155 mm kranaateista puheen ollen.
Länsimailla olisi nyt rahaa varattuna Ukrainan auttamiseen aseilla. Se ei kuitenkaan tunnu riittävän: miljardeista huolimatta esimerkiksi 155 millimetrin kranaateista on huutava pula.
suomenkuvalehti.fi
Maalausta odottavia 155 millimetrin kranaatteja Nammon Sastamalan tehtaalla.
155 mm
Tavallinen tykistökranaatti on yksinkertainen tuote, jonka valmistukseen on nyt valtavasti rahaa. Silti niitä ei saada Ukrainaan tarpeeksi.
aseteollisuus 7.6.2023
Teksti
Jarmo Raivio Kuvat Markus Pentikäinen
Keltainen robotti nappaa suurta pulloa muistuttavan harmaan metallinkappaleen otteeseensa, nostaa sen ripeästi ilmaan ja syöttää kyljellään olevalta puhelinkopilta näyttävään työstökoneeseen. Koneessa odottaa samanlainen kappale, jonka kantaan sorvi on muotoillut kiiltävän uran. Robotti nostaa sen odottamaan tukevalle telineelle. Siitä sen poimii varovasti toinen robotti.
Jalkapallokentän kokoisessa tehdashallissa liikkuu toukokuisena perjantaiaamuna enemmän robotteja kuin ihmisiä. Työnjako on nykyaikaiselta tehtaalta tuttu: Koneet tekevät raskaat työt, ihmiset valvovat koneita.
Tuote on kuitenkin hieman erikoisempi: 155 millimetrin tykistökranaatti. Nammon tehdas Sastamalassa on Suomen ainoa kranaatteja valmistava tuotantolaitos.
Tuotannon väkivaltaisemmat vaiheet ovat tässä vaiheessa jo ohi. Viereisessä hallissa on linjan alkupää, jossa pitkiä terästankoja sahataan isoja metallilimppuja muistuttaviksi vajaan metrin paloiksi. Ne kuumennetaan punahehkuisiksi ja muotoillaan suurilla puristimilla vaihe kerrallaan kranaattia muistuttaviksi metalliaihioiksi.
Aihiot lämpökäsitellään, jotta kranaatin kuori saadaan sen räjähtäessä sirpaloitumaan halutulla tavalla. Sen jälkeen karkeasta aihiosta työstetään useassa vaiheessa valmis kranaatti. Lopuksi se maalataan – armeijanharmaaksi.
Kranaattia kutsutaan 155-milliseksi, koska sen halkaisija on 15,5 senttimetriä. Kyseessä on Nato-maiden käytetyin tykistöammus.
Ammuttaessa tykkiin ladataan ensin kranaatti ja perään ruutipanos. Perusmallin 155-millinen kranaatti kantaa yli 20 kilometrin päähän. Erikoismalleja voidaan ampua 40 kilometriin, eli Helsingin Rautatientorilta lähes Järvenpäähän asti.
Nammon oman tuote-esitteen mukaan 155 millimetrin peruskranaatti on ”kustannustehokas ratkaisu, kun haetaan parasta mahdollista suorituskykyä kevyesti panssaroituja ja pehmeitä maaleja vastaan.”
Hieman suoremmin sanottuna kranaatin räjähtäessä sen 30 kiloa painava teräskuori sirpaloituu. Räjähdyksen paine on tappava 50 metrin etäisyydelle, lentävät sirpaleet jopa 200 metrin päähän.
Nammon tehtaalla on tarkoitus siirtyä tekemään osa töistä kolmessa vuorossa. © Markus Pentikäinen
Ukrainan sodassa on puhuttu paljon 2000-luvun aseista. On olkapäältä laukaistavia Javelin-panssarintorjuntaohjuksia. On satelliittiohjattuja täsmäraketteja ampuvia Himars-raketinheittimiä. On aseistettuja Bayraktar-lennokkeja.
Suuri osa esimerkiksi viime talven taisteluista näyttäisi kuitenkin hyvin tutulta ensimmäisen maailmansodan jalkaväkimiehelle. Venäläiset ja ukrainalaiset ovat kaivautuneet bunkkereihin ja mutaisiin juoksuhautoihin. Vastustajia yritetään tappaa ja heidän asemiaan murtaa samalla tavalla kuin yli sata vuotta sitten: tykistöllä.
Maan puolustusministeriön mukaan Ukrainan tykistö ampui keväällä pelkästään 155 millimetrin kranaatteja 110 000 kappaletta kuukaudessa. Jos tykistön ammuksista ei olisi pulaa, olisi kranaatteja ukrainalaisten oman arvion mukaan ammuttu 594 000 kuukaudessa, eli lähes 20 000 kappaletta joka päivä.
Venäjä taas on ampunut Ukrainassa tyhjäksi lähes loppumattomia neuvostoaikaisia kranaattivarastojaan. Vielä kesällä 2022 venäläiset ampuivat tykeillä neljä kertaa enemmän kuin Ukrainan armeija. Sittemmin hyökkääjäkin on joutunut vähentämään tykistön käyttöä kranaattipulan takia.
Sota Ukrainassa on kestänyt pian 500 päivää. Lähes yhtä kauan Ukrainaa tukevat liittolaismaat ovat yrittäneet keksiä, mistä ne saavat riittävästi aseita lähetettäväksi rintamalle. Erityinen ongelma ovat 155 millimetrin kranaatit.
Ukrainan ylivoimaisesti suurin aseellinen tukija on Yhdysvallat. Lokakuussa 2022 se ilmoitti armeijamaisella tarkkuudella toimittaneensa Ukrainaan 1 094 000 kappaletta 155 millimetrin tykinammuksia. Määrän haaliminen kasaan vaati Israeliin ja Lähi-itään sijoitettuihin varmuusvarastoihin kajoamista ja kranaattien lainaamista Etelä-Korealta.
EU asetti maaliskuussa 2023 oman miljoonan kranaatin tavoitteensa. Siinä unioni käyttää ensin miljardi euroa hieman orwellilaisesti nimetystä rauhanrahastostaan 155 millimetrin kranaattien ostamiseen. Aseet hankitaan jäsenmaiden armeijoiden varastoista ja niitä toimitetaan parhaillaan Ukrainaan.