Artikkelissa mainitusta asioista mua aina vaan nyppii tämä valitus miesten vähyydestä! Mikä hitto siinä oikein mättää!
Kohta 2v kulunut siitä kun rysyt aloitti tämän täysimittaisen hyökkäyksensä. Tässä ajassa olisi pitänyt pystyä kouluttamaan sellainen määrä miehiä (+naisia) ettei jää ainakaan siitä kiinni. Tässä kysymys kuitenkin heidän itsenäisyydestään ja meidän kaikkien turvallisuudesta!
Edit. Tämä ei siis suinkaan ole ensimmäinen kerta kun tästä on puhuttu ja itse ja moni muukin on asiaa täällä kommentoinut ja ihmetellyt. En voisi kuvitella tilannetta Suomessa jossa näin pieni osuus väestöstä olisi aseissa jos meitä kohtaisi sama.
Tämä kyllä jaksaa ihmetyttää suomalaisena (mietin sattumoisin asiaa pitkään kun ajoin autoa aiemmin päivällä).
Mietityttää kuinka paljon kyse on väärästä allegoriasta (Suomi talvisodassa 80 v sitten tai Suomi NYT, varautuneena 80 vuotta sotaan) ja kuinka paljon Ukrainan tehottomuudesta ja/tai suhteellisesta köyhyydestä.
Lähtien allegoriasta liikkeelle:
Suomen sodanajan vahvuus on 280 000 henkilöä. Ukraina/Suomi väestösuhde noin 8:1. Eli Ukrainan pitäisi saada noin 2 miljoonaa henkilöä aseisiin. Kolme suurinta eroa:
* Suomi on rakentanut järjestelmää 80 vuotta rauhan oloissa ja ensimmäiset 65 vuotta talouskasvun oloissa. Mitään ei ole tarvinnut hankkia yht'äkkiä.
* Suomi on rakentanut järjestelmää yksiselitteisen uhkatekijän (Venäjä) varalta alusta alkaen. Ukrainalla ei ulkoista uhkatekijää ollut kuin vasta 2014 alkaen.
* Suomi on vauras vs. Ukraina 2010-luvulla. Ukraina olisi kuitenkin voinut kompensoida suhteellista BKT-eroa kotimaisella halpaan työvoimaan perustuvalla valmistuksella monien asejärjestelmien osalta.
* Ukrainalla ei ole ollut tällaista laajaa mobilisointisuunnitelmaa lainkaan. Mikä on tilanne nyt 2023/12?
Muistamme hyvin, että 2022/2/24 Ukrainalla oli pulaa jopa rynkyistä ja muusta perusaseistuksesta. Tätä taustaa vasten on mahdollista, että vaikka tavoitteeksi asetettaisiin miljoona miestä niin perus jalkaväen aseistus asettaisi jo yhden katon. Länsi ei pysty/halua antaa riittävästi. Toisaalta nykypäivän sodassa jalkaväen mekanisoinnin aste on huomattavan korkea. Tietty määrä IFV/AFV tarvitaan joka tapauksessa. Puolustuksessa kuitenkin huomattavasti vähemmän. Kenties perustettavien joukkojen määrä on tietyssä suhteessa kalustoon, joka aikaansaa pullonkaulan.
Itselleni on tuntematonta mitä valtaville Neuvostoliiton kylmän sodan varastoille tapahtui. Ukrainan alueella on täytynyt olla miljoonittain rynnäkkökivääriä ja tykötarvetta, enemmän kuin varustamaan miljoona miestä. Tuhosiko Ukraina valtaosan vapaaehtoisesti, tai luovutti Venäjälle samalla kun pilkkoi Tupolevit ja risteilyohjukset lännen hyvien neuvojen opastamana? Ydinaseita unohtamatta. Oliko NL:n aikainen varastointi tehty niin huonosti että määrää ei todellisuudessa ollut olemassa? Tai sen jälkeisenä 20 vuoden jaksona.
Toinen allegoria, eli toisen maailmansodan Suomi. Talvisodan alla Suomi oli länsi-Euroopan köyhin valtio ja itsenäinen vasta 20 vuoden ajan. Armeijaa oli kuitenkin "harjoiteltu" jo parikymmentä vuotta sillä uhkatekijästä ei ollut mitään epäilyä. Aseistuksen taso oli joka tapauksessa heikko talvisodan syttyessä. Koko armeijalle (340 000 miestä) ei ollut antaa kivääriä, noin 100 000 suojeluskuntalaista toi omansa.
Joka tapauksessa Suomi pystyi mobilisoimaan silloisesta väestöstään 10 % ja myös aseistamaan heidät jotenkuten.
Miksi Ukraina ei ole kyennyt tekemään tämän enempää 2014 jälkeen kun uhkatekijä on ollut selvä? Laaja kotimainen ja venäjän kylvämä korruptio ja hajaannus on varmasti suuri syy. Iso laiva ei käänny nopeasti.
Merkittävä ero näissä allegorioissa on totaalisuus. Suomen kannalta Venäjän hyökkäys oli/on välitön, itsestäänselvä totaalinen tuhon uhka jonka edessä koko yhteiskunnan resurssit pitää valjastaa. Ukraina ei ole maaliskuun 2022 jälkeen kuitenkaan enää ollut totaalisen välittömän tuhon edessä, vielä vähemmän syksyn 2022 jälkeen. Yhteiskunnan mobilisointi on voitu tässä mielessä jättää puolitiehen, vaikka samalla on huononnettu olennaisesti oman voiton tosiasiallisia mahdollisuuksia.
Tämä oli hajanaista ja sekavaakin ajattelua. Miestä Ukrainassa on mutta rintamalla liian vähän. Edelleenkin tuntemattomasta syystä.