UAV / UCAV / LAR (robotit) Uutiset ja jutut

PVn piti esitellä Orbiter minilennokki virallisesta meneillään olevan Kehä 16 harjoituksen yhteydessä. Toivottavasti tulee muutakin matskua eli silmät auki kaikilla :D
 
Jahas, herrat ehtivät taas ensin. MTV3 uutisoi myös samasta aiheesta ja mukana oli komeita kuvia;

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...i-nyt-vihollisten-liikkeita-taivaalta/6064934

Puolustusvoimien uudet minilennokit: Vihollisen vakoilua 800 metrin korkeudesta
KOTIMAA JULKAISTU 08.09.2016 16:59

lennokki.jpg


Jos aikaisemmin oltiin sitä mieltä, että sotilaalla on oltava silmät selässäkin, niin nykyisin taistelukentän tapahtumia voi tiirailla myös taivaalta.

Puolustusvoimat esitteli tänään Santahaminassa Helsingissä verrattain uutta minilennokkijärjestelmää, joka vakoilee vihollisen liikkeitä jopa 800 metrin korkeudesta.

Järjestelmä liittyy osana jalkaväkimiinojen hävittämiseen, joka saatiin tehtyä viime vuoden lopussa.

– Minilennokki turvaa nyt sitä, mihin ennen käytettiin miinoja, eli selustaa ja sivustoja. Järjestelmän hankkiminen oli viimeinen osa jalkaväkimiinojen korvaamisessa, selvitti everstiluutnantti Pasi Saarikoski.

pasi-ja-petri.jpg


Aivan pakasta vedettyjä minilennokit eivät enää ole, sillä hankintasopimus Orbiter 2 -minilennokkijärjestelmästä allekirjoitettiin toukokuussa 2012 israelilaisen Aeronautics -yhtiön kanssa. Ensimmäiset lennokit saatiin vuonna 2014, joten kokemusta taivaalla kiitävistä haukansilmistä on jo jonkin verran.

lassi-astala-alikersantti-kaartin-jaakarirykmentti.jpg


– Sanoisin ettei nykyaikaisella taistelukentällä tule toimeen ilman tätä, Saarikoski kiteyttää.

Rahaa lennokkien hankintaan kului 23,6 miljoonaa euroa. Sitä, kuinka monta järjestelmää rahalla saatiin, Saarikoski ei halua kertoa. Julkisuudessa on laskeskeltu, että ostoskärryyn kertyi runsaat 50 järjestelmää.

Hiljainen ja lähes näkymätön

minilennokki-2.jpg


Minilennokkien siipien kärkiväli on kolme metriä ja pituus vajaat puolitoista. Sähkömoottorilla liikkuvan lennokin huippunopeus on 140 kilometriä tunnissa, ja se pystyy kipuamaan aina 800 metrin korkeuteen saakka. Lennokissa on sekä tavallinen että lämpökamera.

Lennokki pysyy tarvittaessa ilmassa kolme tuntia yhtä soittoa ja laskeutuu takaisin maan pinnalle lempeästi laskuvarjossa leijumalla. Alastuloa vaimentaa myös rungon alle automaattisesti täyttyvä ilmapussi.

Vihollisen vihamielisiltä aikeilta lennokkia suojaavat sen huomaamaton harmaa väritys ja hiljainen ääni.

– Sitä ei juuri korkealla lentäessä kuule, ja näkeminenkin on aika vaikeaa, Saarikoski vakuuttaa.

Vaan entäpä tutka?

– Kyllä me on tätäkin asiaa testattu, everstiluutnantti tyytyy toteamaan, eikä tarkenna.

"Ei juuri rikki saa"


minilennokki-4.jpg


Santahaminan näytöksessä minilennokki havaitsee helposti liikkuvat panssariajoneuvot, jotka sen jälkeen kuvitteellisesti tuhotaan. Lennokkia ohjanneen alikersantti Tuomo Karttialan, 20, mukaan järjestelmän käytön opetteleminen Niinisalossa otti aikansa mutta sujui sen jälkeen varsin helposti.

– Onhan se suhteellisen helppoa. Ja hyvä asia on myös se, että tuo on aika kestävä vekotin. Vaikea sitä on omilla töppäyksillä rikki saada, Karttiala luonnehtii.

MTV UUTISET - STT
 
Rahaa lennokkien hankintaan kului 23,6 miljoonaa euroa. Sitä, kuinka monta järjestelmää rahalla saatiin, Saarikoski ei halua kertoa. Julkisuudessa on laskeskeltu, että ostoskärryyn kertyi runsaat 50 järjestelmää.
23 600 000 / 50 = 472 000 euroa kappale... Sanattomaksi vetää.
EDIT: JAHAS. Järjestelmää, ei lennokkia. Kaksi eri asiaa. 'Järjestelmä' on kehno ja harhaanjohtava sana. Lennokkiryhmä?
 
Viimeksi muokattu:
23 600 000 / 50 = 472 000 euroa kappale... Sanattomaksi vetää.
Ihan noin yksinkertaisella laskutoimituksella et voi yksikköhintaa laskea. Noihin kauppoihin sisältyy yleensä muutakin, esimerkiksi läjä varaosia, koulutusta ynnä muuta.
 
Itse jostain luin, että neljä lennokkia per järjestelmä.
 
Ihan noin yksinkertaisella laskutoimituksella et voi yksikköhintaa laskea. Noihin kauppoihin sisältyy yleensä muutakin, esimerkiksi läjä varaosia, koulutusta ynnä muuta.
Pistäähän se miettimään että mistä huijauksesta summa oikein muodostuu. Tiedän vain että lämpökamerat eivät ole halpoja.
 
Jos oikein ymmärsin yllä olevat viestit, 50 järjestelmää tarkoittaisi 200-250 lennokkia??
 
Jos oikein ymmärsin yllä olevat viestit, 50 järjestelmää tarkoittaisi 200-250 lennokkia??

Aivan. Joten ei se hinta per lennokki + järjestelmä + varaosat + koulutus tms. ole mikään aivan mahdoton.
 
Jos oikein ymmärsin yllä olevat viestit, 50 järjestelmää tarkoittaisi 200-250 lennokkia??

Laitetaan nyt vielä kertaalleen.
http://i-hls.com/2014/12/another-orbiter-2-uas-finland/

55 järjestelmää ja 250 lennokkia. Vaikuttaa luotettavasta kun siinä puhutaan asioista (lennokkien, järj. ja toimituserien märät) jotka tietää vain toimittaja ja asiakas. Tämä Aeronautics on kyllä kelpo firma kun se salaisia tietoja levittelee.
 
Tuskin edes luokiteltu Suomessa salaiseksi... :) Yleensä noiden ulkomailta tapahtuvien ostojen yhteydessä on mainittu määrät.
 
Jos vastaavaa kokoisi itse:

Lentokone ja moottori n. 2300e (http://www.fpvmodel.com/new-mugin-3m-uav-v-tail-platform-with-engine-and-propeller-_g19.html)
Laskuvarjo n. 500e (http://fruitychutes.com/buyachute/drone-and-uav-parachute-recovery-c-21/fixed-wing-bundle-c-21_22/)
Lämpökamera 20000e (http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productCat=1480&productID=26760)
Näkyvän valon kamera n. 500e
Telemetria ja ohjaus sisältäen servot n. 1000e (sekalaisia osia kaupan hyllyltä)

Eli yhteensä 25000-30000e pelkästään lentävälle osalle, lämpökamera tietty kallein. Tuohon tietty milspec ja vastaavat hintalisät mukaan, ja Orbiterin rungon hinta on varmasti jotain muuta kuin kiinalaisen lasikuituisen, veikkaan ainakin 20000e tyhjälle rungolle. Joten sanotaan vähintään 50000e per lennokki, sitten kaikki maa-aseman kamat mukaan.
 
Noistahan saatiin käsittääkseni ostohinnasta alennustakin toimitusviivästyksen vuoksi.
 
Venäläisillä on Korsar-UAV:n tuotanto käynnistymässä. Onkos tätä nähty Ukrainassa? Millaisia odotuksia foorumilaisilla on teknologiasta, onko kehittynyt vekotin?

Russia to Start Mass Production of Korsar Surveillance UAVs in 2017
2016-09-09
Russia-to-Start-Mass-Production-of-Korsar-Surveillance-UAVs-in-2017.jpg

Photo: sputniknews.com

Serial production of the Russian Korsar (Corsair) surveillance unmanned aerial vehicles (UAVs) will start in 2017, a manufacturing firm United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC) spokesperson told Sputnik.

“Russia’s newest tactical surveillance UAVs of the Korsar tactical family will go into production in 2017,” the spokesperson said on the sidelines of the Army-2016 international military forum. The spokesperson added that in the long term the Korsar UAV family could receive a new drone that would be different from the existing UAVs by a number of characteristics.

In late 2014, the Russian army announced the expansion of its aerial fleet with a new generation of Korsar reconnaissance drones which are set to join the forces in late 2016.

The Army-2016 expo, organized by the Russian Defense Ministry, kicked off on Tuesday and is due to last through Sunday. The forum is held in the military-themed Patriot Park in Kubinka near Moscow and in a number of locations in Russia’s military districts.

Source: ruaviation.com

Alennusta tai enemmän materiaalia

Sattuuko joku tietämään, miten nuo hommat menee, palautetaanko saatu alennus puolustusbudjettiin vai meneekö se valtion pohjattomaan taskuun? Kiinnostaisi tietää, että oliko esim. NH90:n alennus merkityksellinen puolustusvoimille.

Jos raha ei palaa puolustusvoimille, niin silloin varmaan lennokkeja on tullut lisää. Positiivista, jos näin on.
 
Back
Top