Hanski
Respected Leader
Tuntuu, että tämä(kin) keskustelu prikaatien hajottamisesta taisteluosastoihin kalustovajeiden takia käydään säännöllisesti vuoden-parin välein. Ei Pasien määrä vaikuta siihen, kannattaako joukot pitää prikaatikoossa vai hajauttaa pienempiin kokonaisuuksiin. Tässä omia (reserviläisen) ajatuksia joukkojen organisoinnista, näitä voi tarvittaessa joku foorumin ammattilaisista täsmentää:Niinpä tämä porukka sijoitettanee pääosin prikaatin perustamaan SA-taisteluosastoon. Suorituskyky vaan paranee, kun kantahenkilökuntaa on enemmän suhteessa reserviläisiin...
Mutta kun kalustoa ei ole prikaatille, on vain taisteluosastolle...
XA-203 pataljoonan pohjalle muodostettanee motorisoitu tst-osasto, XA-18? -pataljoonista sitten tulee alueellisia jääkäripataljoonia.
2020-luvulla meillä on yksi operatiivinen prikaati, KARPR, joka johtaa painopistesuunnan taistelua. Sitten on alueellisia prikaateja jotka khyykenevät viivytykseen ja (liikkuvaan) puolustukseen ja tuettuna hyökkäykseen alueellaan (?). Doktriini on tiedossa vain FSB:llä ja PV:llä, ei meillä.
- operatiiviset joukot on suunniteltu ennen kaikkea hyökkäyksellisiin tehtäviin eli joukkorakenteen ja kaluston pitää luonnollisesti olla sen mukaiset
- ajoneuvomäärä ei (suoraan) vaikuta joukon organisointiin prikaatiksi tai taisteluosastoksi, prikaatissa voi aivan hyvin olla erilaisella ajoneuvokalustolla varustettuja pataljoonia tai muita yksiköitä, mutta tällöin tietenkin eri yksiköiden käyttötapa ja -mahdollisuudet poikkeavat
- taisteluosastolla on ainoastaan taisteluosaston suorituskyky, prikaatin voima on hyvinkin kolminkertainen tai jopa enemmänkin riippuen vahvennuksista. Hyökkäyksellinen joukko tarvitsee ennen kaikkea voimaa.
- Prikaati kykenee paremmin itsenäisiin operaatioihin ja sen taktinen käyttömahdollisuus on laajempi. Toisaalta niiden määrä on väkisinkin pienempi.
- toisaalta prikaatikokoonpano on jähmeäliikkeisempi, taisteluosasto sopii hyvin nopeaan ja pienipiirteisempään tappeluun ja niitä on sijoitettavissa useammalle alueelle. Taisteluosastojen koordinoitu käyttö vaatii kuitenkin kyvyn johtaa niitä.
- Suomen olosuhteissa ajoneuvot eivät välttämättä ole pahin rajoite prikaatien määrälle vaan suurimmat rajoitteet tulevat viestijärjestelmistä. Esimerkiksi Paseja ja AMV:tä on kuitenkin useampi sata ja niin haluttaessa näistä voisi muodostaa esimerkiksi kaksi varsin vahvaa prikaatia. Sen sijaan yhtymätason viestijärjestelmiä ei luolien perukoista löydy käyttämättöminä.
- Suomessa on usein haluttu muodostaa suurempi määrä itsenäisiä mutta pienempiä yksiköitä kuin ainoastaan muutama vahva yksikkö. Tämä näkyy monessa kohdassa: toisen panssariprikaatin pilkkominen taisteluosastoiksi, uusien telahaupitsien organisointi varsin pieniksi patteristoiksi, IT-ohjuspatterien pienet koot, jne.
- joukkojen organisointi on joka tapauksessa tasapainoilua tarpeiden ja resurssien välillä. Tärkein asia eri joukkojen kokoonpanolle on kuitenkin suunniteltu sodan ajan tehtävä. Jos tehtävä vaatii paljon voimaa yhden komentajan alla, ratkaisu voi olla prikaati. Useammassa suunnassa tapahtuva enemmän tai vähemmän itsenäinen taistelu voi puoltaa taisteluosastokokoonpanoa.
Viimeksi muokattu: