Ukrainan konflikti/sota

Kuuntelin tuon tuoreen Perunin videon eilen, joten laitan ulkomuistista karkean tiivistyksen:

Hänen mukaansa ryssän sotateollisuutta voidaan arvioida tarkastelemalla erilaisia tunnuslukuja ja raportteja, joita antavat julkisuuteen. Samalla tulee verrata ristiin esim. erilaisten lausuntojen kanssa. Osa näistä voi olla vääristeltyjä, valheita yms. mutta suuren valtion tapauksessa olisi äärimmäisen vaikeaa väärentää ihan jokainen raportti, joten tästä syystä laaja tutkiminen ja numeroiden vertaaminen toisiinsa auttaa näkemään valheiden läpi.

Mitä hän näki kun teki tällaisen tarkastelun? Ei ole merkkejä siitä että Venäjän sotateollisuus olisi kyennyt moninkertaistamaan sotaa edeltäneen tuotantokapasiteettinsa. Kasvua on toki tapahtunut jonkin verran, mutta ei 2, 3, 4, tai 5-kertaisesti suhteessa sotaa edeltäneeseen tilanteeseen.

Toisaalta hän sanoo että virallinen sotatarvikkeisiin käytetty budjettiosuus on todennäköisesti pielessä. Forbes arvioi muutama päivä sitten "sotatalouden" kokoa, mutta Perun sanoi ettei ole varma, olisiko ihan niin suuri. Joka tapauksessa näyttää siltä että hyvin suuri osa valtion rahoista palaa sodan takia, mikä on tietysti pois kaikesta muusta.

Hänen mukaansa ryssän kalustotappioita arvioiden voidaan tehdä tulkintoja siitä, mitä heidän sotateollisuutensa tekee parhaillaan. Warspotting on siinä mielessä parempi, kuin Oryx, koska he pyrkivät paitsi tunnistamaan tappiot niin myös antamaan kullekin todennäköisen päivämäärän, jolloin menetys on tapahtunut. Täten heidän datansa perusteella (muistaen että virheitä varmasti mahtuu mukaan) pystyy arvioimaan karkeasti trendejä sodan eri aikoina. Yleisesti ottaen tästä tarkastelusta on nähtävillä että esim. panssarivaunujen ja BMP-vaunujen osalta uustuotantoa selvästi tapahtuu (koska uusia vaunuja menetetään suunnilleen sama prosenttiosuus kuin aikaisempina kausina), mutta tietyt vaunutyypit ovat hävinneet miltei kokonaan ja samaan aikaan esim. T-80 vaunujen osuus on kasvanut merkittävästi suuremmaksi kuin aikaisemmin, tuoreimman tarkasteluvälin numero oli 53% (kuvaaja videon ajanhetkellä 36:00). Toisaalta samalla T-80B/T-80BV vaunut edustavat 82% näistä menetyksistä, T-80BVM ainoastaan 17%.

Sama koskee BMP-1 vaunuja: ne edustavat merkittävintä osaa menetyksistä, mutta tuotannossa oleva BMP-3 ei ole kadonnut kokonaan tuoreiden tappioiden listalta.

Tästä nähdään, että uustuotanto ei kykene mitenkään korvaamaan menetyksiä ja siten ryssä nojaa vahvasti varastojensa tyhjennykseen (kuten on toki tiedetty muidenkin lähteiden perusteella).

Hän mainitsee tähänkin ketjuun lainatun ranskalaisen Institute Action Resilience julkaisema panssarivaunututkimus, jossa arvioitiin ryssän tämänhetkisen kapasiteetin olevan "200 new builds and 700 reactivations". Perun sanoo että hän ei antaisi ihan samoja numeroita, jos arvioisi panssarivaunujen modernisointien ja varastovaunujen aktivointien määriä - mutta hän ei myöskään kerro, mitkä numerot antaisi omana arvionaan.

Mielestäni hänen videonsa "uhkaavin" osuus käsitteli ryssän dronetuotantoa. He ovat kyenneet aloittamaan FPV-dronejen massamaisen valmistamisen ja tämä on nähtävissä Ukrainassa. Nämä ovat todistetusti vaarallisia ja materiaali saadaan valtaosaksi Kiinasta, kokoonpano tapahtunut toistaiseksi Venäjällä. Sama vakavasti otettava uhka liittyy Shahed-136/131 droneihin, niidenkin tuotantoa ollaan saamassa jaloilleen ja tavoite on valmistaa näitä 6 000 kpl kesäkuuhun 2025 mennessä. Molemmat kertovat ainakin yrityksistä valmistaa näitä hyvin suuria määriä.

-

Videota katsellessa minulle tuli tämä mieleen: ryssä meni hattu kourassa Iranin tykö melko pian sodan alkamisen jälkeen, kun kävi selväksi että käyttävät hyvin suuret määrät risteilyohjuksia ja niiden uustuotanto ei selvästi riitä vastaamaan tarpeeseen. Tykistön laukausten ja rakettinheittimien rakettien osalta vastaavalle ei ole ollut tarvetta, koska heidän varastonsa ovat (ainakin olleet) suuret ja uustuotanto (väitetysti) jotain 1-2 miljoonan laukauksen väliltä per vuosi. Nyt ovat kuitenkin hattu kourassa Pohjois-Korean tykönä ja useamman arvion mukaan pyynti koskee juurikin tykistöä, heittimiä ja raketteja.

Alkaako siis olemaan merkkejä että varastot kutistuvat vauhdilla JA samaan aikaan näiden uustuotanto ei kykene täyttämään tarvetta? Eli ovat tästä syystä hakemassa apua Pohjois-Korealta? Iranin osalta aikataulu taisi mennä näin: neuvottelut droneista alkoivat keväällä / alkukesästä 2022 ja ensimmäinen dronejen käyttö tapahtui syyskuussa 2023 eli aika tasan vuosi sitten. Väitetysti ryssän risteilyohjusten ja ballististen ohjusten varastot kävivät miltei tyhjinä vuodenvaihteessa 2023, koska jatkoivat niiden käyttöä agressiivisesti samalla kun käyttivät suuret määrät Shahed-136/131 droneja.

Neuvotteluja alkamisesta "varastot miltei tyhjät" tilanteeseen oli siis matkaa reilu puoli vuosi. Onko nyt sama tilanne tykistön osalta? Oletan että Pohjois-Korean kanssa on neuvoteltu vakavammin ainakin keväästä / alkukesästä 2023 lähtien (ehkä puolivakavasti jo ennen sitä). Ehkä olen hakoteillä tämän kanssa, mutta tuskin tästä neuvoteltaisiin jos tarve ei olisi vakava.
Eniten nuo aikataulut neuvotteluista kertoo niiden hankaluudesta, eli asetoimitukykyiset näkevät tilanteen hyvänä rahastuspaikkana. Yksinkertaisesti putteli on pulassa ja aseille halutaan kunnon hinta. Huhujen mukaan iran halusi taaloja droneistaan ja homma eteni kun ryssä tajusi että taaloja on pakko antaa. Heti kun alkoi tulla kylmää käypää valuuttaa niin alkoi aseetkin liikkua.

Pakko on hyvä edistäjä tässä ja antaa asetoimituskykyisille hyvän tilaisuuden panna puttelia kakkoseen. Ei pöö-korean diplomaatit missään tyhjiössä elä, kyllä siellä ymmärretään puttelin katoavaisuus ja tilanne. Jotta niitä aseita tulee niin pitää olla Kiinan hyväksyntä ja/tai niin merkittävä maksu että asevienti kannattaa. Kiina-ryssälä ja pöö-korea on kolminaisuus jossa kaikki vaikuttaa toisiinsa. Jos putteli haluaa saada oikeasti haluamansa niin sitten pitää pistää pöytään tarjous josta Kim ei voi kieltäytyä. Asia erikseen on sitten se että onko puttelilla tuollaista tarjota.
 
Mutta se loppuu sen jälkeen, kun ryssät on työnnetty kokonaan pois Ukrainasta ja taistelutoimet on rysyjen maaperällä.
Kyllä,tämä on Ukrainan tavoite mutta kuten kenraali Miley tänään jälleen totesi,se on erittäin vaativa tavoite.
 
Hetkinen, tämän @tulikomento linkittämän viestin mukaan, Ukrainan ilmottamat tappomäärät on 100000 jäljessä laskennallista lukemaa...

According to the expenditures by the Russian Government they have conducted payouts to the next of kin for 372,093 soldiers killed in action. According to expenditures by the Russian government, they have conducted payouts to 508,474 soldiers wounded in action. According to Russian expenditures, Russian casualties in the past 18 months are as follows. KIA: 372,093 WIA: 508,474Total Casualties: 880,567

Edit: Toki korruption mahdollisuutta ei voi tässäkään tapauksessa pois sulkea.


Päivän luvut:
376638157_657073179939097_5305178210523618226_n.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä,tämä on Ukrainan tavoite mutta kuten kenraali Miley tänään jälleen totesi,se on erittäin vaativa tavoite.

Sota on vaativaa hommaa. Toki voi kerätä lelut, lähteä kotiin ja toivoa Puten ja kännisekoilija Medvedin armoa.
 
Niin,tämä on hieman tälläistä perusteetonta optimismia, johon ei viralliset lähteet yhdy. Ensi kevääksi ei ole vielä miljoonia kranaatteja käytettävksi.

"But in February 2023, Europe-wide production of artillery ammunition had a maximum capacity of 300,000 shells annually, Estonian defense officials estimated. The best-case scenario of an increase to making 2.1 million shells annually is still years away from being realized."
2022 Ukraina käytti arvioiden mukaan jotain 1-1.5 miljoonaa raskaiden kaliiberien kranaatteja, eli jotain 3500 päivässä.
2023 ollaan vauhdissa joka vie 2.0-3.0 miljoonan väliin vuodessa eli jossain 7000 päiväkulutuksen tienoilla.
2024 päästäneen 3.0-4.0 miljoonan väliin, josta tietty osa on vanhaa varastoa (esim. kaikki 203 mm ja kaikki rypäleammukset) ja valtaosa alkaa olla uutta, eli 3 miljoonaan valmistuksen pitäisi olla 250 000 kuukaudessa keskimäärin ja tuo on aivan mahdollista saavuttaa eri maiden ilmoittamilla maksimikapasiteeteilla, se väli 3 -> 4 miljoonaan olisi vanhoja varastoja sekä mm. rypäleammuksia.

En puhu miljoonien lisäyksestä ykskaks vaan siitä, että se suorituskyky vaan nousee hiljalleen koko ajan. Kyllä se silloin petaa paremman lähtökohdan 2024 keväälle kuin 2023 keväällä oli.

Ryssät aloittivat sellaisella vaatimattomalla 10 miljoonan kranaatin vuosivauhdilla 2022, josta ovat tulleet alas ainakin puoleen eli korkeintaan 5 miljoonaan per vuosi todennäköisesti tuossakin on liikaa, kun kykenevät valmistamaan sen reilun miljoonan ja NL jäämistö, Valko-Venäjän varastot sekä Iranin toimitukset alkaa olla käytetty niin ei ole kuin se Pohjois-Korea enään mistä pyytää apuja, eikä varmasti irtoa halvalla eikä sieltäkään ehkä uusinta uutta ole tulossa.

Eihän toki kaikki Ukrainan ammusapu ole Euroopan kontolla, mutta on se nousemassa siihen asemaan missä sen pitäisikin olla, 2023 maaliskuun ja 2024 maaliskuun välillä on sitouduttu toimittamaan miljoona kranaattia, tuskimpa siitä skaalataan alaspäin kun seuraavaa jaksoa aletaan sorvaamaan.

Ei pidä unohtaa, että kranaatteja on tullut merkittäviä määriä mm. Etelä-Koreasta, Turkista ja Pakistanista sekä Ukrainan oma tuotanto 122 ja 152 mm osalta on noussut merkittävälle tasolle ja tämän vuoden lopussa siellä on alkamassa 155 mm tuotanto.


Tuhansien tykkien ruokkiminen vuosia kestävässä sodassa on toki työlästä, mutta samaan aikaan täällä porukka ihmettelee miksi ei ammuta patteristolla kerralla kun muutamia kymmeniä mobikkeja juoksee kenturalla.

On myös merkillepantavaa, että nimenomaan 105 mm haupitsien korjaamista ja valmistamista on kaavailtu Ukrainaan, sille löytyy vielä ammusvarastoja sekä erilliset tuotantolinjat kranaattien valmistamiseen. Vaatii vain sen toisen puolen tykistön niittaamisen ennenkuin noista saa parhaimman tehon irti, koska kantama on lyhyempi. Sitähän tuolla on reippaasti 3-4 kuukautta tehty hyvällä menestyksellä. Samaa koskee heittimiä, tulenkäytön mahdollisuudet nousevat heti kun vastapuolen tykistö saadaan hiljaiseksi.

Petaan optimismini yksinomaan siihen, että länsimaat ja Ukraina kykenevät nostamaan tuotantoa ylöspäin merkittävästi ja siitä on faktaa sekä nimiä papereissa ja jo nykyisellä käytöllä on otettu yliote taistelukentällä, Venäjän ammustilanne on laskusuunnassa, tykkien määrä sekä laatu on laskusuunnassa ja käyttäjiksi tulee koko ajan heikompaa ainesta huonommin johdettuna.

Lisäksi se mitä niillä kranaateilla saa oikeasti aikaan ratkaisee vielä enemmän kuin niiden määrä, jos Ukrainalla olisi ollut 10 miljoonaa kranaattia 2022 ja Venäjällä miljoona niin linjat taitaisi olla siellä missä ne olivat 2022 helmikuun alussa.

Kun momentum kääntyy näin massiivisissa asioissa niin se vaatii aikaa, että vaikutukset tulevat näkyviin, mutta ne tulevat kyllä.
 
Mitä hän näki kun teki tällaisen tarkastelun? Ei ole merkkejä siitä että Venäjän sotateollisuus olisi kyennyt moninkertaistamaan sotaa edeltäneen tuotantokapasiteettinsa. Kasvua on toki tapahtunut jonkin verran, mutta ei 2, 3, 4, tai 5-kertaisesti suhteessa sotaa edeltäneeseen tilanteeseen.
Noin merkittävä lisäys edellyttäisi muutenkin siirtymistä täyteen sotatalouteen, eikä Putlerilla taida sellaiseen uskallus riittää, koska myös moskovalaisten ja pietarilaisten elintaso alkaisi silloin väistämättä laskea nykyisestä. Siinä tilanteessa olisi myös enää vaikea teeskennellä, että Ukrainassa on meneillään pelkkä "sotilaallinen erikoisoperaatio" eikä täysimittainen sota. Sotateollisuuden raju kasvattaminen on kuitenkin aina pois kaikesta muusta, eikä taitaisi ihan helposti onnistua Venäjän omilla resursseilla. Nyt ei lännestä saada apua, toisin kuin suuren isänmaallisen sodan aikana.

Venäjän pelastus vaikuttaisi siis toistaiseksi olleen Neuvostoliiton perintönä saatu aivan tolkuton määrä erilaisia sotatarvikkeita, joiden avulla on voitu paikata yhtä tolkuttomia menetyksiä Ukrainan sodassa.
 
Noin tuhat Britanniassa puoli vuotta koulutuksessa ollutta merijalkaväen sotilasta palaa pian Ukrainaan. Nämä vastaan 1-2 pv koulutetut mobikit tai töpinän ukkokerho, kertoimet kohdillaan.


Ryssien kätyri napattu Dniprossa ja sitä odottaa elinkautinen.


Taurukseen laitetaan väitetysti softa viritys, joka leikkaa kantaman 500 km ja sen jälkeen päätös Ukrainaan siirtämisestä voitaisiin tehdä.

 
Viimeksi muokattu:
Brittitiedustelun mukaan ryssät ovat heittäneet 5 VDV rykmenttiä Robotynen tulpaksi ja ne jauhetaan siellä tomuksi tykistöllä, ei taida oikein muuta olla laittaa enään.

Mistä ryssät taikoo näitä laskuvarjomiehiä aina vaan lisää rykmenttitolkulla? Vai onko tilanne jo sellainen, että jollekin mobikkiporukalle jaetaan raitapaidat ja todetaan, että te olette nyt veedeeveetä, siis eliittiä, eli parasta, mitä rodinalla on tarjota. Ei kun rintamalle, saa suorittaa!
 
Back
Top