Ukrainan konflikti/sota

Kyllä tuo ryssien jalostamoinfran tuhoaminen on tehty kirurgintarkasti ja hyvin suunnitellusti. Se leikkaa Venäjän tuloja polttoainetuotteista, pakottaa sen ostamaan osan ulkopuolelta sekä säännöstelemään kulutusta, mutta koska se ei vaikuta raakaöljyn saatavuuteen negatiivisesti vaan positiivisesti niin se laskee ylitarjonnan vuoksi öljyn hintaa, joka sitten laskee polttoaineiden hintoja kaikkialla muualla maailmassa.

Mikäli tuhoaisivat reilusti enemmän niin vaikuttaisi laajemminkin ja vähemmällä ei sitten saavuttaisi juuri mitään. Toki tuota voi hivuttaa jalostamo kerrallaan isommaksi seuraten öljyn hinnan kehitystä niin maailma ehtii sopeutua siihen.

 
Maria Zaharovan mukaan Ukraina metsästää toisinajattelijoita, esimerkkinä hän käytti Izvestijan toimittajaa joka kuoli rintamalla. Hänen mukaansa kyseinen toimittaja jatkuvasti näytti urhoollisuuttaan henkensä uhalla raportoimalla totuutta, eli ei kuulosta erityisen kummalliselta että kuoli sodassa.

https://iz.ru/1693547/2024-05-08/za...avlennuiu-okhotu-kievom-na-neugodnykh-rezhimu
Vaikka itse juttu taas panee naurattamaan, niin ryssien peilivalehtelupolitiikka valitettavasti ei niin naurata. Eli ryssät siis jahtaavat myös reporttereita. Jos nyt en mitään erityistä uutissumaa en sellaisesta muista, mutta olihan niitä jotain uutisia ohjuksista toimittajien käyttämiin hotelleihin,?
 
Tsekin ammushankinta on edelleen meneillään mutta Pavelin mukaan hidastunut, koska ryssä käyttää "countermeasures". Kuten arvata saattoi niin ryssä pyrkii estämään / sabotoimaan tätä minkä ehti. Silti kesäkuussa pitäisi tulla ensimmäinen erä.

Czech President Petr Pavel gave an interview to the German ARD. One of the topics was the Czech ammunition initiative to support #Ukraine. I will summarise two important points here. ⬇️

It was already known that the first 180,000 shells had been contracted. Pavel said in the interview that these shells would be delivered in June. Contracts for a further five- to six-figure number of shells have already been signed.

He also admits that the Czech initiative is not progressing as quickly as he would have wished. This has to do with Russian “countermeasures”, as they have basically revealed their cards with opening the initiative to the public.

For those who are interested in the full interview: tagesschau.de/ausland/europa…
 
Minulla on sellainen synkkä fantasia, että ryzzän Voitonpäivänä joku itsensä uhraamaan valmis FPS dronekuski on majoittunut jonnekin bajamajaan Punaisen Torin lähistöllä, ja paraatin kohokohdassa FPS drone käy esittäytymässä yleisölle, vetää pari 120km/h kunniakierrosta VIP-katsomon ympäri. Porukka hyppii karkuun lavan reunoilta ja yrittää maastoutua kaikkein seniileimpien kansan sankareiden ruumiiden taakse. Dronea ei voi torjua ammus/ohjustorjunnalla, koska koko esiintymisen ajan liikkuu käytännössä salamannopeasti ihmisjoukon tasolla. Lopuksi drone posauttaa sen "kunnia" T-34:n siihen torille. Tankissa ei tosin taida olla ammukset mukana, mutta riittää kun moottorin saisi niitattua siihen kohtaan.

Tässä siis ideana saada veret seiseuttava häväväistys putainille. Ja zenäjän puolustuksen uskottavuudelle. Ei tehdä valtiollista murhaa itse, vaikka sekin olisi tuollaisessa melko luonnollinen suoritus. Mutta saattaisi putainin palli vähän heilua tuollaisen jälkeen. Poliittisesti itse putainin murha voisi olla hieman negatiivinen, varsinkin kun se ei tunnu yhtään pätevä johtaja olevan, hänen kuolemansa ei välttämättä 'putinismia' poistaisi, ja saattaa kaksoisolentonsa olla ihan vain marionettina paraatissa. ...Toki sen kaksoisolennon kiinni jääminen kuolleena kulissina saattaisi sekin olla lystin arvoista, mutta pelkkä äärettömän häjy häväistys voisi olla arvaamattoman arvokas.

(Onhan tässä toki se, että dronen todnäk pitäisi olla joku modernimpi hajaspektriversio, tai vaikka valolinkkiohjattu, mutta kyllä niitä nyt tässä vaiheessa jo on olemassa. (IR valolinkkejä on kymppien leluissakin, sellainen tiedustelupalveluversiona varmastikin pystyisi asioihin.) Lisäksi tarinassa on aika suuri todennäköisyys että itse sabotööri saataisiin ~<5km säteeltä kiinni, jollei siihen saisi jotain monimutkaista etähallintaa.)
samalla vaivalla sen parkkeeraa suoraa sinne vippi aitioon niin saa katella suorassa lähetyksessä kun paska lentää punasella torilla🤷‍♂️

edit.typo
 
Ramzan Kadyrov kertoi kehittäneensä uuden strategian Ukrainan sotaan. Hän ei halunnut vielä kertoa nerokasta strategiaansa sillä haluaa sen olevan yllätys ukrainalaisille shaitanoille.

Kadyrov spoke about preparing a surprise for the “shaitans” in the Northern Military District zone​

The head of Chechnya, Ramzan Kadyrov, said that he was developing a new strategy for use in the special military operation (SVO) zone. The politician's words are quoted by RIA Novosti

Kadyrov did not specify what the new tactics were, emphasizing that he could not reveal the secret. “I want to make a surprise for these devils. I said this on my own behalf. I'll see what I can do. We have more than nine thousand soldiers there, maybe we will be able to inflict good damage,” he told reporters at an exhibition of captured military equipment in the central square of Grozny.

Previously, the head of Chechnya promised “good and pleasant” changes after May 9, but did not specify which ones. He also called for “this month” to take control of Odessa and Kharkov, as well as force Ukrainian President Vladimir Zelensky to sign surrender documents.

Associate Professor of the Department of Political Analysis and Social-Psychological Processes of the Plekhanov Russian University of Economics Oleg Glazunov, commenting on Kadyrov’s statement in a conversation with Lenta.ru, expressed the opinion that in order to take Odessa and Kharkov under control, the Russian Armed Forces will need to break through the front line. According to him, this is exactly what NATO fears.
https://lenta.ru/news/2024/05/08/kadyrov-rasskazal-o-podgotovke-syurpriza-dlya-shaytanov-v-zone-svo/
 
Jaahas...
Macronilla lurahti vuorostaan housuun kun putler uhkasi nukeilla:
"Emme ole sodassa Venäjää tai venäläisiä vastaan, emmekä halua muuttaa Moskovan hallintoa"
Olen sanonut koko ajan, että tuo mies on feikki, jolle on aivan turha sovitella mitään Napoleonin hattua ja viittaa nettimeemien tapaan. Ryssää ei tulevaisuudessa hoitele ainakaan Ranska ja Saksa.
 

Asiayhteys itsessään vakava, mutta enpä tiedä itkeä vai nauraa, mistä näitä "tutkijoita" sikiää🤣... ja iltapäivälehdet pitää huolen näkyvyydestä... Niin klikkauksia riittää lehdille😂

"Tanskan kansainvälisten tutkimusten instituutin tutkijan Flemming Splidsboel Hansenin mukaan Venäjä on valloittanut kuudessa kuukaudessa yhden promillen Ukrainan alueesta.

Jos ne jatkavat samaan tahtiin, kestää 500 vuotta ennen kuin ne ovat vallanneet koko maan, Hansen kertoi VG:lle.

– Näemme Venäjän hyökkäyksen ja se luultavasti kiihtyy lähipäivinä ja -viikkoina. Tärkeintä on, että amerikkalaiset aseet saapuisivat mahdollisimman pian, tutkija sanoi.

Venäjä on viime aikoina vallannut lisää alueita Ukrainan itäosissa.

– Mutta Venäjä on valloittanut 600 neliökilometriä maata kuudessa kuukaudessa. Se vastaa yhtä tuhannesosaa Ukrainan alueesta, Hansen jatkoi."
 
30 kuukaudessa, eli vain yksi päivässä. Aika vähän.
Muistan ryssän taistelupanssarivaunujen uustuotannon olevan 20 kuukaudessa.

Eli vuodessa uustuotanto 240 taistelupanssarivaunua ja 360 rynnäkkövaunua. Tuohon päälle sitten BTR, yms... niin ryssä pystyy siltikin tuottamaan kokonaisen panssaridivisioonan kaluston vuodessa senkin jälkeen, kun ne varastot alkaa olla syötynä.

Joten tämä alleviivaa sitä, että vaikka ryssältä menis ne kaikki varastot tässä sodassa nollilleen, se ei ole mikään peruste puolustusasioissa rentoutumiselle, kun 10 vuodessa sitten siellä on itärajan takana rakennettu 10 panssaridivisioonaa.
 
Stanimir Dobrev julkaisi viikon 17/2024 datan reilusti myöhässä (eilen) ja kun viikon 18/2024 data julkaistaan oikeaan aikaan, ne ovat näin peräkkäin:

Russian gasoline production the week of 29th of April - 5th of May decreased somewhat to 780 600 tons and diesel remained unchanged at 1 662 800 tons.

In 2023 during the week of 1st-7th of May gasoline production was 774 500 tons and diesel production was 1 544 100 tons.


1715188411808.png

1715188426255.png

-

Gasoline prices for Ai-92 rose slightly from 50,86 rubles to 50,87 rubles per liter.

For Ai-95 remained unchanged at 55,70 rubles and for Ai-98 prices rose from 69,22 rubles to 69,37 rubles.

Gasoline production dropped to levels in line with the maintenance last year but diesel production remained the same.

I have no idea what gives the MinEnergy the confidence to lift the ban on gasoline exports.

Link to the prior week:
LINKKI


-

Tässä sama Rosstat data mutta pidemmältä aikaväliltä:

1715188601698.png

-

1715188632953.png

-

1715188664840.png


-

Aikaisemmin tänään oli kommentteja, että jalostamoiskujen vaikutuksia ei kannata liioitella ja osa tästä jalostusmäärän vaihtelusta johtuu normaalista kysynnän vaihtelusta.

Molemmat ovat totta, mutta epäilen että joku vaikutus niillä on ollut: tuskin käppyrät näyttävät tältä vain koska ryssä on päättänyt että juuri nyt ei haluta / kannata jalostaa suurempaa määrää bensiiniä ja dieseliä per viikko. Vaikea myös uskoa että he huvin ja urheilun vuoksi ostavat bensiiniä ja dieseliä Valko-Venäjältä ja Kazakstanista.

Lisäksi kommentoitiin sitä että vuonna 2024 ei välttämättä nähdä perinteisiä vuosihuoltoja vaan ne voidaan hoitaa joko "hissukseen pikku hiljaa" eli ilman yhtä suurta seisokkia tai sitten jättää kokonaan tekemättä, koska jos ne on tehty viime vuonna, niin ei ole välttämättä pakko tehdä tänä vuonna. Molemmat ovat hyvin mahdollisia, varsinkin huoltojen jättämättä tekeminen. Kenties on luottoa että laitteet kestävät, enemmän tai vähemmän ja jos jotain hajoaa, se korjataan sitten siinä vaiheessa.

-

MUOKKAUS: lainaan myös tämän Stanimir Dobrevin ryssän jalostetun polttoaineen vientiä käsittelevän tuoreen ketjun:

Russian authorities may lift the ban on the export of gasoline from May to the end of June.

They consider the market saturated with gasoline and this will lift prices for refineries which I am guessing is a key reason for this measure.


https://www.kommersant.ru/doc/6688873

The plan is to then again enforce the restriction during July-August which will coincide with the maintenance period.

This may mean that the May maintenance period from 2023 may be pushed this year to that period.

Also that will coincide with peak demand.

I personally don't think they have that much gasoline in storage to let oil companies resume exports. The total gasoline stockpile last I eyeballed it at the start of April was only 1 850 000 tons. The current stockpile should be similar.
LÄHDE

This wouldn't be enough to satisfy both exports of gasoline for 7-8 weeks, domestic demand and to cope with more refinery outages which are in no way ruled out at this point. Stockpiles of certain types of gasoline will be put under severe stress.

My issue is that only 2 weeks ago they were discussing lowering eco standards, importing from 2 countries and similar measures. The last 2 weeks of production were overall on par with demand. That's not enough to change the situation with the stockpile.

We have a figure for demand for a week in March at 794 000 tons per week.
LÄHDE

Either that was an anomaly or Russian oil companies really want higher prices that much.

 
Viimeksi muokattu:
Ramzan Kadyrov kertoi Putinin virkaanastujaisten jälkeen että Venäjän pitää kasvattaa painetta ja valloittaa kuukauden sisään Harkova ja Odessa. Tämän jälkeen Zelensky pitäisi laittaa vankilaan ja pakottaa allekirjoittamaan kaikki paperit jotka ovat tarpeen Venäjän valtion, kansalaisten ja venäjänkielisten ukrainalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

https://tass.ru/armiya-i-opk/20732805
Eikö tuonkin Putinin karvanaamakaverin joutaisi kasvattaa painetta lähinnä oman haiman/ maksan poksahdukseen saakka oman kansansa vapauden, turvallisuuden ja tulevaisuuden takaamiseksi ? Ryyppää kunnolla terveytensä pois ja kansa kiittää. Ihan Win-win tiianne
 

Viime yön ohjus- ja droneisku oli tosiaan suuri, lisäsin sen listalleni jossa ovat talven 2023/2024 "merkittävimmät monipuolisen ohjuskattauksen sisältäneet iskut":

1715190365135.png

-

Kh-101/Kh-555 risteilyohjuksia käytettiin pitkästä aikaa yli 40 kpl - tämä on merkittävän suuri määrä jos verrataan näihin aikaisempiin "merkittäviin ohjusiskuihin". 22.3.2024 laukaistiin 40 kpl, mutta muissa iskuissa ei ole käytetty näin suurta määrää tätä ohjustyyppiä (poislukien uuden vuoden tienoon hyvin suuret iskut). Talven ja kevään aikana näitä on käytetty vaihtelevia määriä, mutta hyvin harvoin näin suurta määrää, tyypillisemmin alle 30 kpl, usein jopa selvästi alle.

Toisaalta Shahed-136/131 dronejen määrä on pienehkö. Luulisi että saturaation nimissä näitä haluttaisiin käyttää suuri määrä tai ainakin selvästi suurempi kuin mitä käyttivät viime yönä.

Muita ohjustyyppejä käytettiin yksi tai kaksi tai neljä kappaletta eli muodostivat häviävän pienen osan tässä suuremmassa kokonaisuudessa.
 
Google päivitti kuviaan yhdestä paikasta ja tämänhetkinen laskettava luku väheni vielä 242 kappaleella.

High_marsed julkaisi myös ketjun jossa oli tarkempi tarkastelu eri tykkien määristä Lesnoi Gorodok nimisessä varastotukikohdassa:

Russia has severely depleted one of their largest towed artillery storage bases. In updated images it is visible that they have removed about 60% of the stored guns and half of the remaining guns might be unusable. Data and IDs below.

The updated Google Earth image is very clear, which helps a lot with identifying the guns. The IDs for 2024 are probably very accurate, but I am still not totally confident in my identififcations in the pre war footage.


1715191906905.png

(en lainaa tätä taulukkoa seuraavia muutamaa viestiä, koska niissä vertaillaan satelliittikuvia keskenään eli käytännössä todistetaan numeroiden paikkaansapitävyys - ne voi käydä lukemassa twitterissä jos kiinnostavat - lainaan niitä seuraavat kommentoivat viestit alle)

As you can see half of the remaining guns are 122mm M-30 which was one of the main artillery pieces of the red army during WW2. They are likely mostly useless today, since they probably shouldn't use modern ammunition, although Russia might have some old ammunition in storage.

Additionally it is possible that some of the remaining guns are not usable, since they have been in storage for a long time, although it is not possible to accurately asses the effects of that in the satelite footage. Cannibalization is also possible.

If I had to make a prediction I would guess that likely most of the remaining D-30s, MT-12 and D-1/D-20 will be removed during 2024 and leave behind about 400 units mostly consisting of M-30s that wont be removed at all.


I havent yet found a reliable way to tell D-1 and D-20 apart, since they look very similar on sat images. The size difference can only easily be spoted if they are next to each other (image artillery Museum St. Petersburg), since the measuring tools a very inaccurate.

Additionally it is possible that there are other models in storage, which are stored in the same position and have similar ascpect ratios, such as M1937 (ML-20) and the M1938 (M10).

There were also ~200 mortars and ~200 SPGs at the base which have all been removed already, except for a very low number of 2S1.

There is also a large pile of scrap and wheels, which could indicate that they are cannibalizing some of the guns and only take the "good" parts, although this is just speculation.



-

HUOM: nämä numerot eivät täsmää aikaisemmin tässä ketjussa julkaistun Jompy-nimisen satelliittikuvia tutkivan twitter-tilin numeroiden kanssa. Jompy ja high_marsed ovat tehneet yhteistyötä eri projekteissa, mukaanlukien vishun_military ja Covert Cabal julkaisut.

Jompyn mukaan Lesnoi Gorodok -tukikohdassa oli 27.5.2020 päivättyjen satelliittikuvien mukaan 907 kpl D-30 mallin tykkejä, mutta high_marsed sanoo määräksi 827 kpl.

Jompyn mukaan 9.10.2022 mennessä näiden tykkien määrä oli kutistunut 492 kpl verran eli tukikohdassa oli tuolloin jäljellä 415 kpl näitä tykkejä.

High_marsed mukaan D-30 tykkejä olisi jäljellä 173 kpl 26.3.2024.

Unohdetaan hetkeksi Jompy ja high_marsed numeroiden erot ja keskitytään vain high_marsed kertomiin D-30 tykkien määriin. Oletetaan että 24.2.2022 tukikohdassa olisi ollut sama määrä tykkejä kuin mitä 27.5.2020 eli 827 kpl.

Oletetaan että tukikohdan tyhjentäminen alkoi tällä päivämäärällä ja on jatkunut siitä asti vakiona.

24.2.2022 - 26.3.2024 aikaväli on 761 päivää ja high_marsed mukaan tukikohdan D-30 tykkien määrä olisi kutistunut 654 kpl verran. Tämä tarkoittaisi keskiarvoisesti 0,8594 tykkiä per päivä eli noin 25,78 per kuukausi.

Näillä oletuksilla, miten kauan kestää että jäljellä olevat 173 kpl D-30 tykkejä on aktivoitu?

26.3.2024 + 173 / 0,8594 = 13.10.2024

Entä tukikohdan kalusto yleisesti, poislukien M-30 tykit?

26.3.2024 + 410 / (1108 / 761) = 1.1.2025

Tässä tehdään tietysti monta oletusta joten kyseessä on hyvin karkea kokeilu, ei mikään ehdoton totuus. Silti, näin nähtynä D-30 tykit loppuvat tästä varastotukikohdasta ennen kuin vuosi 2024 loppuu - todennäköisesti reilusti aikaisemmin.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top