Ukrainan konflikti/sota

Ukrainalaisilla erikoisjoukkojen sotilailla on kyllä niin isot pallit että raapii varmasti maata kun kävelee.

Ukrainalaiset ottaneet Wagnerin sotilaita vangiksi Sudanissa.
 
Alkuperäinen viesti: LINKKI

Ukraine is expected to receive F-16 fighter jets with missiles with a range of 300-500km, the Commander of the Joint Forces of the Armed Forces of Ukraine Lieutenant General Serhii Naiev said.

It's believed that Serhii Naiev was talking about the original version of the American-made AGM-158 JASSM air-launched cruise missile, with a 450kg warhead.


https://ua.korrespondent.net/ukraine/4661236-u-zsu-ochikuuit-F-16-z-raketamy-na-300-500-km

-

Johon John Ridge kommentoi näin:

AGM-158A JASSM is the likeliest candidate. The U.S. fields several thousand JASSMs. The first production Lots should be reaching the end of their service lives, with no stated plans to extend them. Other candidates include AGM-84H/K SLAM-ER and Storm Shadow/SCALP-EG integration

-

Johon Fabian Hoffman kommentoi näin:

Based on my research, the US Air Force acquired 326 AGM-158A JASSM missiles between FY2002-2004. If they ended up in Ukraine, it would constitute a significant quantitative boost to Ukraine's long-range strike arsenal.

Lmao, I'm actually the dumbest idiot on Twitter. 426 obviously


1707155686628.png


-

Eli alkuperäinen JASSM tuntuisi loogiselta vaihtoehdolta ja jos niitä toimitettaisiin Ukrainalle, olisi myös loogista toimittaa sieltä vanhimmasta päästä eli omia varastoja tyhjäksi samalla kun poistuvat korvataan JASSM-ER ohjuksilla.

Toki, kuten John Ridge kirjoittaa, on myös muita vaihtoehtoja jotka sopisivat tuohon 300-500 km kantomatkaan ja F-16 hävittäjistä laukaistaviksi.
 
Viimeksi muokattu:
Tai kaksi 12-putkista? Yhteensä kolmisen sataa 152mm haupitsia ja yksi telakanuunapatteristo ehdittiin poistaa tällä vuosituhannella. Jäljellä oli vain nuo vedettävät kanuunat.

122H:n/PSH:n tulevaisuus ovat mielenkiintoisia seurattavia. Voivat roikkua alenevin määrin mukana vielä hyvän aikaa. Osa voi olla jo lähtenyt Ukrainaan.

Luulisi, että jotain kannattaisi pitää omissa riveissä myös koulutuskäyttöä ajatellen.

Reilut 20 vuotta sitten (Tetsarin aikaan) ainoa kampe, josta intillä ei ollut pulaa, tuntui olevan tykistön A-tarvikkeet. Varsinkin 105:lle (muistaakseni?) murkulaa, jolla hommaa opeteltiin, oli loppumattomat varastot roimia menemään.. Jos sellaisia määriä ammuttaisi tänäpäivänä A-tarvikkeilla, jotka maksavat tonnin-pari laakilta, loppuisi joltain huumori äkkiä. Eikä kyllä tainnut olla tarvetta säästellä 122- ja 152-ammunnoissakaan.

Aijai. Siihen aikaan pystyi nukkumaankin pari sataa metriä ampuvan patterin tykkilinjan takana teltan heilahdellessa ammunnan paineesta. 😃

Mutta siis: toivottavasti harjoitteluun on edelleen jotain kustannustehokasta kalustoa. Kun varmaan peruskamppeilla hommaa kannattaa edelleen opetella ennen varsinaiseen kalustoon siirtymistä.
 
Tässä vielä tästä samasta tykistön ammusten tuotannosta Euroopassa. Kuten täälläkin on jo puitu, kapasiteetti ei ole enää ongelma vaan muualle valuva tuotanto. Tästä jutusta puuttuu maininta tuottajamaiden omien varastojen tankkauksesta ja parit epäselvyydet tuotantomaiden listassa ym., mutta muuten asiassa vinha perä. Eli ongelma on poliittinen=raha.

 
Brittiläinen AS90 155mm telatykki poterossa. Eikö tuohon ois sama kenttätykki asemoida niin ois liikkuva epäsuora käytössä. Jotenkin tuntuu tässä 2v aikana että 🇺🇦 ei handlaa liikkuvan epäsuoran käyttöä tehokkaasti.

On kyllä totta. Nuo tykistön liikuttamisen säännöt vaan ovat menneet lancettien pörrätessä uusiksi, ja voipi olla ihan toimiva ratkaisu jos on useampi tuollainen asema. Lancetit on suurempi uhka kuin ryssän vastatykistö?
 
Reilut 20 vuotta sitten (Tetsarin aikaan) ainoa kampe, josta intillä ei ollut pulaa, tuntui olevan tykistön A-tarvikkeet. Varsinkin 105:lle (muistaakseni?) murkulaa, jolla hommaa opeteltiin, oli loppumattomat varastot roimia menemään.. Jos sellaisia määriä ammuttaisi tänäpäivänä A-tarvikkeilla, jotka maksavat tonnin-pari laakilta, loppuisi joltain huumori äkkiä. Eikä kyllä tainnut olla tarvetta säästellä 122- ja 152-ammunnoissakaan.
Varusmiehenä ja ressuna et voi kaikkea tietää:
105 H61-37 oli tärkeässä roolissa 1990-luvun jälkipuoliskolla, kun 76 mm sodasta jääneet kuulat loppuivat. Niitä vanhempia Tampelloja oli vuosituhannen vaihtuessa jäljellä vielä aika tarkkaan 100 kpl, vaikka yksi psto oli lahjoitettu virolaisille. Sodanajan kalustojen (cal 122, 130 ja 152-155) varauskuulilla ei ollut mahdollista suorittaa harjoitusammuntoja, kuin pieneltä osin kuten oli tehty aikaisemminkin. Niinpä päätettiin tilata 150.000 kpl vanhoista sodanaikaisista 105 mm laukauksista kunnostettuja kotimaisia harjoitusatarvikkeita. Trotyylitäytteisiä ja muuten oikean kaltaisia, mutta kantamaa vähemmän. Eli panoksessa vähemmän ruutia, niin se maksoikin vähemmän; hylsy ja kranaatinkuori tuli kunnostuskustannuksilla. Tilaus tehtiin v. 1996 tai -97. Kaikenlaisia yllätyksiä tuli vastaan: 105 H33:n panokset oli kaikki varastoinnin aikana pilaantunu. Kranaatit röntgenkuvattiin ja ultraäänitarkastettiin 100 %:sti. Kelvollisia löytyi sen verran että koulutuslaukauksia valmistui lopulta 120.000 kpl. 105 mm ns. pitkä kranaatti oli nimensä mukainen eikä lukko mahtunut sulkeutumaan, koska hylsy jäi sentin verran ulos panoskammiosta. Varsin ihmeellinen asia sikäli, että laukausyhdistelmät koeammutaan, ennenkuin niitä on lupa käyttää ra-ammunnoissa. Pitkän tutkimisen jälkeen pääteltiin, että koeammunta oli kuitenkin suoritettu eri hylsyllä, joka 25 mm lyhyempänä sopi hyvin paikoilleen. Erilaisia hylsyjä riitti, kun 105 mm tykkejä oli Tampellan tekemien lisäksi myös harvinaisemmat 105 H33 ja 105 H41 sekä vielä 105 H29 ja jo 1970-luvun lopussa poistettu 105 H10,13 (huomaa mallimerkinnän kirjoitus).

Sotavarustehyväksyminen vielä viivästyi ja yksi kevätleiri jouduttiin ampumaan niin, että kaikilla tst-osastoilla oli 122 H63 kalusto. 152 kuulia oli myöskin tarpeeksi 152 H 88-projektin epäonnistumisen johdosta. Siitä lisää esimerkiksi Museo Militarian Kylmän sodan puolustusteollisuusseminaarissa 13.10.2024, avoin kaikelle kansalle eikä vaan tutkijoille kuten toinen Museo Forum Marinum bruukaa tehdä.

Pahoittelen off topicia, jos saan bannit niin oon muutenkin (melkein) päättäny jäädä pois forumilta
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista drone kehitystä tämäkin jos pitää paikkansa ja miksei pitäisi. Terminaattori versio 0.01, eli konekiväärillä varustettu maadrooni niittänyt ryssiä ensimmäistä kertaa.

Ukrainalla on jo pidempään ollut ainakin yksittäisiä kauko-ohjattuja kiinteitä KK-asemia, mm. Avdiivkan eteläisellä rintamalla sellaisen avulla pidettiin jotain siltaa pitkään hallussa. Lisäksi jonkinlainen konekivääri-maadrooni on esitelty jossain videossa.

 
Olen huolissaan, enkä ole ainoa..
Jos Zelensky erottaa Zaluzhnyn ylipäällikön tehtävästä, se on todella typerä virhe. Tietysti presidentillä on laillinen oikeus nimittää toinen ylipäällikkö, mutta tässä tapauksessa ei ole moraalista oikeutta. Kansa ei antaisi anteeksi tällaista avointa maan etujen piittaamattomuutta henkilökohtaisten kunnianhimojen ja päämäärien vuoksi. Nekin, jotka äänestivät Zelenskia vaaleissa, pettyisivät ja epäilevät valittuaan petoksesta.
Olen lukenut että hän vahvisti virallisesti aikeensa erottaa Zaluzhny. Syrjäyttää kilpailijat etukäteen.
Vaalit sodan aikana ovat mahdottomia, kapina on myös mahdoton (kaikki ymmärtävät kuinka tämä heikentää maata), mutta häntä ei valita toista kertaa, hänen meteli on turhaa. Kunpa Ukraina näkisi voiton!
 
Ihmeellinen onnistuminen tämänkin. Vienti Odessasta tammikuussa vastasi lähes sotaa edeltäviä lukemia. Kenties tammikuu on ollut kausiluonteisesti hiljainen, mutta joka tapauksessa tämä kertoo sen, että ryssän harjoittama moukarointi ei ole voinut kovin perusteellisesti tuhota satama-infraa. Viime kuukausina alueella lienee ollut myös jo erittäin hyvä ilmatorjunta, siitä on pidempi aika kun Odessan isoista tuhoista tuli kuvia (mm. se upea kirkko, onkohan tästä joku 6-8 kk aikaa?).

 
Back
Top