Ukrainan konflikti/sota

Suomalaisfirma Insta julkisti vasta oman dronesta laukaistavan miinansa josta kerrottiin esimerkkinä että miina laukaistaisin 20 metrin korkeudella. Silloin näki somessa kommentteja että silloin lennetään niin matalalla että sehän on helppo ampua alas. Tässä FPV-drone tapaus Ukrainasta. Drone lentää hyvin matalalla eikä mitenkään erityisen nopeasti. Silti juoksuhaudasta lähestyvää dronea tulittava sotilas ei näytä osuvan.

Ylä- ja alamäkeen ampuminen on yllättävän hankalaa vrt. tasainen, paniikkitilanne vielä pahentaa asiaa. Mutta, perusperiaate on se, että ampuessa ylös tai alas luoti osuu tähtäyspisteen yläpuolelle. Kuinka paljon? Riippuu aseesta, patruunasta, kulmasta, etäisyydestä. Mitä lähempänä sitä enempi yli. Koitapa siinä ultimaattisessa paniikissa kalkuloida oikein ja tähdätä oikein vaihdin sarjatulella ja pulssi 200... Aika harva kykenee. Ei paljon tarvi arvioida väärin tai muuten kämmätä, kun menee riittävän paljon tai jopa reilusti ohi.
 
Wikipediassa sanotaan: "The system is designed to operate inland up to 25 kilometres (16 mi) from the coastline.[3]"

Joten ei ohjus ainakaan sellaisenaan kovin pitkälle sisämaahan voi operoida, ellei sitten tosiaan jotain isompia muutoksia ole tehty.

Vai tarkoittaako toi, että voi LAUKAISTA 25 km sisämaan puolelta... Hmmmmm.
Sitähän se tarkoittaa, eli voidaan laukaista sisämaasta
 
OLETAN, että Neptuneita voi käyttää lähinnä rannikolla oleviin kohteisiin eikä sisämaan kohteisiin, joten silloin niitä varmaan kannattaa käyttää kun tarpeeksi lihava maali rannikolla on?

Ja lisäksi sinne rannikolle pitää varmaankin olla meriyhteys Ukrainan rannikolta...

Toki on mahdollista, että ohjukset on ohjelmoitu kokonaan uusiksi ja pystyvät lentämään korkeammalla kuin on tarkoitettu, mutta siitä ei kai ole mitään näyttöä eikä tietoa.
Jos Suomessa pystyttiin jo 70-luvulla muuttamaan Styxin ohjelmoitua lentokorkeutta niin kyllä kai sama temppu 50 vuotta myöhemmin onnistuu ohjuksen valmistajalta?
 
Näyttää siltä, että ryssä on onnistunut piilottamaan paitsi kaatuneensa, myös vähintään kymmenet tuhannet haavakkonsa jonnekin. Logiikka on ilmeinen, eli jos samovaareiksi ammuttuja olisi katukuvassa pilvin pimein, saattaisi se tyhmempikin mobikkikandidaatti miettiä vielä vakavammin Kazakhstaniin lähtöä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten temppu tehdään.
Mitkä haavakot? Nehän näyttää käsikranaatista sokkaa repivän viimeistään siinä vaiheessa, kun dronen pörinä alkaa haavoittumisen jälkeen kuulua.
 
Ei etäisyys, vaan ampumakulma vaakasuoraan verrattuna. Mitä jyrkempi kulma, sitä enemmän menee yli.
Ei oo helppoa ei. Mobikille mahoton homma. Vielä liikkuva maali ja hiton pieni, jos niitä kranudroneja ajatellaan.

Mutta, menee se samalla kulmallakin enempi yli mitä lähempänä maali. Muista ballistinen lentorata ihan tasaisella mutta myös kulmilla. Ja kohdistusetäisyyskin varmaan vaikuttaa.
 
Liippaavaa, eli kuuntelin eilen podcastina Sunday Telegraphin Ukraina päivityksen.

Tuossa ei kummempaa mutta noin puolesta välistä siirrytään tapaamiseen ISW:n kanssa ja keskustellaan heidän OSINT-metodologiastaan.
Tuo osuus on varsin mielenkiintoinen.

Sodan syttyessä Ukraina-tiimissä oli 3 henkilöä, nyt on 9 ja lisäksi 5 karttatiimissä. Päivävuorossa on 4-5 henkilöä kerrallaan. Seuraavat noin 200 telegram kanavaa kaiken muun ohella. Kaikilla hyvä venäjän kielen taito, jota pitävät keskeisenä. Ennen sotaa ISW oli melko tuntematon alan piirien ulkopuolella, mutta nyt heitä seuraavat tiedustelupalvelut, poliitikot, tiedotusvälineet jne. Asettaa tiettyä painetta ja joutuvat miettimään tarkkaan joka lausetta väärinkäsitysten välttämiseksi. Virheitä tulee ja myöntävät ne avoimesti.


 
Ei oo helppoa ei. Mobikille mahoton homma. Vielä liikkuva maali ja hiton pieni, jos niitä kranudroneja ajatellaan.

Mutta, menee se samalla kulmallakin enempi yli mitä lähempänä maali. Muista ballistinen lentorata ihan tasaisella mutta myös kulmilla. Ja kohdistusetäisyyskin varmaan vaikuttaa.
Juuh, ulkoballistiikka on kyllä tuttua, ja luodin lentoradan ero tähtäyslinjaan kasvaa etäisyyden kasvaessa.
 
Back
Top