Tämä on eräs ongelman osa-alueista ja huolestuttavassa määrin kasvava ongelma. Yritysmaailman näkökulmasta tarkasteltuna todettiin jo vuosia sitten, että esim. Pohjois-Pohjanmaan alueella asuvista 18-35 -vuotiaista yli 30% on työkyvyttömiä (lue: ei työkykyisiä/-kuntoisia eri syistä). Tämä tulee lyömään pahasti näpeille tulevaisuudessa.
Nuorna se on vitsa väännettävä. Mietitäänpä hieman: jos henkilö ei ole kiinnittynyt työmarkkinoille reilun kolmenkympin ikään mennessä, kuinka todennäköisenä voidaan pitää sitä, että hän kykenee sopeuttamaan elämäntapaansa ja -tyyliään työelämän rytmiin ja edellytyksiin sen jälkeen? Ei onnistu, laulaa Eino Grön. Jos tottuu nuoresta saakka siihen, että pelkästä olemisesta saa rahaa ja että se riittää, niin ei ole kumma kun "ei nappaa". Työn tekemisestä saa rahapalkan lisäksi parhaimmillaan omanarvontuntoa, mikä voi olla yksilön kannalta rahaakin merkittävämpi anti. Mielenterveysongelmat ja masennus ovat yleistyneet nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Hmm. Olisikohan tällä ja edellä mainitulla seikalla mitään napanuoraa?
Työelämään valmennus ja työelämätaitojen harjaannuttaminen on ja tulee olemaan tärkeä sosiaalipalvelualan osa-alue.
Tuo 30 prosenttia työkyvyttömiä on kovin hurja luku, ja mieleen tulee, minkälaiseen arvioon se oikeasti pohjautuu? Moni työnantaja kyllä katsoo työntekijän arvottomaksi, jos tältä pitkälti puuttuu työkokemus eikä ammattia ole. Pahimmillaan arvottoman leima lätkäistään jo noin 3 kuukauden yhtäjaksoisen työttömyyden jälkeen siinäkin tapauksessa, vaikka työntekijä olisi katsottu hyvinkin kelvolliseksi sitä ennen.
Mutta ihan käytännön elämässä en pysty kuvittelemaan, miten noin suuri osa nuorista ihmisistä olisi oikeasti kyvyttömiä paiskimaan töitä. Sellaista pahaa terveydellistä vikaa mikä yleensä estää pääosan työnteosta ja johtaa työkyvyttömäksi luokittelemiseen heissä tuskin on. Eli jos vaikkapa laitettaisiin moppi käteen ja käskettäisiin puunaamaan käytävää, niin eiköhän jälkeä syntyisi melkein kaikilta, poislukien pahasti sairaat ja päihdeongelmaiset.
Oma epäilykseni on, ettei esimerkiksi syrjäytynyt ihminen suinkaan tarvitse mitään "työpajatoimintaa" tai vastaavaa, missä hänen "elämänhallintaansa yritetään kohentaa" niin kuin nykyisin tapana on. Vaan sen sijaan ihan rehellisiä työtehtäviä, missä hän saa tuntea itsensä hyödylliseksi ja ottaa mahdollisimman itsenäistä vastuuta asioista. Ihmisen kykyä vastuunottoon ja työstä selviytymiseen ei pitäisi työnantajien ja viranomaisten toimesta aliarvioida, kun se herkästi johtaa siihen, että hän myös itse aliarvioi omat mahdollisuutensa.