Ootko sä ihan tosissasi kirjotustesi kanssa @inscout ?
Tietysti olen. Siksi ne kirjoitin.
Edelleen olen kiinnostunut siitä, miksi mielestäsi olen väärässä?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ootko sä ihan tosissasi kirjotustesi kanssa @inscout ?
Liikkuvuuteen tulee menemään paljon rahaa, ehkä 500 miljoonaa. Ilmatorjuntaan 300-500 miljoonaa eikä sekään ehkä riitä jos Giraffe mk IV tutkat pitää korvata.Minkälaisella summalla mielestänne vaikka ensi vuosikymmenellä joku maavoimien oma strateginen hanke voitaisiin erillisrahoittaa?
Itse mietin summaa LV2020n ja HX:n budjetin välimaastosta. Joku 4-6 miljardia euroa jaettuna 2030-luvulle olisi ihan realistinen määrä.
Metsä ja naamiointi suojaavat.....silloin kun tykit on asemissa ryhmitettyinä ja valmiina. Kun tuli avataan, paljastuminen tapahtuu oletettavasti melkolailla samantien vastatykistötutkille ja alueella lentäville droneille. Sen jälkeen tulee kukkuluuruu.No kun ei voi. Näissä sinun esimerkeissä on tykistö edelleen vedetty johonkin pellonreunaan tai jopa keskelle aukeaa ja avoriviin.
En kyllä näe mitään yhtäläisyyksiä meidän tapaan käyttää tykistöä.
Jos K9 hankinta maksoi meille 146 miljoonaa euroa ja sillä saatiin 48 kpl tykkejä kiluineen niin toinen sama tekee lähes 300 miljoonan kustannukset yhteensä jos optio lunastetaan. Sillä rahalla saataisiin siis vajaa 100 tykkiä, joista vähintään puolet menee mekanisoitujen joukkojen tulitukeen. Ne löytyvät 2030 operatiivisestä yhtymästä ja kenties ylijohdon tykistöstä. K9 Moukari on suorituskykyisin ja modernein tykki meillä ja pysyy sellaisena varmaankin 10 seuraavaa vuotta. Se on kuitenkin selvää että niitä ei ole varaa hankkia yhtään enempää kuin tuo alle 100 ja silloinkin ehkä.
Pitää muistaa että meille hankittujen vastatykistötutkienkin määrä jäi alle tarpeen ja siellä on painetta jatkohankoinnoille. Sitten niille Moukareille pitää hankkia moderneja a-tarvikkeitakin lisää.
Tykkien poistuma tulee olemaan iso lovi ja sen korvaaminen ei tule tapahtumaan 1:1 tai edes 1:2 suhteessa vanhaan. Liikkuvuus on kuitenkin kantaman lisäksi elinehto ja sitä pitää saada lisää. Telakalusto on kuitenkin kaikkein kalleinta ylläpidettävää ja hankintahinta suurin. Jonkilainen kuorma-auton ja tykin yhdistelmä voisi olla edullisempi vaihtoehto. Sillä saavutetaan parempi liikkuvuus ja sitäkautta suoja, vaikka samaa kestävyyttä ja yksinkertaisuutta ei saadakkaan kuin vedettävissä.
Mitään lisää ei tule erillisbudjetin muodossa, se on selvä. Mutta on kuitenkin fakta että maavoimien budjetti on normaalisti suurin koska se on pääaselaji ja meillä on laaja reservi. Toisaalta samasta syystä maavoimien hankkeiden määrä ja monimuotoisuus asettaa rajat tämän vuoksi vaikkapa tykistön mega-hankinnoille.
Tämä on kivuliaan totta. Aikaa meni paljon, jopa liikaa että iskukykytutkimuksen toiveet realisoituivat. Toisaalta meni aikaa 14 vuotta ennenkuin Ilmavoimat saivat operatiivisen kyvyn JASSM-ohjuksille.
Taisit muuten unohtaa että ilmatorjuntaan ja valvontaan laitettiin lähes 500 miljoonaa, kun KEVA-2010 ja ITO 12 NASAMS sekä KAVA-tutkien päivitys toteutettiin viime vuosikymmenen vaihteessa. Ei se ilmatorjunta ole täysin unohtunut.
Dronet ovat uhka ja siihen varmasti tulee jotain ratkaisuja tulevalla vuosikymmenellä.
No onhan siellä tehty mittava taistelijan varusteiden, pimeätoimintakyvyn, viestilaitteiden ja huollon päivitys. Panssarintorjuntakin on lähes kokonaan uudistettu 20 vuoden aikana. Hankinnat ovat lukumääriltään ihan eri luokkaa kuin muissa puolustushaaroissa. Tietysti maavoimissa on eniten reserviäkin.
Edelleen korostan, että en ole missään vaiheessa kritisoinut Moukarien hankintaa. Vaan ajatusta että niillä korvataan 122-kalusto.
En ole millään lailla eri mieltä K9-kaluston hyvistä puolista. Mutta se, mitä kritisoin on ajatus, että 50-100 putkella korvataan 500-700 putkea ja teeskennellään niillä saatavan sama tulivoima aikaiseksi.
Ei saada. Ei nyt, eikä millään realistisella ampumatarvikkeella poislukien ydinammukset jotka kai voimme sentään unohtaa tästä keskustelusta.
Liikkuvuus on asia mitä nykyään tarjotaan ratkaisuksi. Droonit ovat hävittäneet sen teoreettisen edun (menemättä edes sen liikkumisen vaikutuksiin tulen tehon suhteen pienellä putkimäärällä). Ennen (90-luku ja ennen) liikkuvuutta ei oikeasti pidetty ratkaisuna koska oletus oli että NL:llä olisi ilmahallinta määrällisesti (muutaman muun käytännön syyn ohella joista ei tässä enempää). Nyt ei ehkä ole sitä, mutta droonit ovat korvanneet sen. Avoimella liikkuja kuolee. Tämä ei ole uusi asia. Jo WWII:n aikana ilmavoimat aiheutivat kaameita tappioita avoimella liikkujille. Vain kauhea tappionsieto ja määrä auttoivat. Maailma ei ole muuttunut. Kannattaa muistaa, että me emme tappele Jenkkejä vastaan jotka kutsutaan saman tien takaisin kun ensimmäinen ruumispussi tulee takaisin.
It auttaa, mutta sitä tarvitaan paljon. Ei. En unohtanut NASAMS:ia. Se vain ei ole maavoimien kalustoa vaan tarkoitettu muihin tehtäviin. En viitsi mainita enempää järjestelmän teknisestä rajoittuneisuudesta. Siitä ovat muut täällä jo sanoneetkin. Toki on sinänsä ironista että ostettiin kiinteää ito:a samaan aikaan kun muussa toiminnassa puhuttiin liikkuvuuden autuudesta. No. Syynä oli tietenkin se, että liikkuvaa ito:a on olemassa vain väärässä ilmansuunnaassa kaupan. Kun länsi (joka on siis USA) panostaa kaiken ilmavoimiin.
Mitä tulee taistelijan varusteisiin jne. Nuo ovat peruskäyttökalustoa. Jo se, että niiden hankinnat yleensä edes viitsitään mainita jonkinlaisina kehityskohteina kertoo valitettavasti maavoimien alistuneesta näpertelyasenteesta.
Tässä ei ole ihmeteltävää. PV:tä on rakennettu jo pitkään torjumaan nopeaa taktista iskua. Tässä on varmasti onnistuttu hyvin. Ja vielä meillä on myös kyky taistella massataistelussa. 2030-luvulla en ole enää yhtään niin varma asiasta jos ja kun linja pysyy samana.
Edelleen korostan, että en ole missään vaiheessa kritisoinut Moukarien hankintaa. Vaan ajatusta että niillä korvataan 122-kalusto.
En ole millään lailla eri mieltä K9-kaluston hyvistä puolista. Mutta se, mitä kritisoin on ajatus, että 50-100 putkella korvataan 500-700 putkea ja teeskennellään niillä saatavan sama tulivoima aikaiseksi.
Ei saada. Ei nyt, eikä millään realistisella ampumatarvikkeella poislukien ydinammukset jotka kai voimme sentään unohtaa tästä keskustelusta.
2030-2040 -luvulla alamme olla tilanteessa jossa joka ikinen Suomen maa-alueen ja alueveden neliökilometri on katettavissa kenttätykistön epäsuoralla tulella ilman järjettömän suuria kalustovaatimuksia. Tuliyksiköksi tullee yksittäinen tykki.
Ei hiekkamaiden asukkeja voi ainakaan yrittämisen ja mielikuvituksen puutteesta syyttää. Paljonkohan tuolla mahtaa tuollaisten seurauksena tulla omia tappioita?
Ja vielä meillä on myös kyky taistella massataistelussa. 2030-luvulla en ole enää yhtään niin varma asiasta jos ja kun linja pysyy samana
Suunnilleen kaikkemme ponnistaen kykenemme rajoittamaan tilanteen Kymijokitasalle. Mutta entäs alueet? Pähkinäsaaren rauhan raja? Toki sen jälkeen voidaan lopettaa puheet harvaanasuttamisen ongelmista ja kustannuksista, eipä sillä. Tämä on karrikoitu esimerkki, mutta Taistelu Alueista olisi takuulla todellisuutta. Vai olisiko edes missä määrin? Haupitsit eivät tässä kohtaa tarkoita oikeastaan mitään.
5. Miten hyvin Counter-RAM toimii tulevaisuudessa? Tykistöstä ei ole apua, jos kranaatit voidaan tuhota ennen maaliin osumista.onko lukuja vastatykistötoiminnan tehokkuudesta (Ukraina), muita arvioita?
Tässä muutama ajatus:
1. Liike paljastaa, nyt ja tulevaisuudessa ja liikkuva on ulkona jonkun moisesta suojasta
2. vastatykistön vastatykistön vastatykistö, jne. Eli hinattava toimii ihan hyvin ja tarvitaan nykyinen määrä putkia.
3. Pernaja - Lahti linja on 60kilometriä.
4. tykistön kaivautumiskykyä pitäisi parantaa. Ehkä näin selviää parhaiten
5. Miten hyvin Counter-RAM toimii tulevaisuudessa? Tykistöstä ei ole apua, jos kranaatit voidaan tuhota ennen maaliin osumista.
No katsellaanpa hypoteettisesti Pohjois-Karjalaa, jos pyritään 122H63 tuliyksiköillä kattamaan alue vs. K9..
Onko tuo pallukka patteristo? Ok, hehtaarikattavuus näyttää mielevältä. Mutta onnistuneen torjunnan edellytyksenä on hyvin kapealle kaistalle ampuva tykistöryhmä, johon pstoja kuuluu ööö? Eli ei se kuolemanpallukka sinällään tarkoita mitään. Yksittäinen maksimietäisyydelle ammuttu kranaatti ei tarkoita mitään. Ei kaksi, ei kolme......pitää olla kymmeniä, satoja, tuhansia ja melko kapealle alueelle. Ja maksimiametti ei ole suinkaan SE millä tykistön tehoa pitää mittailla....se on vain yksi tekijä. Tykkimiehet korjatkoot, jos olen väärässä, lupaan seisoa korjattuna asennossa.
Ennen wanhaan ainakin torjuntamaalia ampui vähintään psto 122:a. Ja tm koko oli hehtaari, kaksi tai kolme. Seison korjattuna, jos erehdyn. Jos aiotaan vaikuttaa tykistöllä sitä pitää keskittää. Että siinä maalissa tulee silppua.
Miten vastatykistöillään 122n kantamilla, ei ole mitään haisua. Epäilen, että kuusituumaiset ovat se. Raskaita raketinheittimiä ei liene tarjolla alueita käsittäviin otteluihin ihan kystaa kyllin, kyllä tuo lkm mikä meillä on uppoaa ihan sinne ratkaisualueelle. Jos yksi patteri on liisattavissa, niin hyvä.
Oletan siis, että 122n jäädessä perinnetyön piiriin asioita pähkäillään uusiksi, nimenomaan alueita silmällä pitäen. Putkien lkm on laskeva trendi ja vedettävien korvaaminen vedettävillä kuulostaa kyllä jos ei unelta, niin ainakin epätodennäköiseltä.
Toistan: etelärannoille keskittyvät niin tarkoin terävimmät suorituskyvyt, että ALUEET on varmasti aimiloitava jos ei uudestaan, niin ainakin arvioitava ja laskettava tarkoin, mihin rahkeet piisaavat vai piisaavatko mihinkään.
Suomen potentiaali ei missään herran rakkauvessa tule koskaan piisaamaan siihen, että pelkällä maalinosoittamisella ja täsmäaseilla voidaan ratkoa seuraavat torjuntavoitot kotiin. Noille kyvyille on paikkansa ja aikansa, mutta mikään kaiken ratkaiseva kyky se ei ole, eikä siitä sellaista tule.
No katsellaanpa hypoteettisesti Pohjois-Karjalaa, jos pyritään 122H63 tuliyksiköillä kattamaan alue vs. K9...
Katso liite: 45803
Katso liite: 45804
Sitten joskus 2030-2040 -luvulla näin... (koska Mercator, kuolemanpallot isompia pohjoisessa...)
Katso liite: 45805
Ryhmitykset täysin mielivaltaisia, lähinnä havainnollistamaan suuremman kantaman etuja. 122H63 joutuu olemaan melkein tuettavan taisteluosaston kyljessä - tarkoitushan on kyetä ulottamaan tulenkäyttöä omien joukkojen etupuolelle. K9 kalustolla viholliseen vaikutamisen pystyy aloittamaan sen ollessa vielä lähestymismarssilla...
No katsellaanpa hypoteettisesti Pohjois-Karjalaa, jos pyritään 122H63 tuliyksiköillä kattamaan alue vs. K9...
Katso liite: 45803
Katso liite: 45804
Sitten joskus 2030-2040 -luvulla näin... (koska Mercator, kuolemanpallot isompia pohjoisessa...)
Katso liite: 45805
Ryhmitykset täysin mielivaltaisia, lähinnä havainnollistamaan suuremman kantaman etuja. 122H63 joutuu olemaan melkein tuettavan taisteluosaston kyljessä - tarkoitushan on kyetä ulottamaan tulenkäyttöä omien joukkojen etupuolelle. K9 kalustolla viholliseen vaikutamisen pystyy aloittamaan sen ollessa vielä lähestymismarssilla...
Kertokaas, mites tuo tarkkuus Moukari vs 122H63? Menettääkö molemmat tarkkuutta suhteessa kantamaan ?No katsellaanpa hypoteettisesti Pohjois-Karjalaa, jos pyritään 122H63 tuliyksiköillä kattamaan alue vs. K9...
Katso liite: 45803
Katso liite: 45804
Sitten joskus 2030-2040 -luvulla näin... (koska Mercator, kuolemanpallot isompia pohjoisessa...)
Katso liite: 45805
Ryhmitykset täysin mielivaltaisia, lähinnä havainnollistamaan suuremman kantaman etuja. 122H63 joutuu olemaan melkein tuettavan taisteluosaston kyljessä - tarkoitushan on kyetä ulottamaan tulenkäyttöä omien joukkojen etupuolelle. K9 kalustolla viholliseen vaikutamisen pystyy aloittamaan sen ollessa vielä lähestymismarssilla...