Tykistö

Kyllä ne takaportaan huoltomiehet saavat vielä tulevaisuudessakin tyytyä M62-vormuihin jos tulee kansainväliset kovapanosammunnat..
 
Kyllä ne takaportaan huoltomiehet saavat vielä tulevaisuudessakin tyytyä M62-vormuihin jos tulee kansainväliset kovapanosammunnat..

Tuskinpa. M91 varmastikin vielä jaossa, mutta eiköhän kuuskekkoset ole jo laitettu lumpuksi.
 
Silloin oli sentään miehet rautaa;). Tuohon aikaan jopa kerrattiinkin jonkun verran ja kenttäarmeijalla oli kokoa yli 600 000 miestä.
Noista ajoista myös Itänaapurillakin komeasti kenttäarmeija pienentynyt.

Itänaapurin maavoimien luvut vuonna 1991:
3,668,075 active (1991)
4,129,506 reserve (1991)

Nykyään:
350,000 active duty (2017)[1] including Airborne Troops
Ja koko helahoito kaikkine puolustushaaroineen on 900000 aktiivipalveluksessa ja reserviä 2 miljoonaa päälle.

Suhteessa meidän kenttäarmeijan koko itänaapurin kenttäarmeijan kokoon on säilynyt kunnioitettavassa luokassa.
 
Melko resupekka-armeijalta näyttää nykysilmin:

Oikeasti aattele miten kovilta jermuilta ressut näyttäsi noissa. Vois propaganda kertoa kuinka reserviläiset pukee päälleen taas samat sarkapuvut kuin iso-ukit 39 syksyllä. Ja pois ei oteta ennen kuin maailman palo loppuu.
 
Oikeasti aattele miten kovilta jermuilta ressut näyttäsi noissa. Vois propaganda kertoa kuinka reserviläiset pukee päälleen taas samat sarkapuvut kuin iso-ukit 39 syksyllä. Ja pois ei oteta ennen kuin maailman palo loppuu.
Nykysolttu ei voi sotia kuuskekkosissa, vaan pitää olla maastokuvioidut sukkahousut, katsos tärkeintä ei ole voittaminen vaan komeet kuteet :)
 
Tämäkö se pätkä oli?

Vai tämä?:
 
Last edited by a moderator:
Krasnopol on pitkälti yhdysvaltalaisen Copperheadin neuvostoliittolainen vastine (puoliaktiivinen laserhaku).

Tuo Excalibur on huomattavasti kehittyneempi. Se perustuu GPS-paikantimeen ja kykyyn muuttaa lentorataa.


Ennen laukaisua kranaattiin ohjelmoidaan maalipisteen koordinaatit, j

.

Mutta nythän puhuttiin liikkuvista maaleista. (videossa laser jopa näkyi).

Sama laaseri siinä loppuvaiheessa tarvitaan jos meinataan liikkuvaan osua.

Excalibur S
semi-active laser seeker that allows it to home in on moving land and maritime targets with a miss radius of under two meters
 
Tykeistä kun en tiedä mitään, niin yksi asia jäi kummastuttamaan videolla.

Joku osaa varmaan kertoa.
Miksi yksi yrittää irroittaa hylsystä nallia?
Siltä se ainakin näyttää.
Nallejahan niistä koitetaan joskus hakata irti. Lähtee lämpimänä "helpommin". Hylsyjä käytetään uudestaan (vaatii kyllä jonkun koneistuksen).
 
Muistaakseni :) ohje on, että nalli irroitetaan heti ja mahdollisimman kuumasta hylsystä, irtoaa helpommin, pl. tuo videolla näkyvä tusaaminen;)
 

130 K 54 ei ollut ehkä kevyin kanuuna siirrellä ympäriinsä, mutta ilo sillä oli ampua. R. I. P


Tässä olikin onnistuttu kiteyttämään yhteen lyhyeen lauseeseen olennainen 130 K54:stä. Sehän oli toivottoman vanhanaikainen, jossa tykkiryhmä tiesi todella tehneensä töitä kun nosti (hampaat irvessä) lavettihaarat edeltäjän (se akseli ja kaksi pyörää, joka näkyy ylemmän videon etualalla) päälle. Osaan tykeistä oli tehty maakiilat, mutta jos niiden sijasta oli alkuperäiset kannuslevyt niin lapiotöitä riitti. Eihän siinä mitään Niinisalon hiekkakankaalla mutta Rovajärvellä ja roudan aikana...

Videoista näkyy myös kuinka asioita koulutetaan samallakin kalustolla eri tavalla: Ylemmässä viedään ammutut kartussit pois tykiltä ja yksi tkm rupeaa irrottamaan pohjanallia. Kartussin tuoja kerkiää vielä hyvin hakemaan seuraavan, sillä aikaa laukausten välillä on noin 15 sek. Alemman videon paremmin koulutetun valmiusjoukon "creme-on creme" joukko törmäilee välillä toisiinsa kun ammusmiehet ei kulje oikealla tavalla pois tykiltä. "Kartussin poiskantaja" ryhmittyy (mun mielesä) tarpeettomasti ammusmiesten sekaan. Komennot pitäisi lisäksi toistaa kunnolla ja käyttää käsimerkkejä, kuten ylemmässä vidissä tehdään.

Näistä videista ei pysty sanomaan kumpi tykkiryhmä on 12 kk yhdessä palvellu vaan veikkaukset kohdistuisi ylemmän videon erinomaiselle toiminnalle. Pohjanallia pois nysväävä tumpelo tosin pilaa yleisvaikutelman. Sehän pitää ottaa pois ennenkuin kartussi jäähtyy ja supistuu, jolloin on paljon vaikeampaa.
 
Viimeksi muokattu:
Alemman videon paremmin koulutetun valmiusjoukon "creme-on creme" joukko törmäilee välillä toisiinsa kun ammusmiehet ei kulje oikealla tavalla pois tykiltä. "Kartussin poiskantaja" ryhmittyy (mun mielesä) tarpeettomasti ammusmiesten sekaan

En ole tykkimies, mutta tuli vaan sellainen fiilis, että olikohan nuo pari miestä sellaisia -rehellisiä- pitkän kaavan mukaan koulutettuja miehiä, voisi selittää tuon lievän törmäilyn?

Pienellä lisäharjoittelulla luulisi törmäilyn poistuvan, jos tykinjohtaja kehtaa viitsii osaa ehtii.
 
Back
Top