että New Jerseyssä todellisuudessa vaikuttavan DeCavalcante-perheen vt. pomo, John "Johnny Boy" D´Amato paljastui seksiklubeilla kaksoiselämää viettäväksi homoksi, jolloin hänen alipäällikkönsä murhauttivat hänet järjestön sääntöjen perusteella.

Mitä tuli luettua tuon Johnny Boyn kohtalosta, niin siinä ilmeisesti äijä pistettiin kylmäksi ko. äijän naisystävän lausuntojen perusteella. Friidu väitti että tyyppi oli miehiin päin mutta todellisuudessa syy taisi olla toisen isomman herran eli Gottin palveleminen.. toki myös epäilyt homoudesta.

Sopranosissahan tuo tapettu tyyppi oli oikeasti ja todistetusti homo.

Mitä tulee taas Sopranosiin sarjana, niin kylmästi yksi parhaimmista TV-sarjoista ikinä on mielestäni kyseessä. En nyt sanoisi että se todellakaan esittää Mafiaa minään hirvittävän upeana elämäntapana, vaan pikemminkin Sopranosista välittyy sellainen kuva että koko homma on vain iso pyramidihuijaus jossa on todellakin vain hiukan voittajia ja roppakaupalla häviäjiä pidemmän päälle.

Sopranosissahan eletään todellakin sitä järjestäytyneen rikollisuuden kultaisen kauden jälkeistä aikaa. Sama kunnia- ja käytöskoodisto eivät enää päde ja osittain vanhojen tapojen ryytymisestä syytetään mm. kovaa huumekauppaa, joka raaistaa järjestäytyneen rikollisuuden "bisneskenttää" entisiltä ajoilta.

Ainoa asia mikä nyt vähän vanhempana nyppii sarjassa on se miten poliisi aika täydellisesti sivuuttaa päähenkilöiden tekemät lukuisat murhat ja tapot keskellä kirkasta päivää. Varmasti olisi vaikka minkälaista CSI:tä perässä vaikka New Jerseyssä sitä kotikenttäetua löytyisikin lainvalvonnan puolelta, mutta silti..
 
Mitä tuli luettua tuon Johnny Boyn kohtalosta, niin siinä ilmeisesti äijä pistettiin kylmäksi ko. äijän naisystävän lausuntojen perusteella. Friidu väitti että tyyppi oli miehiin päin mutta todellisuudessa syy taisi olla toisen isomman herran eli Gottin palveleminen.. toki myös epäilyt homoudesta.
Homokortti hyödynnettiin ainakin halukkaasti, koska kyseessä oli muutenkin epäsuosittu pomo. Yleensäkin noissa piireissä näitä perinteisiä käytöskoodeja on tulkittu hyvinkin tilanteeseen sopivasti.
Sama kunnia- ja käytöskoodisto eivät enää päde ja osittain vanhojen tapojen ryytymisestä syytetään mm. kovaa huumekauppaa, joka raaistaa järjestäytyneen rikollisuuden "bisneskenttää" entisiltä ajoilta.
Tuo on ollut mafiassa jonkinlainen ikuisuuskysymys. Jo 1930-40-luvun gangstereita syytettiin vanhojen sääntöjen halveksumisesta ja tarpeettomasta raakuudesta, ja jo tuon ajan merkittävin kummisetä, Charles "Lucky" Luciano oli mukana huumekaupassa, vaikka sitä onkin pidetty kiellettynä toimintana.
 
Katson uutta Netflix:in dokumenttisarjaa tiedustelutoimnnasta. Suosittelen!
 
Tänne, koska minisarjaversio.

7eq9ebt5.jpg

on8bggbb.jpg

rpbcsxxh.jpg

Ei oo kivaa mennä merenpohjaan.

Hyviä sukellusvenepätkiä on tasan kaksi; tämä sekä kolmannen valtakunnan aikainen 'U-Boote westwärts!', joka on verrattain propagandasta vapaa.
 
Kylläpäs se Chernobyl vain olikin hyvä sarja. Ei venytetty turhaan, kaikki olennainen käytiin läpi (siis TV-sarjan kannalta olennainen), oli kovaa faktaa, oli tunteita, oli sankareita ja roistoja sekä oikeita valintoja kovissa paikoissa että vääriä valintoja kriittisissä tilanteissa. Hyvin näytelty ja ohjattu, loistavasti castattu ja lavastettu. 5/5.

Kun Gorbatsoville kerrotaan, että alueen evakuointi- ja puhdistustehtävissä voi kuolla jopa kymmeniätuhansia tehtäviin määrättyjä, vastaus on "Jokaisella voitolla on hintansa." Ja ilmeestä näkee, että siinä johtaja ymmärtää sekä vastuunsa että velvollisuutensa.

Tai kun hiilikaivostyöläiset käyvät töihin.

Tai ne vapaaehtoiset, jotka avasivat vesisäiliöiden hanat.
 
Ai niin. HBO:lla näyttää olevan kaikki (?) viisi kautta Samurai Jackia. Eittämättä yksi parhaita piirrossarjoja kautta historian.

Juoni on hyvin yksinkertainen. Ylivertaisen paha ja voimakas Pahuuden Herra Aku valloittaa Samurai Jackin (silloin vielä nimetön) kotikaupungin. Jack kostaa, mutta juuri kun hän on lyömässä ratkaisevan iskun, Aku lähettää hänet kauas tulevaisuuteen. Seuraavat noin 50 jaksoa Samurai Jack yrittää palata takaisin menneisyyteen ja lyödä Akun, jolloin hänen valtakauttaan ei tule lainkaan.

Jaksot toistavat perustasolla itseään, koska Jack kohtaa vihollisen ja taistelun jälkeen kukistaa tämän ylivertaisilla kyvyillään. Kuitenkin vaihtelua löytyy rutkasti ja ensimmäinen heikko jakso minun mielestäni oli vasta toisen kauden lopussa oleva Liisa ihmemaassa -pastissi. Sarjan viehätys on kuitenkin nimenomaan sen ilmaisussa. Jack on japanilaisen vähäeleinen, mutta samalla elävä ja tunteva henkilö. Kuvakulmat, leikkaukset, koko kuvakieli on rikasta, vaihtelevaa, jopa kokeellista. Samuraielokuvien vaikutteet ovat selvästi nähtävillä, samoin Leonen spagettiwesternit, mutta Genndy Tartakovski pystyy (esimerkiksi) näiden jättiläisten harteilla seisoessaan luomaan jotain omaperäistä ja vaikuttavaa. Kuitenkaan kyseessä ei ole mikään taiderunkkaus, vaan toimintaa on paljon ja se on taidokkaasti kuvattua.

Suosittelen lämpimästi.
Oli tuossa vaiheessa vielä viimeinen kausi näkemättä.

Ja vaikka se viimeinen kausi oli tehtykin vuosia myöhemmin ja alku oli vähän laahaava, niin olihan se lopetus! Kylläpä silmä hikosi, kun uskallettiin tehdä oikeasti kovia ratkaisuja. Minä jo vähän meinasin, että mentiinkö taas samaan ansaan kuin tällaisissa aina, mutta ei! Samaa armottoman loogista suorittamista kuin koko sarja.

Pauli Hanhiniemeä siteeraten: "Voi kuinka kaunista! Minä pyörryn!"

En itkenyt, kun isäpappani hirtettiin sian varastamisesta, mutta Samurai Jackin päättyessä minä itkin. Mutta kuten japanilaiset sanovat, miehen itku ei ole häpeä, ellei se tapahdu kivusta tai pelosta.
 
Aallonmurtajan uusi kausi alkaa 25.2. Paljon keskittyy vankilaelämään joten jännittettävää luvassa.
 
Pitää vissiin alkaa seurata Babylon Berliniä. Tässä kehutaan Weimarin tasavallan kuvausta erittäin hyväksi.

 
KGB - The Sword and The Shield, ansiokas saksalaistuotanto vuodelta 2018. Löysin netistä, tämä linkki ei näy vissiin Australian ulkopuolella mutta ainakin ensimmäinen jakso löytyy kokonaisuudessaan youtuubista.
Kylmäävin oli tämä kolmas ja viimeinen episodi FSB:n ja silovikien noususta, joka on hyvin kurantti ja erittäin terävä. Huomasin eilen nyökytteliväni hyväksyvästi just noin se meni oikeastaan koko ajan. Brutaalia katsottavaa. Suosittelen kaivamaan kyseisen jakson ja koko sarjankin jostain. Parasta Venäjä-sisältöä viime vuoden erinomaisen "The Death of Stalin" -elokuvan jälkeen, joka tarjosi meikäläiselle lähinnä erittäin toimivaa historiallista reality-komediaa :) .

Mutta tästä on siis kirjaimellisesti kyse, noita miekka-ja-kilpi juttuja on jostain syystä muitakin netissä:

 
Oon sen verran tästä uutisesta täpinöissäni, että laitan tännekin.

Band of Brothers ja Pacific saa jatkoa. 10 jaksoa, 200 miljoonaa dollaria. Masters of Air (8th Air Force)

 
Aloitettu vaimon kanssa katsomaan Teho-osastoa alusta. Vanha sarja mutta kestää katsomisen edelleen.
 
Katsoin Netflixistä Age of samurai sarjan. Jos on harrastanut ko. aikakauden strategia-pelejä, niin tämä on teille. Sarja antaa hyvää kokonaiskuvaa ja taustatietoa miksi Japanissa käytiin sisällissotaa useampia satoja vuosia. Sotahan päättyi, kun joku oli vihdoin riittävän voimakas ja tuhosi tai alisti kaikki vihollisensa. Suosittelen.
 
Katsoin Netflixistä Age of samurai sarjan. Jos on harrastanut ko. aikakauden strategia-pelejä, niin tämä on teille. Sarja antaa hyvää kokonaiskuvaa ja taustatietoa miksi Japanissa käytiin sisällissotaa useampia satoja vuosia. Sotahan päättyi, kun joku oli vihdoin riittävän voimakas ja tuhosi tai alisti kaikki vihollisensa. Suosittelen.
Joskus ysärin alussa tuli joku laadukas samurai sarja. Onko saman tyyppinen?
 
Itsekin ko. sarjaa katsonut viime aikoina.

1990-luku vaikuttaa kovasti jo aika vanhalta ajalta kun ajan tv-ohjelmia katsoo. Muoti, teknologia, jne...
Minua eniten ärsyttää tupakointi sisätiloissa. Huvittavaa on myös henkilökunnan määrä joka menee heko platalle vastaanottamaan potilasta. Tyksin katolla näkyy aina pelkästään yksi henkilö mutta kopterin miehistö toki saattaa potilasta myös. Sarjassa kopterilla aina helvetin kiire takaisin ilmaan.
 
Back
Top