UAV / UCAV / LAR (robotit) Uutiset ja jutut

RE: Uusi UAV

Raveni kirjoitti:
UAV on kaikesta huolimatta kustannustehokas järjestelmä ja sitten kun siihen vielä lyödään muutama ohjus kiinni niin siitä tuleekin tehokas peli koska se pystyy välittömästi vaikuttamaan havaittuun kohteeseen esim sitä kohti ampuvaa ilmatorjunta asemaa.

Tietysti nuo UAV:n aseet olisivat kivoja, mutta itse ottaisin lähestulkoon kaikki muut UAV:n ominaisuudet ennen aseistusta, olettaen, että mahdollisiin maaleihin voitaisiin iskeä muilla aseilla, kuin UAV:n omilla. Siis vaikka tykistöllä. UAV:n aseistus ei voi olla lisäämättä sen näkyvyyttä tutkassa ja lisäähän se painoakin samalla.

Hellfire ei muutenkaan ole oikein ideaali ase IT asemien lamannuttamiseen, kun se ei ole "Ammu ja unohda" ohjus. No, josko Israelilaiset olisivat tehneet Spikestä version, jonka voi ampua lennokista.
 
RE: Uusi UAV

Tottakai tiedustelu ominaisuudet ovat tärkeimmät ja ainahan maaleihin voi vaikuttaa vaikka MRLS:llä tms. Tuo aseistus ei vain käsittääkseni jos olen oikein ymmärtänyt ole kallis eikä edes kovin vaikea lennokkiin ympättävä kunhan kuorman kantokyky vain on riittävä, mutta tottakai tärkeintä on saada ajantasaista tiedustelu tietoa.

Eiköhän spiken saa kiinni tarvittaessa? Käsittääksin kuitenkaan tarvitse mitään ihmeellistä siihen että saa ripustimiin kiinni? vaikkei sitä olekaan siihen luotu. Tai sitten pistää putken kanssa kiinni. Suurin ongelma (mitään näistä oikeasti ymmärrä ;)) varmaankin on että miten siipi kestää ohjuksen lähdön eli ohjus täytyisi ennen vapauttaa jne... Kaipa iipot jossain vaiheessa tuollaisen väsää.

Eikös jenkit ole ympännyt lennokkeihinsa nykyään paljon muutakin jo kuin pelkkiä Hellfirejä? Muistelisin että JDAMia ainakin mutta saatan olla väärässäkin.
 
RE: Uusi UAV

MASS Mini-UAV - Modulaarinen miehittämätön järjestelmä
(http://www.patria.fi/Patria_WWW_FI_Sisalto/Patria_WWW_FI/Tuotteet+ja+palvelut/Tilannetietoisuus+sitearea/UAV/index.html)
Patrian Modular Airborne Sensor System on monikäyttöinen mini-UAV- (miehittämätön ilma-alus) -ratkaisu erilaisiin tehtäviin, kuten tiedustelu-, valvonta, rajavartiointi- ja lainvalvontatehtäviin, NBC- (ydin-, biologisten tai kemiallisten) päästöjen havainnointiin ja arviointiin sekä palo- ja pelastustehtäviin.

Järjestelmän hyötykuormavaihtoehdot tarjoavat kehittynyttä reaaliaikaista tilannetietoisuutta niin sotilas- kuin siviilikäyttäjillekin. Erityisiä lennätystaitoja ei tarvita, sillä järjestelmää voi käyttää täysin autonomisena.

Järjestelmä on toimitettu Suomen puolustusvoimille osana ohjelmaa, joka testaa jalkaväkimiinojen korvaamisessa käytettäviä valvontaratkaisuja. Yli 500 lentotehtävää on jo suoritettu, mukaan lukien onnistuneet kenttäkokeet vientimaissa.

Kahden henkilön kuljetettavissa oleva järjestelmä koostuu 1-3 UAV:sta, joissa on useita hyötykuormavaihtoehtoja, tiedonsiirtojärjestelmästä sekä maalaitteistosta lujatekoisessa kannettavassa tietokoneessa. Järjestelmään kuuluvat myös teleskooppinen antennimasto, laukaisutarvikkeet, akut ja varaosat, kaikki samassa kantorepussa tai kuljetuslaatikossa.

Siis... järjestelmä näyttää olevan testikäytössä Suomessa. Onko tietoa mitä järjestelmä maksaa, mitä sillä on tarkoitus tehdä. miten laajasti (paljonko niitä tullaan hankkimaan, jos hankitaan), minkälaiset kokemukset on saatu toimivuudesta, hyödyistä jne?

Vaikuttaa ihan fiksultaj ja ilmeisesti edulliselta järjestelmältä... mutta toimiiko se oikeasti?
 
RE: Uusi UAV

Näppärän oloinen taktinen lennokki! Sopii varmasti hyvin valmareille lähitiedusteluun. Tuollaisenkin pudottaminen on yllättävän vaikeaa mitä muistelen omaa intti aikaa ilma ammuntoja, tuollaiseen ei kuitenkaan kannata mitään ohjuksia tuhlata ja tuskin edes tutkassa näkyy tai ainakin näkyyy niin huonosti että ei saa lukittua. Ammusilmatojunnalla tuohon on nopeutensa, lentokorkeutensa ja kokonsa vuoksi vaikea osua.
 
RE: Uusi UAV

Teräsmies kirjoitti:
Tällä videolla näkyy MASS käytössä.

Vakauttamaton kuva. Ei hyvä. Vähänkin katvetta, niin mitään ei erota. Ehkäpä tietysti parasta suorituskykyä ei näytetä juutuubissa. Tosin tuo nyt oli aivan onnetonta.
 
Last edited by a moderator:
RE: Uusi UAV

Tässä siviilin rakentama UAV.

Elektroniikka tietysti on vähemmän ja kamera asennettu eri paikkaan yms..
 
Last edited by a moderator:
RE: Uusi UAV

http://kotisivu.dnainternet.net/safar/sivu1.htm Kotimaista tuotekehitystä... Kaveri on ollut valmistelemassa Ranger-hankintaa ja siinä sivussa kehitellyt omaa UAV:tä. Projektin nykytila ei tiedossa.
 
RE: Uusi UAV

Tämä löytyi youtubesta... harrastelijan tekemä... yllättävän hyä kuva!

Ruotsalaiset käyttävät israelilaista Skylark 1 nimistä lennokkia, mm. Nordic Battle Groupissa ja Afganistanissa.

Sweden Acquires Israeli UAVs
The Swedish army has acquired six Elbit Systems Skylark I mini-UAVs, which it has designated Falken (Falcon). Five of the hand-launched UAVs are for use with the Swedish-led Nordic Battle Group that is to go on standby for European Union-flagged crisis response operations January 1.

http://www.aviationweek.com/aw/blogs/defense/index.jsp?plckController=Blog&plckScript=blogScript&plckElementId=blogDest&plckBlogPage=BlogViewPost&plckPostId=Blog:27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7Post:facf5b61-3b4a-4f63-b10d-c55d8b87a06c

linkki Försvarsmaktenin sivuille:
http://www.forsvarsmakten.se/sv/Materiel-och-teknik/Sensorer/SUAV-systemet-Falken/

EIkä maksa hirveän paljon... Amerikkalaisilla on Dragon Eye järjestelmä joka on kohtuullisen edeullinen...
40 000 - 70 000 USD
(Price Range. The price of the Dragon Eye air vehicle is around $3,000; each ground control station costs
about $10,000. The price of a complete system (with air vehicles, ground control stations, and payloads) ranges
between $40,000 and $70,000. http://defense-update.com/products/d/dragoneyes.htm) Ei paha!

Olisi todella mielenkiintoista tietää minkälaiset suunnitelmat Suomella on. Mihin käyttöön Mini UAV:t on tarkoitus hankkia (jos on tarkoitus hankkia), kenelle niitä annetaan ja minkälaisia määriä ehkä hankitaan. Hinnan nyt ei pitäisi olla mikään este (paitsi että Patrian lvewrsio saattaa viisi kertaa kalliimpi kuin muut).
 
Last edited by a moderator:
RE: Uusi UAV

JOKO kirjoitti:
Teräsmies kirjoitti:
Tällä videolla näkyy MASS käytössä.

Vakauttamaton kuva. Ei hyvä. Vähänkin katvetta, niin mitään ei erota. Ehkäpä tietysti parasta suorituskykyä ei näytetä juutuubissa. Tosin tuo nyt oli aivan onnetonta.

Jees puolustusvoimilla on tapana viilata noita kuvia pikkaisen tai rangerin kanssa ainakin on näin mutta eipä tuollaisessa pienessä niin ihmeellistä hyötykuormaa mukana voi edes olla mutta taktiseen käyttöön ovat varmaan hyvinkin passeleita eli pataljoona, komppanian tason tiedusteluun. Nuo eivät voi korvata isoja järjestelmiä eivätkä isot noita. Kummillakin on oma käyttötarkoituksensa ja tilauksensa.

Katsotaan vaan että Suomessa tehdään hyviä päätöksiä ja tuotakin mini uav järjestelmää tilataan yksi järjestelmä per/valmiusprikaati ja raskasta uav järjestelmää ei ollenkaan kun on nämä erikoisolosuhteet.

Tuollainen mini UAV järjestelmä hinnasta riippuen voisi olla aika näppärä apu myös pelastuslaitoksella.
 
Last edited by a moderator:
RE: Uusi UAV

http://www.patria.fi/fa2e2b004fc0a23ab1ebb7280c5127e4/Mini_UAV+-esite.pdf

Tuossa pdf Patrian MASS mini UAVista. Itse Uav vaikuttaa suhteellisen halvalta systeemiltä ja kalleimmat osat ovat varmastikin elektroniikka. Erillaista hyötykuormaa saa kiinni mukavasti ja lento matka on myös aika hyvä <20km. Lentoaikaa saisi kasvatettu kasvattamalla koneen kokoa mutta tiedä sitten onko tarpeen... 2h tosin voisi olla hyvä.
 
RE: Uusi UAV

Minusta 100000 euroa lentävästä styroksinpalasta joka kantaa 500 g. hyötykuorman, on aika paljon. Toki kilpailijoihin nähden sillä on etuna 360 pyörivä kamera. Metsämaastossa taasen lentoonlähetys on onkelma puiden takia. Näin kevättalvella videota PV:n ja Patrian testeistä tolla ja kyllä muutama rysähti aika ikävästi tonttiin lähetyksessä.

Pystysuoraan nouseva roottorivehje olisi ehkä peitteisessä maastossa parempi vaihtoehto, mutta tiedä sitten..
 
RE: Uusi UAV

Einomies1 kirjoitti:
Minusta 100000 euroa lentävästä styroksinpalasta joka kantaa 500 g. hyötykuorman, on aika paljon. Toki kilpailijoihin nähden sillä on etuna 360 pyörivä kamera. Metsämaastossa taasen lentoonlähetys on onkelma puiden takia. Näin kevättalvella videota PV:n ja Patrian testeistä tolla ja kyllä muutama rysähti aika ikävästi tonttiin lähetyksessä.

Pystysuoraan nouseva roottorivehje olisi ehkä peitteisessä maastossa parempi vaihtoehto, mutta tiedä sitten..

En toki ole nähnyt sinun lähteitä, mutta veikkaampa, että se 100 000 euroa sisältää muutakin kuin vain sen "styroksinpalasen", eiköhän valtaosa tuosta hinnasta tule kuitenkin siitä ohjausyksiköstä ja suurin osa lopusta niistä sensoreista. Itse se lennokki lienee aika halpa korvata, jos se siis siinä laskeutumisessa vaan sensorit säästyvät ehjänä. Ja miksei säilyisi, onhan se styroksi kuoren suojaama.
 
RE: Uusi UAV

Itsekin veikkaan että tuo 100000 pitää sisällään kaikki niin niin että ei muuta kuin lentämään ja sisältää useita järjestelmiä tai sitten on lykätty todella kovat kehityskustannukset härvelille koska kallein osa taitaa olla se sensori, nuo muut ovat ihan hylly tavaraa eivätkä edes kovin kalliita ellei SA leima sitten tuo jotain lisä hintaa... Styroksi on halpaa ja kun muotti on valmis niin sitä tulee liukuhihnalta oikean näköistä, kokoista ja muotoista tavaraa. Juuri keveys suojaa tuossa lennokissa sensoreita hyvin. Noissa raskaissa lennokki järjestelmissä sitten maksaa vähän muukin kuin se sensori vaikka taitaa se niissäkin olla kallein yksittäinen osa...?
 
RE: Uusi UAV

http://www.bdkair-iai.com/35097-39739-en/Groups_Military_Aircraft_MALAT_Products_Bird_Eye_650.aspx

Suomi on ylen uutisten mukaan tutkiskellut tällaisen hankintaa israelista. Milloinkohan saamme odottaa raskaan järjestelmän hankintaa? Tämä on käsittääkseni samaa koko luokkaa kuin patrian kehittelemä järjestelmä.
 
RE: Uusi UAV


Tässä vielä lisä kuvaa...
 
Last edited by a moderator:
Kiinalaisetkin kehittelevät omia UAV koneita ja niihin sopivia aseita.







Tulevaisuudessa tuolta saatetaan saada ihan laadukkaitakin koneita ja käypään hintaan.
 
Last edited by a moderator:
RE: Uusi UAV

Raveni kirjoitti:

Tässä vielä lisä kuvaa...

Tuossa videossa sanottiin, että lennokissa oleva kamera on vakautettu. Kameran välittämä kuva kuitenkin heilui varsin paljon, eikä pysynyt kunnolla paikallaa, miksi näin?
 
Last edited by a moderator:
Veikkaisin että noiden laatua on tahallisesti heikennetty eli vakain voi olla pois päältä ja erottely kyky aivan muuta kuin oikeasti. Tämä on siis veikkaus.
 
RE: Uusi UAV

Isäm Maam Puolustaja kirjoitti:
Raveni kirjoitti:

Tässä vielä lisä kuvaa...

Tuossa videossa sanottiin, että lennokissa oleva kamera on vakautettu. Kameran välittämä kuva kuitenkin heilui varsin paljon, eikä pysynyt kunnolla paikallaa, miksi näin?

Kamera on varmasti vakautettu, mutta rajoituksensa vakaimellakin on. Nyt tulee ottaa huomioon, että pieni kone ja suhteellisen pitkä polttoväli on loppupeleissä pirun hankala yhtälö kuvanvakaimelle sekä koneen ohjausjärjestelmille, varsinkin jos lentoalueen tuuliolosuhteet sattuvat olemaan vähänkään epävakaat.
 
Last edited by a moderator:
Back
Top