Tvälups
Ylipäällikkö
122RakH76 kalusto on tiettävästi poistettu käytöstä.
Tiettävästi ja todennetusti.
122RakH89 taas ei ole.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
122RakH76 kalusto on tiettävästi poistettu käytöstä.
Tiettävästi ja todennetusti.
122RakH89 taas ei ole.
Nythän tuolle kevyelle raketinheittimille on alettu taas aktiivisesti kouluttamaan varusmiehiä. Karjalan Prikaatissa yhdet patterit 2011, sekä 2012 ja tänä vuonna vuorossa oli Kainuun Prikaati.
Joku näistä asioista tietävämpi saisi arvioida, onko tuo kuinka hyvä ase?
+ Massamainen tulenkeskitys ja nopea asemanvaihtokyky.
- Helppo paikallistaa ja tuhota ilmasta käsin.
Plussat ja miinukset ovat olemassa, mutta niin on kaikkien sotavälineiden osalta (psv/pst, kaliiperi/suojaus...)
Miten niin helppo paikantaa? Nuo jos mikä on "Shoot-and-Scoot" -systeemi. Ellei sitten aleta ampumaan ilmavaaran aikana.
Niin eikö nuo maallikon silmiin näytä vallan mainioilta aseilta. Tulinopeus on suuri, paljon suurempi itse asiassa kuin RsRakHissa joten Tetra on jo nostamassa kytkintä siinä vaiheessa kun M270:llä on vielä sarja kesken. Lisäksi pyöräajoneuvo ei ole niin helposti tunnistettavissa tykistöaseeksi: vihollisen analyytikko tai kohteita etsivä rynnäkkölentäjä saattaa erehtyä pitämään sitä matalan prioriteetin kohteena. Vastavuoroisesti kuormurin romuja on helppo naamioida raketinheitin-valemaaleiksi. Selkeä haittapuoli lienee lyhyehkö kantama ja huonohko tarkkuus.
Valmistetaanko noihin muuten raketteja Suomessa?
Se valo- ja ääni-ilmiö joka RakH tuliasemassa syntyy kuuluu ja näkyy kauas. Lisäksi raketit eivät lennä näkymättömästi vaan jättävät harvinaisen selkeän palojäämävanan taivaalle. Se on heikkous. Helppo paikantaa ilman tutkiakin ihan aistivaraisesti.
Ilma-alivoimaisella (kuten Suomella) tilanne on -ilmavaara- kaiken aikaa.
Raketinheitin on herkkä sirpaleille. Huomattavasti herkempi kuin perinteinen vedettävä kenttätykki.
Toki se heitin on herkkä sirpaleille, mutta niin on tykistön kuorma-autotkin. Raketinheitin vaan kerkeää tarvittaessa altakin pois.
..Tykit voi myös jättää linnoitettuihin asemiin vastatykistön murjottaviksi. Ukot vain suojaan jokusen sadan metrin päähän. Tykit ovat suurella todennäköisyydellä käyttökunnossa, kunhan ne on kaivettu mullan alta esiin. Raketinheitin on vastaavassa tilanteessa reikiä täynnä.
Tykistölle saadaan uusia kuorma-autoja ja traktoreja siviilistä. Lisäksi raketinheittimen liikkumiskyky saattaa olla merkityksetön, jos vihollinen vetää arvalla vastatykistöllä oikeaan osoitteeseen. Tässä asiassa vihollista auttaa kartan katsominen. Kovin montaa uraa tuskin on pyörillä kulkeville raketinheittimille tarjolla, joten murkuloiden kylväminen niille tuottaa suurella todennäköisyydellä tulosta.
Tykit voi myös jättää linnoitettuihin asemiin vastatykistön murjottaviksi. Ukot vain suojaan jokusen sadan metrin päähän. Tykit ovat suurella todennäköisyydellä käyttökunnossa, kunhan ne on kaivettu mullan alta esiin. Raketinheitin on vastaavassa tilanteessa reikiä täynnä.
Tai mikäli RakH:llä on täysi ammuskuorma (putket+pakka) niin paikalla on vain kasa hiiltyviä pellinkappaleita.
Kyllä tuollaisen savuvanan helposti lentokoneesta huomaa, mutta metsän siimeksestä varsinkin teloilla kulkevan jenkkiheittimien paikantaminen tuskin on ihan yksinkertaista puuhaa.
Ilmoitettiinko Tanskasta tehdyn MLRS-kaupan hintaa muuten jossain? Sinänällään kuvaavaa jos Tanskasta saatiin 12 lavettia romuraudan hinnalla ihan vain varaosiksi ja ajoharjoitteluun. Sodan ajan kokoonpanoissahan noita raskaita raketinheittimiä taisi olla 16 eikä niillekään ole ammuksia.