Haisuli kirjoitti:Hösseli kirjoitti:Aika vaikea arvioida ylimääräisten putkien riittävyyttä, kun määrä syöksyy, eikä pysähdyksestä ole tietoa. Jos määrä asetetaan sinne tavoiteltavaan n. 450-500 putkeen, niin paljonko porukkaa saadaan varustettua ylimäärällä, jota ei ole?
Mehän emme tiedä mikä on tavoiteltava määrä, emmekä vielä tarkkaan mikä on edes listattujen joukkojen putkien tarve (500kpl on todennäköisesti raakasti yläkanttiin). Käsittääkseni putkien määrä ei kuitenkaan ole pudonnut tähän mennessä missään vaiheessa alle olemassa olevien joukkojen tarpeen, ei sinne päinkään.
Hösseli kirjoitti:Nykytilahan ei ole kiveen hakattu, vaan rajut leikkaukset voivat jatkua vielä vuosia. Vai onko sinulla olemassa tieto siitä, että PV säästää vaikkapa 700 ylimääräistä putkea pahan päivän varalle?
No jos "ylimäärä" on luokkaa 100-200 putkeakin, niin pitäisi määrää varsin realistisena sekä joidenkin haamu pataljoonien perustamiseen että oikeasti olemassa olevien joukkojen varikko reserviksi.
Hösseli kirjoitti:Itse lähtisin siitä, että uusien ja uljaiden, joskin hankintojen osalta pahasti keskeneräisten ja kertausharjoittamattomien alueellisten joukkojen jatkona olisi hyvä säilyttää nykyisten kaltaisia, mutta kokoonpanoiltaan terästettyjä joukkoja. Tähän järjestelyyn olisi hyvä liittää myös maakuntajoukot ja reservin vapaaehtoista koulutusta laajemminkin.
Jos ajatellaan, että puolet siitä sadasta tuhannesta miehestä muodostaisi vaikkapa 20-30 tst-osastoa runkonaan torjuntapataljoona, 122H-patteristo ja pioneerikomppania, niin epäsuoraa tarvittaisiin vähintään vielä tallessa oleva ylijäämä. Tämä siis kuitenkin edellyttäisi sitä, että ennakoiva poistaminen loppuu nyt ja heti. Jos vanhoista värkeistä mennään luopumaan, niin jo yhden uuden pataljoonan varustaminen tulee olemaan työn ja tuskan takana.
Jos/kun olemassa oleville (tulevalle) kokonaiselle viidelle alueelliselle tst-ryhmälle ei saada rauhanaikana hankittua kaikkea tarvittavaa aseistusta (pst, it:stä puhumattakaan) ja/viesti välineistöä, niin miten 4-6 kertaa suuremmalle määrälle joukkoja sitten harmaanvaiheen aikana?
Hösseli kirjoitti:Rakennetulla alueella kotiseudullaan toimiva ja hommansa hyvin harjoitellut tst-osasto olisi hyvinkin käyttökelpoinen myös tulevaisuudessa.
Kysymys kuuluu paljonko tälläisiä tykistön tukea vaativia staattisia puolustuspisteitä 2020-luvulla Suomen puolustaminen tulee mielestänne todennäköisesti tarvitsemaan? Kotiseudullaan paikalliseen toimintaa kykenevillä tämän tason joukoilla ei tee mitään jos/kun niiden tarve onkin jossain ihan muualla. Ja liikkuvaan sotimiseen varustamisen rahat/realiteetit ei riitä, ei sitten alkuunkaan jos puhutaan kymmenistä kappaleista tällaisia kokonaisuuksia. Ja edelleen maakuntajoukkojen tasoiset keveät joukot erikseen, sinne sitä ylijäämä reserviä kannattaa visioida. En kyllä sentään mistään kuusinumeroisista luvuista kyllä puhuisi sielläkään suunnalla.
Edelleenkin, eiköhän PV:ssa tiedosteta mihin käytettävät varat tulevat jatkossa riittämään edes runko aseistuksen/välineistön osalta + siihen joku realistinen harmaanvaiheen haamu/toivevara päälle.
Me emme tosiaan tiedä vielä yhtään mitään, emme varmaan jatkossakaan. Tiedossa on vain se, että kaikille on varastoissa kaikkea mahdollista, hienosti menee ja komialle näyttää, ihan niin kuin aina ennenkin.
Kun vanhojen, mutta yhä käyttökelpoisten välineiden poistaminen ei vapauta rahaa uushankintoihin tai niiden säilyttäminen toisaalta kuluta sitä, niin kyseiset värkit kannattaa ihan maalaisjärjellä ajatellen säilyttää.
Ei perustilanne muutu mihinkään siitä, että toisen linjan joukkoja tarvitaan, tai liikkuvien pumppujen olo käy nopeasti liian raskaaksi. Jos meillä ei ole olemassa minkäänlaisia hallussa pidettäviä tukeutumislaueita niille operatiivisille joukoille, niin ne eivät kauaa pörräile. Tilanne ei muutu miksikään siitä, että joukko kuuluukin nimellisesti alueellisiin joukkoihin. Jos joku alue halutaan pitää itsellä, niin sinne on oltava heittää myös omaa porukkaa, ei se terävä kärki liikkeessä lepää ja huolla.
Rahoituksen puolella tiedetään, että kolmen ps-jääkäripataljoonan varustaminen ja kuuden kevyen jääkäripataljoonan päivittäminen maksoivat 4-5 vuoden hankintavarat. Tarkkaa summaa on vaikea antaa, koska homma vain jatkuu ja jatkuu yhä uusin tilausvaltuuksin. Nyt tulossa olevalla rahoituksella jo viiden kevyen jääkäripataljoonan varustaminen tulee olemaan äärimmäinen ponnistus. Kuka uskoo, että tuo on riittävä määrä? Kokonaan uuden ja viimeisimmällä tekniikalla varustetun pataljoonan rakentaminen maksaa todella paljon enemmän kuin vanhemmalla kalustolla periaatteessa täyteen vahvuuteen kalustetun B-tason joukon, joten kustannusten puolella ongelmaa ei ole.
Haitekkia ei siis saada, vaan jatkossakin on tukeuduttava pääosin vanhaan, tai sitten oltava kokonaan ilman. En pidä yksipuolista aseriisuntaa järkevänä, joten haluan säilyttää mahdollisuuden tukeutua kriisin oloissa siihen voimaan, joka meillä on olemassa varusmiespalveluksen tuottamassa miehistössä ja sulatuskiimalta pelastetussa kalustossa.
Mihinkään tuhatlukuihin on turha hirttäytyä, nyt puhutaan enemmän periaatteesta. Pitää myös muistaa, että joukon nimellisvahvuuden päälle pitää laskea ainakin 50% lisää, jotta koko järjestelmästä saadaan toimintakelpoinen. Kaikkia mahdollisia joukkoja ei myöskään aina tarvitse perustaa, vaikka siihen olisikin varattu mahdollisuus.
Maakuntajoukkojen on kerrottu olevan torjuntakomppanian kokoonpanossa, olisihan se tosiaan outo ajatus käyttää niitä torjuntapataljoonan osana...