Reipasta (spekulaatiopohjaista) analyysiä tarjolla, kuitenkin viime kädessä optimistista:
Parempi ostaa rauhan aikana sitä, jota sodan aikana on vaikea hankkia ja kouluttaa:
Kannattaa muistaa, että PV:n kehityksessä ja hankinnoissa keskitytään varmasti siihen, että ne kyvykkyydet jotka ovat kriittisiä, mutta kalliita, vaikeita hankkia, hitaita kouluttaa, tai mahdottomia, vaikeita, tai hitaita tuottaa kotimaisesti ovat suurin prioriteetti rauhan aikana. Pahan ilman tullessa on varmasti helpompi ja halvempaa hankkia sotamarketista enemmän maavoimien peruskalustoa ja ammuksia kuin hävittäjiä ja sotalaivoja, ja viime kädessä ilma- ja merivoimat ovat kriittisempi edellytys huollon turvaamiselle kuin maavoimat. Ilman niitä emme saa kriisin tullen hankittua ulkomailta mitään, sillä emme voi turvata kuljetuksia, ja Suomi elää merikuljetuksista. Laiminlyödyt maavoimat on strategisesti paljon pienempi paha kuin laiminlyödyt ilma- tai merivoimat.
On-topiccina, tältä pohjalta on selvää miksi tykistössä on panostettu eniten pitkän kantaman liikkuvaan kalustoon ja ampumatervikkeisiin rauhan aikana (K9 + MLRS, lisäherkkuna JASSM+JSOW+JDAM, ja riittävän lähellä rannikkoa jopa Gabriel V). Nämä ovat juuri niitä kalliita järjestelmiä joita on vaikea hankkia ja kouluttaa pahan ilman aikaan, ja hidasta tai mahdotonta valmistaa kotimaassa. Näihin järjestelmiin varmasti käytetään jokainen lantti joka vain kyetään muualta järkevästi säästämään, olkoon sitten joukkoyksiköiden määrästä tai yksilötason varustuksesta. Pitkän kantaman asejärjestelmät ja tehokas maalitus ovat nykysodassa kriittisiä.
Droneuhka, 122mm tykistö, ja kantaman epälineaarinen etu:
Nopeasti levineet tiedustelu/hyökkäysdronet, ja tarkat vastatykistötutkat muodostavat suurimman uhkan nimenomaan lähellä rintamaa oleville vedettäville tykeille. Näillä on huono väliton liikkumiskyky, ja vaativat paljon enemmän näkyvää tuliasemavalmistelua, eli ovat suhteellisen helposti havaittavia maaleja myös metsämaastossa. Kriittinen tekijä ei siis ole kuljetusnopeus maantiellä, vaan poistumisnopeus tuliasemasta, ja valmistelujen nopeus ja näkyvyys. 122-milliset ovat tältä pohjalta päivä päivältä turhempia putkia, ellei niitä ryhdytä istuttamaan liikkuville laveteille kovaan hintaan, ja kuten jo mainittu, näihin ei ilmeisesti ole pitkän kantaman ammuksia tai älyammuksia tekeillä. Ainoa järkevä kehityssuunta tähän hätään on siis siirtyä raskaampaan kalustoon jolla on pidempi kantama, myös vedettävien kohdalla. Niin kauan kuin osaavia joukkoja ja ammuksia 122-millisiin löytyy, kannattaa niistä tietenkin pitää kiinni, mutta niiden määrästä huolimatta niiden antama taistelutehokkuus hupenee jatkuvasti. Jossain kohtaa tulee varmasti vastaan raja, jossa maavoimat katsoo, että on tehokkaampaa käyttää niiden vaatima miehistö ja henkilötyötunnit muihin tehtäviin. Muuttuvassa maailmassa kaikki tykinputket eivät ole yhdenvertaisia.
Kantaman antama hyöty ei suinkaan ole suoraan lineaarinen kantaman suuruuteen, vaan hyöty (käytön joustavuus taistelussa, vihollisen maalittamisen vaikeuttaminen, suurempi mahdollinen sijaintien keskittäminen ilmatorjunnan kattavuuden takaamiseksi) voi hyvinkin kasvaa suhteessa paljon enemmän. Tämä korostuu erityisesti nykytilanteessa kun yhtälössä ovat pienet massoittain käytetyt vihollisen tiedustelu- ja hyökkäysdronet.
Kranaatinheittimistö ei ole katoamassa:
Kranaatinheittimistössä on varmasti paljon enemmän tehokasta elinkaarta jäljellä edullisuutensa ja liikkuvuutensa puolesta, sillä ne eivät (oman rajatun tietoni pohjalta) vaadi niin pitkää ja näkyvää tuliasemavalmistelua kuin tykkikalusto, tehden niistä helpommin naamioitavia ja piilotettavia maaleja, jotka on myös helpompi siirtää tulen alta turvaan (koulutettavia toimintamalleja varmasti on ja kehitetään jatkuvasti.) KRH:n joustavuus ja kotimaisen putki- ja ammustuotannon mahdollisuus pitävät ne rivissä siihen asti, kunnes jalkaväki ei enää ole pätevä aselaji.
Tykistö jakautuu entistä vahvemmin kahteen lajiin:
Vaikuttaa selvältä, että tykistö jakautuu entistä enemmän kahteen lajiin. Ensimmäinen on pitkän kantaman strateginen tykistö ja tykistöohjukset joilla vaikutetaan kriittisiin kohteisiin vihollisen logistiikassa ja komentojärjestelmissä hyökkääjän valmistelujen ja toiminnan lamauttamiseksi. Tämä on ensisijaisesti puolustuksellista, sillä tällä vaikeutetaan tai estetään vihollisen laajamittaista koordinointia tehokkaiden hyökkäyksien aikaansaamiseksi, ja on siis meidän kannaltamme kaikkein kustannustehokkainta ja kriittisintä. Toinen on lyhyen kantaman taisteleviin joukkoihin sidonnainen tykistö, varmasti entistä enemmän heittimistöpohjaista selviytymisen ja tulenkäytön nopeuden maksimoimiseksi, jota käytetään erityisesti hyökkäyksessä lamauttamaan puolustava tai siirtyvä vihollinen. Vedettävät tykit ovat tähän jälkimmäiseen tehtävään entistä huonompi väline, ja painopisteenä tulee varmasti olemaan entistä enemmän KRH + vaunutykit suoratuleen + kevyet ohjusjärjestelmät kuten Spike.
Suomen maalituskyvykkyydet:
Mitä pitkän kantaman maalittamiseen tulee, uskoisin meillä olevan todella hyvät valmiudet kaluston ja kouluksen pohjalta. Dronet ovat päivä päivältä pienempiä ja halvempia, tarkoittaen että kriisitilanteessa niitä saadaan hankittua helpommin ja suuremmissa määrin kuin ohjuksia ja pitkän kantaman asejärjestelmiä. Tässä siis painotus jälkimmäiseen vaikuttaa järkevältä. Dronejoukkoja suunnitellaan jo (ehkä jo koulutetaankin?) tarkoittaen että kovan paikan tullen osaajia löytyy, ja täytyy vain saada halpaa lentohärpäkettä tuotua maahan (ilma- ja merivoimien turvaamana) niin paljon ja äkkiä kuin mahdollista.
Mutta dronet eivät ole ainoa tapa maalittaa, ja erikoisjoukot, sissit, tulenjohtajat, ym. joukot jotka on koulutettu soluttautumaan ja toimimaan rintaman takana saadaan varmasti valjastettua pitkän kantaman tulenjohdon tarpeisiin, kunhan toimivaa viestikalustoa on riittävästi. Sopivaa väkeä ja perinnettä löytyy Suomesta varmasti aivan tarpeeksi. Nykyajan sissipartion ei tarvitse enää kantaa räjähteitä ja riskeerata iskemällä kohteisiin suoraan, vaan voi kykkiä suojassa ja tiedustella turvallisen etäisyyden päästä ja ilmoittaa maalikoordinaatit jotta pitkän kantaman tykistö ja muut järjestelmät voivat vaikuttaa kohteeseen. Parhaimmillaan näillä partioilla ja ryhmillä on varmasti omat pienoisdronet tätä varten. Älkää aliarvioiko olemassaolevia perinteisiä soluttautumis- ja tiedustelukyvykkyyksiä.
Dronet (joita on päivä päivältä helpompi ja halvempi hankkia) ja valmiiksi koulutetut lennättäjät + huomattava määrä tiedustelukykyisiä erikoisjoukkoja ja sissejä modernein viestilaittein + pitkän kantaman älyammukset, GMLRS (lisäksi ilmavoimien JASSM+JSOW+JDAM, ja jopa merivoimien Gabriel V) ovat ihan oikeasti todella kova yhdistelmä. Luotan tältä pohjalta, että tykistöä kehitetään ihan oikeaan suuntaan keskittymällä pitkän kantaman kyvykkyyksiin ja heittimiin, luopuessa 122mm kalustosta joka on päivä päivältä helpompi maali viholliselle, ei lähtökohtaisesti ole soveltuva strategiseen tulenkäyttöön, ja omaa huonon suojan ja vasteajan taktiseen käyttöön vrt. KRH:t.
Jokainen ase on vain maalituksensa laadun ja määrän arvoinen:
Miettikää montako älyammusta tai täsmäohjusta vaatii lamauttaa pataljoonan tai prikaatin huolto- tai komentokeskus kunhan ne saadaan maalitettua. Jos meillä on kyvykkyys pitkän kantaman tarkkaan tulenkäyttöön miltei missä tahansa, tarkka maalitus ja maalien prioriteetin ymmärtäminen on kaiken ydin, ei putkien määrä. Maalituksen ollessa kunnossa, voimme ihan oikeasti lamauttaa kokonaisia taisteluosastoja nopeasti ja suhteellisesti naurettavan alhaiseen hintaan suoraan taistelutoimintaan verrattuna.
Kannattaa harkita mahdollisen vihollisen maalituskyvykkyyksiä, sillä vaikka heillä on varmasti enemmän tarkkuusaseistusta kuin meilla, mikä on heidän maalituksensa määrä ja laatu meihin verrattuna? Satellittitiedustelu ei ole reaaliaikaista ja keskittyy ennen kaikkea jo olemassaoleviin kohteisiin. Iskender-kebabista on suurta harmia vain jos se lentää oikeasti kriittiseen maaliin. Tuoreimpana esimerkkinä Armenian ohjusiskut Azerien asutuskeskuksiin, johon syy oli ilmeisesti maalituksen puute. Mikä tahansa ase on hyödytön ellet tiedä mihin ampua.
Tiivistettynä:
Kalliit pitkän kantaman järjestelmät ovat vaikeimpia hankkia sodan aikana, ja ilman turvattua ulkomaankauppaa olemme kusessa. On siis järkevää, että painopiste rauhan aikana on ilmavoimat + merivoimat + pitkän kantaman tykistö(ohjus)järjestelmät. Kaikki putket eivät ole yhdenvertaisia. Dronet ja tarkat älyammukset ovat keskeisempiä kuin ikinä niiden suhteettoman vaikutustehokkuuden takia ja tätä myötä rintaman läheisyys luo suhteettoman suuren uhan vedettävälle tykistölle. K9+MLRS+155m ovat todennäköisesti jo nyt paljon tehokkaampia ja selviytymiskykyisempiä tämän vuoksi kuin mikään määrä 122mm putkia voisi ikinä olla. Suomella on huomattavat kyvyt pitkän kantaman maalitukseen jopa ilman droneja kyvykkäiden erikois- ja sissijoukkojen ja laadukkaiden viestijärjestelmien ansiosta, ja voisi kuvitella että tämä on verrattavissa vihollisen vastaaviin kyvykkyyksiin, ellei jopa parempi.