Hanski
Respected Leader
Tämä yllä oleva edusti suunnitelmia tai varmaan paremminkin ajatelmia tulevaisuudesta joskus vuosina 2019-2020. Ukrainan sodan myötä tuo vanha ajatelma on varmaankin jo siirretty Ö-mappiin!Ei niitä haupitseja mitenkään automaationa yksi yhteen korvata. Muistetaan että se joukkotyyppi jota 122H palvelee on poistumassa. Tilalle tulee lähinnä paikallisjoukkoja joilla tuskin on tykistöä periaattella patteristo tai edes patteri per pataljoona.
Kyllä! Uskoisin, että sota on avannut silmät siihen, että toimivaa kalustoa ei viedä Stenalle ja varsinkin tykistöä tarvitaan! Toinen asia on, että sota on tuonut esille myös vedettävän kaluston suuret tappiot (tosin onnettomasti koulutetuilla venäläismiehistöillä).Toisaaalta se tosiasiallinen tarve näiden entisten alueellisten joukkojen tykistön tulenkäytölle ei ole kadonnut yhtään mihinkään. Joukkotyypin muutos toki tapahtuu, mutta se tarve ampua taktista massamaista tulenkäyttöä itärajan paikallisjoukkojen toimintaan liittyen ei ole katoamassa yhtään mihinkään - päin vastoin, kun Ukrainassa käytävää kulutussotaa ja Venäjän piittaamattomuutta tappioistaan katsoo.
Ajatus siitä, että vahvennetulla pataljoonalla on patteristo, oli aika huojentava huomioiden tyypillisen TSTOS (PAJON):n muun tulivoiman. Ymmärtääkseni taisteluosastojen purkua erillisiksi patteristoiksi ja paikallisjoukkojen suojajoukkopataljooniksi perusteltiin lähinnä organisaation paremmalla joustavuudella, jolloin tarvittaessa tulta voisi käyttää keskitetysti helpommin kuin jos patteristot olisivat orgaanisia kullekin taisteluosastolle (jolloin taisteluosastojen omat sisäiset intressit tulenkäyttöön olisivat vastaan tulenkäytön keskittämistä toisen taisteluosaston tueksi), ja olen itselleni antanut ymmärtää, että suojajoukkojen pataljoonille olisi patteristoja yhtä paljon kuin taisteluosastomallissakin oli.
Nimenomaanhan yksi syy tuon 2012/2015 kokoonpanon mylläämiselle oli myös HAJP:n olematon tulivoima, juuri tykistön puutteen vuoksi.
Raketinheittimistöllekään tuskin on suunniteltu taktista tulenkäyttöä. Se ei myöskään drooneilla onnistu, koska tulentiheyttä ei saada drooneilla mitenkään samalle tasolle kuin tykistöllä; drooneilla varmasti pitää jotain painotonta suuntaa jossain määrin tuettuna, mutta ei painopistesuuntia. Emme voi olettaa, että Venäjä pysyy aselajien yhteistoimintansa suhteen yhtä kyvyttömänä kuin se on liikekannallepannulla reservillään ollut, ja toisaalta myöskin Suomen maastoissa peitteisyys haittaa droonien käyttöä, ja toisaalta suosii tykistöä (iskusytyttimillä saadaan metsään ampuessa parempi sirpalevaikutus kuin avomaalla).
122 mm tykistölle näkisin tasan yhden mahdollisen korvaajan, joka ei olisi 122 mm tykistöä, eli 155 mm tykistön, todennäköisesti kustannussyistä myös uusien vedettävien tykkien muodossa. 105 mm tykistö olisi pudotus suorituskyvyssä, sillä sen ampumatarvikkeen sirpaloituva massa ja räjähdetäyttö on selkeästi pienempi ja saman kantaman saavuttamiseen vaaditaan erikoisampumatarvikkeita (joissa sirpaloituvan massan ja räjähdetäytön suhteen on jouduttu tekemään vielä lisäkompromisseja). Sikäli suorittavan portaan näkökulmasta 122 mm tykistö on kätevää, kun sen varmuusetäisyydet ovat pienemmät kuin 155 mm tykistöllä, ja sikäli kun suuria lisähankintoja tuliyksiköiden 1:1 korvaamiseksi ei tehdä, niin siihen tulenkäyttöoikeuksia on/olisi myös saanut huomattavasti helpommin.
Suosittelisin muistamaan sen, kuinka nimenomaan 2022 loppukeväästä ja alkukesästä Venäjälle sotaonni oli suotuinen juuri tykistön massamaisen käytön ansiosta, ennen kuin HIMARS tuli ja sillä saatiin tuhottua perusta tuon massiivisen tulenkäytön ylläpitämiseen ampumalla lähellä etulinjaa sijainneet ampumatarvikevarastot (mistä muuten saadaan myös aasinsilta siihen, että tykistön logistiikka on varmasti myös keskeinen kehitettävä tai tarkasteltava kohde meilläkin).¨
Tietysti AI voi muuttaa taistelukenttää oleellisesti, mutta AI-avusteiset droonit tarkoittavat myös AI-avusteisten torjuntakeinojen kehittymistä.
Tässä on ARVAUKSENI tykistön jatkosta:
- Moukarit muodostanevat operatiivisten joukkojen tykistön rungon. Jos jatkossakin käytetään 8-tykkisiä pattereita, 96 tykillä voi muodostaa 12 patteria. Osa Moukareista jäänee armeijakuntien käyttöön.
- Vedettävä 155K-kalusto muodostanee jatkossa armeijakuntien tykistön rungon. Samoin osa "paikallispuolustusprikaateista" saanee tykistökseen tätä kalustoa (painopistesuunnan joukot). 2020-luvun alun SA-kokoonpanossa oli myös alueellisia prikaateja, mutta uskon, että yksi johtopäätös sodasta on, että puolustuksessa tarvitaan taisteluosastoa vahvempia yksiköitä ja hirviprikaatit kokevat pienen renessanssin.
- 122PSH:t säilyvät käytössä pitkälle 2030-lukua ja nämä saavat todennäköisesti vielä jonkin päivityksen / perushuollon. Käyttökohteena voi olla esimerkiksi hyökkäyksellisiin tehtäviin varatut taisteluosastot (joukot, joilla kalustona AMV tai Patria 6*6)
- pelkkä lukumäärä pitää 122H-kaluston mukana pitkään. Käyttö vähentynee asteittain a-tarvikkeiden hapantuessa, mutta uskon myös a-tarvikkeiden uustuotantoon / peruskunnostukseen. Osa 122H-kalustosta päätynee Ukrainan aroille tai on jo siellä. Suomessa käyttökohde on hirviprikaatien tykistönä tai nykytyyliin pataljoonan taisteluosastoissa. Jossain vaiheessa kalustoa alkanee siirtyä "paikallispattereihin", paikallisjoukkojen omaan tykistöön 1980-luvun tapaan (veikkaan, että myös nämä palaavat kokoonpanoihin hirviprikaatien lisäksi). Kalusto on jo kuitenkin vanhaa ja korvaavaa ratkaisua varmasti etsitään 2020-kuvun edetessä. Korvaava suorituskyky on kuitenkin vuosien (vuosikymmenien) toteutusprojekti, joten voi olla, että 122H:lle tulee yhtä pitkä käyttöikä kuin legendaariselle 76K02:lle!
- 122RAKH-kalusto modernisoidaan alustan osalta 2020-luvulla ja modernisoituna käyttö jatkuu hyvinkin 2040-luvulle (tai pidemmälle). Käyttökohde voisi olla prikaatien epäsuora tuli, joko orgaanisena tai joukoille alistettuna.
Viimeksi muokattu: