Armeija havittelee huipputarkkoja ammuksia tykistölle – sytyttimissä on satelliittipaikannus
Tietopyyntöjä valmistajille saattaa lähteä jo tänä vuonna
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 13.1. 17:58
Maavoimat on valmistelemassa mahdollista hanketta ennennäkemättömän tarkkojen tykistön erikoisampumatarvikkeiden hankkimiseksi. Hankkeessa tutkitaan niin sanottuja ohjautuvia ammuksia eli eräänlaisia älyammuksia.
”Nämä ovat tulleet ihan vastikään. Meillä selvitetään laajasti markkinoilla olevia ohjautuvia ampumatarvikkeita perinteiselle tykistölle”, kertoo tykistön tarkastaja, eversti
Pasi Pasivirta.
”Yleisesti ottaen katsomme, millaisia ampumatarvikkeita tulevaisuuden sodankäynnissä tarvitaan niin, että saamme ampumatarvikkeille pitkän kantaman ja tarkkuuden.”
Pasivirran mukaan ensimmäinen vaihe hankkeessa on teknologia- ja saatavuusselvitysten laatiminen.
”Teemme vähän markkinakartoitusta”, Pasivirta sanoo.
”Varmaan ensi vuonna edetään tietopyyntövaiheeseen. Joidenkin asioiden osalta ehkä jo tänä vuonna.”
Käytännössä ohjautuvia ammuksia käytettäisiin tykeissä, joiden kaliiperi on 155 millimetriä. Se on tyypillinen länsimaissa käytetty kaliiperi.
Puolustusvoimat suunnittelee hankkivansa Etelä-Koreasta käytettyjä 155 millimetrin panssarihaupitseja. Kauppa solmittaneen lähiaikoina.
OHJAUTUVAT ammukset ovat uusinta uutta tykistöaselajin ampumatarviketeknologiassa. Muun muassa Yhdysvallat ja Kanada ovat eturintamassa ottaneet niitä käyttöönsä.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa valmistetaan järjestelmää, jota kutsutaan nimellä Precision Guidance Kit (PGK). Se voidaan kääntää suomeksi tarkkuusohjaussarjaksi.
”Niissä on erilaisia paikannusjärjestelmiä. Kun laukaus ammutaan, niin sytyttimessä on paikkatieto, mihin sen pitäisi lentää. Se mittaa omaa lentorataansa ja omaa paikkaansa ja tarvittaessa avaa erilaisia ohjaussiivekkeitä, jotka korjaavat ammuksen sivusuuntaa ja etäisyyttä”, Pasivirta kuvaa.
”Kaikessa on lähtökohtana se, että voimme käyttää meidän perinteisiä tykkejämme ja ampumatarvikkeitamme. Esimerkiksi nämä sytyttimet eivät edellytä ampumatarvikkeelta mitään erityistä, vaan se on sytytin, joka ruuvataan ampumatarvikkeen kärkeen tavallisen sytyttimen tilalle.”
OHJAUTUVA AMPUMATARVIKE toimii siten, että perinteiseen tykistön ammukseen asennetaan tavanomaisen sytyttimen tilalle erikoissytytin. Se sisältää esimerkiksi satelliittipaikantimen, sähköä tuottavan vaihtovirtageneraattorin ja pienet siivekkeet.
Sytytin pystyy ohjaamaan satelliittipaikantimen ja siivekkeiden avulla ammuksen reittiä ilmassa.
PGK-sytyttimen valmistajan mukaan puolet sen sytyttimillä varustetuista 155 millimetrin kaliiperin ammuksista osuu 30 metrin säteiseen ympyrään 30 kilometrin päästä, kun vastaava säde tavanomaisilla sytyttimillä varustetuilla ammuksilla on 267 metriä.
PGK-ammuksessa on myös turvajärjestelmä sen varalta, että ammus ajautuu sivuun halutusta kohteesta. Tuolloin se ei räjähdä.
Turvajärjestelmä on hyödyllinen silloin, kun tykistöllä joudutaan ampumaan lähelle omien joukkojen asemia.
VENÄJÄLLÄ on ollut pitkään käytössä oma ohjautuvien ammusten Krasnopol-järjestelmänsä.
”Se edellyttää aina maalinosoituksen paikan päälle. Sen että joku valaisee maalia laserilla. Se on yksi esimerkki, millaisia järjestelmiä on”, sanoo Pasivirta.
”Me olemme kartoittamassa uudemmalla teknologialla toimivia, jotka eivät edellytä maalin valaisua.”
Ohjautuvat ammukset tulevat tavanomaisia kalliimmiksi. Tarkkuutensa vuoksi niitä tarvitaan kuitenkin perinteisiä ampumatarvikkeita vähemmän.
Vertailun vuoksi Maavoimat testasi viime vuonna Rovajärven ampuma-alueella ranskalaisia Bonus-älyammuksia. 155 millimetrin tykeillä laukaistavat ammukset osaavat hakeutua itsenäisesti panssaroituihin ajoneuvoihin.
”Bonus toimi erittäin hyvin. Tulokset, joita saimme kerättyä, olivat tosi hyviä”, Pasivirta kertoo.
Suomi osti Bonus-ammuksia pari vuotta sitten 16 miljoonalla eurolla. Rahalla sai alle 300 kovaa ammusta, 60 harjoitusammusta ja koulutustarvikkeita.
SUOMELLA on Euroopan mitassa poikkeuksellisen vahva tykistö. Siihen kuuluu Puolustusvoimien oman ilmoituksen mukaan lähes 800 kaliiperiltaan yli 100 millimetrin tykkiä sekä toinen mokoma raskaita kranaatinheittimiä ja raketinheittimiä.
Kaikki Suomen tykistöaseet eivät ole kuitenkaan sodan ajan kokoonpanossa.
HS uutisoi torstaina, että Puolustusvoimat aikoo hankkia nopealla aikataululla moderneja vastatykistötutkia. Niitä käytetään apuna vihollisen tykistön tuhoamisessa. Suomella ei ole nyt tällaista järjestelmää käytössään.
Ukrainan sota on osoittanut, miten tärkeä rooli tykistöllä on myös nykyaikaisella taistelukentällä. Erään arvion mukaan noin 85 prosenttia henkilötappioista molemmilla osapuolilla on aiheutunut tykki-, kranaatinheitin- tai raketinheitintulesta
Edit. Pahoittelen.. olis pitäny muokata alkuperäiseen viestiin jos olisin älynnyt ajoissa.