Vartiainen ei mielestäni täysin väärässä ole siinä että merkittävä osa työttömistä ei pysty työllistymään juuri noista syistä mitä hän luetteli. Sen sijaan hänen keinovalikoimansa vaikuttaa epärealistiselta:
-Kodinhoidon tuen lyhentäminen - pahentaisi mainittua ongelmaa, että työttömät asuvat eri paikoissa kuin työpaikat.
-työttömien "kova byrokraattinen patistus" - Vartiainen ei taida olla oikein kärryillä siitä missä tässä asiassa mennään? Vaikea kuvitella että työttömiä voitaisiin vielä nykyistä enemmän "byrokraattisesti patistaa".
-kannustinloukut - näille hän ei esitä mitään ratkaisuja.
-maahanmuuton vapauttaminen - Vartiaisen näkemys Suomen vetovoimasta työperäiseen maahanmuuttoon vaikuttaa tavattoman optimistiselta. Jos suomalainen leipomo ei halua maksaa suomalaiselle työttömälle tarpeeksi isoa palkkaa että tämä kouluttautuisi leipuriksi, niin ei mistään Tanskasta tai Sveitsistä tänne tule muuttamaan ammattitaitoisia leipureita. Halpatyövoiman tuominen köyhistä maista taas ei Suomen taloutta mihinkään paranna.
Vartiainen myös toistaa vanhan ja nähdäkseni virheellisen ajatuksensa siitä että työvoiman määrän lisääminen myös johtaisi parempaan työllisyyteen.
Vartiaisen keinovalikoimassa on muutakin...tai ainakin Ruotsissa (ja Tanskassa) on työmarkkinapolitiikkaa uudistettu myös muilla keinoilla..
- työttömyyskorvauksia parannettu mutta toisaalta korvauksen määrää/kestoa porrastetusti lyhennetty
- palkkaukseen liittyvää yleissitovuutta esim palkoissa jne. on vähennetty ja muutettu työpaikka, työnantaja, toimiala jne. kohtaiseksi
- irtisanomissuojaa heikennetty mutta samalla on työllistämistä helpotettu jne.
En tosin tiedä mitä kaikkia yksityiskohtia näiden maiden sopimuksiin sisältyy..
Esimerkiksi meillä työvoiman vuokraus lisääntyy kovasti..huolimatta siitä että sen johdosta yksittäisen henkilön työllistäminen tulee kalliimmaksi verrattuna suoraan palkkaamiseen. Tälle on ymmärrettävät syynsä.. Työvoiman suora palkkaaminen on nykysopimuksilla suuri riski varsinkin pienyrityksille. Ikävä kyllä tarjolla on kovin erilaisia työntekijöitä..
Kukaan ei halua palkata:
- huonosti motivoitunutta joka hoitelee vain feisbookkiaan ja omia asioitaan työaikana ja toiset joutuvat tekemään tämän laiskurin tehtävät.
- epäluotettavaa, josta ei tiedä tuleeko aamulla töihin ja missä kunnossa ja tai jättää sovittuja töitään tekemättä jne.
- henkilöä jolle kaikki muu kuin työntekeminen on tärkeää ja ensisijaista hoidettavaa myös työaikana..
- erittäin helposti ja jatkuvasti sairastuvaa, erityisesti jos/kun sairastuu aina silloin kun on suurin kiire töiden vuoksi.
- pitää sitoutua ja kustantaa ja kouluttaa monenlaisia kelpuutuksia jne. näille kaikkein huonoimman asenteen omaaville.
- mahdollisesti täysin asiakaspalveluun kelvotonta henkilöä
- henkilöä joka ei halua/kykene sopeutumaan ja noudattamaa työnantajan/työnjohdon ohjeistuksia
- puhumattakaan että työnantajan pitäisi maksaa em. henkilölle sama palkka kuin ahkerille tekijöille.
Vastapainoksi työnantaja haluaa:
- pitää kaikin keinon kiinni hyvistä ja luotettavista työntekijöistä
- maksaa myös parempaa palkkaa ym. etuja henkilölle joka osoittautuu ahkeraksi, luotettavaksi ja omatoimiseksi tekijäksi.
- joustaa sellaisen hyvän työntekijän kohdalla joka haluaa vaikkapa sopia vapaista/harrastuksistaan/matkoistaan jne. jossain määrin myös töiden ehdoilla jne.
- saada työyhteisöön henkilöitä jotka hoitavat omat tehtävänsä ja kykenevät tarpeen tullen joustamaan ja auttamaan myös muissa tehtävissä jne.
- auttaa nuorta ja eteenpäin pyrkivää henkilöä monin tavoin (esim. tarjoamalla harjoittelupaikkaa, opiskelun aikaista työtä jne.) Auttaa myös suosituksilla muille, mahdollisesti paremmin sopiville työnantajille.
- hankkia tarpeen tullen myös suoraan omalla toiminimellään tarjottavia työpalveluita.
Korostan että suurin osa suoraan (oikeasti motivoituneista) töitä hakevista on ihan asiallisia ja kelpo tekijöitä..mutta ne huonot arvat tulevat niin monella tavalla kalliiksi. Työkkäristä tarjolle tulevista ehdokkaista suurin osa ei edes halua oikeasti työllistyä..
Kun hankkii työntekijät vuokrafirman kautta välttyy suurimmaksi osaksi kaikkein huonoimmilta tapauksilta..Toisaalta ei juurikaan saa niitä hyviä tekijöitä(heillä tapaa jo olla työpaikka). Ja kuten sanottu huonoa on se että vuokrauksen kautta pitää maksaa yhtä paljon kuin tulisi maksaa suoraan sille hyvälle tekijälle. Tilapäistyöt ovat erikseen, niihin vuokrafirma sopii oikein hyvin..
Varmasti monilla tavoin voidaan uudistaa työelämän sopimusjärjestelmiä..kunhan ei lähdetä aina siltä pohjalta että työnantaja on se potentiaalinen rikollinen ja "kapitalisti joka haluaa imeä verta työntekijän selkänahasta".