OldSkool kirjoitti:
JOKO kirjoitti:
OldSkool kirjoitti:
So called vacuum effect resides in the principle that at the moment of mixture detonation all the oxygen in the air comes into reaction simultaneously. Fast combustion of oxygen leads to decrease in pressure (by 160 mm of mercury column). This makes basements and bunkers nearly useless shelters – lungs, eardrums, eyes, and viscera are being torn apart by the pressure difference.
Mitä tuo tarkoittaa yleisemmissä yksiköissä?
Äkkiseltään ei tuntuntuisi paineen laskeminen mitenkään hirveän pahalta asialta. Eihän ihmisessä hirveästi ole laajenemaan pyrkiviä kaasuja. Suolistossa ja verenkierrossa tietenkin, mutta niidenkin osalta puhuttaisiin hetkellisestä korkeintaan yhden Bar:in paineen laskusta. Ei kai tuo nyt niin hirveän paha juttu ole? Hapenpuutteesta johtuvan tukehtumisen kuvittelisi olevan varsinainen ongelma.
160 mmhg näyttäisi olevan n 0,2 ilmakehää tai 21 kilopascalia. Joka ei kuulosta kovin rajulta (sukellus parin metrin syvyydelle veteen..???) http://www.unit-conversion.info/pressure.html antaa valita muitakin yksikköjä, kuka tuntee asiaa?
100 mmHg äkillinen paineenalenema voi tappaa. Vauriomekanismeja on useita, mutta yksi tärkeä pointti on se, että ulkoisen paineen pudotessa äkillisesti keuhkoissa olevan ilman paine ei heti muutu samaksi, vaan keuhkoissa on ylipaine, joka repii kudoksia. Jos se ilma on rintaontelossa keuhkojen ulkopuolella niin eihän se ole hyvä asia. Barotrauma on varmaan hyvä hakusana jos haluaa tietää lisää.
Sukeltaminen parin metrin syvyyteen ei anna oikeaa kuvaa asiasta. Jos sukellat hengitystä pidättäen ilman laitteita, keuhkosi ovat täynnä pinnalla (matalassa paineessa oltaessa) ja kun menet syvemmälle, keuhkot painuvat kasaan ja paine niiden sisällä on sama kuin ulkona. Tämän takia pintaan tultaessa keuhkoilla on tilaa laajentua takaisin alkutilanteeseen. Laitesukeltajalla asia on eri, ja siihen koulutukseen liittyy näiden vaarojen melko tarkka käsittely.
Jos sen sijaan joudut tuollaisen räjähdyksen aiheuttamaan alipaineeseen (ilmanpaineeseen verrattuna), lähtötilanne on erilainen kuin sukelluksessa. Ennen räjähdystä keuhkot ovat täynnä ilmaa normaalissa ilmanpaineessa, ja niiden pitäisi pystyä laajenemaan vielä enemmän kun paine äkillisesti laskee alle normaalin. Sukelluksen sijaan vertailukohdaksi pitäisi kai ottaa alle sekunnissa tapahtuva hyppy ylöspäin merenpinnalta jonnekin 2 km korkeudelle ilmaan hengitystä pidättäen - sellaisen vaikutuksia on kovin vaikea etukäteen kuvitella kun ei sellaista ikinä tapahdu.