Ukrainan konflikti/sota

Tästä oli pidempikin twiitti (hävitin), mutta Zenittiin jumiin jääneet haavoittuneet ukrainalaiset olisivat väitetysti ottaneet yhteyttä ryssiin ja neuvotelleet antaumisen. Mutta ryssät teloittivat haavoittuneet lupauksista huolimatta.

Military: Russian troops killed wounded Ukrainian soldiers in Avdiivka after promising to evacuate them.

The Russian military has pledged to evacuate wounded Ukrainian soldiers from the Zenit strongpoint in the town of Avdiivka and provide them with assistance but instead shot five of the soldiers, Ukraine’s 110th Brigade said on Feb. 19. The confirmation came after media reports that relatives identified the dead bodies of three soldiers of the brigade. They were left behind heavily wounded, while the rest of the forces retreated from the strongpoint, according to the reports.
zenit.jpg
 

Voimaantunut Putin naureskeli toimittajille – Asiantuntija: ”Sanoista tulisi siirtyä tekoihin”​

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on saanut uutta vauhtia lännen aseavun viipyessä. Navalnyin kuolemasta rohkaistunut Venäjän presidentti on käymässä yhä röyhkeämmäksi. Asiantuntija kommentoi viime päivien tapahtumia.

 
En usko itsenäisesti toimivien droneparvien tuloon vielä ainakaan muutamaan vuoteen; ainakaan sellaisten millaisina itse kuvittelen ne.

Se reaaliaikainen hahmontunnistus ei ole ihan triviaalia toteuttaa, jos dronen kyytiin ei mahdu mitään tehokasta tietokonetta laskemaan monimutkaisia tekoälyalgoritmeja. Ei voida kantaa Nvidian datakeskuksia mukana, eikä edes tehokasta peli-PC:tä. Kun laskentatehoa on rajallisesti, reaaliaikaisen hahmontunnistuksen tarkkuus kärsii. Varmaan muutkin ovat nähneet netissä niitä meemikuvia jossa tietokone luulee 95% varmuudella mansikkaa vaikkapa autoksi tai päinvastoin.

Sen lisäksi taistelukentällä vihollinen yrittää vieläpä naamioida itsensä. Ja dronen pitäisi ymmärtää väistellä ohuita puun oksia ja ansaverkkoja kun on aikeena törmätä viholliseen. Lisäksi pitää osata ennakoida vihollissotilaan väistöliikkeet, tai ymmärtää odottaa muutama sekunti parempaa hetkeä törmätä. Ja tämä kaikki annetaan pikkuruisen mukana kulkevan tietokoneen harteille laskettavaksi reaaliajassa?

Kamikaze-dronen pilottina ihminen tulee olemaan vielä ainakin lähitulevaisuudessa ylivoimainen tekoälyyn verrattuna. Tietenkään ensimmäisten versioiden ei tarvitse olla täydellisiä, ja jos niitä saa halvalla lähetettyä matkaan sata kappaletta per parvi ja tarkoitus niillä on tappaa 5 vihollista, niin osumaprosentin ei tarvitse olla korkea.
Ei ehkä itsenäisesti toimivia tule mutta yhden lennättäjä operoima droneparvi on jo pitkällä jenkkiarmeijan testeissä.
 
Pasi huollossa ja huomioita kentältä.


Field repair of hydraulic shock absorbers on the Sisu XA-185 armored personnel carrier. We also note that the leaf springs on the car do not always withstand the operating conditions.



From a dear reader.”

Lähde: https://t.me/mag_vodogray/7707

Katso liite: 93258Katso liite: 93259
Mainiota mainosta, pasihan on teknisesti mitä yksinkertaisin kampe, Ukrainalaiset maajussit tekevät taatusti helpolla kenttäremonttia tuohon.

Vaativampia hommia tehdään sitten kyläsepän pajassa, varaosia on saatavilla ihan siviilikanavienkin kautta, ei tarvi military hipo- osaa välttämättä, sen kuin ottaa esim hydrauliikkapumpun John deerestå ja soveltaa.

Järeämmät lehtijouset saa myös joku paikallinen jousipaja taottua mikäli siitä on kiinni.
 
No puolustusvaliokunnan pj olisi lupailemassa maavoimille uusia, moderneja panssarivaunuja ja muutaman tuhannen (sopimuksen tehneen) reserviläisen valmiusjoukkokin tulisi perustettavaksi.

https://ruotuvaki.fi/-/puolustusselonteko-suunnitelman-valmistumassa-ensi-talvena

Ryssä marssittaa jo Tsekin miehityksen aikaisia vaunuja hyökkäykseen rintamalle + uhraa surutta miehiä täysin 2ms ajan tyyliin ja täällä ollaan siis sitä mieltä ettei Leo-2a6 ole riittävän moderni :facepalm:
Pitäisikö vihdoin alkaa puhua paluusta edes 2000-luvun alun SA-vahvuuksiin, kun ryssän toimintatavat lähentelevät jo enemmän kesää -44 kannaksella kuin tätä vuosituhatta:mad:
 
Ehkä viisaammat tietää enemmän ja paremmin kuin me täällä sohvilla, tosin en ole siitä kovin vakuuttunut toisinaan.

Varustautuminen maksaa, tietysti, mutta nyt on pari vuotta nähty mitä tapahtuu kun ryssä pääsee täydellä höyryllä toteuttamaan itseään, ei vaadi enää mielikuvitusta miltä näyttäisi vaikkapa Lappeenranta, Kouvola tai baltian maiden rajakaupungit örkki- invaasion jäljiltä.

Sitten jos moinen pääsee alkuun, vasta maksaakin. Kyse ei ole enää siitä mitä maksaa sotakampe, vaan pitää huomioida tuhotut kaupungit, miinoitettu maasto, pohjavedet pilattu, maatalous tuhottu ja kaikki kuviteltavissa olevat skenaariot jotka Ukrainassa on nyt totisinta totta. Viimeisenä joskaan ei vähäisimpänä kaikki suunnaton inhimillinen tragedia.

Ryssän sotakoneen tuhoaminen Ukrainaan luulisi olevan intressi numero 1 Euroopalle.
Niin puolustuksen kannalta Eurooppa ei ole monoliitti.
Vaikka mua vituttaa niin tavallaan ymmärrän sen että Espanjalaista "Pedroa" tai Ranskalaista "Louieta" ei kiinnosta Ukrainan tukeminen kuten täällä härmässä.
Saksan asenne on mitä en ymmärrä, luulisi että ne vihaisi ryssää edelleen.
Toki siellä on iso diaspora joka vaikuttaa mutta niin on baltiassakin ja silti baltian tuki on suurta.
Herää kysymys olisiko EU liittovaltio sittenkin parempi tälläisissa tilanteissa joita ei voi vatvoa loputtomiin ja pitää tehdä riskipitoisia päätöksiä.
En tiedä.
 
CHACR eli The Centre for Historical Analysis and Conflict Research on UK armeijan rahoittama organisaatio joka julkaisee mm. lehteä nimeltä British Army Review. Nyt kevätnumeron aiheena on "The Battle of Irpin River". Mielenkiintoista luettavaa kahden vuoden takaisista ratkaisutaisteluista mm. Hostomel/Antonov lentokentältä ym.


Ja linkki suoraan tähän iltalukemiseen:

 
Kanada lahjoittaa 800kpl SkyRanger R70 dronea. Arvoltaan n. 70 miljoonaa USD.


Asiallisen oloinen laite:
 
Ihmeellistä vähättelyä ilmassa Avdiivkan menetyksestä. Vahvin Ukrainan puolustuslinja ja menetettiin ryssille. Osin lännen syytä ja helvetin hitaiden asetoimitusten.

Ukrainan olisi syytä laittaa 5. vaihde päälle Krynkyssä ja paskoa se Kertsin silta.

Länsijohtajat puhuu koko ajan että Putin ja Venäjä on pysäytettävä, ikävä kyllä ei tällä nykyisellä toiminnalla. Velliperseet.
 
Ilmari Käihkö oli juuri äsken A-Studiossa skeptinen sen suhteen, että Eurooppa pystyisi itsenäisesti tukemaan menestyksellä Ukrainaa. Yhdysvallat yhä keskeinen ja avainasemassa aseavun suhteen.
Jos tuo olisi totta, sen pitäisi loogisesti tarkoittaa että Putin valloittaa vääjäämättä koko Euroopan. Sellaista kuitenkaan uskoo tuskin kukaan vakavasti otettava asiantuntija. Tässä on nyt looginen katkos jossain kohdassa päättelyketjua. Onko mahdollista, että sitä loogista katkosta syötetään meille kuin pajunköyttä?

Vastuuvapauslauseke. En ole nähnyt kyseistä tv-ohjelmaa. Käihkö saattoi oikeasti puhua fiksummin kuin oletan tiivistelmän pohjalta.
 
Ei ehkä itsenäisesti toimivia tule mutta yhden lennättäjä operoima droneparvi on jo pitkällä jenkkiarmeijan testeissä.
Juuri näin. Mainittakoon myös jo 2016 lähtien saatavilla ollut "Active Track" DJI-droneissa, siis ihan kaupallisesti. Yksittäisen taistelijaan lukittautuminen on jo todellisuutta. Tässä tapauksessa tarvittava laskentateho mahtuu kaupallisen piendronen sisään ja mahdollistaa ns. puoliaktiivisen toiminnan jossa operaattori voi maalata kohteen ja automatiikka hoitaa terminaalivaiheen.

Esteisessä ympäristössäkin automatiikka on jo toimivaa. Jos drone jää sumppuun liian tiiviiseen pusikkoon tai huomaamattomaan verkkoon niin voi voi, mutta suuremmat oksat, puunrungot, kivet, seinät yms. ovat aivan hyvin estealgoritmien käsiteltävissä. Alle tonnin maksavassa DJI Mini 4 Pro:ssa on jo sensoreihin perustuva esteiden välttäminen joka automaagisesti estää törmäykset havaittavissa oleviin esteisiin ja pyrkii hakemaan lukituksen uudelleen kohteen poistuessa näkölinjalta.

Ukrainalla on myös julkisesti käytössä raskaampi Saker Scout joka on väitetysti jo suorittanut häirinnän alla autonomista pommitustoimintaa kulkuneuvoja ym. kalustoa vastaan, ollen normaalitilassa linkitettynä Ukrainan johtojärjestelmään.

Sotatoimiin riittävät kuvantunnistus- ja ohjausalgoritmit eivät vaadi mitään järisyttävää laskentatehoa, ja kehitys on nopeaa. Tekoälyalgoritmin kouluttaminen ja optimointi on laskennallisesti raskain vaihe, mutta itse algoritmin käyttäminen on paljon kevyempää. Esim. tämänhetkisten älypuhelinten laskentateho riittää mutkikkaaseen esineentunnistukseen tuhansilla eri luokituksilla n. 1k x 1k pikselin kuvasta alle puolessa sekunnissa. Lisäksi autonomisen tappajadroonin ei tarvitse tunnistaa ilmeitä tai käydä oppineita keskusteluja, vaan yksinkertaisesti erotella ja lukittua sopivan malliseen läiskään taustaa vasten, oli se sitten ajoneuvo, tykki, tai ihminen. Maaliluokituksia ei ole tuhansia vaan joitakin kymmeniä.

Lisäheittona vielä vaikeampaa parvikoreografiaa varten raskaampi autonominen emo-drooni josta löytyy paremmat sensorit ja laskentateho joilla se voi lyhyeltä kantamalta ohjata usean "tyhmän" FPV:n parvea.

Älkää aliarvioiko lentäviä tietokoneita jotka näkevät terävämmin, liikkuvat nopeammin, ja toimivat itsevarmemmin kuin kukaan meistä. Älkää jääkö jälkeen miettiessä miten voitte itse suojautua tätä uhkaa vastaan tulevissa taisteluissa.
 
Nyt alkaa äimät hatussa olemaan siinä asennossa, että alkakaa jantterit varautumaan ryssän kurmotukseen. Minä oon jo yli-ikänen mut tuun messiin vaikka erityisluvalla...Ryssät olis helpompi pysäyttää Ukrainassa, mutta jos ei se kelpaa, ni pysäytetään sitte aikanaan omalla verellä täällä....
Ennen kuin innostutaan liikaa, niin muistetaan Niinistön sanat huolestuneille sotaveteraaneille 6.12.2023. Kyllä me tästä selvitään, tämä on ihan pikkujuttu.

Niinistö on ollut valtakunnan informoiduin henkilö 12 vuotta. Uskon hänen tietävän mistä puhuu. Pidetään katse pallossa ja tuetaan Ukrainaa. Meidän vastuulla on tämä oma tontti myös, se on selvä, ja itsekin pidän huolta kunnosta, kotivarasta ja tietyistä varusteista, mutta siinä menee köyttä hukkaan jos pitää jo nyt alkaa porukkaa puihin sitomaan.
 
Juuri näin. Mainittakoon myös jo 2016 lähtien saatavilla ollut "Active Track" DJI-droneissa, siis ihan kaupallisesti. Yksittäisen taistelijaan lukittautuminen on jo todellisuutta. Tässä tapauksessa tarvittava laskentateho mahtuu kaupallisen piendronen sisään ja mahdollistaa ns. puoliaktiivisen toiminnan jossa operaattori voi maalata kohteen ja automatiikka hoitaa terminaalivaiheen.
DJI Phantom 4 Pro muuten vastaa CPU-tehoiltaan suunnilleen Samsung Galaxy S 2 -puhelinta. Tuolla on listattu speksejä. Puhutaan siis vuoden 2011 huippupuhelinten teknisestä tasosta. Kuten moni puhelimia 2011 jälkeen ostanut tietää, tekniikka on mennyt aika älyttömästi eteenpäin siitä. Erilaisten testien perusteella pelkästään CPU-puoli on nykyisin esim. Cortex-A78:lla luokkaa 25-35 kertaa nopeampi. Tähän päälle GPU/TPU/NPU-osat. Vähän isompaan droneen voisi laittaa parikin prosessoria ja nykyisin HBM-muistillisen chiplet-systeemin, johon saa ihan älyttömiä tehoja. Johonkin Phantom 4 Pro:hon nähden voi olla 100-kertainen muistikaista.
 
"Sweden is to send the largest military support package to Ukraine to date, DN learns. It includes military equipment worth SEK 7.1 billion (683m USD). During Tuesday, the government will make it public, according to DN."

 
Back
Top