SBU valmistelee Haagin tuomioistuimelle todisteita venäläisten jalkaväkimiinojen laajasta käytöstä Ukrainan siviiliväestöä vastaan
Turvallisuuspalvelu (SBU) valmistelee laajamittaista todistusaineistoa, joka osoittaa Venäjän tietoisen jalkaväkimiinojen käytön Ukrainan siviiliväestöä vastaan.
Tämä on tarkoituksellista kansainvälisen oikeuden, sotaa koskevien lakien ja tapojen rikkomista.
Täysimittaisen hyökkäyksen alusta lähtien vihollisen räjähteet ovat vahingoittaneet yli 1 000 siviiliä, joista 297 on kuollut. Uhrien joukossa on paljon lapsia.
Kun SBU on kerännyt riittävästi todisteita, se harkitsee aineiston toimittamista Haagin kansainväliselle rikostuomioistuimelle.
Tutkinnan mukaan venäläiset asettavat tarkoituksella miinoitettuja ansoja taistelualueiden lähellä tai asutuskeskuksissa.
Miinojen naamioimiseksi miehittäjät käyttävät erilaisia arkipäivän esineitä, kuten lasten leluja ja karkkirasioita.
Lisäksi Venäjän sabotaasi- ja tiedusteluryhmät asettavat usein miinoitteita peittääkseen vetäytymisensä etulinjan alueilta ja Ukrainan rajaseuduilta.
Eniten siviiliväestöä vastaan käytettyjä miinoja on havaittu Donetskin ja Harkovan alueilla.
Kyse on seuraavanlaisista jalkaväkimiinoista:
PFM-1 – painesytytteinen miina (tunnettu nimellä "terälehti"). Erikoismuotonsa vuoksi se on vaikeasti havaittavissa maastossa. Tällaisen miinan räjähtäessä uhri saa vakavia jalkavammoja, jotka voivat johtaa kuolemaan;
PMN-2 – niin ikään painesytytteinen miina. Räjähtäessään se irrottaa uhrin raajan, jolla hän astui miinaan;
OZM-72 – pomppaava sirpalemiina (tunnettu nimellä "sammakkomiina"). Lauetessaan se pomppaa lähes metrin korkeuteen ja haavoittaa sirpaleilla 25 metrin säteellä;
MON-50 – suunnattu jalkaväkimiina, joka on kielletty Ottawan sopimuksella.
Monijaksoisessa rikostutkinnassa, joka suoritetaan Ukrainan rikoslain 438 §:n 2 momentin nojalla (sodan lakien ja tapojen rikkominen), jatketaan tutkintatoimia sotarikollisten saattamiseksi vastuuseen.
SBU kehottaa Ukrainan kansalaisia noudattamaan turvallisuusohjeita. Jos löydät räjähtävän tai epäilyttävän esineen, älä koske siihen, säilytä rauhallisuus, muista löytöpaikka ja ilmoita siitä lainvalvontaviranomaisille tai erityispalveluille. Soita numeroon 112 tai 101.
Tutkintaa johtaa Ukrainan syyttäjänvirasto.