Ukrainan konflikti/sota

On karmaisevaa että eletään kuplassa, jossa häikäilemättömän hyökkääjän alue on pyhä ja koskematon sotatilanteessa. Kuvitellaan että kyseessä on peli jossa kaikki pelaavat samoilla säännöillä ja niitä noudattaen. Vaikka aika on 2023, Venäjän toimintaperiaatteet eivät ole muuttuneet yhtään sen länsimaisemmiksi kuin ennenkään.

...
Edit: Itse asiassa vuosi onkin jo 2024, ei ole vielä tähän mennessä itselle täydellisesti sisäistynyt. :)
Älä huoli, ei ole bunkkerirottakaan sisäistänyt nykykalenteria. Se tosin elää jossakin 1800- ja 1900-vuosisatojen taitteessa luullen olevansa uusi tsaari, joten sinun tilanne on ihan hyvin hallussa 🤣
 
Viimeksi muokattu:
Periaatteessa aivan ymmärrettävää ettei sotaa edistäviä rahakeräyksiä sivistyneissä suoriteta.
MUTTA ryssän tapauksessa pitäisi setä poliisinkin ymmärtää , joustaa ja myöntää keräyslupa.
Toki jokin kontrolli näihin keräys touhuihin pitäisi olla, että meneekö miten paljon tuki euroista perille saakka.
Vielä ei ole silmiini sattunut väärinkäytöksiä Ukrainan auttamiseen liittyen.
Aikoinaan esim. syöpä keräyksiä oli, josta kohteeseen meni promille tai ei sitäkään.


 
Hesarissa hyvä juttu Ukrainan sodan vaikutuksesta Suomeen:

"Puolustushallinto aikoo tarkastaa lähikuukausina niin sanotut tuotantovaraukset, joita on tehty suomalaisten yritysten kanssa."

Tämä on sitä suomalaista osaamista, mistä voi olla ylpeä!

Ainakin Suomessa varaudutaan, mutta onko muualla euroopassa tilanne sama. Alla pari lainausta.


• ”Positiivinen ongelma on se, että meidän varastotilamme on kohta täynnä.”

• Heiskanen viittaa puolustusministeriön joulukuiseen päätökseen, että Suomi kasvattaa ampumatarviketuotannon kapasiteettinsa yli kaksinkertaiseksi nykyisestä. Suomesta ollaan tekemässä yhtä suurimmista raskaiden ampumatarvikkeiden tuottajista Euroopassa.
”Se oli välipäätös. Kun se toimeenpannaan, ollaan ehkä puolessa sodanajan kapasiteetista. Emme me nyt totaalisessa sodanajan tuotantovalmiudessa vielä ole. Tuotamme ja valmistamme materiaalia sen mukaan, mihin meillä on rahaa. Minun näkökulmastani se on hyvin yksinkertaista.”

• Heiskasta hiukan harmittaa se, miten julkisuudessa käsitellään Venäjän siirtymistä sotatalouteen. Ihmiset eivät välttämättä tiedosta, että totalitaaristen maiden sotatalous eroaa demokraattisten maiden sotataloudesta.
Suurelle yleisölle onkin saattanut muodostua kuva, ettei Suomessa tehtäisi mitään, Heiskanen sanoo.
”Se ei todellakaan pidä paikkaansa.”
 
Periaatteessa aivan ymmärrettävää ettei sotaa edistäviä rahakeräyksiä sivistyneissä suoriteta.
MUTTA ryssän tapauksessa pitäisi setä poliisinkin ymmärtää , joustaa ja myöntää keräyslupa.
Toki jokin kontrolli näihin keräys touhuihin pitäisi olla, että meneekö miten paljon tuki euroista perille saakka.
Vielä ei ole silmiini sattunut väärinkäytöksiä Ukrainan auttamiseen liittyen.
Aikoinaan esim. syöpä keräyksiä oli, josta kohteeseen meni promille tai ei sitäkään.


Virossa valitettavasti vuosi sitten paljastui väärinkäytöksiä jotka sitten tyrehdyttivät kansalaiskeräykst pitkäksi aikaa.
Viron parlamenttiinkin ehti päästä yksi hyväntekijätär joka nappasi keräysvaroista 20% "kuluihin" :mad:
 
Tässä USAn avun viivästymisestä tulee tietenkin mieleen se että miksi eurooppalaisten tukirahoilla ei voitaisi tehdä ns. suoria ammusostoja amerikkalaisilta valmistajilta? Siellähän linjastot kuitenkin käyvät 24/7 eli tavaraa varmasti olisi..

Voi toki olla että jokin eu-valtio ei tästä pitäisi mutta siten saataisiin väliaikaisesti tavaraa perille.
Käsittääkseni ne firmat eivät myy mitään suoraan ulkomaille, vaan kaupat tekee aina jenkkien viranomainen.
 
Hyvä juttu pakoteiden vaikutuksesta.
Vaikka aikaisemmin olin huolestunut pakotteiden kierrosta, niin tämän jutun öljyn lisäaineiden rajoitukset ilmeisesti kovasti purevat veli venäläisen tuotantoon.
Hienoa, jos tankki tahi joku muu (sota) vipstaaki jää tuotantolaitoksen pihaan, kun on vaikkapa voiteluaineesta, optiikasta tms. tärkeästä asiasta puute.

Yhdysvallat heittää avaimen Venäjän teollisuuskoneeseen​

Stephen Blank ja Andrew Fink
16. tammikuuta 2024

Pakotteet paranevat ajan myötä, kuten Yhdysvaltain hallitus nyt osoittaa. Siitä huolimatta on ryhdyttävä lisätoimiin Venäjän sotakoneiston vahingoittamiseksi
Kuva: Venäjän ensimmäinen suurikokoisten sotilaallisten UAV:ien valmistukseen erikoistunut laitos, jonka Kronstadt on perustanut Dubnaan Moskovan lähelle.  Sirius UAV on Kronstadtin mukaan seuraava askel nykyisen Orion UAV:n kehityksessä.  Parannuksiin sisältyi koon ja massan lisääminen, joitakin suunnittelumuutoksia ja uusien elektroniikkalaitteiden asennus.  Edeltäjäänsä verrattuna drone pystyy kantamaan suuremman hyötykuorman ja toimimaan korkeammalla.  Luotto: EYEPRESS Reuters Connectin kautta

Aivan kuten Washington sulkeutui pitkän loman vuoksi 22. joulukuuta, Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ulkomaanvarainvalvontavirasto (OFAC) julkaisi hiljaa päätöksen, jolla voi olla valtavia vaikutuksia Venäjän sotatuotantoon ja siten myös Ukrainan sotaan.

Päätös antaa luvan määrätä seuraamuksia mille tahansa ulkomaiselle rahoituslaitokselle, joka on toteuttanut tai helpottanut Venäjän sotilas-teollisen tukikohdan kannalta kriittisten tuotteiden toimittamista, myyntiä tai siirtoa Venäjälle, mukaan lukien tietokoneiden numeeriset ohjauskoneet (CNC), nitroselluloosa, korkea- tarkkuuskuula- ja rullalaakerit, turbiinien voiteluaineet ja turbiinien voiteluaineiden lisäaineet sekä sisäiset navigointijärjestelmät ja kuituoptiset gyroskoopit.

OFAC-asiakirja ei sinänsä ole seuraamus. Pikemminkin se on valtuutus Yhdysvaltain hallitukselle määrätä pakotteita - se käyttää aggressiivisia toimenpiteitä ja mikä tärkeintä, pakotteiden täytäntöönpanoa.
Loppujen lopuksi sanktiot toimivat näin. Ne alkavat laajoilla toimenpiteillä, ja myöhemmin niitä parannetaan, kun syntyy enemmän ymmärrystä siitä, kuinka varmistaa, että kohde sattuu. Sanktiot eivät toimi -kriitikot jättävät tämän liian usein huomiotta, koska he eivät ymmärrä, kuinka prosessi paranee ajan myötä.

Tämä saattaa hyvinkin olla ennuste kokonaan uuden sukupolven sanktioista, jotka kohdistuvat Venäjän sotakoneen tuotantoon, ei vain Venäjän sotakoneen taloudellisiin välittäjiin, vaan myös rahdinkuljettajiin, välittäjiin, mahdollisesti jopa myyjiin ja valmistajiin, jotka auttavat Venäjän sotakoneistoa pysymään. huminaa.
Se osoittaa, että Yhdysvaltain hallitus tunnustaa jotain erittäin tärkeää – Venäjällä on suuria teollisia heikkouksia.

Tärkeä esimerkki on OFAC:n uusi keskittyminen turbiinien voiteluaineisiin ja turbiinien voiteluaineiden lisäaineisiin. Mekaaniset voiteluaineet on valmistettu öljystä, ja Venäjällä on rajattomasti öljyä, joten miksi ihmeessä OFAC yrittää häiritä toimitusta Venäjälle?

Totta, Venäjällä on enemmän kuin tarpeeksi voiteluaineita. Mutta sanonta, että voiteluaineet on valmistettu öljystä, on sama kuin sanoisi, että leipä on tehty jauhoista. Jos et käytä muita ainesosia, kuten hiivaa ja suolaa, päädyt leipomaan melko pettymyksen leivän.

Nykyaikaiset mekaaniset voiteluaineet vaativat erityisiä kemikaaleja, joita kutsutaan "voiteluaineiden lisäaineiksi", jotka antavat niille erityisiä ominaisuuksia - kuten tekevät niistä tehokkaita korkeissa paineissa tai muuttavat niiden viskositeettia toimimaan korkeammissa tai alhaisemmissa lämpötiloissa tai estävät niitä vaahtoamasta tai syöpymästä.

Suurin osa näitä erikoiskemikaaleja valmistavista yrityksistä on joko amerikkalaisia tai eurooppalaisia, ja Venäjällä on tällä hetkellä voiteluainepula, koska nämä yritykset vetäytyivät sen jälkeen, kun Putin aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan kaksi vuotta sitten.

Siitä lähtien suuren osan aukosta ovat täyttäneet aasialaiset viejät, joista suurin on Kiinan Henanissa sijaitseva Xinxiang Richful Lube -lisäaineyritys. Tällä yrityksellä näyttää olevan yksi suuri lisäaineiden tuotantolaitos, joka pitää Venäjän voiteluaineiden tuotannon käynnissä.

Se saa myös lisää voiteluaineiden vientiä Etelä-Koreasta, jonka vienti Venäjälle kasvoi 116,7 % vuonna 2022. Siitä huolimatta Kiinan voiteluaineiden vientiä ja Venäjälle suuntautuvaa vientiä koskevat selvitykset viittaavat siihen, että vaikka Kiina laajentaa kotimaista voiteluaineiden tuotantoaan, se ei silti pysty tyydyttämään Venäjän tarpeita ja kysyntä. Tästä johtuu jatkuva riippuvuus lännestä.

Monia turbiinien voiteluaineissa käytettäviä lisäkemikaaleja käytetään luultavasti myös voiteluaineissa muissa sovelluksissa kehittyneemmille venäläisille tankeille, mutta myös sellaisille, joita käytetään vanhemmissa dieselkäyttöisissä malleissa, joita Venäjä on palauttamassa käyttöön, kun Ukraina tuhoaa yhä enemmän heidän varusteensa.

OFAC:n uusi keskittyminen turbiinien voiteluaineiden lisäaineisiin tuo esiin uusia mahdollisuuksia kemianteollisuudessa, jossa Venäjällä on lukuisia suuria teollisia heikkouksia.

Esimerkiksi toinen kriittinen voiteluaineen lisäaine on litium, jota käytetään sakeuttajana monissa rasvoissa, mukaan lukien Venäjän armeijan käyttämä rasva (tosin on epäselvää, käytetäänkö litiumia lisäaineena missä tahansa Venäjällä tuotetussa turbiinivoiteluaineessa.)

Toisin kuin monet muut voiteluaineiden lisäaineet, litium ei ole synteettinen kemikaali, se on vain alkuaine - mutta Venäjällä ei ole kotimaisia litiumia. Venäjä on tuonut marraskuusta 2022 lähtien suuria määriä voiteluaineiden lisäaineina käytettävää litiumhydroksidia, myös Kiinasta.

Voiteluaineiden lisäaineet saattavat olla vasta alkua. Ota pakkasnestettä, mikä on välttämätöntä Venäjän sotakoneen surinalle talvella. Ainoa venäläinen yritys, joka on sertifioitu valmistamaan tätä tuotetta Venäjän armeijalle, on Nizhnekamskneftekhim Tatarstanissa, venäläisen kemianjättiläisen SIBURin tytäryhtiö (jonka 45-prosenttisesti omistavat kaksi Putinin laukkumiestä, Leonid Mikhelson ja Gennadi Timtšenko länsimaisista pakotteista).

Nizhnekamskneftekhim ilmoitti juuri avanneensa uuden tehtaan propyleeniglykolin tuotantoon – tärkeää kemikaalia, jota käytetään monissa sovelluksissa, kuten lääkkeissä, elintarvikkeissa, muoveissa ja pakkasnesteissä. Yrityksen mukaan Venäjän täytyi tuoda kaikki propyleeniglykolinsa ennen tämän tehtaan avaamista. Uusi tehdas tyydyttää 20 % kotimaisesta kysynnästä.

Propyleeniglykoli on vain yksi tärkeä kemikaali, jota Venäjältä puuttuu. SIBURin viimeaikaiset lehdistötiedotteet osoittavat, että se ylpeilee valmistavansa erikoiskemikaaleja, joita aiemmin tuotiin maahan, maleiinihappoanhydridiä (MAN) ja n-butyylilitiumia.

Venäläiset kemistit ovat todennäköisesti riippuvaisia maahantuoduista laitteista ja/tai esiasteista valmistaakseen näitä kemikaaleja (ja varmasti he ovat riippuvaisia litiumin tuonnista). Tuontitiedot osoittavat, että Nizhnekamskneftekhim tuo edelleen laitteita Euroopasta ja Kiinasta valmistaakseen kemikaaleja, kuten bentseenietyleeniä ja propeenia. Ja miksi ei saisi? Nizhnekamskneftekhim ja muut tärkeät venäläiset kemikaaliyhtiöt eivät edelleenkään ole suurten länsivaltojen sanktioita.

Tästä syystä uudet OFAC-määritykset ovat niin tärkeitä. Tähän asti monet länsimaiset ja aasialaiset yritykset ovat epäsuorasti pitäneet Venäjän sotakoneistoa käynnissä, myyneet Venäjälle sen taitotietoa, jota se tarvitsee tuhotakseen Ukrainan ja maailmanjärjestyksen, ja heijastaa mielikuvaa teollisuusjätistä, vaikka se itse asiassa onkin toisen tai jopa kolmannen luokan teollinen voima.

Jos Yhdysvaltain hallitus ja liittolaisemme toimivat nopeasti ja päättäväisesti asettaakseen uusia pakotteita erityisesti teollisuustyökaluille ja kemiallisille lähtöaineille, Venäjän armeijaan liittyvä tuotanto voi lamahtaa.

Stephen Blank on ulkopolitiikan tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija. www.fpri.org

Dr. Andrew Fink on vanhempi Venäjän analyytikko. www.Exovera.com
 
Krimillä on oltu tehokkaita, Krimin tasavallan pääministerin mukaan jokainen alueella toiminut sabotööri on ilman poikkeuksia otettu kiinni.

Aksenov announced the detention of all groups of saboteurs who committed terrorist attacks in Crimea​

SIMFEROPOL, January 28. /TASS/. All sabotage groups that committed terrorist acts on the territory of the Republic of Crimea have been detained. The head of the republic, Sergei Aksenov, announced this in an interview with the regional television company Vesti-Crimea.

“All the groups that committed terrorist attacks, without exception, were detained. Everyone who blew up railways and so on. Therefore, nothing awaits saboteurs in Crimea except death or prison,” Aksenov said.

According to him, the peninsula is sufficiently protected thanks to the professional actions of security and law enforcement agencies.

“The law enforcement unit works systematically in coordination with the executive authorities. We all, without exception, know our areas of responsibility in the event of any development of the situation,” added the head of the region.
https://tass.ru/proisshestviya/19838029
 
-ryssä muuttaa ostoskeskuksia, leipomoita etc asetehtaiksi.

-Venäjä on lisännyt sotilasmenoja vuoden 2022 2,7 prosentista BKT:stä 6 prosenttiin eli noin kolmasosaan valtion kaikista menoista vuonna 2024.

-Vuonna 2023 Venäjä tuotti 1 530 panssarivaunua ja 2 518 panssaroitua taisteluajoneuvoa. Tämä tarkoittaa, että panssarivaunujen tuotanto on kasvanut 560 % helmikuusta 2022 lähtien. IFV:n (jalkaväen taisteluajoneuvot) tuotanto on kasvanut 360 % ja APC:n (panssarivaunujen) tuotanto 350 %.

-Venäjän federaatio lähestyy 2 miljoonan tykistöammun tuotantoa vuodessa

- Helmikuussa 2023, sodan alkaessa, Euroopan tuotannon arvioitiin olevan vain 300 000 laukausta vuodessa.

-Toistaiseksi tuotannon taso tuskin salli Venäjän käynnistävän suurta hyökkäystä vuonna 2024. Kreml kuitenkin suunnittelee saavuttavansa tämän tavoitteen sanomalehden lähteen mukaan 3 vuodessa. "He puhuvat puolustusteollisuutensa mobilisoimisesta seuraavan kolmen vuoden aikana, mikä tarkoittaa, että he haluavat taistella sotaa vähintään kolmesta neljään vuotta."


Koneista droneihin: Putinin kilpavarustelussa, joka jättää lännen taakse​

Kun Moskova muuttaa leipomot ja jopa luokkahuoneet työkaluiksi aseiden tuotannon lisäämiseksi, Nato kamppailee pysyäkseen perässä

Roland Oliphant, VANHEMPI ULKOMAINEN KIRJEENVAIHTAJA ; Joe Barnes BRYSSELISSÄ ; James Rothwell BERLIINISSÄ ja James Kilner26. tammikuuta 2024 • klo 18.05


Viranomaiset esittelevät leipomotehtaan tuotteita, jotka valmistavat nyt droneja sekä leipää etulinjalle lähetettäväksi

Viranomaiset esittelevät leipomotehtaan tuotteita, jotka valmistavat nyt droneja sekä leipää etulinjalle lähetettäväksi
Aikoinaan Iževskin ostoskeskus Itlamas edusti vaatimattoman keskiluokan unelman saapumista Venäjän maakuntiin.
Sen teräs- ja lasijulkisivu mainostivat H&M:ää, McDonald'sia ja Detsky Miriä, Venäjän johtavaa lelukauppaketjua – symboleja yhteiskunnallisesta sopimuksesta, jonka Vladimir Putin leikkasi venäläisen yleisön kanssa yli 20 vuotta sitten.
Nykyään sekä länsimaiset että venäläiset tuotemerkit ovat kadonneet. Italmas Mall on nyt Italmasin tieteellinen tutkimuskeskus, joka tuottaa Lancet-hyökkäysdrooneja Ukrainan sotaa varten.
Se on yksi kauppakeskusten, leipomoiden ja muun siviiliinfrastruktuurin kytkimestä, joka muutetaan asetehtaiksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan vuonna 2022.
Venäläisiä on myös kutsuttu työskentelemään kuuden päivän viikkoina ja tekemään vapaaehtoistyötä tehtaissa osana tehostettua sotaa. Venäläisestä televisiosta on jopa videomateriaalia, joka näyttää näyttävän venäläisten lasten oppivan kokoamaan ammusten osia työpajoissa.
Tämän sotaisan uuden todellisuuden korostamiseksi Dmitri Medvedev, Venäjän entinen presidentti, kuvattiin vaeltelemassa Bond-konhomaisessa mustassa trenssitakissa äskettäin vieraillessaan Uralvagonzavodin tankkitehtaalla.
Nämä ovat vain näkyvimpiä osia taloudellisesta mobilisaatiosta, jonka Vladimir Putin toivoo - ja länsimaiden ja ukrainalaisten kenraalit pelkäävät - kääntävän ratkaisevasti käänteen sodassa.

Venäjän entinen johtaja Dmitri Medvedev (mustassa nahkatakissa) kiertää Uralvagonzavodia, Venäjän tärkeintä panssaritehdasta LUOTTO : SPUTNIK/AFP Getty Imagesin kautta
"Olemme tällä hetkellä skenaariossa, jossa Venäjä käyttää 40 prosenttia BKT:sta tähän sotaan - se on enemmän kuin terveydenhuolto ja koulutus", länsimainen virkamies kertoi The Telegraphille tällä viikolla.
Se on tilasto, johon kollektiivinen länsi kamppailee vastaamaan . Puolustusasiantuntijat varoittavat ajan myötä, että se voi antaa Venäjälle ylivoimaisen materiaalisen ylivoiman Ukrainan sodan voittamiseen.
Ja vaikka tilanteen kiireellisyys tunnustetaan laajasti kulissien takana, länsimaiden hallitukset eivät yksinkertaisesti pysy perässä.
"Se on hullua", eräs Britannian puolustusvoimien sisäpiiriläinen sanoi pyytäen nimettömyyttä puhuakseen suoraan ja viitaten institutionaalisiin esteisiin länsimaisen aseetuotannon laajentamiselle.
Venäjän puolustusteollisuuden salailu ja viranomaisten taipumus hieroa lukuja propagandatarkoituksiin vaikeuttavat Venäjän sotatalouteen siirtymisen tarkkaa laajuutta .
Mutta melkein kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että se on todellinen, vaarallinen ja hyvässä vauhdissa.
Virallisesti Venäjä on lisännyt sotilasmenojaan vuoden 2022 2,7 prosentista BKT:stä 3,9 prosenttiin vuonna 2023 6 prosenttiin eli noin kolmannekseen kaikista valtion menoista vuonna 2024.
Tämä todennäköisesti peittää paljon suuremman luvun, joka sisältää menot Ukrainan miehitetyissä osissa jälleenrakentamiseen ja yksityisen sektorin varallisuuden ohjaamiseen sotaponnisteluihin.
1706435639904.png

Vuonna 2023 Venäjä tuotti 1 530 panssarivaunua ja 2 518 panssaroitua taisteluajoneuvoa, Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi parlamentille joulukuussa antamassaan raportissa.
Hän sanoi, että panssarivaunujen tuotanto kasvoi 560 prosenttia helmikuusta 2022. Jalkaväen taisteluajoneuvojen tuotanto kasvoi 360 prosenttia ja panssarivaunujen tuotanto 350 prosenttia.
Se riittäisi vain täydentämään sen, mitä Venäjä on jo menettänyt taistelukentällä, sen sijaan että laajentaisi armeijaansa.
Länsimaiset viranomaiset kertoivat New York Timesille tässä kuussa, että Venäjä on valmis valmistamaan kaksi miljoonaa tykistökuorta vuodessa - kaksinkertainen määrä läntisen tiedustelupalvelun alun perin arvioineen Venäjän pystyvän valmistamaan ennen sotaa.
Kun lisätään vielä Iranista ja Pohjois-Koreasta toimitetut ammukset, ohjukset ja droonit , Venäjä vahvistaa jo sodan alussa vallitsevaa tulivoimaa.
Taistelukentän vaikutus on välitön ja ilmeinen.
Presidentti Volodymyr Zelenskyn mukaan Venäjä ampui viisi päivää kestäneessä tulivuoressa joulukuun lopussa Ukrainaan 500 ohjusta ja dronea.
Turvallisuusajatushautomo RUSI:n tässä kuussa julkaisema tutkimus osoitti, että Ukraina ampui 7 000 tykistölaukausta päivässä kesän vastahyökkäyksensä aikana, mikä on paljon enemmän kuin Venäjän 5 000.
1706435679478.png

Itlamas-ostoskeskus Iževskissä, jossa oli aikoinaan kauppoja, kuten H&M ja McDonalds
1706436953961.png
Nyt ostoskeskuksessa on insinöörejä ja teknikoita, jotka työskentelevät sota-aseiden parissa
Tässä kuussa venäläiset ampuivat 10 000 ja ukrainalaiset 2 000:een.
Se ei rajoita vain Ukrainan kykyä käynnistää uusia hyökkäyksiä.
Se tarkoittaa, että tykistöyksiköt kamppailevat tukahduttaakseen venäläisiä aseita vastapattereiden tulella ja jättävät jalkaväkeä juoksuhaudoihin ilman kipeästi tarvittavaa tulitukea Venäjän hyökkäysten edessä.
Helmikuussa 2023, sodan alkaessa, Euroopan tuotannon arvioitiin olevan vain 300 000 laukausta vuodessa.
Saksan puolustusministeri Boris Pistorius myönsi marraskuussa, että EU:n lupaus toimittaa Ukrainalle miljoona ammusta tämän vuoden maaliskuuhun mennessä ei täyty.
Dmitri Alperovitch Silverado Policy Accelerator -ajatushautomosta sanoi: "Sinun on katsottava yksityiskohtia. Pystyykö Venäjä ylittämään lännen sukellusveneiden tai fregattien rakentamisessa? Ei, mutta pystyykö se ylittämään lännen tykistöammuksissa ? Joo.
”Sillä on ollut tällä alueella paljon kapasiteettia, jota lännellä ei ole ollut priorisoidun tykistöjen takia vuosikymmeniin. Ja se asetti itsensä nopeasti sota-asemalle puolustusteollisuuden tuotannon osalta, mitä länsi ei ole tehnyt. Ja tiedättekö, se on järkevää, emme ole sodassa ja tämä sota ei ole eksistentiaalinen meille, kuten se on Ukrainalle.
"Olemme olleet hitaita pitkäaikaisten sopimusten kanssa, olemme olleet hitaita tuotantotuotannon lisäämisessä , erityisesti Euroopassa."

Toistaiseksi Venäjän tuotanto ei todennäköisesti toimita tarpeeksi materiaalia, jotta se voisi palata yleiseen hyökkäykseen vuonna 2024. Kahden edellisen vuoden aikana on vaadittu liikaa ryöstöä uskottavan hyökkäysvoiman luomiseksi.
Mutta Kreml ajattelee tämän vuoden loppua pidemmälle.
"He puhuvat puolustusteollisuutensa mobilisoimisesta seuraavien kolmen vuoden aikana, mikä tarkoittaa, että he pyrkivät taistelemaan sotaa ainakin kolmesta neljään vuotta", sanoi puolustusalan sisäpiiriläinen.
”Olemme hetkellä, jolloin venäläiset ovat haavoittuvia, koska tuotanto ei täytä heidän vaatimuksiaan. Mutta he kääntyvät nurkkaan", hän lisäsi.
Seuraus on selvä: jos länsi ei toimi, Ukraina voi hävitä sodan. Ja mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä ei tiedä kukaan - mutta Moskovasta on tullut hälyttäviä signaaleja uusista maankaappauksista Euroopassa.
Pistorius on varoittanut, että Naton ja Venäjän välinen sota saattaa syttyä seuraavien 5-8 vuoden aikana.
Saksalainen iltapäivälehti Bild paljasti äskettäin, että eräs saksalaisten sotapäälliköiden harkitseva teoreettinen skenaario on Venäjän mahdollinen hyökkäys Suwalki Gapiin, joka on strategisesti herkkä maakäytävä Puolan ja Liettuan rajalla. Maat valmistautuvat pitämään alueella yhteisiä harjoituksia keväällä.
1706437149698.png
”Meidän on tunnustettava, että Venäjä on onnistunut ampumaan sotilas-teollisen kompleksinsa ja sopeutumaan sota-ajan talouteen. Pohjois-Korean ja Iranin kanssa Putinilla on luotettavia sotatarviketoimittajia, jotka eivät välitä vähääkään omien ihmistensä tarpeista”, sanoi Norbert Röttgen, entinen liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.
"Jos emme onnistu ratkaisevasti nostamaan tukeamme Ukrainalle, jotta se voi voittaa sotilaallisesti yliotteen Venäjää vastaan, ei ole takeita siitä, ettei Venäjän aggressio leviä muihin Euroopan maihin. Ukrainan tukeminen nyt on paras puolustusmme Venäjää vastaan.
Jäsen Röttgenin kaltaisten ihmisten turhautumista aiheuttaa se, että vaikka ongelma on ilmeinen, se näyttää lähes mahdottomalta käsitellä sitä poliittisesti.
Osa syy lännen hitaalle reaktiolle on poliittinen ja kulttuurinen, huomauttaa Sabine Fischer, saksalaisen ajatushautomon SWP:n vanhempi ulkopoliittinen analyytikko.
Vaikka sotataloudella on kauheita pitkän aikavälin vaikutuksia elämänlaatuun, se "tuo myös vuokria ja etuja osalle eliitistä ja myös väestöstä", hän sanoi.
De facto -diktatuurilla jäljellä oleva tyytymättömyys voidaan helposti tukahduttaa.
(Iževskin Italmas- ja Stalitsa-ostoskeskukset ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka sotatalouden vuokrat voivat hyödyttää eliittiä. Ne ostanut Areoscan kuuluu virallisesti yhdelle Nikita Zaharoville. Hän on osaomistajan Aleksandr Zaharovin poika Zala Aerosta, joka valmistaa Lancet-drooneja).
Tilanne on erilainen maissa, joissa on kiivas vapaa lehdistö, uskottava poliittinen oppositio ja elinkustannuskriisi.
Downing Street hylkäsi julkisesti kenraali Sir Patrick Sandersin julkisen pyynnön tällä viikolla laajentaa armeijaa. Työväenpuolue on myös luvannut noudattaa tarkkoja kulutussääntöjä, jos he voittavat seuraavat parlamenttivaalit - politiikka, joka todennäköisesti estäisi uusien aseiden tuotantolinjojen rakentamiseen tarvittavat massiiviset pääomasijoitukset.

Sitten on taloustiede, Alperovitch huomauttaa. Vaikka Venäjällä on suurelta osin valtion hallinnassa oleva aseteollisuus, Iso-Britannia ja useimmat muut länsimaat luottavat sopimuksiin yksityisen sektorin puolustusalan yritysten kanssa.
”Uusien tuotantolinjojen käynnistämiseen tai olemassa olevien laajentamiseen on investoitava merkittävä määrä CapExia, ja haluat varmistaa, että alkuinvestoinnit tulevat takaisin.
– Kestää muutaman vuoden, ennen kuin siitä tulee taloudellinen ja kannattava. Joten on täysin ymmärrettävää, että puolustusurakoitsijat eivät halua jäädä pitämään pussia, varsinkin kun puhutaan joistakin näistä ammuksista, kuten tykistökuorista", hän sanoi.
"He tietävät, että Yhdysvaltain armeija ja Naton armeijat eivät ole voimakkaasti riippuvaisia tykistöstä. Joten jos Ukrainan sota päättyy nopeasti, mikä toivottavasti päättyy, he ovat erittäin huolissaan siitä, ettei heillä ole niin paljon asiakkaita perustamilleen lisääntyneille tuotantolinjoille.
Länsimaiden pakotteiden kiertäminen lisää ylimääräisiä kustannuksia jokaiselle komponentille, mutta Venäjälle tämä ei ole ongelma niin kauan kuin toimitukset jatkuvat.
Otetaanpa KH-sarjan ilmalaukaisevat risteilyohjukset, Venäjän varastojen yleisimmät ja suunnilleen verrattavissa Yhdysvaltain Tomahawkiin.
"Ne valmistetaan CNC-koneilla, mikä on yksi niistä kohdista, joissa painostamme riistämään heiltä tämä kapasiteetti", sanoi Aleksei Parnowski, vanhempi tutkija Kiovan avaruustutkimuslaitoksesta.
”Toinen tärkeä kohta on ohjuksen elektroniikka. He käyttävät yleiskäyttöisiä elektronisia komponentteja, eivät välttämättä sotilaallisia. Seurauksena on, että sotilas- ja kulutuselektroniikan välillä ei ole todellista eroa.
1706437194089.png
"He [Venäjä] ymmärsivät sen kauan sitten ja ovat muuntaneet lähes kaiken sotilaskäyttöön tarkoitetun elektroniikkansa toimimaan kuluttajalaatuisten komponenttien kanssa. Tämä oli erittäin tehokas lähestymistapa, koska yleiskäyttöisten elektronisten komponenttien ostamiseen ei sovelleta sanktioita. He voivat ostaa niitä useiden välittäjien kautta."
Olisi kuitenkin väärin maalata Venäjän sotakoneistoa pysäyttämättömäksi juggernautiksi. Sitä vaivaavat pula ammattitaitoisesta työvoimasta, huonolaatuisista osista ja sodankäynnin mittakaavasta, jota edes Neuvostoliiton perintö sotateollisuuskompleksi ei pysty selviytymään.
Monet valmistetuista ohjuksista ovat ala-arvoisia, koska ammattitaitoisista insinööreistä on pulaa, mikä johtaa korkeaan vikaantumiseen. Ja huolimatta tuotannon kasvusta (joidenkin lähteiden mukaan Venäjä oli noussut 40 ohjuksesta 100:aan kuukaudessa viime kesään mennessä), tehtaat tuskin pysyvät kysynnän tahdissa.
Ukrainan asiantuntijoiden tarkastamat ohjuspalat, joita käytettiin hyökkäyksissä Ukrainan kaupunkeihin tässä kuussa, ovat osoittaneet, että ammukset valmistettiin joulukuussa 2023.
"Tämä tarkoittaa, että ne lähtevät suoraan tuotantolinjalta ja heillä ei ole käytännössä yhtään varastoa jäljellä", Parnowski sanoi.
”Tästä syystä hyökkäysaste tänä talvena on paljon, paljon alhaisempi kuin viime talvena. Odotimme paljon pahempaa. Tätä ei tapahtunut. Heidän on kerättävä ohjuksia useiden viikkojen ajan ja sitten he voivat tehdä yhden tai kaksi hyökkäystä."

 
Blinken neuvottelee Kreikan kanssa $200M aseostoista ja -toimituksista Ukrainaan.
Blinken writes that the United States is interested in defence assets that Greece could transfer or sell to Ukraine.​
"Should these capabilities be of interest to Ukraine, and pending a US government review of their condition and associated value, we can explore opportunities for potential additional FMF funding of up to US$200 million for Greece."​
 
Tosi hyvä idea. Ihanko itse keksit?

- Ryssä saa huoltaa ja uudelleenrakentaa armeijansa seuraavaan hyökkäykseen Ukrainassa tai jossain muualla. (Ukrainan pääsy NATOn ja EUn jäseneksi ottaa ainakin 5 vuotta Turkin, Slovakian ja Unkarin vastustaessa.)
- Putin voi sanoa saaneensa haluamansa voiton, alueet Ukrainasta ja Mustan Meren kaasuvarannot.
- Diktaattorit (Xi, Kim ym.) saavat ennakkotapauksen, että jopa Euroopasta voit 2020-luvulla ryöstää suvereenin valtion alueita, vähän kansanmurhata siinä sivussa ja saada vielä lopulta sopimusratkaisun, kunhan uhraat riittävästi omia vatnikkeja.

Huomioikaa tämä seuraava:
- Jos jonkinlaiseen sopimusratkaisuun päädytään, tarkoittaa sopimus implisiittisesti sitä, että sopimusosapuolet tunnustavat sen jossakin mielessä reiluksi. Tässä tapauksessa on hankala enää perustella mitään kauppapakotteita. Siis kun jonkinlainen sopimus lopulta sovitaan ennen tai jälkeen Zenäjän romahdusta, tulee siitä käytännössä varmasti seuraamaan pakotteiden poisto.

Ei tämmöistä ennakkotapausta voida antaa. Tässä on pakko mennä päätyyn asti ja ryssän romahdukseen, joka kyllä tulee ennen Ukrainan romahdusta.

Jos toimitaan mitenkään muuten, istutetaan samalla siemenet seuraavaan ryöstösotaan ryssälän tai jonkin muun persläpivaltion toimesta.
Kuten jo aiemmin vastasin niin sopimusneuvotteluthan ovat väkisinkin iso kasa asioita, joissa yhtä aikaa sovitaan kaikkien osapuolten kesken Ukrainan NATO jäsenyys ja esimerkiksi venäjä puolestaan varmasti edellyttää, että samassa kasassa sovitaan lännen talouspakotteiden jatkosta. Väkisinkin aikanaan neuvotteluissa tulee siis olemaan muutkin tahot kuin Ukraina ja venäjä. Ei tietenkään voi siis tehdä niin että Ukrainan NATO jäsenyys ei tapahtuisi varmasti (ja viipymättä).

No, Ukraina päättää, mutta tällä hetkellä ei välttämättä näytä siltä, että lopputulos on tuota parempi ellei käy tuuria ja Putinin hallinto kaadu pian eikä myöhemmin.

edit.
Kaikkihan tietysti haluaa, että venäjä menettää kaikki alueet ja ajetaan pois, mutta millä realismilla. Viime kesänä saatiin olematon tilkku peltoa ja pari kylää. Nyt venäjä on linnoittanut kohta vuoden verran taas lisää ja tällä hetkellä voimia tuntuu olevan painostaa laajasti koko rintamalla. Lännestä tulossa kalustoa, mutta kovin vähän. Lännen osallistuminen sotaan näyttää poissuljetulta edes ilmavoimilla. Vaikea nähdä miten tuossa niin kävisi, eettä Ukraina valtaa sotimalla Krimin ja idän kaksi suurta kaupunkia.
 
Viimeksi muokattu:
Ukrainan ryssän kanssa 2019 allekirjoittama viisivuotinen kaasun transit-sopimus päättyy vuoden lopussa. Ukraina ei aio jatkaa ryssäsopimusta, mutta kertoo voivansa keskustella asiasta.

Nyt ryssän varapääministeri novak ehdottaa neuvotteluja suoraan EU:n kanssa. Ilmeisesti Ukrainan pään yli ja ilmeisenä tavoitteena saada EU painostamaan Ukrainaa sopimuksen jatkamiseen.

Putken sulku vaikuttanee ja vituttanee varsinkin Unkaria, joka taitaa olla erityisen riippuvainen ryssäenergiasta, jonka hinnan lienee putler kaverilleen laittanut kohdalleen. Tosin virtauksen täysstoppi saattaa olla hankala muillekin Ukrainan naapureille, vaikka kaasumäärät ovatkin jo tippuneet.

Ukraina on halunnut näyttäytyä vastuullisena toimijana sopimusta noudattaen, jotta länsi saa haluamansa energiasiirtymäajan. Mutta kun sopimus umpeutuu, niin voivoi. Saa nähdä löytyykö EU:lta tässä munaa.


1706439765405.png
 
Viimeksi muokattu:
Kahdessa kerroksessa.... hmm, tuleeko kohta sama kuin Gileteltä partahöylissä, kolmas kerros?

Tekisi mieleni kritisoida, mutta ilmeisesti tuo toimii ilman takana olevaa tukeakin, varmaankin joo... (ymmärtävät oikaiskoot....)

Nopeasti katsottuna on tuo johtajan tähystin. Tuo kehikko blokkaa alaosan näkymän tuolta tähtäimeltä. Pitäisi nostaa tähtäintä hieman ylöspäin.
 
Ukrainan ryssän kanssa 2019 allekirjoittama viisivuotinen kaasun transit-sopimus päättyy vuoden lopussa. Ukraina ei aio jatkaa ryssäsopimusta, mutta kertoo voivansa keskustella asiasta.

Nyt ryssän varapääministeri novak ehdottaa neuvotteluja suoraan EU:n kanssa. Ilmeisesti Ukrainan pään yli ja ilmeisenä tavoitteena saada EU painostamaan Ukrainaa sopimuksen jatkamiseen.

Putken sulku vaikuttanee ja vituttanee erityisesti Unkaria, joka taitaa olla erityisen riippuvainen ryssäenergiasta, jonka hinnan lienee putler kaverilleen laittanut kohdalleen. Tosin virtauksen täysstoppi saattaa olla hankala muillekin Ukrainan naapureille, vaikka kaasumäärät ovatkin jo tippuneet.

Ukraina on halunnut näyttäytyä vastuullisena toimijana sopimusta noudattaen, jotta länsi saa haluamansa energiasiirtymäajan. Mutta kun sopimus umpeutuu, niin voivoi. Saa nähdä löytyykö EU:lta tässä munaa.


Katso liite: 92351

Hieno mahdollisuus, ryssä pois ukrainan alueelta ja em. putkiston tuomasta rahasta tietty osuus Ukrainan jälleenrakentamiseen!

Muuten, putken huollon takia joudumme katkaisemaan kaasun joksikin, määräämättömäksi aikaa... (tms. veruketta), tai joudumme purkamaan huonokuntoisen putken pois...
jos ryssä tarjoutuu maksamaan uuden putken, hyväksytään tarjous, ensin vaan maksavat sotakorvaukset ja sitten tuo putki....
 
Back
Top