Niin,tämä on hieman tälläistä perusteetonta optimismia, johon ei viralliset lähteet yhdy. Ensi kevääksi ei ole vielä miljoonia kranaatteja käytettävksi.
"But in February 2023, Europe-wide production of artillery ammunition had a maximum capacity of 300,000 shells annually, Estonian defense officials estimated. The best-case scenario of an increase to making 2.1 million shells annually is still years away from being realized."
2022 Ukraina käytti arvioiden mukaan jotain 1-1.5 miljoonaa raskaiden kaliiberien kranaatteja, eli jotain 3500 päivässä.
2023 ollaan vauhdissa joka vie 2.0-3.0 miljoonan väliin vuodessa eli jossain 7000 päiväkulutuksen tienoilla.
2024 päästäneen 3.0-4.0 miljoonan väliin, josta tietty osa on vanhaa varastoa (esim. kaikki 203 mm ja kaikki rypäleammukset) ja valtaosa alkaa olla uutta, eli 3 miljoonaan valmistuksen pitäisi olla 250 000 kuukaudessa keskimäärin ja tuo on aivan mahdollista saavuttaa eri maiden ilmoittamilla maksimikapasiteeteilla, se väli 3 -> 4 miljoonaan olisi vanhoja varastoja sekä mm. rypäleammuksia.
En puhu miljoonien lisäyksestä ykskaks vaan siitä, että se suorituskyky vaan nousee hiljalleen koko ajan. Kyllä se silloin petaa paremman lähtökohdan 2024 keväälle kuin 2023 keväällä oli.
Ryssät aloittivat sellaisella vaatimattomalla 10 miljoonan kranaatin vuosivauhdilla 2022, josta ovat tulleet alas ainakin puoleen eli korkeintaan 5 miljoonaan per vuosi todennäköisesti tuossakin on liikaa, kun kykenevät valmistamaan sen reilun miljoonan ja NL jäämistö, Valko-Venäjän varastot sekä Iranin toimitukset alkaa olla käytetty niin ei ole kuin se Pohjois-Korea enään mistä pyytää apuja, eikä varmasti irtoa halvalla eikä sieltäkään ehkä uusinta uutta ole tulossa.
Eihän toki kaikki Ukrainan ammusapu ole Euroopan kontolla, mutta on se nousemassa siihen asemaan missä sen pitäisikin olla, 2023 maaliskuun ja 2024 maaliskuun välillä on sitouduttu toimittamaan miljoona kranaattia, tuskimpa siitä skaalataan alaspäin kun seuraavaa jaksoa aletaan sorvaamaan.
Ei pidä unohtaa, että kranaatteja on tullut merkittäviä määriä mm. Etelä-Koreasta, Turkista ja Pakistanista sekä Ukrainan oma tuotanto 122 ja 152 mm osalta on noussut merkittävälle tasolle ja tämän vuoden lopussa siellä on alkamassa 155 mm tuotanto.
Tuhansien tykkien ruokkiminen vuosia kestävässä sodassa on toki työlästä, mutta samaan aikaan täällä porukka ihmettelee miksi ei ammuta patteristolla kerralla kun muutamia kymmeniä mobikkeja juoksee kenturalla.
On myös merkillepantavaa, että nimenomaan 105 mm haupitsien korjaamista ja valmistamista on kaavailtu Ukrainaan, sille löytyy vielä ammusvarastoja sekä erilliset tuotantolinjat kranaattien valmistamiseen. Vaatii vain sen toisen puolen tykistön niittaamisen ennenkuin noista saa parhaimman tehon irti, koska kantama on lyhyempi. Sitähän tuolla on reippaasti 3-4 kuukautta tehty hyvällä menestyksellä. Samaa koskee heittimiä, tulenkäytön mahdollisuudet nousevat heti kun vastapuolen tykistö saadaan hiljaiseksi.
Petaan optimismini yksinomaan siihen, että länsimaat ja Ukraina kykenevät nostamaan tuotantoa ylöspäin merkittävästi ja siitä on faktaa sekä nimiä papereissa ja jo nykyisellä käytöllä on otettu yliote taistelukentällä, Venäjän ammustilanne on laskusuunnassa, tykkien määrä sekä laatu on laskusuunnassa ja käyttäjiksi tulee koko ajan heikompaa ainesta huonommin johdettuna.
Lisäksi se mitä niillä kranaateilla saa oikeasti aikaan ratkaisee vielä enemmän kuin niiden määrä, jos Ukrainalla olisi ollut 10 miljoonaa kranaattia 2022 ja Venäjällä miljoona niin linjat taitaisi olla siellä missä ne olivat 2022 helmikuun alussa.
Kun momentum kääntyy näin massiivisissa asioissa niin se vaatii aikaa, että vaikutukset tulevat näkyviin, mutta ne tulevat kyllä.