Hei, onko tällainen rypeminen oikeasti ansaittua tai tarpeellista? Voisin muistuttaa, että tämä alle promillen maailman väestöstä kattava napapiirin kansa on kuitenkin ehtinyt hallita suvereenisti mm. mobiililaitteita (Nokia) ja niiden sovellusmyyntiä (Rovio, Supercell). Joo, valtakausi ei kummassakaan kestänyt
ikuisesti, mutta erinäisiä miljardeja niillä ehdittiin siirrellä kotiin päin. Linux-kernelillä ei ehkä tehty miljardeja, mutta se pyörittää nytkin valtaosaa maailman nettiservereistä, laskentaklustereista ja...Android-laitteista. Täältä puskee myös maailmanluokan tiedonhallintaa, tietoturvaa, robotiikkaa, lääkkeitä ja muita hyvin korkealla jalostusasteella tai täysin virtuaalisesti pyöriviä tuotteita. Melko lähellä minua on insinöörejä, joiden patentit tahkoavat satoja miljoonia joka vuosi pelkällä olemassaolollaan ilman yhdenkään mutterin siirtämistä. Voisiko joku kertoa, missä näistä se paskan haju aivan erityisesti leijuu? Ainakin vähän aikaa sitten nuorison toiveammatti oli joku trendikkään mainostoimiston viraalikampanjan brainstormaaja, eikä suinkaan jakoavaimen vääntäjä. Nykyään se saattaa olla pelikehittäjä. Startup-skenessä ideoita riittää vuosikymmeniksi. Ainoastaan rahoituksessa ja ehkä vientiponnistusten skaalassa on yhä parantamisen varaa.
Muutenkin maailman foorumeita ja medioita seuratessani olen huomannut, että suomalaiset ovat sutena hyödyntämässä uutta teknologiaa - eivät kaikki, mutta suurempi osuus kuin oikeastaan missään muualla. Kun jotain uutta vimpainta tai softaa ruvetaan hakkeroimaan (merkityksessä "käyttömahdollisuuksien laajentaminen odottamattomiin suuntiin"), asialla on hämmästyttävän usein joku suomalainen, samasta promillen kansasta. Huvitti aikoinaan, kun joku amerikkalainen lehti kirjoitti hämmästelevän artikkelin ajatuksesta kotitaloudesta ilman lankapuhelinliittymää niin kuin se olisi jotain scifiä, samalla kun Suomessa se oli jo suorastaan normi. Täällä kyllä on tarjolla ihan kaikki eväät terävimmän kärjen kehitykseen, jos vain
itse tarttuu niihin. Monet tekevätkin niin, kaiken aikaa. Olisiko aika keskittyä vaihteeksi siihen, eikä vain joidenkin kelkasta pudonneiden (ja ehkä jopa kuvitteellisten) änkyröiden vatvomiseen?
Ylipäätään minua kyrsii aina kun jossain julistetaan miten "Suomi on maailman huonoin sitä-ja-tätä" ilman mitään lähdeviitettä tai muuta substanssia. Yleensä väite on täysin persvaosta tempaistu ja räikeästi virheellinen. Tai kun kolumnisti tai kommentaattori haluaa pitää yllä myyttiä "huonosta itsetunnosta". Huono itsetunto on aivan tasan näiden muutamien suureen ääneen voivottelijoiden korvien välissä ja siitä voisi päästä eroon yhdellä ainoalla päätöksellä. Minä, Suomen kansalainen, en anna muille valtuuksia sisällyttää itseäni tällaiseen kollektiiviseen itsesäälissä piehtaroimiseen. Jokainen rypeköön ihan omissa nimissään jos sellaisesta tykkää. En kyllä käsitä, miksi niin pitäisi tehdä. Tuntuuko oma kurjuus ja apaattisuus lievemmältä, jos kuvittelee että se koskee kaikkia?
Ja takaisin ydinasiaan. Työllistämisen osalta keskeisiä lääkkeitä olisivat aiemmin mainitut turvaverkkojen ulottaminen yrittäjiin, rohkeampi rahoitus ja lupa ansaita, mutta myös toiminnan kokonaisvaltainen vapauttaminen yksityisiin käsiin. Aivan liian monet asiat pyörivät nykyään hallituksen "nelivuotissuunnitelmien" ja valtion kassan kautta. Se koneisto on liian hidas, päämäärätön ja tehoton. Asian ydin tuli ilmi, kun Stubb
avoimesti myönsi vuoden 2014 Slushissa vieraillessaan, että "poliitikoilla ei ole osaa eikä arpaa start-up-ilmiön syntymiseen". Hallitus vasta harkitsee työryhmän asettamista ja jonkun Himas-tutkimuksen tilaamista ensi vuosikymmenelle, kun touhun pitäisi olla jo täydessä vauhdissa. Tekijöitä kyllä on, kunhan annetaan tilaisuus.
Vähemmän suunnitelmataloutta, enemmän luovaa kaaosta. Antakaa nyt aivan ensimmäiseksi niiden pois potkittujen Nokian/Microsoftin insinöörien kehitellä ja myydä uusia juttuja niin paljon kuin sielu sietää ilman että työttömyysturva katkeaa ensimmäiseen puhelinsoittoon asiakkaiden suuntaan. Mitä ihmeen hulluutta on pakottaa osaavat ihmiset sohvan vangeiksi rangaistuksen uhalla, odottaen että niitä turvallisia perusduuneja "vain syntyy" omalla painollaan? Voisin kyllä kertoa, mistä niitä syntyy. Hallitus ei niitä luo, vaikka joka ainoa puolue ehti taas kerran lupailla moista vaalien alla ja vähän jälkeenkin.
Sellaista tänään. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta.