Mikä on puolalaisten heittimien kunto? Koska valmistettu? Onko Puolalaisten heittimet ostettu jo kertaalleen käytettyinä ja sen jälkeen käytetty ~20v koulutuksessa? Onko Puolan raketit ostettu milloin? Mikä on ruutien tämän hetkinen elinikä? Onko tietoa miten raketit on säilytetty edellisellä omistajalla? Vai onko edellistä omistajaa? Onko omas rakettituotantoa ja tarvetta pitää kansallisesti auki rakettien tuotantolinjastoa viennin takia? Onko halua ja poliittista tahtoa myydä integrointi työtä ja puolalaisia maastokuorma-autoja minne päin vain maailmaa? Onko halu modernisoida heittimet ja ditä kautta pitää tuotantolinja auki sotilaiden vai kauppa-ja teollisuusministeriön? Mitä maksaa työvoima Puolassa? Mitä uhkaa vastaan Puolalaiset ovat noita suunnitelleet käyttävänsä?
Jos noihin vastaat vaikka seuraavaksi.
Puolalaisten heitinten kunnosta en osaa sanoa suoralta kädeltä mitään, mutta RM-70/85:t (30 kappaletta) on ostettu Tsekkoslovakiasta samaan aikaan kun DDR osti RAKH 89:t uusina, eli 80-luvun puolivälissä, ensimmäiset 1986, ja niitä on vielä meidän heittimiämme vähemmän, eli 30 kappaletta, nämä Puola modernisoi Langusta 2:ksi. BM-21:t, jotka Puola myös modernisoi Langustan päämalliksi, ovat vanhempaa hankintaa, vanhimmat tulivat käyttöön vain 3 vuotta Neuvostoliiton jälkeen, eli jo 1966. Ja ainakin Puolan ilmoitusten mukaan kaikki 226 BM-21:tä on tarkoitus modernisoida.
Puolalla toki voi harjoitustoiminta olla ollut pienimuotoisempaa kuin meillä, mutta meillä kyllä kalustosta pidetään erittäin hyvää huolta verrattuna muihin maihin. Ja toki tuo koko 226 kappaleen määrä kuluu harjoituskäytössä vähemmän, etenkin kun varusmiesarmeijasta on luovuttu Puolassa kymmenisen vuotta sitten - sen sijaan RM-70/85:n luulisin olevan varsin kulunutta noin pienellä kappalemäärällä. Ja onhan nuo vanhimmat BM-21:t jopa 20 vuotta vanhempia kuin meidän RAKH 89:t, ja niitä on kuitenkin käytetty ja säilytetty pitkään sosialististen maiden säilytysolosuhteissa ja sen jälkeen vielä nykyisessä Puolassa. Vaikka ne eivät olekaan käyneet kolmannen maan kautta, niin ne ovat paljon meidän heittimiämme vanhempia.
Raketteja heillä varmaan löytyy vanhojakin, mutta puolalaiset ovat tehneet päätöksen myös uusien rakettien valmistamisesta. Heillä on ranskalaisten kanssa yhteistyössä kehitetty 42 km kantaman M21-FHE Feniks-HE -sirpaleraketti ja 34 km kantaman M21-FK1 Feniks-Z -kuorma-ammusraketti (jossa 42 GKO-tytärammusta), joiden toimitukset ovat vähän takkuilleet tuotantosyistä, ne hyväksyttiin käyttöön jo 2004, ja tällä hetkellä on menossa yksi, vuodesta 2013 alkaen toimitettu tilaus, joka on vähän viivästynyt. Lisäksi Puola myös harkitsee GPS-ohjautuvien Accular-122 -rakettien hankkimista Israelista, joiden kantama on 40 km ja osumatarkkuus IMI:n mukaan 10 metriä (aika iso ero aiempaan). Feniks-HE:en on myös kehitettu tällä vuosikymmenellä 1-11 m korkeudella tapahtuvan ilmaräjäytyksen mahdollistava sytytin.
Vientiin noita Puolan raketteja ei taida juuri olla mennyt, ja tuo rypäleaseiden kieltosopimuskin rajoittaa potentiaalisia asiakkaita jonkin verran. Me olisimme kyllä varmasti yksi potentiaalinen asiakas noille raketeille, jos 122 mm raketinheittimillä olisi enemmän käyttöikää: 34 km aluevaikutteinen massamaisesti käytettävä kuorma-ammusraketti - ei ihan sattumalta ole juuri sellaista, johon RSRAKH:ia oli tarkoitus käyttää.
Kaikesta päätellen (että puolalaiset siis ovat noin paljon satsanneet noihin 122 mm raketteihinkin) halu päivittää kalusto on lähtökohtaisesti ihan sotilaallista, eikä pelkästään poliitikkojen käskemää (tosin poliittinen aspektihan on tämän suuruusluokan hankkeissa aina). Meillähän alustat ovat hapantuneet alta noista RAKH 70:istä jo aikoja sitten (ainakin jos tähän foorumiin on luottaminen), niin eivät puolalaisten BM-21:t kovin kummoisessa kunnossa voi olla, ja silti ampumatarvikkeita jatkuvasti kehitetään ja hankitaan lisää ja on kehitetty jo pitkään - kyllä siellä tuo päivitys on ihan iso osa puolustussuunnittelua, koska muutenhan alustat olisivat heikäläisten stenan vastineen jonossa ihan lähivuosina viimeistään.
Puolalaisten pääuhkakuva taitaa olla suurempi Venäjän mekanisoitu hyökkäys, ja kyllähän tämä myös meitä koskettaa, etenkin kaakonkulmalla, vaikka maasto onkin jossain määrin erilaista (ja täytyy muistaa, että Itä-Puolassa etenkin Valko-Venäjän rajan pinnassa on myös metsiä ja jonkin verran soita). Toki Puolalla on myös isompi intressi käyttää aluevaikutteisiakin aseita tarvittaessa Kaliningradin alueen sotilaskomplekseihin. Ja tuo heidän kuorma-ammusrakettinsa on jotain niin samanlaisen kuuloista, kun meillä alun perin suunniteltu käyttötarkoitus RSRAKH:lle.
Työvoiman halpuus on heillä toki etu näissä omaa tuotantoa olevissa projekteissa, mutta täytyy muistaa, että kuitenkin merkittävä osa etenkin kalliimmista laitteistoista (inertiapaikannusyksikkö, ammunnanhallinnan tietokone jne.) tulee ulkomailta. Vientihaluja Langusta-raketinheitinperheelle varmaankin on, kun HSW niitä jatkuvasti eri sotilasalan messuilla esittelee.
Mutta rahankäytöstä: meillä varmasti ainakin K9:n lisähankinnat menisivät 122 mm raketinheittimien uudistamisen edelle, ellei jälkimmäinen olisi jostain syystä käsittämättömän halpaa. Nostin esiin tuon kotimaisen vaihtoehdon vain siitä näkökulmasta, että sillä olisi lobbauksen kautta helpompi saada lisärahaa että saataisiin edes jotain lisää, vaikka sitten niitä rahallisesti järjettömiä kotimaisia ratkaisuja - tällaisissa määräraha-asioissa voi hyvin olla niin, että ylimääräisiä määrärahoja ei anneta sotilaallisesti järkevämpään vaihtoehtoon, vaan siihen, joka poliitikkoja miellyttää. Jos kotimaisia viritelmiä varten saataisiin lisärahoitusta versus että lisärahoitusta ei tulisi lainkaan, olisi edellinen jälkimmäistä järkevämpää, vaikka se sotilaalliselta kannalta typerältä kuulostaakin.
Niin juu, ja puolalaisten aseissahan putket ovat samat kuin ennenkin, näin ainakin kaikesta lukemastani ymmärsin.