Työllisyyden näkymät

Miten työllisyys kehittyy seuraavan 3 vuoden jaksolla

  • Työpaikat vähenevät n 10% tai enemmän

    Ääniä: 36 38.7%
  • Työpaikat vähenevät n 3% tai vähemmän

    Ääniä: 26 28.0%
  • Työllisyystilanne pysyy samana, kuin 2015 kesäkuussa

    Ääniä: 14 15.1%
  • Työpaikat lisääntyvät n 3% tai enemmän

    Ääniä: 22 23.7%
  • Työpaikat lisääntyvät n 10% tai enemmän

    Ääniä: 0 0.0%
  • Tulemme tarvitsemaan maahanmuuttoa työpaikkojen täyttämiseksi

    Ääniä: 2 2.2%

  • Äänestäjiä yhteensä
    93
  • Äänestys suljettu .
On meissä työntekijöissäkin omat "ominaisuutemme" sanoisin näin työntekijän ja projektipäällikön näkökulmasta.
Tällä viikolla omakohtaisesti käsiteltyjä aiheita:
- Työntekijää siirrettiin tehtävästä toiseen sen mukaan missä oli kulloinkin tarvetta. Tuloksena 3 kk sairauslomaa diagnoosilla "burnout". Enää ei suostu "hyppyytykseen" töihin palatessaan vaikka veikkaan, että henkilökohtaisilla asioilla oli vähintään fifty-sixty osuus siihen että voimat loppuivat.
- "Työnantaja ei voi mitenkään määrätä ylitöihin vaan ylityöt ovat aina vapaaehtoisia".
- "En voi osallistua klo 14.00 alkavaan kokoukseen koska tulen aamulla (vapaaehtoisesti) töihin jo klo 0600 ja lähden klo 1400 kotiin." Työehdoissa kyllä sanotaan että oltava työnantajan käytettävissä 08-16 välisenä aikana mutta koska esimies ei ole tähän 10 vuoteen puuttunut niin eipä kiinnosta myöskään projektipäällikön löpinät.

Nimim. Miksi siviilipuolella ei saa poistuttaa? Tekisi välillä kovin mieleni.

Tunnen tuon tilanteen ja nuo "selitykset". Joko on tullut "akuutti stressireaktio" vastaan? Sitä jotkut käyttää silloin kun esimies erehtyy vaatimaan tekemään jotain ja tulee sitten se paha mieli. Piti ärähtää työterveyteen, että ei voi olla mahdollista, että kirjoitetaan saikkua siitä, että työntekijää vaaditaan oikeasti tekemään jotain palkkansa eteen.

Edit:tämä aiemmalla työnantajalla
 
http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201710182200470258_tb.shtml

Nyt on juttu luettu.

Seuraavia huomioita.

"Kykyjenetsijä ei halua esiintyä nimellään, koska hän haluaa turvata asiakkaidensa anonymiteetin. Hänen työnään on etsiä toimeksiannosta avoinna olevaan tehtävään paras mahdollinen työntekijä."

Vai oikein "kykyjenetsijä" laitettu hakemaan "paras mahdollinen työntekijä". Ja kuinka sopivasti nimetön lähde.

Luulisi, että jos kokemusta on 20 vuotta kykyjenetsinnästä, niin niitä parhaita mahdollisia työntekijöitä etsittäisiin jostain muualta kuin työkkärin listoilta?

"Hänen työnään on etsiä toimeksiannosta avoinna olevaan tehtävään paras mahdollinen työntekijä."

Kykyjenetsijä kertoo saaneensa hiljattain tehtäväkseen etsiä vastavalmistunut tradenomi avoinna olevaan työpaikkaan yhdessä Suomen menestyneimmistä yrityksistä.

Jos näin todellakin on, niin menestyneimmän firman kannattaisi varmaankin käyttää parempaa kykyjenetsijää, jos mies ei osaa tehdä muuta kuin käyttää työkkärin ilmaispalveluja työantajille?

"Kyseessä on 1,5 vuoden määräaikainen assistentin työ pääkaupunkiseudulla. Inhimilliset työajat, kaupan alan työehtosopimus ja mahdollisuus vakinaistua, mies luettelee."

Ja mitä ihmettä, en löytänyt mol.fi sivustolta yhtään ainutta työpaikkaa joka olisi sopinut kuvaukseen.

Työvoimatoimistossa hän ottaisi tiukemman otteen työn vastaanottamiseen.

Varmaan tämä kokenut kykyjenetsijä ymmärtää, että mitään sanktioita ei voi tulla kun työpaikka ei ole avoimesti haettavana. Kehotan vakavasti kykyjenetsijää päivittämään itsensä sieltä 90-luvulta ja käyttämään nykyaikaisia metodeja henkilöstön rekrytoinnissa. Mistä miehelle edes maksetaan, kun työvoimatoimisto voisi tehdä saman työn ilmaiseksi?


En syyllistä kaikkia työttömiä, mutta kyllä meillä on liian hyvä tukijärjestelmä, kun on parempi maata kotona kuin tulla töihin, mies harmittelee.
MAINOS

Ymmärrän kyllä, että journalisteilla on vaikea asema työmarkkinoilla. Mika Rinne voi minun puolestani miettiä omaa journalistista etiikkaansa ja miettiä löytyisikö ensi kerralla yhteiskunnallisesti merkittävään juttuun jotain muitakin kuin nimettömiä lähteitä. Kenen leipää syöt sen lauluja laulat - totuusmedia?
 
Viimeksi muokattu:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005414485.html

Niinistö luonnollisesti vastustaa ideologisen työttömyyden mutta samalla kritisoi myös lehdistön joka nostaa aiheen ylös.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole ilahtunut ilmiöstä, joka on noussut viime päivinä valtakunnan puheenaiheeksi. Kyse on henkilöistä, jotka kuvaavat itseään julkisuudessa ”ideologisesti työttömiksi”.

Olen heistä samaa mieltä kuin ymmärtääkseni jokainen tervejärkinen suomalainen, Niinistö sanoi.

Niinistö nosti aiheen esille muutama vuosi sitten uudenvuodenpuheessaan. Niinistö puhui tuolloin ”oleskeluyhteiskunnasta”.

– Jokainen ymmärtää, ettei pitäisi tietoisesti tahallaan – jos itse voi vaikuttaa tilaisuuteen – laiminlyödä velvollisuutta olla mukana. Tai ainakin velvollisuutta pitää huolta itsestään.

Erityisen ikävää Niinistön mukaan on se, että asenne nostetaan tietoisesti esille.

– Se, että asiaa mainostetaan, kuvastaa jotain, jota ei toivoisi näkevänsä, Niinistö korosti
.
 
Tuttua huttua, jota minäkin olen moneen otteeseen täällä kommentoinut. Jokunen osuva mielipidekin siellä on aiheeseen liittyen.

Henkilöstön vuokraus kasvaa ennätysvauhtia
f721304c64804a10aade77c6a9fcb201.jpg

Julkaistu: 20.10. 15:19

Henkilöstöä vuokraavien yritysten kasvu on nyt ennätyskorkealla, kertoo alan yrityksiä edustava liitto HPL.
Henkilöstöpalveluissa kasvu on ollut kuluvana vuonna nopeaa. Elokuun liikevaihtolukema oli henkilöstöpalveluissa kuluvan vuoden korkein, kertoo Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL tiedotteessaan.

HPL:n 20 suurimmalle alan yritykselle tehdyn liikevaihtotiedustelun mukaan henkilöstöpalveluiden liikevaihto oli vuoden 2017 heinäkuussa 108,2 miljoonaa euroa ja elokuussa 117,8 miljoonaa euroa. Edellisen vuoden heinäkuuhun verrattuna liikevaihto kasvoi 17 prosenttia ja elokuun liikevaihto 16 prosenttia. Tammi–elokuussa kasvua oli edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta 16 prosenttia.

HPL kertoo tiedotteessaan, että liikevaihdosta noin 80 prosenttia syntyy henkilöstövuokrauspalveluista. Kasvua siinä oli tapahtunut edellisen vuoden elo- ja heinäkuuhun verrattuna 22 prosenttia.

Kyselyssä tietoja kysytään henkilöstövuokraus-, rekrytointi-, ulkoistus- sekä valmennus- ja koulutuspalveluiden osalta. Näiden palveluryhmien yhteenlasketusta liikevaihdosta muodostuu henkilöstöpalveluiden liikevaihto. Lisäksi yrityksiltä kysytään erikseen liikevaihto muiden palveluiden osalta.

HPL:n mukaan alan hyvä kasvu jatkuu myös EK:n barometrin suhdannenäkymissä, jossa yrityksiä pyydetään arvioimaan suhdanteiden kehitystä tulevien kuukausien aikana. Henkilöstöpalvelualan yritysten liikevaihto kasvaa sen mukaan suurin piirtein entistä vauhtia.

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000005416780.html
 
Tuttua huttua, jota minäkin olen moneen otteeseen täällä kommentoinut. Jokunen osuva mielipidekin siellä on aiheeseen liittyen.

Henkilöstön vuokraus kasvaa ennätysvauhtia
Hyvä keino ulkoistaa henkilöstö riskiä. Tekijän kannalta vähän inhottava kun ei kerry lomat eikä muutkaan. Elämää ei voi juurikaan suunnitella ja mitään varmuutta tuloista ei ole. Henkilökohtaisesti kieltäisin koko henkilöstövuokraustoiminnan tai rajaisin sen siten, että jos yritys tarvitsee vuokratyövoimaa yli 3kk vuodessa tulee sen palkata siihen itse tekijät.
 
Hyvä keino ulkoistaa henkilöstö riskiä. Tekijän kannalta vähän inhottava kun ei kerry lomat eikä muutkaan. Elämää ei voi juurikaan suunnitella ja mitään varmuutta tuloista ei ole. Henkilökohtaisesti kieltäisin koko henkilöstövuokraustoiminnan tai rajaisin sen siten, että jos yritys tarvitsee vuokratyövoimaa yli 3kk vuodessa tulee sen palkata siihen itse tekijät.

Jos olisi itse työtön työnhakija niin tekisin juuri toisinpäin..

Perustaisin toiminimen ja hankkisin LY- ja ALV-tunnukset (itsellä tällaiset on sattumoisin voimassa kotimaan ohella myös eräässä muussa maassa). Sen jälkeen menisin esittäytymään sellaisiin yrityksiin joissa haluisin tehdä töitä. Tarjoutuisin tekemään työnantajan kanssa sopimuksen työn tekemisestä, sovittujen tehtävien, itselle ja työnantajalle sopivien aikataulujen sekä tehtävien puitteissa. Kirjallisen sopimukseen määriteltäisiin em. asioidan lisäksi:
Palvelun hinnoittelu siten että voin maksaa itselleni oman haluni mukaisen:
- työpalkan ( €/tunti + kaikki lakisääteiset sosiaali+eläke+työttömyysturvamaksut, jne.) Huomioiden myös poikkeukselliset työajat jne.
- haluamani suuruisen katteen yritykselleni (siksi että hoidan itse myös oman yritykseni velvollisuudet, erilaiset vakuutusmaksut jne. Lisäksi joutuu tekemään palkatonta myyntityötä saadakseen tilauksia)
- tietenkin päälle vielä ALV:n (tai joissain tapauksissa ilmoittaa että kyse on käännetystä alv-velvollisuudesta jne.)

Työnantajan/tilaajan tarpeiden mukaan hinnoittelu voisi olla vaikka päivä/viikko/kuukausikohtaista. Tai mahdollisesti koskien tiettyä, erikseen määriteltyä työsuoritusta tmv. Lisäksi olisi hyvä (tapauskohtaisesti) sopia tehdäänkö työt omilla työkaluilla?, omissa tiloissa? tai mahdollisesti oman/työnantajan työnjohdon ohjauksella? Määriteltäisiin tietysti kaikenlaiset muut asiaankuuluvat sopimustekstit, sopimuksen/palveluiden irtisanomisajat jne. jne.

Näin työnantajan olisi helppo ja turvallista tehdä sopimus ilman että pitäisi sitoutua vastuisiin/riskeihin työntekijän osalta. Toisekseen työnantajan on helppo suorittaa sopimuksen mukainen maksu (=maksaa vain lasku) toteutuneista työsuorituksista. Työntekijä voi myös tehdä töitä niin paljon kuin kysyntää löytyy, pitää joskus lomaakin.

Toki tähän (työvoiman vuokraukseen) voi liittyä hieman muitakin velvollisuuksia (esim. verottajaa varten) jotka kannattaa huomioida. Esim. olisi hyvä olla muutamia eri Asiakkaita ja ehkä joskus välittää oman tekemisen lisäksi töitä jokusille muillekin henkilöille. Mutta, kaiken kaikkiaan näin, yrittäjäpohjalta voi tehdä töitä itsenäisesti, periaatteessa oman suunnitelman ja tarpeen mukaisesti. Ahkera ja osaava saa varmasti hyvän palkan työstään..tai voi ainakin yrittää määritellä itse oma palkkatasonsa. Miinuspuolena on ehkä pieni rasite siitä että joutuu myös aktiivisesti myymään työpalveluitaan. Mutta tämä voi nähdä myös etuna.
 
Selvästi tässä mennään ajassa taaksepäin ja olla kohta torppariajassa jossa torparilla ei juuri ollut omaa elämää vaan elettiin ja tehtiin työtä kartanonherran hyvinvoinnin eteen.

Omasta mielestäni on menty paljon eteenpäin. Nykyään ei tarvitse pakosta tyytyä torpparin osaan. Kaikkeen löytyy myös vaihtoehtoja.
 
Jos olisi itse työtön työnhakija niin tekisin juuri toisinpäin..

Perustaisin toiminimen ja hankkisin LY- ja ALV-tunnukset (itsellä tällaiset on sattumoisin voimassa kotimaan ohella myös eräässä muussa maassa). Sen jälkeen menisin esittäytymään sellaisiin yrityksiin joissa haluisin tehdä töitä. Tarjoutuisin tekemään työnantajan kanssa sopimuksen työn tekemisestä, sovittujen tehtävien, itselle ja työnantajalle sopivien aikataulujen sekä tehtävien puitteissa. Kirjallisen sopimukseen määriteltäisiin em. asioidan lisäksi:
Palvelun hinnoittelu siten että voin maksaa itselleni oman haluni mukaisen:
- työpalkan ( €/tunti + kaikki lakisääteiset sosiaali+eläke+työttömyysturvamaksut, jne.) Huomioiden myös poikkeukselliset työajat jne.
- haluamani suuruisen katteen yritykselleni (siksi että hoidan itse myös oman yritykseni velvollisuudet, erilaiset vakuutusmaksut jne. Lisäksi joutuu tekemään palkatonta myyntityötä saadakseen tilauksia)
- tietenkin päälle vielä ALV:n (tai joissain tapauksissa ilmoittaa että kyse on käännetystä alv-velvollisuudesta jne.)

Työnantajan/tilaajan tarpeiden mukaan hinnoittelu voisi olla vaikka päivä/viikko/kuukausikohtaista. Tai mahdollisesti koskien tiettyä, erikseen määriteltyä työsuoritusta tmv. Lisäksi olisi hyvä (tapauskohtaisesti) sopia tehdäänkö työt omilla työkaluilla?, omissa tiloissa? tai mahdollisesti oman/työnantajan työnjohdon ohjauksella? Määriteltäisiin tietysti kaikenlaiset muut asiaankuuluvat sopimustekstit, sopimuksen/palveluiden irtisanomisajat jne. jne.

Näin työnantajan olisi helppo ja turvallista tehdä sopimus ilman että pitäisi sitoutua vastuisiin/riskeihin työntekijän osalta. Toisekseen työnantajan on helppo suorittaa sopimuksen mukainen maksu (=maksaa vain lasku) toteutuneista työsuorituksista. Työntekijä voi myös tehdä töitä niin paljon kuin kysyntää löytyy, pitää joskus lomaakin.

Toki tähän (työvoiman vuokraukseen) voi liittyä hieman muitakin velvollisuuksia (esim. verottajaa varten) jotka kannattaa huomioida. Esim. olisi hyvä olla muutamia eri Asiakkaita ja ehkä joskus välittää oman tekemisen lisäksi töitä jokusille muillekin henkilöille. Mutta, kaiken kaikkiaan näin, yrittäjäpohjalta voi tehdä töitä itsenäisesti, periaatteessa oman suunnitelman ja tarpeen mukaisesti. Ahkera ja osaava saa varmasti hyvän palkan työstään..tai voi ainakin yrittää määritellä itse oma palkkatasonsa. Miinuspuolena on ehkä pieni rasite siitä että joutuu myös aktiivisesti myymään työpalveluitaan. Mutta tämä voi nähdä myös etuna.
Huonosti nukutun yön jälkeen luettuna niin ymmärsinkö oikein; myisit ns. itseäsi tai vuokraisit? Miksi yritys ostaisi palveluasi koska se todennäköisesti saisi sen ostettua halvemmalla ja luotettavammin ihan puhtaalta vuokrausyrityksestä. Luotettavuudella tarkoitan sitä, että onhan yrityksellä riski, että ostavat palvelun sinulta ja et syystä tai toisesta pysty sitä toimittamaan. Tuollaisessa itsensä myymisessä täytyy olla sopimuksta tehdessä todella tarkkana mitä tulee sovittua sen sopimuksen irtisanomisen hintaan yms.

Ostavan yrityksen kannalta tuollainen järjestely olisi varmasti sikäli hyvä, että henkilö olisi motivoitunut tekijä. Tekijän kannalta se olisi sikäli huono, että tekijä ei voisi jakaantua useampaan yritykseen, työ olisi määräakainen ja tilaisuuksia saattaisi mennä ohitse. Sitä vitutuksen määrää kun on sitoutunut sopimukseen ja myöhemmin tulee ilmi, että olisi huomattavasti parempi ollut toisaalla tarjolla mutta nyt on myöhäistä.

Markkinointi syö tulosta myös jonkin verran.

---

Ymmärrän hyvin yritysten halun käyttää ns. toistotyössä vuokratekijöitä koska nämä ovat helposti irtisanottavissa. Se on yrityksen puolelta riskien hallintaa vaikka tekijä maksaakin enemmän kuin oma palkattu työntekijä. Yritys kuitenkin saa hieman kalliimmalla hinnalla tehtävää jota koulutettu apinakin pystyisi tekemään todennäköisesti pystyvän tekijän. Jos tarve poistuu niin tekijälle voidaan ilmoittaa aamulla, että palveluja ei enään tarvita. Kustannukset lakkaavat siihen. Tätä ei omalla palkollisella voida tehdä. Jos tekijä sairastuu tai saa lapsen niin siitä ei tule silloinkaan asiakasyritykselle realisoituvaa riskiä. Uusi heppu vaan juoksupyörään ja matka jatkuu. Nämä vuokratyöntekijät ovat siis sellaisia 2. luokan työntekijöitä, alempaa kastia siellä yrityksessä. Näille ei kerry lomat eikä mikään muukaan... 8h tunnin työpäivä voi muuttua työttömyyspäiväksi tai 1h työpäiväksi.

Näitä yhteiskunnan elättämiä vuokratyöntekijöitä joiden tulevaisuus on olla yritysten laillista orjatyövoimaa on todella paljon. Vuokratyö on mielestäni mitä suurimmissa määrin hyväksi käyttöä nykyisin. Se täytyisi vähintäänkin muuttaa siten, että tekijä on työsuhteessa vuokravälitys firmaan ja tällä on työsopimus tämän firman kanssa jossa on määritelty minimi tunnit viikossa. Toisin sanoen se tekijä saisi edes jonkin varmuuden tulevasta palkastaan, samoin lomat lähtisivät kertymään yms. Tämä olisi ennen kaikkea oikeudenmukaista tekijöitä kohtaan.

Tässä muutamia ajatuksia joita vuokratyö itsessä herättää. Parasta olisi jos yritys palkkaisi niitä tekijöitä itse sellaisella palkalla/tunneilla, että sillä eläisi Suomen kaltaisessa maassa jossa eläminen maksaa enemmän mitä Afrikassa. Tuo olisi yrityksen jatkuvuudenkin kannalta mielestäni aika hyvä asia.

---

Tulevaisuus näyttää mitä hallitus saa aikaan kun työttömiä aletaan tuupata noihin toistotöihin valtion maksamalla työttömyysturvalla. Ei tarvita niitä vuokratyöntekijöitäkään enään eikä tarvitse maksaa sitä vähääkään kun saadaan ilmaisia työntekijöitä.
 
Osataan sitä muuallakin.

Leipäjonossa odottava Katrin: ”Elämiseen tarvitsee 1000 euroa kuussa” – Saksassa jo joka kymmenes työssäkäyvä on köyhä
https://yle.fi/uutiset/3-9893165

Tuo on sitä kasvavaa tulevaisuutta myös muualla. Palkalla ei vaan elä. Elämisen hinnan jatkuva inflaatio pitää siitä huolen. Samoin kuin se, että se työntekijä ei saisi maksaa mitään kuten aasiassa jossa 9 vuotiaat valmistavat lenkkareita ja muita hyödykkeitä 30 sentin päivä palkalla. Ei ihan pystytä kilpailemaan. Maailma on sairas.
 
Ymmärrän hyvin yritysten halun käyttää ns. toistotyössä vuokratekijöitä koska nämä ovat helposti irtisanottavissa. Se on yrityksen puolelta riskien hallintaa vaikka tekijä maksaakin enemmän kuin oma palkattu työntekijä. Yritys kuitenkin saa hieman kalliimmalla hinnalla tehtävää jota koulutettu apinakin pystyisi tekemään todennäköisesti pystyvän tekijän. Jos tarve poistuu niin tekijälle voidaan ilmoittaa aamulla, että palveluja ei enään tarvita. Kustannukset lakkaavat siihen. Tätä ei omalla palkollisella voida tehdä. Jos tekijä sairastuu tai saa lapsen niin siitä ei tule silloinkaan asiakasyritykselle realisoituvaa riskiä. Uusi heppu vaan juoksupyörään ja matka jatkuu. Nämä vuokratyöntekijät ovat siis sellaisia 2. luokan työntekijöitä, alempaa kastia siellä yrityksessä. Näille ei kerry lomat eikä mikään muukaan... 8h tunnin työpäivä voi muuttua työttömyyspäiväksi tai 1h työpäiväksi.

Näitä yhteiskunnan elättämiä vuokratyöntekijöitä joiden tulevaisuus on olla yritysten laillista orjatyövoimaa on todella paljon. Vuokratyö on mielestäni mitä suurimmissa määrin hyväksi käyttöä nykyisin. Se täytyisi vähintäänkin muuttaa siten, että tekijä on työsuhteessa vuokravälitys firmaan ja tällä on työsopimus tämän firman kanssa jossa on määritelty minimi tunnit viikossa. Toisin sanoen se tekijä saisi edes jonkin varmuuden tulevasta palkastaan, samoin lomat lähtisivät kertymään yms. Tämä olisi ennen kaikkea oikeudenmukaista tekijöitä kohtaan.

Tässä muutamia ajatuksia joita vuokratyö itsessä herättää. Parasta olisi jos yritys palkkaisi niitä tekijöitä itse sellaisella palkalla/tunneilla, että sillä eläisi Suomen kaltaisessa maassa jossa eläminen maksaa enemmän mitä Afrikassa. Tuo olisi yrityksen jatkuvuudenkin kannalta mielestäni aika hyvä asia.

---

Tulevaisuus näyttää mitä hallitus saa aikaan kun työttömiä aletaan tuupata noihin toistotöihin valtion maksamalla työttömyysturvalla. Ei tarvita niitä vuokratyöntekijöitäkään enään eikä tarvitse maksaa sitä vähääkään kun saadaan ilmaisia työntekijöitä.

Olen 90 %:sesti samaa mieltä tuosta yritysten riskienhallinnasta yms.. Se opposiotiossa oleva 10 % ei vaan pysty ymmärtämään, että mikä järki on vuodesta toiseen käyttää satoja-tuhansia vuokratyöntekijöitä päivittäin. Silloin ei enää puhuta mistään kuormitushuippujen tasaamisesta tms. Ja onhan noilla vuokratyöläisilläkin ymmärtääkseni palkalliset sairauslomapäivät.
 
Olen 90 %:sesti samaa mieltä tuosta yritysten riskienhallinnasta yms.. Se opposiotiossa oleva 10 % ei vaan pysty ymmärtämään, että mikä järki on vuodesta toiseen käyttää satoja-tuhansia vuokratyöntekijöitä päivittäin. Silloin ei enää puhuta mistään kuormitushuippujen tasaamisesta tms. Ja onhan noilla vuokratyöläisilläkin ymmärtääkseni palkalliset sairauslomapäivät.
On käsittääkseni palkallinen jos sen palkan hakee työkkäristä. Ei sitä ainakaan asiakasyritys maksa eikä varmaankaan vuokrafirmakaan. Tuohan (sairastuminen) on työnantajalle se yksi kalleimmista riskeistä. Tämä taitaa olla tällainen Suomalainen omituisuus, että työvoima riski ulkoistetaan. Se onnistuu kuten sanoin toistotyössä. Asiantuntijahommat ovat tämän ulkopuolella koska osaamista ei ole helppoa siirtää ja toisaalta kilpailu osaajista on kovaa.

Itse näen, että vuokratyöfirmat menestyvät juuri siksi, että Suomessa bisnestä tehdään hyvin lyhyt näköisesti ja heti mulle nyt voitto silmissä. Kaupanala myös on suurin vuokratyötä käytävä ala ja paljon varmaan kertoo se, että a) se on naisvaltainen ala b) järjestäytymisaste on todella huono c) vaikka työ taistelu tulisikin niin harva on mukana ajamassa asiaansa d) Tarjolla on helposti korvattavaa toistotyötä vaikka välillä tuntuukin ja näkeekin merkonomeja ja tradenomeja kaupan kassalla töissä. Eikä vähäisimpänä iso e) Kauppa on suomessa niin helvetin keskittynyttä joka tarkoittaa, että kilpailua ei ole.

Yllättäen jos alettaisiin tutkimaan niin S ja K ryhmä olisivat varmoja voittajia jos mitattaisiin kaupanalan vuokratyövoiman suhteellista käyttöä.

Nythän on tutkittu, että nämä toistotyöt eli toisin sanoen se työvoima jota mm. vuokrafirmat välittävät ovat tulevaisuudessa vaarassa kuolla sukupuuttoon koska se pyritään korvaamaan tekoälyillä sekä robotiikalla. Teknologia jolla voitaisiin korvata kaupasta 90% työntekijöistä on jo nyt olemassa. Sen käyttö ei vain vielä ole taloudellisesti niin edullista kuin ihmisten. Kuilu kuitenkin kapenee vuosi vuodelta.
 
Hyvä keino ulkoistaa henkilöstö riskiä. Tekijän kannalta vähän inhottava kun ei kerry lomat eikä muutkaan. Elämää ei voi juurikaan suunnitella ja mitään varmuutta tuloista ei ole. Henkilökohtaisesti kieltäisin koko henkilöstövuokraustoiminnan tai rajaisin sen siten, että jos yritys tarvitsee vuokratyövoimaa yli 3kk vuodessa tulee sen palkata siihen itse tekijät.

Henkilöstövuokrauksen suosio perustuu suoraan siihen, että laiskoista työntekijöistä on vaikea päästä eroon.
Kyse on siis puhtaasti vastareaktiosta. Tälle syntyy varmasti myös vastareaktio.
 
Huonosti nukutun yön jälkeen luettuna niin ymmärsinkö oikein; myisit ns. itseäsi tai vuokraisit? Miksi yritys ostaisi palveluasi koska se todennäköisesti saisi sen ostettua halvemmalla ja luotettavammin ihan puhtaalta vuokrausyrityksestä. Luotettavuudella tarkoitan sitä, että onhan yrityksellä riski, että ostavat palvelun sinulta ja et syystä tai toisesta pysty sitä toimittamaan. Tuollaisessa itsensä myymisessä täytyy olla sopimuksta tehdessä todella tarkkana mitä tulee sovittua sen sopimuksen irtisanomisen hintaan yms.

Ostavan yrityksen kannalta tuollainen järjestely olisi varmasti sikäli hyvä, että henkilö olisi motivoitunut tekijä. Tekijän kannalta se olisi sikäli huono, että tekijä ei voisi jakaantua useampaan yritykseen, työ olisi määräakainen ja tilaisuuksia saattaisi mennä ohitse. Sitä vitutuksen määrää kun on sitoutunut sopimukseen ja myöhemmin tulee ilmi, että olisi huomattavasti parempi ollut toisaalla tarjolla mutta nyt on myöhäistä.

Markkinointi syö tulosta myös jonkin verran.

---

Ymmärrän hyvin yritysten halun käyttää ns. toistotyössä vuokratekijöitä koska nämä ovat helposti irtisanottavissa. Se on yrityksen puolelta riskien hallintaa vaikka tekijä maksaakin enemmän kuin oma palkattu työntekijä. Yritys kuitenkin saa hieman kalliimmalla hinnalla tehtävää jota koulutettu apinakin pystyisi tekemään todennäköisesti pystyvän tekijän. Jos tarve poistuu niin tekijälle voidaan ilmoittaa aamulla, että palveluja ei enään tarvita. Kustannukset lakkaavat siihen. Tätä ei omalla palkollisella voida tehdä. Jos tekijä sairastuu tai saa lapsen niin siitä ei tule silloinkaan asiakasyritykselle realisoituvaa riskiä. Uusi heppu vaan juoksupyörään ja matka jatkuu. Nämä vuokratyöntekijät ovat siis sellaisia 2. luokan työntekijöitä, alempaa kastia siellä yrityksessä. Näille ei kerry lomat eikä mikään muukaan... 8h tunnin työpäivä voi muuttua työttömyyspäiväksi tai 1h työpäiväksi.

Näitä yhteiskunnan elättämiä vuokratyöntekijöitä joiden tulevaisuus on olla yritysten laillista orjatyövoimaa on todella paljon. Vuokratyö on mielestäni mitä suurimmissa määrin hyväksi käyttöä nykyisin. Se täytyisi vähintäänkin muuttaa siten, että tekijä on työsuhteessa vuokravälitys firmaan ja tällä on työsopimus tämän firman kanssa jossa on määritelty minimi tunnit viikossa. Toisin sanoen se tekijä saisi edes jonkin varmuuden tulevasta palkastaan, samoin lomat lähtisivät kertymään yms. Tämä olisi ennen kaikkea oikeudenmukaista tekijöitä kohtaan.

Tässä muutamia ajatuksia joita vuokratyö itsessä herättää. Parasta olisi jos yritys palkkaisi niitä tekijöitä itse sellaisella palkalla/tunneilla, että sillä eläisi Suomen kaltaisessa maassa jossa eläminen maksaa enemmän mitä Afrikassa. Tuo olisi yrityksen jatkuvuudenkin kannalta mielestäni aika hyvä asia.

---

Tulevaisuus näyttää mitä hallitus saa aikaan kun työttömiä aletaan tuupata noihin toistotöihin valtion maksamalla työttömyysturvalla. Ei tarvita niitä vuokratyöntekijöitäkään enään eikä tarvitse maksaa sitä vähääkään kun saadaan ilmaisia työntekijöitä.

Voisiko yksi näkökulma olla se, että työnantaja näkee sinussa yrittäjän, joka ei laiskottele, koska tietää huonon työnlaadun ja laiskottelun johtavan nopeasti siihen, ettei uusia "keikkoja" löydy. Olet itse varma paitsi osaamisestasi, mutta myös työmotivaatiostasi.
 
Henkilöstövuokrauksen suosio perustuu suoraan siihen, että laiskoista työntekijöistä on vaikea päästä eroon.
Kyse on siis puhtaasti vastareaktiosta. Tälle syntyy varmasti myös vastareaktio.

Korjaisin tuosta tuon laiska sanan pois. Suosio perustuu siihen, että työntekijöistä on helppo päästä eroon. Ei tarvitse miettiä isyys- tai äitiyslomia, pitkiä irtisanomisaikoja, lomautuksia tai muita vastaavia. Moni tuttu noihin hommiin on pettynyt. Opiskelijoille ja muille vajaita tunteja haluavalle nuo vuokrafirmat voivat olla ihan hyviä.

Vastareaktio "liian hyville" etuuksille tuo vaikuttaa olevan.
 
Korjaisin tuosta tuon laiska sanan pois. Suosio perustuu siihen, että työntekijöistä on helppo päästä eroon. Ei tarvitse miettiä isyys- tai äitiyslomia, pitkiä irtisanomisaikoja, lomautuksia tai muita vastaavia. Moni tuttu noihin hommiin on pettynyt. Opiskelijoille ja muille vajaita tunteja haluavalle nuo vuokrafirmat voivat olla ihan hyviä.

Vastareaktio "liian hyville" etuuksille tuo vaikuttaa olevan.

Asian voi nähdä monella tavalla. Kuitenkin olemme samaa mieltä vastareaktiosta.
 
Asian voi nähdä monella tavalla. Kuitenkin olemme samaa mieltä vastareaktiosta.

Niin olemme.

Ei ole niiden pettyneiden ahkeruutta palkittu, vaan olivat saaneet jatkaa vuokratyömiehinä pätkätöitä ilman irtisanomisaikaa. Kaikki ovat lopettaneet ne hommat ja osa vaihtanut alaa tyystin.
 
Henkilöstövuokrauksen suosio perustuu suoraan siihen, että laiskoista työntekijöistä on vaikea päästä eroon.
Kyse on siis puhtaasti vastareaktiosta. Tälle syntyy varmasti myös vastareaktio.
Työntekijöistä on ylipäätään helppo päästä eroon. Työntekijäriski on myös ulkoistettu muutoinkin. Siitä kannattaa vähän jo extraa maksaakin.
 
Voisiko yksi näkökulma olla se, että työnantaja näkee sinussa yrittäjän, joka ei laiskottele, koska tietää huonon työnlaadun ja laiskottelun johtavan nopeasti siihen, ettei uusia "keikkoja" löydy. Olet itse varma paitsi osaamisestasi, mutta myös työmotivaatiostasi.
Voisi mutta tämän yrittäjän täytyisi yrittää hyvin speaalilla alalla tai kapealla sektorilla. Ei yritys palkkaa yksittäistä yhden miehen/naisen firmaa sellaiseen hommaan jossa se käyttää vuokratyöfirmaa joka pystyy toimittamaan suht kevyesti uuden henkilön sairastuneen tilalle. Ainakin se vaatisi tuossa tilanteessa jonkinlaisen vakuuden tai sakon mikäli sille jäisi se henkilöriski hoidettavaksi. Muutoin olen samaa mieltä. Yrittäjällä on pakko olla korkea motivaatio ihan yrityksensä vuoksi. Toisaalta motivaatio riippuu myös paljon siitä kuinka paljon siihen yritykseen on joutunut ylipäätään sitoutumaan. Jos siinä ei ole rahaa kiinni niin motivaatio voi olla ihan samalla tasolla kuin niillä perus kaupan kassoilla puolenvuoden maitotölkkien siirtojen jälkeen.
 
Back
Top