Uutuuskirja: Yhdysvallat keksi ovelan keinon seurata Putinia
Uudessa paljastuskirjassa kuvattu menetelmä muistuttaa meitä jokaista koskevasta seurannan vaarasta.
Vladimir Putin ei tiettävästi ole älypuhelinten ystävä, mutta monet hänen alaisistaan ovat. KUVA: SPUTNIK / REUTERS
Tuomas Linnake
VENÄJÄN presidentin
Vladimir Putinin liikkumista on ollut mahdollista seurata häkellyttävän helposti, vaikka hän ei tiettävästi käytä älypuhelinta. Asia paljastuu The Wall Street Journalin entisen toimittajan
Byron Taun uudesta kirjasta Means of Control, jota
Wired-lehti lainaa.
Kaiken taustalla on sovellusten keräämä tieto, joka on edullisesti saatavilla ja jonka ostajat tyypillisesti pystyvät sitten kohdentamaan mainoksiaan käyttäjille. Mutta tietoja voidaan käyttää muuhunkin.
Esimerkiksi Venäjää koskeva tietosetti paljasti joukon puhelimia, jotka pysyttelivät Putinin läheisyydessä. Puhelimet eivät kuuluneet Putinille, vaan hänen seurueelleen, kuten turvamiehille ja autonkuljettajille. Nämä puhelimet olivat seurattavissa kaupallisesti saatavilla olevien mainostietojen avulla.
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonille luotiin seurannan mahdollisuudet hahmottava demo 600 000 dollarilla. Silloinen ratkaisu nimeltä Locomotive on nyttemmin nimeltään VISR eli Virtual Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance. Kirjan mukaan sitä on käytetty laajasti hyväksi Yhdysvaltain tiedustelussa.
YHDYSVALLAT ei ole ainoa maa, joka on oivaltanut kaupallisesti saatavilla olevien seurantatietojen arvon. Ja mainostajat tajusivat sen jo kauan sitten. Moni tavallinen ihminen on kuitenkin asiasta joko tietämätön tai välinpitämätön, vaikka he saattavat paljastaa itsestään intiimejäkin asioita muun muassa liikkumisensa perusteella.
Jokaisella iPhonen tai Android-puhelimen käyttäjällä on niin sanottu mainostunniste tai -tunnus, joka on nimetön käyttäjäkohtainen koodi. Sen avulla käyttäjän liikkumista niin fyysisessä maailmassa kuin verkossa voidaan seurata. Paljon muutakin voidaan tehdä, kuten tunnistaa puhelimeen asennettuja sovelluksia.
Käyttäjä voi nollata tämän mainostunnuksen. Androidissa mene laitteen asetuksissa kohtaan Google > Mainokset > Nollaa mainostunnus. IPhonessa seuraa polkua Asetukset > Tietosuoja > Mainonta > Nollaa mainostunniste.
KUN lisäät puhelimesi anonymiteettiä, kiinnitä huomiota myös sovellusten pyytämiin lupiin. Voit esimerkiksi kieltää gps-sijainnin seuraamisen. Monessa tapauksessa se voi kuitenkin estää sovellusta toimimasta tarkoitetulla tavalla. Lisäksi Wiredin mukaan jotkut sovellukset eivät noudata kieltoa.
Putinin liikkeitä on seurattu muillakin tavoilla. Parisen vuotta sitten huomiota herätti X:ssä eli silloisessa Twitterissä toimiva käyttäjä, joka seurasi muun muassa Venäjän presidentin lentoja. Samoin käyttäjä teki nykyiselle X:n omistajalle
Elon Muskille, joka ei tykännyt touhusta ollenkaan. Nykyään käyttäjä seuraa Muskin lentoja vuorokauden viiveellä.