Laamanator
Eversti
"Ylikansallisen suurpääoma" = mm. se rahasto josta sinullekin aikanaan maksetaan eläke
"Markkinavoimat" = Sinä itse joka kerta kun päätät ostatko hammastahnaa x vai y
"globalismi" = en ole kuullutkaan. Globalisaatio kyllä on olemassa, tarkoittaa sitä että kolmannen maailmankin ihmisillä on mahdollisuus tehdä jotain asemansa kohentamiseksi
"uusliberalismi" = olkinukke jota vasemman laidan kulkijat hakkaavat pää märkänä. Yksiselitteistä määritelmää ei tunnu löytyvän, ainoastaan epämäääräinen tunne siitä että tämä on paha juttu mutta kun kysyy miksi niin selvää vastausta ei saa. Vrt. "fasismi".
Ylipäätään paljon puheta kyllä irtoaa siihen, miksi mikään ei saisi muuttua. Suomalaisilla(kin) on paha tapa pyrkiä ripustautua nykyisyyteen tai pahimmillaan menneisyyteen ja linnoittautua sinne ampumaan kaikkea mikä liikkuu ja kaikkea mikä on paikoillaan. Ikäänkuin maailma olisi jonain maagisena hetkenä tullut valmiiksi ja täydelliseksi ja mikään ei tuon hetken jälkeen saa muuttua.
Se, joka takertuu menneeseen, tuhoutuu varmasti. Evoluutio karsii ne jotka eivät sopeudu muutokseen.
En ole missään vaiheessa todennut, ettei mikään saisi muuttua, sillä kannatan vilpittömästi muutosta. En kuitenkaan uusliberalismin ja globalisaation viitoittamaan riistokapitalismin suuntaan, vaan kokonaan toiseen suuntaan. On myös tärkeää tiedostaa, etteivät ne ole millään tavalla itsestäänselvyyksiä tai väistämätöntä kehitystä, vaikka niitä sellaisina yritetään aina länsimaissa suurelle yleisölle markkinoida.
Mitä voisimme tehdä? Suomi yksistään on liian pieni tekijä muuttamaan globaalin talousjärjestelmän suuntaa, mutta jotain sentään voi pieni Suomikin tehdä omaksi hyväkseen. Ensitöiksi tulisi irtautua eurosta, jonka jälkeen perustaa oma keskuspankki ja valuutta. Samalla rahanluontioikeus kansallistettaisiin ainoastaan keskuspankin oikeudeksi, mikä mahdollistaisi talouden elvyttämisen omalla keskuspankkirahalla. Käytännössä tämä tarkoittaisi devalvaatiota, mikä on toimenpiteenä raju, mutta yhtälailla synkkä on myös Suomen taloustilanne, mikä on vielä tavalla tai toisella korjattava.