Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ja mikä sitten on "epäilyttävää"?
Oman tuttavapiirin kokemusten perusteella jos 40v. kokenut ja asioista (+omista oikeuksistaan) perillä oleva työntekijä ei suostu mukisematta samaan, mitä 18v."ihan pihalla oleva ja kotona vanhempien luona asuva" opiskelijatyttö tai 25v. virolainen matu-työntekijä niin sitten on ns. "epäilyttävä" tyyppi. Eli edes lakisääteisistä oikeuksistaan tai työehtosopimuksessa sovituista asioista ei kannata yrittää pitää kiinni jos ei halua olla ns. "hankala tyyppi".
Jonkun muun rahoista/oikeksista/tms. on aina helpompi säästää. 7 k€ ansaitseva pomo, jonka menemisiä, tulemisia tai aikaansaannoksia ei kukaan valvo on toki aina se paras asiantuntija kertomaan niille urakkatahdilla päivästä päivään painaville 1800 €/kk duunareille että "Se 10 min lakisääteinen tauko on vain sen 10 min eikä esim. 12 min."
Kyse on myös oman osaamisen ja ammattitaidon arvostamisesta ja itsetunnosta. Otetaan nyt vaikka, kun kerran maanpuolustusaiheisella foorumilla ollaan, hypoteettiseksi esimerkiksi mansikanpoimijan työn tarjoaminen työttömälle ammattisotilaalle. Onko kysymys enää halukkuudesta, vaiko siitä että järjestelmä haluaa että vedetään "kuivana kakkoseen"? Veikkaan että työtön majuri tuntuu ajatuksena paremmalta kuin "täystyöllistetty mansikanpoimija".
Tästähän on aina kaksi näkemystä, se joka pyytää pitää itseään hyvänä ja arvokkaana työntekijänä jolla on kokemusta työstä. Sillä joka maksaa on oma käsityksensä. Ehkä maksaja ei vain katso aiheelliseksi maksaa tuosta kyseisestä työstä työntekijän vaatimaa summaa. Vähän niin kuin me kaupassa jossa valitsemme alennuksessa olevan tuotteen, koska se on riittävän hyvä.
Tämä tosiaan tuntuu olevan nykyään "maan tapa". Jokin aika sitten eräskin työnantaja valitteli mediassa, että kunnon työmiehelle ei saa maksettua kunnon korvausta koska liitot ja tes. Toisaalta ei liitto eikä tes estä maksamasta taulukkopalkkaa suurempaa palkkaa. Se ei vaan saa olla syrjivää se suurempi palkan osa. Eli jos on kunnon kaveri joka tekee laadukasta työtä niin kyllä työnantaja voi maksaa melkein mitä tahansa. Se voidaan jopa sitoa työtehtävään jos niin halutaan.No se on usein tietysti juurikin näin vaikka kyllä niitäkin mahtuu monia joukkoon jotka myös ovat hyviä eivätkä vain pidä itseään hyvinä. Mutta edelleen väitän että sellainen perustavanlaatuinen "valuvika" on monessa tapauksessa että maksetaan vähimmäispalkkaa ja vaatimuksena on vähimmäispanos. Eli suurin piirtein että a) pääsee kynnyksen yli työpaikalle b) sokeri sulaa sussa ja C) tekee lämpimän p*skan. Maksamalla hyvälle tekijälle esim. 20 % enemmän voisi saada vaikkapa 50% enemmän "työtehoa" mutta näin ei tehdä vaan otetaan seuraava kynnyksen ylittäjä riviin.
Kun se pomo valittaa tauon pituudesta, kannattaa muistaa, etää hän tekee työtään.
Ja jos on sovittu, että tauko on 10 min, miksi se ei olisi sitä? Vaatiihan työntekijäkin palkkansa just eikä melkein oikein.
Lakisääteisistä ja työehtosopimuksen määrittelemistä asioista pitää toki pitää kiinni.
Tämä taas menee "suorituksen mittaamisen" piikkiin. Kaikkein helpoin on usein mitata tunteja ja minuutteja aikaansaannosten sijaan. Jos työnantaja joustaa niin työntekijänkin pitäisi olla valmis joustamaan ja vice versa. Kellokallena toimiva kymppi saa sitten helposti työntekijältä sen minimisuorituksen eikä yhtään enempää.
On myös töitä ja työpaikkoja, joissa itse työsuoritetta mitataan mutta homma on jäänyt vähän puolitiehen. Eräs esimerkki oli logistiikkaketjun varasto, jossa mitatiin työntekijän käsittelemää tavaravirtaa varastonhallintajärjestelmässä näkyvinä "rivimäärinä". Äkkiseltään ihan toimivan kuuloinen homma paitsi että... Yksi rivi saattoi olla 100 laatikkoa käsittävä eurolava johon vedettiin lopuksi kelmu päälle. Tai se sama tavaramäärä lavalla saattoi olla myös 100 riviä jos ne samat laatikot oli asiakas tilannut 100 erässä. Tällöin työntekijät poimivat rusinat pullasta ja valitsivat järjestelmästä tilauksia sen mukaan miten siitä kertyy rivimääriä, ei sen mukaan missä aikajärjestyksessä tilaukset oli tehty. Tämä oli vähän sama kuin jos yksi poimisi puolukoita ja toinen vesimeloneja ja suoritetta mitattaiisiin kappaleina eikä kiloina. Hyvän työntekijän maineeseen pääsi siis kikkailemalla eikä ahkeroimalla.
Hyviä esimerkkejä, eikun yrittäjäksi niin saat luotua työpaikan joka ainakin lähellä sellaista jota pidät ideaalisena.
Kyse on myös oman osaamisen ja ammattitaidon arvostamisesta ja itsetunnosta. Otetaan nyt vaikka, kun kerran maanpuolustusaiheisella foorumilla ollaan, hypoteettiseksi esimerkiksi mansikanpoimijan työn tarjoaminen työttömälle ammattisotilaalle. Onko kysymys enää halukkuudesta, vaiko siitä että järjestelmä haluaa että vedetään "kuivana kakkoseen"? Veikkaan että työtön majuri tuntuu ajatuksena paremmalta kuin "täystyöllistetty mansikanpoimija".
Kyllä. On totta. Eräs työnantaja täällä Ruotsissa pilasi minulta monta työpaikkaa. Aloin työskennellä eräässä firmassa joitakin vuosia sitten ja ns. apumiehekseni tai harjoittelijaksi laitettiin kaveri, joka oli täysin vailla ammattia vastaavaa koulutusta, osaamistasoltaan surkea ja kaiken lisäksi luonteeltaan töykeä, uhoava ja ylimielinen. Muutaman kerran varoitettuani häntä, panin hänet työmaalta pois, kertoen, etten tarvitse miestä, josta ei ole kuin harmia.
Sattuikin olemaan niin, että tämä nuori kaveri oli johtajan vaimon velipuoli ja ns. "suojeluksessa". Siitä alkoi minun alamäki siinä firmassa, joka päättyi n. vuoden jälkeen irtisanomiseen. Kyllähän se kummastutti, koska tiedän olevani hyvä työntekijä ammatissani ja saanut hyvää palautetta asiakkailta. No tämä nuori kaveri tietenkin sai jatkaa firmassa!!!
Noh, lähetin hakemuksia toisiin firmoihin, tuloksetta. Sain jälkeenpäin tietää, firmat olivat soittaneet minut irtisanovaan firmaan ja siellä olivat haukkuneet minua yhteistyökyvyttömäksi, mutta suorittamiani töitä eivät olleet voineet valehdella huonoiksi. Eli sain olla hyvän aikaa työttömänä, nyt tosin taas "sorvin ääressä".
Tarina ei pääty tähän. Hyvä kaverini osti merkittävän osan tästä kyseisestä firmasta, vähän sen jälkeen johtaja irtisanoutui, kun ei kuulemma kestänyt enää paineita. Muutama viikko sitten kaverini sanoi erään kosteiden illanistujaisten aikana, että se nuori "suojattikin" saa potkut.
Eli. Siinä sai kaksi kyrpää ansioidensa mukaan.
Töitä on tarjolla ja paljon. Eikä kysymys ole mistään ammattitaidon puutteista jne.. Kysymys on vain halukkuudesta. Juuri tällä hetkellä on tarjolla koko kesäksi maatalouden kausipaikkoja..Eikä ne todellakaan ole mitään marjanpoimintaa vaikka sekin tarjoaa varsinkin viljelyksillä oman sesonkinsa aikaista työtä. Lienee aika luonnollista että maataloudessa työvoiman tarve on kausiluontoista. kohtuullisen helposti myös vakinaisempia mMutta jos oikeasti haluaa tehdä töitä löytyy ahdollisuuksia.
Vai putkahtaako jostain salaluolastosta lisää työmestoja? Vai pitääkö kaikkien ryhtyä yrittäjiksi? Tekemään mitä? Raaputtamaan toistensa selkää ja kaivamaan nenää? Joku maksaa?
Ehkä Belgian kokoisessa valtiossa, harvaan asutussa jäykähköjen ehtojen Suomessa voi olla hyvinkin jopa 7%.Rakenteellisen työttömyyden rajahan taitaa mennä jossain 3-4% tuntumassa. Eli täystyöllisyyteen on mahdotonta käytännössä päästä. Tuossa 3-4% työttömyys prosentissakin on aloja jotka joutuvat oikeasti kilpailemaan verisesti ja rahalla tekijöistä.
Ja tietenkin firman on sitonut yrittäjän kädet "teet töitä vain meille,
Tämä taas menee "suorituksen mittaamisen" piikkiin.
Tuosta vain sen verran, että jos ammatinharjoittaja työskentelee vain yhdelle yritykselle, verottaja alkaa nopeasti pitämään toimintaa palkkatyönä. Tai ainakin ennen piti.
Sama laulu jatkuu ja nyt pitäisi leikata työttömyyskorvauksia, että saataisiin entinen alempi keskiluokka entistä nopeammin perspektiivittömään palvelutyöhön pikkurahalla.