Osittain feelgood juttua
Britit ja jenkit kehittivät metodeja ampua isojakin määriä (satoja) tykkejä jo ensimmäisessä maailmansodassa.
He eivät unohtaneet tätä kykyään toisessa. Tosin heillä tuo oli isomman työn takana
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Osittain feelgood juttua
Nenosen ansiot maamme kenttätykistön perustan luomisessa ja kehittämisessä eivät tietenkään ole mihinkään kadonneet. Edellisen sivun artikkeli vaan antoi hänelle kaiken kunnian parhaaseen suurmieshistoriatyyliin. Mitä taas tulee yllä siteerattuun ilmatorjunnan 3-T menetelmään niin Nenosen osuus perustuu ainoastaan yhteen lähteeseen, jonka kirjoittaja vielä kuoli kesken työn. Tämän lähteen mukaan asia meni jotenkin seuraavasti:Tämäntapaisia menetelmiä käytettiin ilmatorjunnan aivan alkuaikoina kun muunnelluilla kenttätykeillä tulitettiin zeppeliinejä yms. hitaita ilmamaaleja. 30-luvulla tällainen 'ristiinhuutelu' oli kuitenkin jo aivan aikansa elänyttä tuhertelua. Jotkut patterit käyttivät sitä vielä talvisodassakin kun se oli ainoa mitä yksiköille oli koulutettu.
Taas kohta on Suomenlahti tykistöllä(kin) suljettu, tarvittaessa
Meille oli hankittu Goertzin viimeistä huutoa oleva laitteisto jota ei kuitenkaan saatu toimimaan.
Varmaankin jos olivat ..Oliko tämä mekaaninen laskin?
ja nämähän olivat mekaanisia kojeita muotokappaleineen sun muine hienoine viritelmineen.Samaan aikaan panssarilaivojen Hazemeyer-tulenjohtojärjestelmä toimi osittaan samalla periaatteella ja sai pelkkää kiitosta.
Mahtava harmonia. On tuossa sentään se hyvä puoli, että vaihtoehtona kelvoton ase olisi pilannut erinomaisen metodin ja surkea metodi erinomaisen aseen suorituskyvyn.Kelvottomat aseet ja tj-metodit siis täydensivät toisiaan!
Osittain feelgood juttua
Britit ja jenkit kehittivät metodeja ampua isojakin määriä (satoja) tykkejä jo ensimmäisessä maailmansodassa.
He eivät unohtaneet tätä kykyään toisessa. Tosin heillä tuo oli isomman työn takana
Kansainväliset vertailut puuttuvat tutkimuksestamme. Mutta on ihan eri asia päättää hyökkäyksen murtokohdan sijainti esim kolme päivää aikaisemmin ja lähettää lukumäärältään ylivoimaisen tykistön pstoille kirjalliset käskyt ampua sinne murtokohtaan, vaikkapa 20 pstolla. Meillä sen sijaan kyettiin nopeasti reagoimaan vihollisen toimintaan ja keskittää tarvittaessa kaiken tykistön tuli painopisteeseen. Ei tosin ihan niin nopeasti kun on iltapäivälehdissä kuvattu. Mutta kuitenkin, meillä oli nykykielellä sanottuna tykistöjärjestelmä, jollaista ei muualta löytynyt.Yhdysvaltalaiset 2. ms kommentaarit ovat usein ylistäneet jenkkiarmeijan "täysin ainutlaatuista tykistön ammuntatapaa" jonka avulla he "saattoivat keskittää jopa 20 patteriston tulen yhteen kohtaan"...
Raskaiden tykkien suuntaaminen ennen tutkien aikakautta tapahtui epäsuorasti siten, että maalia seurattiin patterin keskelle asetetun suuntakiikarin sekä stereoetäisyysmittarin avulla. Näiden lukemat välittyivät keskuslaskimelle jota tuolloin kutsuttiin tulenjohtokoneeksi. Meille oli hankittu Goertzin viimeistä huutoa oleva laitteisto jota ei kuitenkaan saatu toimimaan. Ammunnat silloisella Lohtajalla eli Muurilassa epäonnistuivat täysin v 1929. Nenonen päätti silloin kehittää itse uuden metodin, joka perustui kolmen (myöhemmin neljän) tähtäyskiikarin leikkaukseen. Ei hän työtä varmaan itse kokonaan tehny mutta matemaattisesti "oiva" oivallus! Tästä nimi 3-T. Ei toiminut lainkaan käytännössä koska lentokoneiden nopeudet olivat jo liian suuria. V 1934 hankittiin sitten Vickersin tulenjohtokoneita, jotka myös saatiin meillä toimimaan oikein.
Näyttäisi kuitenkin siltä että tapahtumat johtuivat lähinnä it:n omistä virheistä. Huipputekniikkaa ei osattu käyttää oikein eikä myyjältä tilattu koulutusta, joka nykyisin olisi itsestää selvää. Salattavuutta painotettiin liikaa eikä ongelmia ratkottu riittävän isolla joukolla.
Täysin samaa mieltä. Minulla hieman erilainen havainto. Tuossa 10-15 vuotta sitten Turun kirjastossa oli panssarilaivoistamme kertovassa kirjassa vedetty tekstiä yli ja lyijykynällä kirjoitettu korjaavaa tekstiä viereen. Toki ymmärsin, että joku veteraani siinä oli hieman ”korjannut” tekstiä oikeaksi.Ongelmat menevät kuitenkin ainakin osittain Nenosen piikkiin koska aselajin johtajana hän oli viime kädessä vastuussa asioista. Nenonen vaikuttaa monen muun merkittävän johtohahmon tapaan olleen melko tarkka tontistaan ja halunneen pitää langat omissa käsissään. linkissä löytämäni pro-gradu -tutkielma it:n alkuajoista Suomessa. 3T-metodi mainitaan sivulla 66.
3T-metodista on lausuttu sentyylinen kommentti että "se vei ilmatorjuntaa taaksepäin 20 vuotta", mikä on melko tyly lausunto kun elettiin vuotta 1930. Valitettavasti "Itsenäisen Suomen Ilmatorjuntatykit" oli kirjastosta kadonnut, en päässyt verestämään muistikuviani. Sivumennen sanoen, sotilashistoria/militaria-harrastajilla tuntuu olevan melko yleinen maan tapa pihistää kirjoja kirjastosta. Myös vanhoista lehdistä revitään usein artikkeleitä kylmästi irti. En voi ymmärtää tällaista, että jos jonkun saa ilmaiseksi ja vastikkeettomasti luettavaksi, niin se pitää silti itselle varastaa.
Tuossa olisi kyllä tutkimuksen paikka ja olen nähnyt vain eri keskusteluja interwebsin foorumeilla, joissa yleensä keskustelijat ovat olleet niin eri tasolla, että pirukaan ota selvää asiasta.Kansainväliset vertailut puuttuvat tutkimuksestamme. Mutta on ihan eri asia päättää hyökkäyksen murtokohdan sijainti esim kolme päivää aikaisemmin ja lähettää lukumäärältään ylivoimaisen tykistön pstoille kirjalliset käskyt ampua sinne murtokohtaan, vaikkapa 20 pstolla. Meillä sen sijaan kyettiin nopeasti reagoimaan vihollisen toimintaan ja keskittää tarvittaessa kaiken tykistön tuli painopisteeseen. Ei tosin ihan niin nopeasti kun on iltapäivälehdissä kuvattu. Mutta kuitenkin, meillä oli nykykielellä sanottuna tykistöjärjestelmä, jollaista ei muualta löytynyt.
Jäsen @adam7 ei ole tainnut lukea Pasi Kesselin tutkimusta, joka on täälläkin ollu esillä. Ei tarvi ostaa; löytyy verkosta. Siinä on hyvin kuvattu meidän Kt:n synty ja kuinka taktiikka löydettiin Saksan itärintamalta.En ole dissamassa Nenosta mutta ei kenttätykistöä Suomessa kehitetty ja juuri siksi asiantunteva tutkimus asiasta, mielellään vielä niin että siinä olisi useista maista tutkijoita saattaisi tuoda paljon esiin, enkä usko että tulos olisi mikään katastrofi Suomen oletetun osaamisen osalta,
Kiitos vinkistä, enköhän katso. Mutta nimenomaan tuohon länsitykistöön ja heidän metodeihin se vertaus olisi kiinnostava.Jäsen @adam7 ei ole tainnut lukea Pasi Kesselin tutkimusta, joka on täälläkin ollu esillä. Ei tarvi ostaa; löytyy verkosta. Siinä on hyvin kuvattu meidän Kt:n synty ja kuinka taktiikka löydettiin Saksan itärintamalta.
Enemmänkin nimiä olisi voinut nostaa esiin kuin mitä Kesseli teki.
Muuten tuollaiselle tutkimukselle ei taitaisi löytyä tekijöitä eikä rahoitusta. Olisi pitänyt tehdä jo viime vuosisadalla, mutta silloin ei ollut länsiyhteyksiä; lukuunottamattta yksittäisten henkilöiden lähinna oman aktiivisuuden aikaansaamia tuloksia. Osa tutkijoista oli vielä sopimattomia ulkomaille lähetettäviksi.
Kiinnostava lähde, jota en ennestään tuntenu. Ei näytä tuntevan kyllä It-museokaan ja huolellisesti lähteistetty työ laittaakin aselajin alkuvaiheen historian osittain uusiksi.Ongelmat menevät kuitenkin ainakin osittain Nenosen piikkiin koska aselajin johtajana hän oli viime kädessä vastuussa asioista. Nenonen vaikuttaa monen muun merkittävän johtohahmon tapaan olleen melko tarkka tontistaan ja halunneen pitää langat omissa käsissään. linkissä löytämäni pro-gradu -tutkielma it:n alkuajoista Suomessa. 3T-metodi mainitaan sivulla 66.
3T-metodista on lausuttu sentyylinen kommentti että "se vei ilmatorjuntaa taaksepäin 20 vuotta", mikä on melko tyly lausunto kun elettiin vuotta 1930.