Koneista droneihin: Putinin kilpavarustelussa, joka jättää lännen taakse
Kun Moskova muuttaa leipomot ja jopa luokkahuoneet työkaluiksi aseiden tuotannon lisäämiseksi, Nato kamppailee pysyäkseen perässä
Roland Oliphant, VANHEMPI ULKOMAINEN KIRJEENVAIHTAJA ;
Joe Barnes BRYSSELISSÄ ;
James Rothwell BERLIINISSÄ ja
James Kilner26. tammikuuta 2024 • klo 18.05
Viranomaiset esittelevät leipomotehtaan tuotteita, jotka valmistavat nyt droneja sekä leipää etulinjalle lähetettäväksi
Aikoinaan Iževskin ostoskeskus Itlamas edusti vaatimattoman keskiluokan unelman saapumista Venäjän maakuntiin.
Sen teräs- ja lasijulkisivu mainostivat H&M:ää, McDonald'sia ja Detsky Miriä, Venäjän johtavaa lelukauppaketjua – symboleja yhteiskunnallisesta sopimuksesta, jonka Vladimir Putin leikkasi venäläisen yleisön kanssa yli 20 vuotta sitten.
Nykyään sekä länsimaiset että venäläiset tuotemerkit ovat kadonneet. Italmas Mall on nyt Italmasin tieteellinen tutkimuskeskus, joka tuottaa Lancet-hyökkäysdrooneja Ukrainan sotaa varten.
Se on yksi kauppakeskusten, leipomoiden ja muun siviiliinfrastruktuurin kytkimestä, joka muutetaan asetehtaiksi sen jälkeen, kun
Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan vuonna 2022.
Venäläisiä on myös kutsuttu työskentelemään kuuden päivän viikkoina ja tekemään vapaaehtoistyötä tehtaissa osana tehostettua sotaa. Venäläisestä televisiosta on jopa videomateriaalia, joka näyttää näyttävän venäläisten lasten oppivan kokoamaan ammusten osia työpajoissa.
Tämän sotaisan uuden todellisuuden korostamiseksi Dmitri Medvedev, Venäjän entinen presidentti, kuvattiin vaeltelemassa Bond-konhomaisessa mustassa trenssitakissa äskettäin vieraillessaan Uralvagonzavodin tankkitehtaalla.
Nämä ovat vain näkyvimpiä osia taloudellisesta mobilisaatiosta, jonka Vladimir Putin toivoo -
ja länsimaiden ja ukrainalaisten kenraalit pelkäävät - kääntävän ratkaisevasti käänteen sodassa.
Venäjän entinen johtaja Dmitri Medvedev (mustassa nahkatakissa) kiertää Uralvagonzavodia, Venäjän tärkeintä panssaritehdasta LUOTTO : SPUTNIK/AFP Getty Imagesin kautta
"Olemme tällä hetkellä skenaariossa, jossa Venäjä käyttää 40 prosenttia BKT:sta tähän sotaan - se on enemmän kuin terveydenhuolto ja koulutus", länsimainen virkamies kertoi The Telegraphille tällä viikolla.
Se on tilasto, johon
kollektiivinen länsi kamppailee vastaamaan . Puolustusasiantuntijat varoittavat ajan myötä, että se voi antaa Venäjälle ylivoimaisen materiaalisen ylivoiman Ukrainan sodan voittamiseen.
Ja vaikka tilanteen kiireellisyys tunnustetaan laajasti kulissien takana, länsimaiden hallitukset eivät yksinkertaisesti pysy perässä.
"Se on hullua", eräs Britannian puolustusvoimien sisäpiiriläinen sanoi pyytäen nimettömyyttä puhuakseen suoraan ja viitaten institutionaalisiin esteisiin länsimaisen aseetuotannon laajentamiselle.
Venäjän puolustusteollisuuden salailu ja viranomaisten taipumus hieroa lukuja propagandatarkoituksiin vaikeuttavat
Venäjän sotatalouteen siirtymisen tarkkaa laajuutta .
Mutta melkein kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että se on todellinen, vaarallinen ja hyvässä vauhdissa.
Virallisesti Venäjä on lisännyt sotilasmenojaan vuoden 2022 2,7 prosentista BKT:stä 3,9 prosenttiin vuonna 2023 6 prosenttiin eli noin kolmannekseen kaikista valtion menoista vuonna 2024.
Tämä todennäköisesti peittää paljon suuremman luvun, joka sisältää menot Ukrainan miehitetyissä osissa jälleenrakentamiseen ja yksityisen sektorin varallisuuden ohjaamiseen sotaponnisteluihin.
Vuonna 2023 Venäjä tuotti 1 530 panssarivaunua ja 2 518 panssaroitua taisteluajoneuvoa, Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi parlamentille joulukuussa antamassaan raportissa.
Hän sanoi, että panssarivaunujen tuotanto kasvoi 560 prosenttia helmikuusta 2022. Jalkaväen taisteluajoneuvojen tuotanto kasvoi 360 prosenttia ja panssarivaunujen tuotanto 350 prosenttia.
Se riittäisi vain täydentämään sen, mitä Venäjä on jo menettänyt taistelukentällä, sen sijaan että laajentaisi armeijaansa.
Länsimaiset viranomaiset kertoivat New York Timesille tässä kuussa, että Venäjä on valmis valmistamaan kaksi miljoonaa tykistökuorta vuodessa - kaksinkertainen määrä läntisen tiedustelupalvelun alun perin arvioineen Venäjän pystyvän valmistamaan ennen sotaa.
Kun lisätään vielä Iranista ja Pohjois-Koreasta toimitetut ammukset, ohjukset ja droonit , Venäjä vahvistaa jo sodan alussa vallitsevaa tulivoimaa.
Taistelukentän vaikutus on välitön ja ilmeinen.
Presidentti Volodymyr Zelenskyn mukaan Venäjä ampui viisi päivää kestäneessä tulivuoressa joulukuun lopussa Ukrainaan 500 ohjusta ja dronea.
Turvallisuusajatushautomo RUSI:n tässä kuussa julkaisema tutkimus osoitti, että Ukraina ampui 7 000 tykistölaukausta päivässä kesän vastahyökkäyksensä aikana, mikä on paljon enemmän kuin Venäjän 5 000.
Itlamas-ostoskeskus Iževskissä, jossa oli aikoinaan kauppoja, kuten H&M ja McDonalds
Nyt ostoskeskuksessa on insinöörejä ja teknikoita, jotka työskentelevät sota-aseiden parissa
Tässä kuussa venäläiset ampuivat 10 000 ja ukrainalaiset 2 000:een.
Se ei rajoita vain Ukrainan kykyä käynnistää uusia hyökkäyksiä.
Se tarkoittaa, että tykistöyksiköt kamppailevat tukahduttaakseen venäläisiä aseita vastapattereiden tulella ja jättävät jalkaväkeä juoksuhaudoihin ilman kipeästi tarvittavaa tulitukea Venäjän hyökkäysten edessä.
Helmikuussa 2023, sodan alkaessa, Euroopan tuotannon arvioitiin olevan vain 300 000 laukausta vuodessa.
Saksan puolustusministeri Boris Pistorius myönsi marraskuussa, että EU:n lupaus toimittaa Ukrainalle miljoona ammusta tämän vuoden maaliskuuhun mennessä ei täyty.
Dmitri Alperovitch Silverado Policy Accelerator -ajatushautomosta sanoi: "Sinun on katsottava yksityiskohtia. Pystyykö Venäjä ylittämään lännen sukellusveneiden tai fregattien rakentamisessa? Ei, mutta
pystyykö se ylittämään lännen tykistöammuksissa ? Joo.
”Sillä on ollut tällä alueella paljon kapasiteettia, jota lännellä ei ole ollut priorisoidun tykistöjen takia vuosikymmeniin. Ja se asetti itsensä nopeasti sota-asemalle puolustusteollisuuden tuotannon osalta, mitä länsi ei ole tehnyt. Ja tiedättekö, se on järkevää, emme ole sodassa ja tämä sota ei ole eksistentiaalinen meille, kuten se on Ukrainalle.
"Olemme olleet hitaita pitkäaikaisten sopimusten kanssa, olemme olleet
hitaita tuotantotuotannon lisäämisessä , erityisesti Euroopassa."
Toistaiseksi Venäjän tuotanto ei todennäköisesti toimita tarpeeksi materiaalia, jotta se voisi palata yleiseen hyökkäykseen vuonna 2024. Kahden edellisen vuoden aikana on vaadittu liikaa ryöstöä uskottavan hyökkäysvoiman luomiseksi.
Mutta Kreml ajattelee tämän vuoden loppua pidemmälle.
"He puhuvat puolustusteollisuutensa mobilisoimisesta seuraavien kolmen vuoden aikana, mikä tarkoittaa, että he pyrkivät taistelemaan sotaa ainakin kolmesta neljään vuotta", sanoi puolustusalan sisäpiiriläinen.
”Olemme hetkellä, jolloin venäläiset ovat haavoittuvia, koska tuotanto ei täytä heidän vaatimuksiaan. Mutta he kääntyvät nurkkaan", hän lisäsi.
Seuraus on selvä: jos länsi ei toimi, Ukraina voi hävitä sodan.
Ja mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä ei tiedä kukaan - mutta Moskovasta on tullut hälyttäviä signaaleja uusista maankaappauksista Euroopassa.
Pistorius on varoittanut, että Naton ja Venäjän välinen sota saattaa syttyä seuraavien 5-8 vuoden aikana.
Saksalainen iltapäivälehti Bild paljasti äskettäin, että eräs saksalaisten sotapäälliköiden harkitseva teoreettinen skenaario on Venäjän mahdollinen hyökkäys Suwalki Gapiin, joka on strategisesti herkkä maakäytävä Puolan ja Liettuan rajalla. Maat valmistautuvat pitämään alueella yhteisiä harjoituksia keväällä.
”Meidän on tunnustettava, että Venäjä on onnistunut ampumaan sotilas-teollisen kompleksinsa ja sopeutumaan sota-ajan talouteen.
Pohjois-Korean ja Iranin kanssa Putinilla on luotettavia sotatarviketoimittajia, jotka eivät välitä vähääkään omien ihmistensä tarpeista”, sanoi Norbert Röttgen, entinen liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.
"Jos emme onnistu ratkaisevasti nostamaan tukeamme Ukrainalle, jotta se voi voittaa sotilaallisesti yliotteen Venäjää vastaan, ei ole takeita siitä, ettei Venäjän aggressio leviä muihin Euroopan maihin. Ukrainan tukeminen nyt on paras puolustusmme Venäjää vastaan.
Jäsen Röttgenin kaltaisten ihmisten turhautumista aiheuttaa se, että vaikka ongelma on ilmeinen, se näyttää lähes mahdottomalta käsitellä sitä poliittisesti.
Osa syy lännen hitaalle reaktiolle on poliittinen ja kulttuurinen, huomauttaa Sabine Fischer, saksalaisen ajatushautomon SWP:n vanhempi ulkopoliittinen analyytikko.
Vaikka sotataloudella on kauheita pitkän aikavälin vaikutuksia elämänlaatuun, se "tuo myös vuokria ja etuja osalle eliitistä ja myös väestöstä", hän sanoi.
De facto -diktatuurilla jäljellä oleva tyytymättömyys voidaan helposti tukahduttaa.
(Iževskin Italmas- ja Stalitsa-ostoskeskukset ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka sotatalouden vuokrat voivat hyödyttää eliittiä. Ne ostanut Areoscan kuuluu virallisesti yhdelle Nikita Zaharoville. Hän on osaomistajan Aleksandr Zaharovin poika Zala Aerosta, joka valmistaa Lancet-drooneja).
Tilanne on erilainen maissa, joissa on kiivas vapaa lehdistö, uskottava poliittinen oppositio ja elinkustannuskriisi.
Downing Street hylkäsi julkisesti kenraali Sir Patrick Sandersin julkisen pyynnön tällä viikolla laajentaa armeijaa. Työväenpuolue on myös luvannut noudattaa tarkkoja kulutussääntöjä, jos he voittavat seuraavat parlamenttivaalit - politiikka, joka todennäköisesti estäisi uusien aseiden tuotantolinjojen rakentamiseen tarvittavat massiiviset pääomasijoitukset.
Sitten on taloustiede, Alperovitch huomauttaa. Vaikka Venäjällä on suurelta osin valtion hallinnassa oleva aseteollisuus, Iso-Britannia ja useimmat muut länsimaat luottavat sopimuksiin yksityisen sektorin puolustusalan yritysten kanssa.
”Uusien tuotantolinjojen käynnistämiseen tai olemassa olevien laajentamiseen on investoitava merkittävä määrä CapExia, ja haluat varmistaa, että alkuinvestoinnit tulevat takaisin.
– Kestää muutaman vuoden, ennen kuin siitä tulee taloudellinen ja kannattava. Joten on täysin ymmärrettävää, että puolustusurakoitsijat eivät halua jäädä pitämään pussia, varsinkin kun puhutaan joistakin näistä ammuksista, kuten tykistökuorista", hän sanoi.
"He tietävät, että Yhdysvaltain armeija ja Naton armeijat eivät ole voimakkaasti riippuvaisia tykistöstä. Joten jos Ukrainan sota päättyy nopeasti, mikä toivottavasti päättyy, he ovat erittäin huolissaan siitä, ettei heillä ole niin paljon asiakkaita perustamilleen lisääntyneille tuotantolinjoille.
Länsimaiden pakotteiden kiertäminen lisää ylimääräisiä kustannuksia jokaiselle komponentille, mutta Venäjälle tämä ei ole ongelma niin kauan kuin toimitukset jatkuvat.
Otetaanpa KH-sarjan ilmalaukaisevat risteilyohjukset, Venäjän varastojen yleisimmät ja suunnilleen verrattavissa Yhdysvaltain Tomahawkiin.
"Ne valmistetaan CNC-koneilla, mikä on yksi niistä kohdista, joissa painostamme riistämään heiltä tämä kapasiteetti", sanoi Aleksei Parnowski, vanhempi tutkija Kiovan avaruustutkimuslaitoksesta.
”Toinen tärkeä kohta on ohjuksen elektroniikka. He käyttävät yleiskäyttöisiä elektronisia komponentteja, eivät välttämättä sotilaallisia. Seurauksena on, että sotilas- ja kulutuselektroniikan välillä ei ole todellista eroa.
"He [Venäjä] ymmärsivät sen kauan sitten ja ovat muuntaneet lähes kaiken sotilaskäyttöön tarkoitetun elektroniikkansa toimimaan kuluttajalaatuisten komponenttien kanssa. Tämä oli erittäin tehokas lähestymistapa, koska yleiskäyttöisten elektronisten komponenttien ostamiseen ei sovelleta sanktioita. He voivat ostaa niitä useiden välittäjien kautta."
Olisi kuitenkin väärin maalata Venäjän sotakoneistoa pysäyttämättömäksi juggernautiksi. Sitä vaivaavat pula ammattitaitoisesta työvoimasta, huonolaatuisista osista ja sodankäynnin mittakaavasta, jota edes Neuvostoliiton perintö sotateollisuuskompleksi ei pysty selviytymään.
Monet valmistetuista ohjuksista ovat ala-arvoisia, koska ammattitaitoisista insinööreistä on pulaa, mikä johtaa korkeaan vikaantumiseen. Ja huolimatta tuotannon kasvusta (joidenkin lähteiden mukaan Venäjä oli noussut 40 ohjuksesta 100:aan kuukaudessa viime kesään mennessä), tehtaat tuskin pysyvät kysynnän tahdissa.
Ukrainan asiantuntijoiden tarkastamat ohjuspalat, joita käytettiin hyökkäyksissä Ukrainan kaupunkeihin tässä kuussa, ovat osoittaneet, että ammukset valmistettiin joulukuussa 2023.
"Tämä tarkoittaa, että ne lähtevät suoraan tuotantolinjalta ja heillä ei ole käytännössä yhtään varastoa jäljellä", Parnowski sanoi.
”Tästä syystä hyökkäysaste tänä talvena on paljon, paljon alhaisempi kuin viime talvena. Odotimme paljon pahempaa. Tätä ei tapahtunut. Heidän on kerättävä ohjuksia useiden viikkojen ajan ja sitten he voivat tehdä yhden tai kaksi hyökkäystä."