Viime yönä on tosiaan ollut suuri ohjus- ja dronehyökkäys, aika näyttää miten Ukraina vastaa.
Andriy Yermak on titteliltään "Head of the Office of the President of Ukraine" joten ei sinänsä kuka-tahansa-twiittaaja.
Let's see what the answer will be…
Katso liite: 103315
-
Aikaisemmin Ukraina on sanonut vastaavansa energiainfran iskuihin vastaavanlaisilla iskuilla, tosin sanoisin että ei ole toistaiseksi nähty massiivisia ja tuhoisia iskuja ryssän energiainfraa vastaan.
Öljynjalostamoitakin vastaan ei ole isketty ihan hetkeen, ei ainakaan samalla tahdilla kuin kevään ja alkukesän aikana.
Toki on mahdollista että tässä näkyy kohteiden priorisointi ja tarkoituksellinen kohteiden vaihtaminen eli ns. juoksutetaan ryssän ilmatorjuntaa kohteelta toiselle. Viime aikoina ovat iskeneet lentotukikohtia vastaan aikaisempaa kiivaammin.
Minä olen vähän kahden vaiheilla, miten Ukrainan kannattaisi reagoida.
Jos priorisoivat seuraavaksi iskuja ryssän energiainfraan (erityisesti Moskovan seudulla) niin ne osuisivat juuri sopivasti ennen lämmityskauden alkua ja olisivat omiaan aiheuttamaan Putinille harmaita hiuksia. Venäjä = Moskova ja se on ainoa paikka jolla on merkitystä, joten purevat iskut sen sähkö- ja lämmitysinfraan sopivasti ennen syksyn ja talven tuloa olisivat omiaan aiheuttamaan ns. epäpoliittista kuhinaa. Ryssällä oli suuria vaikeuksia infransa kanssa jo viime talvena, nähtiin lämmitysputkien halkeamisia ja kerrostalojen jäätymisiä yhdessä jos toisessakin paikassa. Oletan että ensi talvena nähdään lisää samaa. Haluaisin silti nähdä tätä enemmän ja erityisesti siellä missä sillä on merkitystä: Moskovassa. Se on ainoa paikka Venäjällä jota Putin ei voi sivuuttaa ja jättää huomioimatta.
TOISAALTA iskut energiainfraan eivät keskeytä tai rajoita ryssän ohjus- ja droneiskuja. Niihin purevat vain iskut ryssän teollisuutta sekä sotilaslentokenttiä vastaan. Täten olisi loogista jatkaa näitä iskuja. Ohjusten ja pommikoneiden tuhoaminen kentille iskee suoraan ryssän kykyyn tehdä näitä iskuja. Shahed-136/131 / Geran-1/2 osalta tilanne on vaikeampi, koska ne eivät teoriassa ole riippuvaisia sotilaslentokentistä. Käytännössä silti useat laukaisupaikat ovat juuri sotilaslentokenttiä, koska se tekee iskujen hallinnan ja logistiikan ryssän näkökulmasta helpommaksi. Toisaalta Shahed-136/131 / Geran-1/2 dronet ovat kevyimpiä ja helpommin torjuttavia strategisia aseita, joten en keskittyisi liikaa niihin. Ensin ne pommikoneet ja hävittäjät pois kuviosta tai ainakin leikkaus niiden määrään, miettii sen jälkeen näitä droneja.
Ukrainalla on joka tapauksessa rajallinen määrä kauas yltäviä resursseja, joten kohteiden priorisointi on pakko päättää koska kaikkia kohteita vastaan ei kyetä iskemään nyt heti.
Mietin myös, onko Ukrainalla ja ryssällä ollut jossain vaiheessa jonkinlainen sopimus tai yhteisymmärrys iskujen kohteista eli niin kauan kuin ryssä ei iske Ukrainan energiainfraan, niin Ukraina ei iske ryssän energiainfraan. Ei välttämättä, koska minusta tuntuu että Ukrainan energiainfra on ollut kohteena usein (vaikka tulokset ovatkin jääneet laihoiksi). Kenties juuri tällaista suurta ja keskitettyä hyökkäystä ei ole nähty hetkeen?
-
MUOKKAUS: Andrew Perpetua on tätä mieltä:
Ukraine needs to perform an all out strike on the Russian electrical grid.
Send every resource they have to take out as much of it as possible.
Western countries should help ukraine, too, but helping mass produce the drones.
Start generating 1000, 2000, 3000, 5000 drones per month, and just keep hitting the electric grid.
I guarantee you, 100%, if ukraine started wiping entire regions of russia off the grid, Russia would never strike the ukrainian power grid again.
They would beg for an agreement to stop the strikes.
Because no electric power in russia = russian revolution
electric power is probably the only thing russians actually care about in this world.
everything else they dont seem to care.
Their children dying?
don’t care.
extreme inflation?
don’t care.
losing your job?
dont care.
electric power?
time to rebel.
-
Vaikea tuosta on olla eri mieltä: ryssä ei kykene suojaamaan öljynjalostamoitaan tai sotilaslentokenttiään, joten se ei todellakaan kykene suojaamaan sähköverkon muuntajia yms. kohteita. Samaan aikaan muistaakseni 60% ellei enemmän ryssän junaliikenteestä toimii sähkövetureilla. Sähköverkko on siis se ajava voima joka liikuttaa ryssän logistiikkaa. Tämän ajavan voiman rampauttaminen iskee siis suoraan ryssän kykyyn huoltaa armeijaansa. JOS priorisoidaan tiettyjä sähköverkon alueita, sellaisia jotka palvelevat raskasta teollisuutta, niin silloin tällaiset iskut (onnistuessaan) rampauttavat ryssän teollisuutta ja kykyä valmistaa sodassa tarvittavia aseita.
Kohteita on tietysti paljon ja ne ovat hajallaan pitkin ja poikin ryssänmaata. Lisäksi monet kohteet ovat pienehköjä, joten osuminen ei ole niin helppoa kuin mitä voisi kuvitella. Toisaalta laajamittainen ja jatkuva kampanja johtaa väistämättä tuloksiin, ennemmin tai myöhemmin.