Jos lännen rauta (hyökkäysohjukset, elektroniikka, tankit, it-vaunut) ovatkin ylivertaisia, mutta liian kalliita ja niitä ei ole, niin ovatko ne sittenkin väärä ja huonompi ase sodankäyntiin?
Voittaako (sadas?) T72 tankki sittenkin jos ne 10 länsitankkia on tuhottu? Tauruksia ei lähtetä, koska niitä ei oikeasti ole olemassa ja/tai ne eivät toimi. Gepardi on hieno ase, mutta joka maksaa 10 kertaa enemmän kuin sen aktiivisodassa saisi? Samoin sen paukut.
Dronentorjuntapyssyistä on puhuttu paljon, varsinkin silloin kun rintamat alkoivat vakiintua, mutta eipä niitä mitään näy. Isomman luokan EW:stä on erityisesti zenäjän puolelta havaintoja, mutta niin se vain usean FPV dronen yritys niitäkin tuntuu pätkivän.
Nyt ei tiedä mikä oikeasti on totuus, mutta vähän näyttää siltä että paremmat ilmatorjuntaohjukset on vähissä. zenäjä on siis saanut jotain laskelmiaan ja tavoitteitaan lävitse. Tälläkin olleissa arviokartoissa on ollut niitä hassuja kiemuroita kamikazedronejen ja risteilyohjusten reiteistä jossa ollaan hyökkäävinään Kiovaan, mutta sitten kääntyy kiemurtelemaan vaikka Lviviin. No nyt on selvää, että niiden tarkoituksena on ollut houkutella laukaisu Kiovaa suojaavista paremmista pattereista.
zenäjä ei ole niin vahva kuin se esittää. Väitän että ovat jopa lähellä systeemistä romahdusta. Ei yhtäkkistä, mutta hommien toimimattomuutta. Mutta onko putain sittenkin arvioinut kulutussodan ja lännen munattomuuden oikein? Koska ei suostuta sitoutumaan, niin zenäjä pystyy nyt jyrsimään Ukrainaa niin kauan että se saavuttaa jotain.
Tämä ei ole kirves kaivoon postaus, vaan huomio siitä että sodan paradigma on tänään erilainen kuin mihin länsi on varautunut. Edellisissä isoissa sodissa on teollisuus pystynyt nostamaan kapasiteettia _ja yksinkertaistamaan tuotantoa_ niin että tuotanto on onnistuttu nostamaan kulutusta kestäväksi ja hinnat painettua tehtäväksi. Nyt lännen teknologiset ratkaisut ovat olleet liian hienoja, liian hyviä, ja ehdottomasti liian kalliita ja liian hitaita tuottaa! Teknologian kehitys on viety liian pitkälle ja annettu (liian kalliiden) sotateollisuuden yritysten määrätä liikaa. Lännen ja demokratioiden vahvuus, mutta näemmä myös heikkous. No, olen itse sen sotilasteollisuuden palveluksessa ja tiedän kyllä mistä siinä on kysymys ja mitkä ovat elinkaaret. Ja kustannukset lännen hi-tekissä.
Mutta tonnin drone printattuna ja pulteilla ja ilmastointiteipillä tehtynä voittaa kahdeksan miljoonan dronen joka ei ole paikalla, tai jota ei uskalla käyttää. Vanha rautatankki voittaa sen joka on monin verroin parempi mutta vielä tehtaalla. Ja en menisi naureskelemaan golfkärryille, jos niillä vihollinen tulee iholle väärällä hetkellä. Ja joskus ne onnistuvat siinä, jos vaikka kymmeniä mopoja tuhoutuu, niin eivät näemmä ole loppumassa kesken.
Meidän lännen pitäisi hahmottaa myös epäsymmetrisen sodan lisäksi raadollinen sota. Nyt zenäjä/NATO -prosessin myötä täytyy sanoa että Suomesta voi olla ylpeä. Mutta kuinka paljon meilläkään riittää varastossa niitä kulutuksen tarpeita? Kulutusta on tarkoitus korvata sitten sotatuotannolla ja yhteistyökumppaneiden avulla. Mutta onko se laskettu väärin? Siitä tämä foorumi tietää paljon enemmän kuin minä, en nimittäin paljoa tiedä varautumisesta.
Kuitenkaan en voi nähdä miten länsi voisi antaa zenäjän voittaa? Se olisi kertakaikkiaan häpeällistä, Euroopalle ja USAlle. Mutta miten tämä nyt enää kokonaan positiiviseksi muuttuu? USA menettää tässä erittäin suuren osan vaikutusvallastaan pysyvästi, jos antavat putainin kätyreiden ohjata heitä.
Muoks: Typokorjattu
Ei ne lännen aseet ole kalliita mikäli niitä tuotetaan massoittain, ei läheskään kaikki. Korkea hinta on muodostunut siitä, että kaikkea on tilattu pienissä erissä, tehdään jokaiselle lumihiutale erälle oma hyväksyntätestauksensa ja varaudutaan pitkään varastointiin, hintaan on kuulunut koulutusta, harjoitusammuksia sekä simulaattoreita jne. Kaikki tekijät nostavat hintaa etenkin kun niiden laitteiden sekä työvoiman yms. kiinteiden kulujen osuus pitää kuolettaa hyvin pienellä kappalemäärällä. Mutta kun tuotantoa skaalataan reilusti ylöspäin niin todellisen sotavälineen kappalehinnat alkavat tulla alaspäin merkittävästi. Nyt sitä tapahtuu kautta linjan, mutta Euroopassa on laskeutunut tietynlainen hiljaisuus tuon tyyppisten asioiden uutisointiin. Pääpiirteittäin uutisoidaan mitä aiotaan tehdä, mutta yksityiskohdat on nykyään jätetty uutisista pois. Mielestäni hyvä näin kun sota riehuu Euroopassa niin kaikkea ei tarvitse tuoda esiin.
Ei halvat droonit poissulje sitä, että Ukraina tarvitsee edelleen laadukasta länsimaista kalustoa sotimiseen kaikissa muodoissaan. Ne vain täydentävät toisiaan oikein käytettynä.
Ilmavoimista Ukrainalla on ollut koko sodan ajan huutava puute eikä sitä voi korvata millään muulla. Sen tehtävänä on suojata ja tukea muita aselajeja sekä luoda operatiivisia vapauksia joita nyt ei ole.
Ryssän tapa sotia on äärimmäisen tyhmää, mutta heillä ei ole muita vaihtoehtoja. Jos olisi niin tekisivät muuten. Ei kukaan täysjärkinen tapata tuhatta miestä päivässä viikosta toiseen saavuttamatta oikeastaan mitään. Tai menetä laivastonsa toimintakykyä täysin alivoimaista vastustajaa vastaan.
Miksi ryssä on niin aktiivinen informaatiovaikuttamisessa? Koska se on lähes ainoa missä se saa haluamaansa vaikutusta. Kaikki muu menee panoksiin nähden aivan päin helvettiä heidän näkökulmastaan.
Pystyvätkö he jatkamaan näin, varmasti pystyvät, ainakin jonkin aikaa, mutta kuten aiemmin todettua niin sodassa tapahtuu hiljalleen voimasuhteiden muutoksia. Ukraina ottaa mobilisaation kautta lisää miestä palvelukseen, kesällä jossain vaiheessa F-16 tulevat mukaan toimintaan samoin kuin Tsekkien löytämät ammukset saadaan isossa määrin käyttöön, samaan aikaan Venäjä kaivaa vain syvemmältä NL jäämistöstä tavaraa joka monelta osin on jo vähintään kertaalleen kannibalisoitu ensimmäisten kunnostettujen laitteiden liikkeelle saamiseksi, lopuissa vain tarvittavien uusien osien ja työmäärän suhde kasvaa kohti uuden välineen valmistusta.
IT-psv Gepardi on yksi loistavimmista esimerkeistä miksi se on hyvä työssään. Minulla ei ole tiedossa, että yhtään olisi menetetty, ne saavat omalla tulialueellaan luotettavasti sekä droonit että ohjukset alas ja torjunta on äärimmäisen halpaa, koska älyammuksilla, vaikka kappalehinta on 1-2 k€ laaki, niin niitä ei mene kuin 4-10 kpl per maali.
Saksassa on nyt niin suuri valmistuskapasiteetti, että Ukrainan Gepardit eivät saa sitä kulumaan ja tarvittaessa muuallakin tuotetaan, joskin yksi tuottaja on Sveitsi joka ei Ukrainaan niitä toimittanut. Eli sodasta huolimatta tuossa 35 mm kaliperissa samaan aikaan täyttyy NATO maiden varastot että Ukraina saa tarvitsemansa. Täytyy vain päästä samaan tilanteeseen yhä laajemmin ja laajemmin eri artikkeleiden osalta ja silloin Venäjä on täysin kusessa.