Luin läpi yht äkkiä ryöpsähtäneen ARVE-keskustelun. Erinomainen asia, että keskustellaan mutta totta puhuen vähän häiritsi se, etteivät keskustelijat ole tykkiä nähneet kun paraateissa. Ohessa video ja mun vanhat kommentit. Siitä näkee että käsilataus on varsin helppoa ja nopeaa, kun tykki on oikealla korkeudella. Asia mutkistuu huomattavasti, kun 47 kg pahimmillaan painavan kranaatin kanssa pitäisi kiivetä ylös portaita. Kranaatti pitäisi myös osata lyödä aina samalla voimalla ja tavalla putkeen. Jos näin ei tehdä, vaihtelee ns. lataustilavuus eli kranaatin ja panoksen väli, jolloin pituussuuntainen hajonta kasvaa nopeasti.
Tähän 5 v sitten kirjoitettuun kommenttiin voisi lisätä täydennystä, kun on välissä ollut mahdollisuus nähdä vähän enemmän ominkin silmin valmiusyksikkötykkimiesten toimintaa. Palveluksen loppuvaiheessa varusmiehet saavat touhuta aika vapaasti kouluttajien ainoastaan tarkkaillessa toimintaa. Ohjesäännöt, oppaat ja kaikenmoinen nipotus on jäänyt kassulle.
Sen verran voisi vielä kommentoida, että Tampellassa lukkomies (siis se, joka työntää kranaatin latasimella putkeen) laittaa sulkuvarmistimen kiinni joka laukauksen jälkeen. Tämä on tarpeen, jotta suuntaaja ei vahingossa sulje lukkoa, kun nallia vasta laitetaan paikoilleen. Tällainen case oli lehtitietojen mukaan pari v sitten. Vidistä voi kuvitella, ettei siinä hyvin käynyt, lisätietoja ei julkisuuteen myöhemmin tullut. 122 H 63 lla automatiikka hoitaa saman homman. Ukrainaan annetuissa 152 K 89 tykeissä taas oli hyvin toimiva latauslaite, jolloin käsiä ei tarvinu laittaa vaaravyöhykkeelle. Paremmin muistavat korjatkoot, jos ei menny täysin oikein.
155 mm täyspanoksessa on ulkomuistista kaksinkertainen määrä ruutia 122 mm tykkin verrattuna. Siten alustaan kohdistuvat voimatkin ovat kaksinkertaiset. Vehkeellähän ei ole vielä ammuttu joten alustan vakautta ei ole vielä päästy lainkaan testaamaan. Jonkin muunkin alustan käytön aiheuttamat muutokset eivät liene suuria. Eimerkiksi paljon myyneen CAESAR in ekassa mallissa on aivan liian pieni alusta. Uudemmissa versioissa tämä puute onkin korjattu. Alla huono pimeä kuva viime marraskuulta, se onkin ite otetu.
Katso liite: 120761