Tykistö

Tämä saatettiin jo jossain mainita, karkeahko mutta kuitenkin kiinnostava tupakkiaski-tyylinen analyysi Ukrainan sodan ammuskulutuksesta. Mikäli luvut ovat edes sinnepäin, niin Venäjä yksinään ampuu Yhdysvaltain vuosittaisen kranaattituotannon verran 10-14 päivässä. Viitataan myös viimevuotiseen sotapeliin, jossa brittiarmeijan ammusvarastot riittivät täysimittaisessa sodassa 8 päivää.
Luultavasti Venäjällä on ollut isoja NL:n aikaisia varastoja, mutta ei olisi ihme jos sielläkin ainakin paikallisesti alkaisi jo laarinpohjat häämöttää.
Tähän vielä palaan parilla vertailulla: tuo Yhdysvaltain 75k kranaatin vuosituotanto kuulostaa tosiaan aika vähäiseltä. Jos vertaamme historiallisiin esimerkkeihin, niin Kannaksen torjuntataisteluissa suomalainen tykistö ampui useasti yli 10 000 ammuksen päiväkulutuksia, ja talvisodan loppupuolellakin ammuttiin välistä melkein yhtä paljon (tosin silloin pääasiassa kevyellä tykistöllä - yksi 6-tuumaisen kranaatti painaa sen n. 7 kertaa enemmän kuin kolmituumainen). Ja 1. maailmansodan tulituksiin verrattuna sekin on kevyttä kauraa. Esimerkiksi Sommen taistelua brittiarmeija valmisteli ampumalla viikon aikana yli 1.1 miljoonaa kranaattia.
 
Toisaalla oli juttua jenkkien tykistön a-tarvkkeiden tuotantomääristä ja selailin nopeesti uusimpia budjetti asiakirjoja läpi niin ajattelin listata tähän vähän tyyppejä määrineen ja kappalehintoineen.

M795 (perus kranaatti)
-FY2020 193000 kpl
-FY2021 183000 kpl

M825 WP smoke
-FY2021 10500 kpl

XM1128 HE-BB (uusi perävirtausyksiköllinen kranaatti)
-FY2022 2400 kpl

BONUS Mk2
-FY2020 1410 kpl 49 k$
-FY2021 1105 kpl 57 k$

M982 Excalibur
-FY2020 905 kpl 79 k$
-FY2021 788 kpl 81 k$

M739 PD (perus iskusytytin)
-FY2020 294000 kpl 73 $
-FY2021 215000 kpl 75 $

PGK
-FY2020 18363 kpl 6400 $
-FY2021 25154 kpl 5500 $

M782 MOFA (herätesytytin)
-FY2022 8100 kpl 1300 $

Pyöristin kpl määriä ja jätin pois hintoja, koska osasta oli mainittu vain tietyt komponentit eikä hinta siten välttämättä vastaa kokonaista pakattua tuotetta. Mielenkiintoisena lisänä oli toi BONUS, jota jenkit ostaa tällä hetkellä valmiusvarastoihinsa ennen kuin löytävät lopullisen ratkaisun.

Oliko mitään esimerkki hintaa 155 mm kertalaukaukselle
 
Oliko mitään esimerkki hintaa 155 mm kertalaukaukselle

M795 eli jenkkien peruskranaatti
FY2020 (193 000 kpl)
-metal parts 380 $
-load assembly pack 316 $
=696 $

M782 MOFA herätesytytin
=1300 $
M739 PD iskusytytin
=73$

M232 MACS modulaarinen panos
=890 $

Eli
Sirpalekranaatti+iskusytytin+MACS laukausyhdistelmä = 1659 $
Sirpalekranaatti+herätesytytin+MACS laukausyhdistelmä = 2886 $

Noi hinnat on tietyille vuosille/tuotantomäärille ja tietty panokset on laskettu täyssarjapanokselle (5 moduulia) eli pienemmillä panoksilla laukausyhdistelmälle tulee vähemmän hintaa. Ynnäsin noi nopeesti yhteen eli voi olla pientä heittoa.
 
M795 eli jenkkien peruskranaatti
FY2020 (193 000 kpl)
-metal parts 380 $
-load assembly pack 316 $
=696 $

M782 MOFA herätesytytin
=1300 $
M739 PD iskusytytin
=73$

M232 MACS modulaarinen panos
=890 $

Eli
Sirpalekranaatti+iskusytytin+MACS laukausyhdistelmä = 1659 $
Sirpalekranaatti+herätesytytin+MACS laukausyhdistelmä = 2886 $

Noi hinnat on tietyille vuosille/tuotantomäärille ja tietty panokset on laskettu täyssarjapanokselle (5 moduulia) eli pienemmillä panoksilla laukausyhdistelmälle tulee vähemmän hintaa. Ynnäsin noi nopeesti yhteen eli voi olla pientä heittoa.

Kiitos. Kun ei ole tykistön peruskoulutusta, niin mietin mitkä kaikki kamppeet tarvitaan mukaan
 
Ukrainaketjussa ja täällä on ollut keskustelua ammustuotannosta ja ammuksien riittävyydestä. Keskusteluissa on esitetty II ms:n ammustuotannon ja -kulutuksen tietoja erityisesti Suomen osalta.
Ohessa eräs taulukkoarvio tuolloisen NL:n vuosittaisesta ammustuotannosta ja kulutuksesta kesäkuu 1941 - toukokuu 1945. Korostin punaisella mahdolliset nykykaliiperit 122, 152 ja 203 mm. Taulukosta puuttuu kranaatinheittimen (160 mm pl) ampumatarvikkeet. Kulutuksesta ei ole tietoa onko se vain ammutut vai sisältääkö luku myös muutoin menetetyt esim. varikkopalot jne osuuden.

NLn_vuosittainen_ammustuotanto_ja-kulutus_1941-toukokuu1945.png

Ohessa linkki keskusteluketjuun, jossa aihetta on puitu enemmänkin. Nuo taulukot on poimittu viestistä no #27.

Ketjussa on hyviä linkkejä vanhoihiin venäläisiin tilasto- yms. kirjoihin/tiedostoihin, joten niistä venäjänkielen taitoiset voivat arvioida tietojen luotettavuutta.

Jos olettaa, että eo. taulukko on suunnilleen oikein, niin 1945 tammi - toukokuun ammustuotanto ja -kulutus ovat:
- 122 mm tuotanto / kulutus 4,4 M / 4,7 M kpl
- 155 mm 1,5 M / 1,5 M kpl
- 203 mm 0,08 M/ 0,17 M kpl
- YHTEENSÄ ~6 milj / ~6,3 milj ammusta.eli ~1,2 milj / kk sekä tuotanto että kulutus vastaa ~ 40 000 kpl / päivä. Tuotanto on ollut varmasti "sotamoodissa".
On myös huomattava, että 76 mm tykin ammukset ovat selvä kpl-määräinen enemmistö. Se ei liene enää nykypäivää.
Saksalaisten kanssa eskaloitunut kahina 1941-45 oli suurempi kuin nykyinen "erikoisoperaatio" ja merkittävää apua NL sai lännestä.
Vertailu nykytilanteeseen on ontuva, mutta lienee sopiva lisä keskusteluihin tykistön ampumatarvikeiden tuotantomahdollisuuksista Venäjällä ennen ja nyt.
 
Oliko @Rannari joka postasi tästä jossain toisessa vitjassa, mutta nosto tänne:


Linkki julkaisuun: Antti Paronen: Keskusteluja taktiikasta.

Keskusteluja taktiikasta kattoi myös "tykistötaktiikan", josta pohdittiin mm. onko sellaista sinällään ylipäätään olemassa? Vaiko "vain" toteutettuja tulikomentoja. Tähän liittyen pohdintaa siitä onko tykistöosaamista tahoilla, jotka tulenkäytöstä määräävät? Tai joilla mm. dronet käytössä? Tykistöllämme ei ole omia droneja.

Olen tosiaan vasta lukenut tykistön osuuden, mutta se oli varsin mielenkiintoinen mm. pohtiessaan "operatiivisen" ja "taktisen" tulenkäytön eroja sekä onko täsmäammusten aikakaudella massivinen tulenkäyttö - tykistömme perustehtäviä - unohtumassa?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Olisi mielenkiintoista kuulla niistä!
 
onko täsmäammusten aikakaudella massivinen tulenkäyttö - tykistömme perustehtäviä - unohtumassa?
Ei ole. Massa-isku on yksi taktiikka. MRSI voidaan toteuttaa hajautetuista tykeistä, mutta pitää myös ajatella sitä että tyhmillä murkuloilla saadaan alue peitettyä, joten siinä tulee vastaan piste vai alue, ja jos alue, niin kuinka suuri. Alue maalin kurmoottamisessa se perinteinen taktiikka on ihan riittävän hyvä.
 
Ei ole. Massa-isku on yksi taktiikka. MRSI voidaan toteuttaa hajautetuista tykeistä, mutta pitää myös ajatella sitä että tyhmillä murkuloilla saadaan alue peitettyä, joten siinä tulee vastaan piste vai alue, ja jos alue, niin kuinka suuri. Alue maalin kurmoottamisessa se perinteinen taktiikka on ihan riittävän hyvä.

Ja kun muistaa, että esim. noilla PGK sytyttimillä ei nyt niin hirveän tarkkaan tuleen kykene, niin kyse on enemmän siitä että kuinka tiheää tulta halutaan ja kuinka suurelle alueelle. MRSI voi olla erityisen vekkuli, kun ammutaan pelkästään yhdellä K9:llä per maalipiste. Tai olisiko peräti että yksi K9 ampuu MRSI:n kahteen tai kolmeen maalipisteeseen ja ohjatut kranaatit osuvat suunnilleen samalla hetkellä. Sitä en osaa sanoa että voitaisiinko tämä monistaa vaikka koko patterille.
 
Tykistötaktiikan alustajana toimi Tykistökoulun tykistöopettajaryhmän johtaja majuri Tuomas Mäkinen. Alustus oli siten kun kirjassa siteerattu hyvinkin lukemisen arvoinen, sen jälkeen nämä eri pohdinnat ja keskustelut.

Tulenkäytöstä jota nostin esille mm. oheinen lainaus s. 70

Toinen väärinymmärrys Tuomas Mäkisen mielestä operatiiviseen tulenkäyttöön liittyen on sen tulitehtävien pitäminen jotenkin erilaisina tai erityyppisinä kuin taktisen tulenkäytön vastaavien. Tätä Mäkinen avasi hauskalla anekdootilla opetustilaisuudesta, jossa tykistökoulun opiskelija kysyi häneltä ”Millainen on operatiivisen tulenkäytön tulikomento?” Mäkisen vastaus oli luonnollisesti ollut ”Samanlainen kuin muutkin tulikomennot”. Tällä Mäkinen korosti operatiivisen tulenkäytön nousseen aselajinsa parissa erityiseen kulttuuriseen asemaan, jollaiseen ei tykistöllä ole sitä mitään tarvetta nostaa. Pahimmillaan tällainen operatiivisen tulenkäytön erityisasemaan nostaminen tekee Mäkisen mielestä operatiivisen tulenkäytön käsitteestä tarpeettoman vaikeaselkoisen ja johtaa tykistön kehitystyötä liian pienipiirteiseen toimintaan.

ja jatkuu parin kappaleen päästä
Mäkisen näkemyksen mukaisesti oma operatiivisen ja taktisen tulenkäytön välinen suhde heijastaa myös kansainvälistä tykistön kehitystä. Hän esitti, että erilaiset erikoisampumatarvikkeet ja niiden kehitystyö on saneltu pitkälti toisenlaisten konfliktien tarpeiden kautta, kuin mihin me kansallisesti varaudumme. Toki paluuta kahden valtiollisen asevoiman väliseen konfliktiin varautumiseksi ollaan nähty myös kumppanimaidemme tykistöjärjestelmien kehityksessä. Mäkinen mainitsi esimerkin tästä Yhdysvaltain maavoimista, jossa ollaan jopa palautettu palveluskäyttöön jo hylkäyksen partaalla olevaa tykistökalustoa.
Tuomas Mäkinen korosti lisäksi, että kansallisesti tunnettu tulen keskittämisen periaate ei ole kadonnut minnekään. Tämän arvokkaan periaatteen vaalimisesta on kuitenkin tullut nykyisellään yhä haasteellisempaa joukkotyyppien muutoksesta, tuliyksiköiden mahdollisesta pienenemisestä ja kaluston sekä amputarvikkeiden vähentymisestä johtuen.
Alustaja Mäkinen esitti tykistön tulenkäytölle perinteisesti olevan määritetty kaksi asejärjestelmästä tai joukkotasosta riippumatonta tehtävätyyppiä. Nämä tehtävätyypit voivat olla joko tukemistehtäviä tai tulen vahventamisen tehtäviä. Tukeminen on loogisesti oman tai ylemmän johtoportaan joukkojen tukemista tulenkäytöllä. Tulen vahventaminen taas on ylemmän johtoportaan käskemää tulenkäyttöä naapurijoukon taisteluun liittyen. Mäkinen nosti nämä, sellaisenaan selkeästi määritellyt, tehtävätyypit tarkasteluun siitä syystä, että tukeminen on tulenkäytön johtajistolle selkeää leipätyötä, mutta tulen vahventamisen tehtävät osoittautuvat monesti

haasteellisemmiksi. Tämä johtuu Mäkisen näkemyksen mukaan siitä, että pahimmillaan tulen vahventamisen tehtävät saattavat vaarantaa prioriteettilistassa ylempänä olevat tukemistehtävät. Näin ollen onkin tulenkäytön johtajiston tapauskohtaisessa harkinnassa, miten ja milloin tulen vahventamisen tehtäviä toteutetaan. Tämän voi Mäkisen ajattelua tulkiten katsoa olevan tykis- tötaktiikan ytimessä olevaa taidollisuutta, joka on sellaisenaan ihmisen harkittavissa, arvioita- vissa ja päätettävissä olevia valintoja. Päätös taas perustuu vuorovaikutukseen epäsuoran tulen käyttäjien kesken. Näin ollen on todettavissa tykistötaktiikasta löytyvän voimakkaan taidollinen ja vuorovaikutteinen osuus.

Putkien määrä tulevaisuudessa yhä relevantti, vaikka kevyempää 122mm kalustoa korvautuisi raskaammalla 155mm kalustolla, ja vaikutus periaatteessa voisi säilyä samana, niin väheneekö kuitenkin muiden yksiköiden tulen vahventamisen kyky koska omaa yksikköä tukemassa on vähemmän putkia. Lisäksi toki tulen vahventamisessa oman yksikön ulkopuolelle tulee mahdolliset organisaatiorajat joka tapauksessa eteen.

Hyvää luettavaa ja pohdintaa, oma kokemus on vain patteritason työskentelystä ja sitä suurempien yksikköjen toimintaa en omakohtaisesti tunne syvän reservin laskin-au:na. Mutta mielenkiintoista tämä on ihan rakkaudesta omaan aselajiin.

Käykääpä lukemassa jos ette vielä ole, tykistön osuus on nopeasti luettu, ss. 67-81. Mitä huomioita teillä?
 

Miksi kukaan ostaisi tämän, kun on kohta PrSM? Asekauppiaiden fantasiointia, sikäli kuin asia edes minua liikuttaa.

Olisi myös kiinnostavaa tietää, miten tämä ase integroidaan raketinheittimeen. Haluavatko jenkit edes antaa suostumustaan muutoksiin? Eihän ydinpommiakaan meinaa saada Typhooniin...
 
Miksi kukaan ostaisi tämän, kun on kohta PrSM? Asekauppiaiden fantasiointia, sikäli kuin asia edes minua liikuttaa.
Miksi kaupassa on sekä kokista että pepsiä? Jenkit ei myy kaikille, tai toimitusaika on liian pitkä, niin MBDA:n edustaja kuiskaa kulman takaa että "psst, meillä ois muuten tämmöistä vaihtoehtoa..."
Olisi myös kiinnostavaa tietää, miten tämä ase integroidaan raketinheittimeen. Haluavatko jenkit edes antaa suostumustaan muutoksiin? Eihän ydinpommiakaan meinaa saada Typhooniin...
Samalla tavalla kuin muutkin puikot. Sähkörajapinta lienee standardoitu, joten riittää kun ammunnanhallintaan ohjelmoidaan oikeiden parametrien välittäminen ohjukselle. Se toki voi olla isokin homma, jos pitää lisätä joku ihan uudenlainen parametri. Tässä voisi maalin kuva olla sellainen työläs lisättävä.

Mitäs käy sitten jos jenkit eivät salli lisätä tätä? Tsekkeihin tai Etelä-Koreaan lähtee tilaus. Sekä RM-70 Modular että K239 käyttävät MRLS-yhteensopivia kasetteja.
 
Miksi kaupassa on sekä kokista että pepsiä? Jenkit ei myy kaikille, tai toimitusaika on liian pitkä, niin MBDA:n edustaja kuiskaa kulman takaa että "psst, meillä ois muuten tämmöistä vaihtoehtoa..."

No joo, mikä ettei, mutta kun taustalla on MBDA Deutschland ja kukaan ei ilmeisesti ole tilannut, niin se ei herätä luottamusta. :p


Samalla tavalla kuin muutkin puikot. Sähkörajapinta lienee standardoitu, joten riittää kun ammunnanhallintaan ohjelmoidaan oikeiden parametrien välittäminen ohjukselle. Se toki voi olla isokin homma, jos pitää lisätä joku ihan uudenlainen parametri. Tässä voisi maalin kuva olla sellainen työläs lisättävä.

Mitäs käy sitten jos jenkit eivät salli lisätä tätä? Tsekkeihin tai Etelä-Koreaan lähtee tilaus. Sekä RM-70 Modular että K239 käyttävät MRLS-yhteensopivia kasetteja.

Ajattelin enemmän juuri tätä laillista kuin teknistä puolta. Esim. Pakistanin Harpoon-ohjusten modifikaatioista (ja vähän muustakin) nousi poru...

“We would wait and see if those inspections can address the concerns that we have raised,” he said. The US has also accused Pakistan of modifying American-made P-3C aircraft for land-attack missions. Both are violations of the US law,including the Arms Control Export Act.

Sinänsähän tuollaisen ohjuksen saa varmaan liikkeelle melkein mistä hyvänsä telineestä, kuten meritorjuntaohjuksen. Mutta jenkki-MLRS-yhteensopivuus näyttää hirmu epävarmalta.
 
Saksa ei ole mikään Pakistan vaan yksi MLRS:n kehittäjistä, ja on ennenkin kehittynyt siihen omia järjestelmiä ja a-tarvikkeita, mm: meidän käytössä olevia miinaraketteja.

Samalla voisi kysyä miksi kukaan ylipäänsä hankkisi tai kehittäisi mitään ei-Yhdysvaltalaista asejärjestelmää? Jostain syystä niitäkin silti löytyy.
 
Saksa ei ole mikään Pakistan vaan yksi MLRS:n kehittäjistä, ja on ennenkin kehittynyt siihen omia järjestelmiä ja a-tarvikkeita, mm: meidän käytössä olevia miinaraketteja.

Tuo kehityshistoria tuli yllätyksenä, myönnän. Lisäksi niillä on näköjään se spesiaalilumihiutale "European Fire Control System (EFCS)" niissä sakujen heittimissä.

Jotenkin vain tuntuu, että ajat ovat muuttuneet. Saksalla ei ole enää mitään erityisasemaa siinä mielessä, että sen puolustusta pitäisi tukea vastoin Yhdysvaltain kaupallisia etuja. Aiemmin onnistui amerikkalaisen ydinpommin kantaminen kotimaisessa koneessa, nykyään pitää olla jenkkikone.

Samalla voisi kysyä miksi kukaan ylipäänsä hankkisi tai kehittäisi mitään ei-Yhdysvaltalaista asejärjestelmää? Jostain syystä niitäkin silti löytyy.

Hyvä kysymys, kun katsoo muiden nikottelua Ukrainan materiaalitoimitusten suhteen. Vääriä hankintapäätöksiä, näin jälkiviisaasti todettuna.
 
Siirsin tänne Ukraina-ketjusta tykistön ampumatarvikkeiden varastointikestävyyden keskustelua.

Tämä tykistökranaatin maksimaalinen (turvallinen) elinkaari minuakin näissä laskelmissa eniten arveluttaa. Siellä täytyy olla myös miljoonittain kylmän sodan aikaisia neuvostokranaatteja, joista ainakaan osa ei millään voi olla enää turvallisia, jos ovat yhä varastossa.

Kuinka monta vuosikymmentä se raja on, riippuu varmaan eniten käytetystä räjähdesekoituksesta ja varastointiolosuhteista. Sen tiedän että kaikki ainakin tuohon aikaan käytetyt räjähteet muuttuvat lopulta epästabiileiksi ajan kanssa, ja PV hävittää säännöllisesti vanhentunutta tavaraa.

Isäni oli aktiiviaikoinaan niitä räjäytyksiä usein valvomassa, ja toi joskus VHS- kasetilla taltiointeja komeista jysäyksistä kotiinkin. Silminnäkyvän paineaallon muistan hienon näköiseksi, mutta enpä muista niistä hänen tarinoistaan näitä aikahaarukoita, milloin kranaatti päätyy tuonne. Täällä on varmasti tietäjiä jotka osaavat tähän tarkkaan vastata, mutta taidanpa kesälomareissulla joka tapauksessa kysellä isäukolta. Tiedän että kertoo mielellään, ja pitkään ja tarkasti eri asianhaarat eritellen. Niissä tuskin on mitään mikä ei päivänvaloa kestäisi, niin postaan sitten tarkan selostuksen jos ei joku ehdi tyhjentävästi vastata.

Eikös tykistön ammuskuorien / ammuksien hävittäminen ole ajankohtaista vain siinä tilanteessa, kun ammusta ampuva kalusto poistuu käytöstä ts. ei ole enää käytössä asetta, jolla ko. ammusta voi ampua.
Tyhmän, perinteisen tykistöammuksen räjähdysaine (esim. TNT) on ammuksen sisällä hermeettisessä tilassa, joten ei sieltä oikein pääse mitään haihtumaan eikä koostumus muuttumaan, kun ei ole haihtuneilla aineksilla pakoreittiä kuoren sisältä eikä toisaalta ulkopuolisilla aineilla sisään pääsyä ammukseen edellyttäen, että varastointi on ollut asianmukainen ja ammusrakenne on ollut tiivis varastoinnin aikana.

Tykistön ammuksia huolletaan ja räjähdysaine voidaan vaihtaa eli vanha r-aine poistaa hallitusti sulattamalla, hiekkapuhaltaa tai muutoin käsitellä kuori metallipintaiseksi, kuori maalata/pintakäsitellä ja täyttää uudelleen räjähdysaineella tarvittavine välivaihetarkastuksineen. Ammuskuoria ei kai turhaan räjäytetä hävitysmielessä, jos ne ovat huoltotoimenpitein mahdollista kunnostaa ja ko. ammukselle on käyttöä palveluskäytössä tai sodan ajan varalla. Esimerkkinä ammuskuoren huollosta Foorumilla, ehkä tykistöketjussa mainittu, vanhojen 155 mm ammusten johtorenkaan vaihto leveämmäksi eli kuoret on sorvattu ja niihin on puristettu uusi leveämpi johtorengas ja niin ammuskuoren elinkaari jatkui koulutusampumatarvikkeena 155 mm 39 kal (ja ehkä 52 kal) tykeillä. Arvelen, että koneistusta ja johtorenkaan vaihtoa varten on r-aine poistettu kuorista ja ne on huollettu samalla muutenkin. Samankaltainen johtorengaskonstruktion muutos on tehty myös M107 perusampumatarvikkeelle, kun haupitsit kasvattivat putken pituutta 39 kal:iin. On epäselvää, oliko vanhoja kuoria korjattavaksi saakka vai tehtiinkö vain "uusia kuoria" leveällä johtorenkaalla. Jälkimmäinen version on edelleen tuotannossa länsimaissa.

Sytyttimet, niiden mekaniikka ja pyroketju lienevät oma kunnonvalvonnan osa, josta pitää huolehtia. Ne voitaneen purkaa ja vaihtaa tarvittavat osakokonaisuudet ja sytytysketjun pyrotekniset aineet sellaisista sytyttimistä (esim kotimaiset), joiden rakenne tunnetaan ja päivitysosia on saatavilla. Muutoin ikääntyneet sytyttimet on hävitettävä hallitusti. (Ks. lopusta aihetta sivuava off-topic 2 uutinen).

"Älykkäät" sytyttimet ja niiden älyosien säilyvyys on oma lukunsa, josta voinevat "hitu-sähköön" perehtyneet taittaa peistä pidemmälle. Ongelmaksi "älyosissa" muodostunee huollon kannalta se, että "vanhoja" mikropiirejä/-kortteja/komponetteja ei ole saatavilla kovin pitkään valmistusajankohdan jälkeen. Isot, jatkuvat sarjat takaavat komponenttien tuotantoa, mutta pienille maille ja pienille sytytinvalmistajille komponenttien pitkäaikaissaatavuus on ongelma. Sytytin voidaan pakata omaan hermeettiseen "ketsuppipulloon" tai "kaljatölkkiin" varastoinnin ajaksi, jolloin se on suojattu ilman, kosteuden ja haihtumisten ympäristövaikutuksien varalta oikein varastoituna.

Panokset ja niiden ruudit lienevät se laukausyhdistelmän osa, joka "vanhenee" nopeimmin esim. joidenkin ruudin ainesosien haihtumisen myötä. Jos panos/osapanokset ovat suljetussa hylsyssä tai kartussihylsyssä, jonka kansi on suljettu ja tiivistetty massalla hermeettisesti, niin sielläkin panosruudit säilynevät pitkään.

Irtopanokset (155 mm) ja kantahylsypanokset (esim T-72) ovat edellisiä alttiimpia varastovanhenemiselle, koska ne ovat varastoilman kanssa tekemisissä, tosin laatikoissaan / pakkauksissaan, ja niistä haihtuu ainesosia kuten stabilaattoreita tai muodostuu uusia epätoivottuja yhdisteitä esim. kosteuden myötä. Sen vuoksi niistä otetaan valvontavälein (esim 10 v) näytteet analysoitaviksi ja tuloksen perusteella arvioidaan ruudin tilaa, esim. voidaan tihentää jatkossa näytteenottoväliä. Voi myös olla, että ruuteja varastoidaan massoina, osapanokset "pussitetaan" ja panokset kootaan vasta myöhemmin, jolloin varastoruutierän näytteet ovat helpommin otettavissa ja eräkohtaiset datat hallittavissa. "Koko panoksen" osissa ruudin lienee oltava "samaa tuotantoerää", jotta valvonta ja panokselle ampuma-arvoja varten ilmoitetut parametrit ovat hallittavissa.

Venäläiset 122 ja 152 mm panokset lienevät suljetuissa kartussihylsyissä ja siten niiden säilyvyys lienee hyvällä tasolla varastointitavoista riippuen.

Kaikki edellä oleva tietysti sisältää oletuksena sen, että kaikkien toisiensa kanssa tekemisiin joutuvien aineiden yhteensopivuudet ja keskinäiset reaktiot ovat hallinnassa valmistuksesta, varastointiin ja lopulta turvalliseen käyttöön tai hallittuun hävitykseen saakka.

Ammuksien eliniän voinee olettaa pitkäksi ja kuorien osalta huollon jälkeen uusi räjähdysainetäyttö on mahdollista. Panoksien elinkaari edellyttää jatkuvaa eräseurantaa pyroteknisten materiaalien ja erityisesti irtopanoksien ominaisuuksien osalta. Tarkastusväli meillä lienee luokkaa 10 v alkuun ja tarvittaessa myöhemmin tiheämpi, kunnes kriittinen raja jonkun seurattavan ominaisuuden suhteen saavutetaan.

Aihetta sivuavaa Off-Topicia onnettomuuksista:
1. Ähtärin varikolla 1999 heinäkuussa tapahtuneessa räjähdysonnettomuudessa oheisen uutisen mukaan:
Pelastustyöt oli lopetettava itse palavassa kohteessa, odoteltava takalinjoilla ja suojatava ympäristöä palon leviämiseltä. Viimeinen räjähdys tapahtui n. 3 vrk syttymisen jälkeen.
Palossa palaneet/räjähdelleet patruunalaukaukset olivat 40 mm It-kanuunan laukauksia. Niitä meillä on ollut Talvisodasta saakka käytössä (Boforss 40 mm ItK), mutta onneettomuuden tuotantoeristä ja -vuosista ei taida olla julkista tietoa saatavilla.
Toisen uutisleikkeen mukaan saman alueen raivaustöissä räjähti vielä 2 vuotta myöhemmin:
Tuossa mielessä Ukrainan sodan asevarikkoräjähdyksilllä lienee pitkät jälkiseuraukset, sotatantereen raivaustyöstä puhumattakaan. Ähtärissä räjähti/paloi vain yksi varastorakennus.

2. Uutinen krh-savuammuksien sytyttimien hävityksessä tapahtuneesta pienestä onnettomuusvaarasta ja palon välittymisestä:

Venäläisen tykistön ampumatarvikemerkintään voi tutustua oheisesta linkistä, jos joskus kuvaleikkeessä tai videolla on "leimat" näkösällä, (mainoksia tulee valitettavan paljon asian sekaan)
 
Siirsin tänne Ukraina-ketjusta tykistön ampumatarvikkeiden varastointikestävyyden keskustelua.



Eikös tykistön ammuskuorien / ammuksien hävittäminen ole ajankohtaista vain siinä tilanteessa, kun ammusta ampuva kalusto poistuu käytöstä ts. ei ole enää käytössä asetta, jolla ko. ammusta voi ampua.
Tyhmän, perinteisen tykistöammuksen räjähdysaine (esim. TNT) on ammuksen sisällä hermeettisessä tilassa, joten ei sieltä oikein pääse mitään haihtumaan eikä koostumus muuttumaan, kun ei ole haihtuneilla aineksilla pakoreittiä kuoren sisältä eikä toisaalta ulkopuolisilla aineilla sisään pääsyä ammukseen edellyttäen, että varastointi on ollut asianmukainen ja ammusrakenne on ollut tiivis varastoinnin aikana.
En tiedä onko sulatettu ja tyhjennetty, mutta kyllä muistan että sinne kasaan ihan isoissa ammuslaatikoissa trukilla tavaraa vietiin. Millainen skaala erilaista tavaraa niiden laatikoiden sisällä oli, ei ole minun tiedossani.

Tässä oli monta hyvää pointtia, ja vaikka itse en tiedä, niin minulla on tosiaan ammattilaislähde perhepiirissä 40 vuoden kokemuksella jolta selvittää. Tätä postausta on hyvä käyttää referenssinä kysellessä.
 
Tässä liitteessä on asiaa Ukrainaan NL jäljiltä jääneiden ammusten ja aseiden kohtaloista. Ammuksissa yleisin käytetty R-aine on Amatol erilaisina sekoituksina TNT:ä ja ammoniumnitraattia. Halpa ja helppo valmistaa, räjähdys on valkoinen/harmaa savultaan kun TNT tuottaa mustaa savua (happivajaus).
Hyvää perusasiaa ja kuvaa niitä valtavia määriä joita entisen Neuvostoliiton jäljiltä jäi, mutta mikäli ne ovat olleet vaarallisia Ukrainassa jo 2000-luvun alussa niin sitä ne ovat myös Venäjällä 2020-luvun alussa. Jutussa sanotaan, että 35 vuotta olisi järkevä maksimi säilytysikä ammuksille. Häiritsevää koko tekstissä on minusta se vimma millä Ukrainan aseistusta on 2000-luvun alussa haluttu karsia kaikin mahdollisin keinoin ja yhtenä keppihevosena on olleet nämä laajat ammusvarikot josta keskustelu siirretään myös jalkaväen muihin aseisiin jne. Ja olematta yhtään puolueellinen niin hämmästyttävästi sieltä tulee innokkaimpina aseistariisujina tietyt Länsi-Euroopan valtiot, mutta lukekaa itse ja tehkää omat johtopäätöksenne. Ei ole energiapolitiikka ollut ainoa jossa Ost-politik on ollut valloillaan.

Toisesta lähteestä luin, että USA:ssa yhden 155 mm kranaattitehtaan yksi sytytinlinja kykeni tekemään 1957 16500 kpl sytyttimiä per työvuoro ja kranaattien täyttölinja täyttämään 8500 per vuoro. Ainakaan nuo eivät ole prosessin pullonkauloja eikä sitä ole R-aineen valmistuskaan. Jos nämä kiinnostaa niin voin ladata sen liitteen tänne myöhemmin kun saan tallennettua myös omalle koneelleni.
 

Liitteet

Back
Top