Ukrainasta myydään sähköä naapurimaihin koska säät on suotuisat. Suuret katkokset on pystytty välttämään ja sähköjärjestelmä on vakaa venäjän hyökkäyksistä huolimatta. Ensimmäistä kertaa Ukrainan historiassa talvi selvittiin myös täysin omalla maakaasulla.
Ukraine plans to export a record 13 gigawatt hours of electricity to other countries on March 4, namely to Slovakia, Hungary, Poland, Romania, and Moldova, Ukrenergo, Ukraine's state-owned energy operator, announced.
kyivindependent.com
"Today, it is planned to export a record amount of electricity – 13,264 megawatt hours, with the maximum capacity in individual hours up to 716 megawatts,"
Ukrenergo said on Telegram.
The state company said that flooded rivers and sunny weather contributed to greater output of hydroelectric and other power plants.
"Thanks to this, electricity producers have the opportunity not only to fully meet the needs of Ukrainian consumers but also to sell electricity to neighboring countries, receiving funds for further recovery after Russian attacks," the statement read.
Naftogaz's CEO Oleksiy Chernyshov said that for the first time, Ukraine went through the winter using only
domestically-produced gas.
Tämä kertoo myös omaa kieltään Venäjän ohjus- ja dronekampanjan tehosta talvella 2023/2024. Sitä ei voi verrata alkuunkaan vaarallisuudessa edellisen talven eli 2022/2023 iskuihin, jolloin Ukrainan kestäminen oli pienestä kiinni. Toki ei sovi unohtaa että Ukrainan ilmatorjunta on vahvistunut merkittävästi viime talvesta.
Silti hyvin huomattavaa, miten vähälukuinen ja ponneton risteily- ja ballististen ohjusten käyttö on ollut tänä talvena. Niitä on käytetty mutta vain muutaman kerran keskitetymmin ja silloinkin kohtuu pienissä määrin (kun verrataan edelliseen talveen). Näiden muutaman iskun ulkopuolella on toki käytetty pieniä määriä eri ohjuksia aina silloin tällöin sekä selvästi suurempia määriä Shahed-136/131 / Geran-2 droneja, mutta tulokset tässä ratkaisevat.
Iranilaisten dronejen torjunta vaikuttaa olevan selvästi helpompaa kuin risteilyohjusten, tosin niidenkin torjunta näyttää sujuvan. Ainoa vaikeampi tai usein mahdoton torjuttava on ballistinen ohjus mutta niitä ryssä ei ole käyttänyt valtavan suurta määrää - toki poislukien S-300 / S-400 ohjukset, joita on Ukrainan kertoman mukaan käytetty useampi tuhat.
Joku voisi tietysti sanoa että "ryssä ei ole yrittänyt tosissaan, kyllä heillä kalustoa piisaa", mihin voisi vastata kysymällä "mikseivät yrittäisi tosissaan, eikö heitä kiinnosta sodan voittaminen?".
Pohjimmiltaan silti täytyy olla jokin selitys sille, miksi ohjuksia on käytetty niin vähän ja harvoin kuin miten niitä on käytetty.
Yksi selitys voisi olla uustuotannon vaikeudet eli varastoissa ei olekaan sellaista määrää kuin mitä voisi kuvitella, mutta tällaisesta ei ole uutisoitu (edes spekuloiden). Eli ohjuksia ei ole voitu käyttää enempää tai useammin koska uustuotanto on ollut vaihtelevaa eikä niitä ole ollut käytettävänä enempää kuin mitä on käytetty.
Toinen selitys on tarve täydentää omia varastoja jotta ylläpidetään realistista pelotevaikutusta eri suuntiin. Uskon että tässä on vinha perä koska laskelmani mukaan ohjuksia on kaikesta huolimatta käytetty niin paljon että varastoissa ei ole valtavan suurta määrää (silti puhutaan tiettyjen ohjustyyppien osalta sadoista).
Kolmas selitys olisi se perinteinen eli ohjuksia on mutta ei haluta käyttää syystä tai toisesta. ELI uusia ohjuksia valmistuu ja varastojen koko kasvaa, mutta niitä käytetään vain harvoin ja silloinkin vähän per päivä. Mahdollista, mutta miksei käytettäisi enempää? Kerätään varastoja esim. kesää varten koska "ryssällä on suuri suunnitelma"? Sellainen piti olla talven ajalle myös eli isketään Ukraina polvilleen mutta ei ole näkynyt. Siirtyikö "uusi suuri suunnitelma" kesään 2024?
Neljäs selitys liittyy ohjusten laukaisualustojen ongelmiin eli joko vähäiseen määrään tai huonoon kuntoon. Pommikoneet, sotalaivat ja sukellusveneet sekä Iskanderien maalavetit - niitä on rajallinen määrä ja kuluvat käytössä. Kaikki tämä on totta mutta ei silti mielestäni selitä, miksi ohjuksia on käytetty siten kuten niitä on käytetty. Lavetit voivat rajoittaa, montako ohjusta voidaan laukaista per päivä (ainakin tiettyjen ohjustyyppien osalta) mutta en usko että ne rajoittavat ohjusiskujen aikavälin esim. 10 tai 15 päivään.
Viides selitys olisi se että ohjusten toimittaminen laukaisualustojen tykö on ollut rajoittava tekijä, mutta en usko tähän. Ohjukset voidaan kuljettaa rautateitä pitkin tai lennättämällä JA ryssän kaikki muu logistiikka on riippuvainen näistä samoista ketjuista - ELI jos tämä olisi selittävä tekijä, silloin oltaisiin nähty ryssän yleinen logistinen romahdus, mitä ei ole nähty. Toki voidaan priorisoida tiettyjä tavaroita näitä ohjuksia tärkeämmiksi (junanvaunuja ja junia on rajallinen määrä per päivä) ja siten tästä muodostuisi rajoittava tekijä, mutta voisiko tämä kuitenkaan selittää ohjusten käyttöä tänä talvena?